Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да провежда заседания чрез видеоконферентна връзка при обявено от парламента военно или друго извънредно положение. Ако няма възможност за дистанционно заседание, да се провежда чрез размяна на становища по електронен път, като материалите се изпращат по имейлите, а уведомяването за заседанията да става по телефона или по електронен път. Решенията, приети по този начин, да се обявяват публично заедно с мотивите за вземането им.

Такава промяна в Правилата за работа на Съдийската колегия приеха днес кадровиците, като за първи път заседаваха чрез видеоконферентна връзка.

Четирима от тях обаче гласуваха против заседания да се провеждат чрез размяна на становища по мейли. Те са председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова.

Предложението за промяна на правилата е на Даниела Марчева, Вероника Имова, Боряна Димитрова, Боян Магдалинчев и Драгомир Кояджиков.

„Съществуващата императивна норма в чл. 33, ал. 6 от ЗСВ задължава съдийската колегия да обсъжда и взима решенията си публично, като изключенията от правилото са изчерпателно изброени. Несъмнено, непредвидимостта на възникналата пандемия налага да приемем, че законодателят не е съобразил подобно явление при регулацията на тази материя. Това налага, макар и в рамките на ограниченията на закона, да съобразим правилата за работа с този феномен, за да ограничим възможните вредни последици в нашата дейност, както в този момент, така и за в бъдеще“, изтъкват четиримата членове на СК.

И продължават: „Отчитайки опита на останалите държавни и общински институции в България и в ЕС, както и този на корпоративните частноправни субекти, намираме, че е напълно допустимо да продължим своята дейност, използвайки достъпни информационни технологии, които да позволят да провеждаме заседанията на колегията и на комисиите към нея в дигитален режим. Съществуват множество технически решения, които се предлагат на българския пазар и не изискват сериозна финансова инвестиция, за да бъдат приложени. Напълно възможно и важно е да извлечем най-доброто от лошата ситуация, в която обективно сме поставени, като продължим работата си най-вече по съществените, концептуални въпроси, за които в обичайното ежедневие на колегията не остава достатъчно време“.

Олга Керелска и Атанаска Дишева застъпиха позицията, че не е необходимо да има промяна на правилата. България е в извънредно положение и провеждането на заседание чрез видеоконферентна връзка не противоречи на закона. И двете добавиха, че няма да подкрепят алтернативата да се провежда заседание чрез размяна на становища по мейлите. Законът за съдебната власт изрично казва, че заседанията са публични, а според тях по този начин се заобикаля това изискване.

Вероника Имова и Даниела Марчева застъпиха друга позиция. Те заявиха, че с редакцията на правилата се детайлизира способът, по който се осъществява публичността. Ако трябва и мейлите ще представим, каза Имова.

Даниела Марчева започна изказването си с думите, че със спора се е върнало чувството на нормалност. Същевременно заяви, че публичността не е условие за валидност на решенията на колегията. Тя добави, че заседания ще се провеждат чрез размяна на становища само ако няма възможност за видеоконферентна връзка.

„Това е опит да се прокара едно решение, за което се прави опит буквално от началото на мандата на този Висш съдебен съвет – да се провеждат заседания, които да не са публични. Не виждам каква би била хипотезата ние да разменяме имейли, а да не може да осъществим видеоконферентна връзка“, заяви Дишева.

Все пак колегията реши, че може да има и закрити заседания, на които решенията се вземат чрез размяна на становища.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Съдия
Съдия
31 март 2020 13:27
Гост

Ако разширят кръга на делата, подлежащи на разглеждане по време на извънредното положение, членовете на СК ще бъдат истински предатели! Ако ни принудят да гледаме дела от закрити заседания, несъстоятелност, обжалване отказ на ДЛР в търговския регистър, или да публикуваме актове, които първо трябва да се подпишат на хартия и да се предадат в деловодството, това означава да ходим постоянно в съдебната сграда. И никакви маски няма да ни опазят!

