Съдийската колегия пенсионира съдията от Върховния административен съд Александър Еленков и го награди с „личен почетен знак първа степен – златен“.

В последните две години съдия Еленков беше член на Комисията за атестирането и конкурсите към СК на ВСС, избран от Пленума на ВАС.

Председателят на ВАС Георги Чолаков и Атанаска Дишева изразиха уважението си към дейността на Еленков през годините.

Александър Еленков е съдия от 1982 г., като е преминал през всички нива от районен до върховен съдия. Започнал е своята кариера като районен съдия в Берковица, чиито председател е от юни 1986 г. Три години по-късно е повишен в окръжния съд в Михайловград. От септември 1993 г. е съдебен инспектор в Министерството на правосъдието.

През ноември 1994 г. Александър Еленков е повишен във Върховния съд, а от създаването на ВАС през 1996 г. е правораздава там.

През годините Еленков е бил отличаван за дейността си като съдия.

Днес Съдийската колегия уважи възражението на съдийката от СГС Димана Йосифова срещу определената ѝ комплексна оценка от атестацията. С 10 на два гласа кадровиците решиха да повишат броят на точките от 95 на 99, което е само с една точка под от максимума.

Йосифова, която преди години беше инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет, не беше съгласна с оценката си по критерий „умение за анализ на правнорелевантните факти“ и „експедитивност и дисциплинираност“.

През последните години тя била разгледала 3068 дела, като 2578 от тях е приключила в едномесечен срок, 117 – в тримесечен и 58 дела в едногодишен срок. По думите на Йосифова атестационната комисия не е посочила обаче колко от тези 58 дела са решени до шест месеца например.

След изслушването ѝ Даниела Марчева предложи да бъде завишен броят на точките по два критерия – „умение за анализ на правнорелевантните факти“ и „правни познания и умения за прилагането им“, като по този начин точките да станат 99. Марчева добави, че Димана Йосифова скоро ще се пенсионира (тя е на 63 години), не е била длъжна да се атестира, но го е направила, защото иска достойно да напусне системата.

С тези мотиви с 10 на 2 гласа колегията промени оценката ѝ.

По отношение на дисциплинарното производство срещу съдийката от Софийския районен съд (СРС) Даниела Тошева, колегията днес реши, че не са налице основанията на чл. 308 от ЗСВ за налагане на наказание и върна преписката на административния ръководител. Това на практика означава, че колегията предоставя на шефа на СРС Александър Ангелов да наложи наказание „забележка“ на Тошева.

Производството срещу  нея беше образувано по предложение на Стефан Милев в периода, в който той бе и.ф. шеф на СРС и е за забавени 249 дела.

Дисциплинарният състав предложи на СК на ВСС да прекрати производството, в частта относно допуснато бездействие в периода от 2015 г. до 30 септември 2016 г. по 163 дела, и да приеме, че по тях давността е изтекла.

За периода от 30 септември 2016 г. до 25 юли 2017 г. съставът предложи два варианта на наказание – „забележка“ или „намаляване на заплатата“. През лятото този въпрос за първи път беше обсъден и отложен, за да може съдийската да бъде изслушана.

Миналата седмица тя се яви, но и тогава вземането на решение беше отложено заради отсъствието на четирима членове на колегията. С 6 на 4 гласа кадровиците прецениха, че е необходим пълният състав, за да се реши дали или какво наказание да бъде наложено на Тошева. Днес те решиха, че не следва да ѝ бъде налагано по-тежко наказание от забележка.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:14
Гост

­­Г­о­­р­е­­щ­­и­ ­­­м­­о­­­м­­­и­­ч­е­­т­­­а­­ ­в­­и­ ­­­о­ч­а­­к­­­в­­а­­т ­­­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?15166

Иван Иванов
Иван Иванов
25 септември 2018 22:14
Гост

Но все пак, надявам се да пише студии, изследвания в областта на правото, защото академично сме го закъсали.
Относно нуждата от ВАС – така и не ми стана ясно – но явно и така и трябва. Свидетел съм на доста кусури.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2018 14:08
Гост

Даниела Тошева си е за наказание. Давността по делата може да е изтекла, но тя е забавила 163 дела все пак.

Анева
Анева
25 септември 2018 14:15
Гост

И наказанието й ще е само „забележка“. После разчитай на ефективно правосъдие!

magistrat
magistrat
25 септември 2018 14:02
Гост

Заслужена награда за колегата.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2018 14:09
Гост

Прекрасен човек и невероятен професионалист.