Съдийската колегия отново ще предложи на Пленума на Висшия съдебен съвет да трансформира три щата за съдии.

Това се налага, защото на последното заседание на Пленума точката не беше разгледана по настояване на правосъдния министър Данаил Кирилов. Тогава той каза, че е имал разговор с председателя на Военно-апелативния съд Димитър Фикиин, който се оплакал, че се съкращават щатове във военни съдилища, без да се иска становище от министъра на отбраната и от началника на отбраната.

На 28 май Съдийската колегия на ВСС реши да съкрати по едно място от Военно-апелативния съд, Военен съд-София и РС-Сливница, като открие по една бройка съответно в Ботевград, Перник и Нова Загора.

След като министърът поиска отлагане на обсъждане на решението на Съдийската колегия, Пленумът го подкрепи с 18 на 3 гласа, като против бяха председателят на ВКС Лозан Панов, главният прокурор Сотир Цацаров и Атанаска Дишева.

Днес този въпрос отново влезе в дневния ред на колегията. Председателят на комисията по натовареност Даниела Марчева обясни, че не е имала възможност да присъства на Пленума, за да защити решението. Каза още, че по закон въобще не е нужно становище на министъра на отбраната и на началника на отбраната.

Според чл. 30, ал. 2, т. 7 от Закона за съдебната власт Пленумът на ВСС по предложение на една от колегиите след съгласуване с министъра на отбраната, определя броя, съдебните райони и седалищата на военните съдилища, създава и закрива съдилища.

Марчева обясни, че въпреки разпоредбата в закона, вече има становище на началника на отбраната. В него ген. Атанас Боцев казва, че не е целесъобразно да се променя съставът на ВоАпС.

Марчева предложи точката да бъде внесена за обсъждане на заседанието на Пленума още този четвъртък.

Севдалин Мавров попита какво толкова спешно има, че още тази седмица да бъде внесено във ВСС.

Предложението бе отложено без разумна причина. Оптимизирането на щата е необходимо най-вече на Комисията за атестирането и конкурсите, за да може да придвижи тя конкурсите“, отговори Марчева.

Според Драгомир Кояджиков обаче трябва да се изчака, защото не са пристигнали други две становище – на министъра на отбраната и от парламентарната комисия по отбрана. Той поиска да се уважава решението на Пленума и да се изчакат мненията.

При тази натовареност оправдано ли е да поддържаме тази щатна численост на военните съдилища, отново взе думата Марчева.

А колегата ѝ Красимир Шекерджиев иронично заяви: „Да питаме кмета, когато става дума за районен съд“.

С 8 на 2 гласа колегията реши отново да постави въпроса на вниманието на Пленума.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Срамота
Срамота
26 юни 2019 11:58
Гост

Как може да съществува отделно военно правораздаване, при положение, че численият състав на армията ни е колкото на голяма фирма. На всяка фирма ли вече трябва да се назначават система от съдилища и прокуратури?

Митака
Митака
26 юни 2019 14:22
Гост

Има ги в Конституцията. Най-практичният вариант е това, което още преди една година Марчева и Кояджиков предложиха на съвета- закриване на две военни съдилища. Това беше подкрепено и от Лозан Панов, и от Сотир Цацаров. Но явно подводните течения в съвета- приятелите по чашка на военните лентяи саботират по всичи възможни начини това да се случи. Даже успяха и Данаил Кирилов да привлекат в лагера си.
Темата за военните съдилища е тест за ВСС, защото няма как да закрият нисконатоварен районен или окръжен съд преди военните. Те са на дъното на натовареността. Обратното би означавало цинизъм.

Анонимен
Анонимен
25 юни 2019 15:06
Гост

За къде са се разбързали? Явно КАК иска да си улесни работата.

Анонимен
Анонимен
25 юни 2019 14:54
Гост

Стига, бе -по две дела на година и да не се съкратят щатове. Това е абсурд!

Анонимен
Анонимен
25 юни 2019 14:53
Гост

По закон въобще не се изисква становище от министъра на отбраната и от началника на отбраната. Фикиин както винаги си пази хората. Което никак не е лошо в крайна сметка.

Tene
Tene
25 юни 2019 17:08
Гост

Много е лошо да говориш глупости . Цялата тая простотия с неработещите военни съдилища в един момент просто трябва да спре ….