Гост
Гост
31 март 2020 14:53
Гост

Тези четиримата вносители, май сериозно са се уплашили за здравето и живота си от зараза с короновирус. Но дали ще те подмине заразата е Божа работа. Сигурно имат доста грехове.

Ха-хо
Ха-хо
31 март 2020 15:12
Гост

Пълни глупости пишете. Жалко, че този вирус засяга хората по възраст, а не по глупост. Щеше да е много полезен.

800 лв заплата за работа на първа линия
800 лв заплата за работа на първа линия
01 април 2020 8:01
Гост

Касиерките в магазините са на първа линия,, за 800 лв заплата. А ВСС-по домовете си. Без ВСС обществото може. Виж-без магазините не можем. Най-смелите са продавачките в магазините, и още не са се осъзнали,че поемант риск за никакви пари.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
31 март 2020 16:58
Гост

А другите чиновници как ходят на работа – например ДЛР? Вие с какво с сте по-специални? Отдавна трябваше да съкратят заплатите на съдиите на 1/2, и с разликата да назначат още толкова съдии, за да не се вайкате непрестанно че сте претоварени…И въобще, съдиите трябва да се третират като всяка друга администрация – не ми говорете че били отделна система, и т.н. Къде го има това “ваканция“ в останалата администрация, безкрайно бавене, бунтове, и т.н.? В Германия един съдия взима повече от средната заплата с по-малко от 40 % – Иначе казано, ако в София средната заплата е 1200 лв.… Покажи целия коментар »

мнение
мнение
01 април 2020 7:59
Гост

В магазините касиерките са ежедневно на първа линия, за никакви пари. Или тяхното здраве е по-малко ценно?
В магазините касиерките са ежедневно на първа линия, за никакви пари. Или тяхното здраве е по-малко ценно?

Не мишкувайте. Каквато е съдбата на другите хора ,такава ще и вашата. Касиерки, аптекари,лекари,, в хлебопроизводството, шофьори в обществения транспорт са на работа-за ниски заплати си носят риска. А съдиите са си по-домовете, и не са си пуснали отпуск, и не са върнали парите за дрехи. Малко повече достойнство в тази ситуация.

ГешЕфф
ГешЕфф
31 март 2020 12:39
Гост

Какви закрити заседания, какви пет лева? Да си налягат парцалите и да не си пробват късмета.

Spiridon
Spiridon
31 март 2020 12:41
Гост

Миналата седмица гледам една съдийка ходи по коридорите. Ама се маскирала до неузнаваемост. Чак да му стане смешно на човек. Ама си е права като се замисли човек. Казва: „Съпругът ми е лекар и не зная какво нося в себе си“.

благодарност към касиерките в магазините !
благодарност към касиерките в магазините !
01 април 2020 8:06
Гост

Както в магазините касиерките са на работа-и то за 800 лв заплата високорискова работа, така и съдиите ще решават дела. Днес най-важните обекти в държавата са хранителните магазини.А в съдебната система- Който не иска, който се притеснява да отиде на работа-да си пусне предизвестието за напускане. Жените в магазините(много от тях с няколко висши образования!, тоест не сте нещо по-образовани от тях) не се оплакват, малко пример веземете от тях.

Попова
Попова
31 март 2020 11:12
Гост

Време беше да въведат онлайн връзката. Даже закъсняха мен ако питате

Зета
Зета
31 март 2020 11:11
Гост

ВСС, влезте в новия век. Време е. 20 години минаха от започването му.

Любенова
Любенова
31 март 2020 11:10
Гост

Никакво чувство за нормалност няма. Нормалните хора работят с интернет от години. Как иначе да общуват хора в Индия и хора в България и хора в САЩ?

Ваня
Ваня
31 март 2020 12:12
Гост

Нормалността беше в контекста, че в тази стресова ситуация обичайните спорове в СК връщат към времето, когато нямаше вирус и пандемия.

Гост
Гост
31 март 2020 17:04
Гост

Този ВСС, и по точно съдийската колегия, ще се запомни с безсмислените спорове, които не бих нарекъл“нормалност“. А тази, която се изказа, че споровете и връщали чувството за „нормалност“ е една от групичка на членове на ВСС, които превръщат заседанията в клуб на квартална ОФ организация. Но какво да се прави, така ще е докато случайни хора по партийни квоти влизат в състава на ВСС.

Черен лебед
Черен лебед
31 март 2020 19:35
Гост

Безсмислените спорове, лишени от всякакъв стил и елементарно чувство за усет, ги предизвикват основно Керелска и Дишева. Няма аналог тази ненормалност, която създават в работата на кадровия орган. И не знам дали изборът от съдиите на тези двете дали е случаен или е плод на някакви хакерски атаки /като ги гледам не мога да повярвам, че са спечелили толкова гласове/, но определено е горчив урок за следващите избори.

Гост
Гост
31 март 2020 22:00
Гост

Съгласен съм с констатациите ви за поведението на Керелска и Дишева, но към тяхната групичка добавете и Марчева и Боряна Димитрова. Те също покриват критериите за безсмислени спорове и липса на усет.

Пешо
Пешо
01 април 2020 9:28
Гост

А вие дето пишете анонимно по форумите сте критерия за нормалност? Айде, моля ви се…

Отстрани, когато нищо не зависи от него, всеки може да говори.

Любенова
Любенова
31 март 2020 11:09
Гост

Най-после да се модернизират тия хора.

Стаматова
Стаматова
31 март 2020 11:09
Гост

Ма защо да се рискува тия мейли после да станат публично достояние? Не може ли да си карат с видео връзки, както правят нормалните хора. Какво може да се случи, че да доведе до невъзможност да се осъществи видео връзка, но да може да се изпраща мейл? Да няма нет ли? Ми то това и за мейлите ще важи.

Христина
Христина
31 март 2020 11:11
Гост

Имейлите са много рисковани.Може да им хакнат пощата.

пепи
пепи
31 март 2020 12:14
Гост

Принципно и теоретично онлайн връзката винаги може да е недостатъчно добра за видеоконференция, но не и за мейл.
Важното е, че става дума само за изключение- при липса на възможност за онлайн заседание.

Христова
Христова
31 март 2020 11:08
Гост

Нормално. Няма как да се заседава по друг начин освен с онлайн връзки. Не разбирам частта с мейлите само.

Иванова
Иванова
31 март 2020 11:08
Гост

Консервативните служби и те се модернизират и влизат в 21-ви век

Цветков
Цветков
31 март 2020 11:07
Гост

Поне трябва да признаем, че вируса донесе и голям мащаб дигитализация на света.

Кики
Кики
31 март 2020 11:12
Гост

За съжаление не стана по-рано. Сега нямаше да е такава истерия.

Манолева
Манолева
31 март 2020 11:07
Гост

Нищо ново под слънцето. Нещата са нормални за работещите хора, но явно ВСС откри топлата вода.

Simo
Simo
31 март 2020 11:12
Гост

И те се пазят милите. В повечето съдилища видеовръзката вече е факт.

Simo
Simo
31 март 2020 11:06
Гост

Това е разумното решение. Хората по света отдавна го правят.

Василев
Василев
31 март 2020 11:06
Гост

Ми те хората в частния сектор така работят от години. Не знам що за откриване на топлата вода е това.

срам
срам
31 март 2020 11:04
Гост

цял свят може да работи онлайн, само за ВСС това става проблем и се мислят тъпотии с имейли. срам

Анонимен
Анонимен
31 март 2020 10:59
Гост

Ако се публикуват всички мейли, ако се качват незабавно пълни стенограми, не виждам какъв проблем има със ЗСВ. Друг е въпросът, че не виждам при каква хипотеза може да възникне проблем да не се провежда видеоконференция.

пепи
пепи
31 март 2020 15:14
Гост

Да, затова е казано, че е само при липса на такава онлайн връзка.
А иначе, никой вече нищо не може да прогнозира. Природата показа колко крехки сме и всичко е толкова уязвимо. Живеем в напълно измислен свят.