Съдийската колегия не избра Сунай Осман за председател на районния съд в Златоград. Той беше единствен кандидат за поста, като в негова подкрепа гласуваха петима членове на колегията, а осем бяха против.

Сунай Осман е шеф на районния съд в Ардино. Такъв е вече втори мандат. Преди няколко години участва неуспешно в процедурата за избор на ръководител на Административен съд-Кърджали. Миналата година, когато стартира процедурата за РС-Златоград, той не беше допуснат до конкурса, защото кадровият орган прие, че не може да бъде началник повече от два мандата, независимо че вече е кандидат за шеф на друг съдебния орган.

В началото на годината Конституционният съд реши, че ограничението до два мандата, залегнало в основния закон, се отнася само за един и същ орган на съдебната власт. А дали ще се възпроизвежда съдебна номенклатура, зависи от Висшия съдебен съвет, стана ясно от решението на КС.

Именно това беше и един от аргументите на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов да не подкрепи Сунай Осман. А другият му се основаваше на мотивите на кандидата да оглави съда в Златоград. Осман заяви, че населеното място, в което живее, е по-близо до този град, а не до Ардино. Така, ако бъде избран за шеф на РС-Златоград, ще пътува по-малко. Според Лозан Панов този аргумент не е убедителен.

Олга Керелска също обяви, че ще гласува против кандидатурата на Сунай Осман. Основният ѝ аргумент беше, че с избора му Съдийската колегия може и да реши кадровия проблем в Златоград, където има един титулярен съдия, а той е командирован в СРС, но ще отвори друг такъв проблем – в Ардино, където в момента работят двама магистрати.

Според Керелска не прави добро впечатление и фактът, че той е втори мандат шеф на РС-Ардино от две години, поел е ангажименти при кандидатстването за поста и би следвало да ги изпълни.

Боряна Димитрова на свой ред каза, че ще подкрепи кандидата. Тя изрази удовлетворението си от представянето му днес. Според нея той е добре запознат с проблемите на малките съдилища. „Когато имаме човек с изграден опит, трябва да го оценим“, каза още  Димитрова. Тя напомни, че Сунай Осман е подкрепен за поста от съдиите от районния съд в Смолян. Добави, че има пряка представа за работата му, знае, че се ползва с авторитет сред колегите си и смята, че той се е доказал за длъжността, за която кандидатства.

Севдалин Мавров също заяви, че ще го подкрепи. „Чисто човешки са мотивите му, нали знаете какви са пътищата там“, каза Мавров.

И Вероника Имова каза, че ще гласува за Осман. Основният ѝ аргумент беше, че Златоград е останал без съдии, а кандидатът има желание да работи. Още повече, че идва от по-ниско натоварен съд, стана ясно от думите на Имова.

При вота гласовете се разпределиха по следния начин. В подкрепа на Сунай Осман бяха Красимир Шекерджиев, Севдалин Мавров, Боян Нованнски, Боряна Димитрова и Вероника Имова. Против кандидатурата му гласуваха Стефан Гроздев, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Драгомир  Кояджиков, Боян Магдалинчев, Лозан Панов, Цветинка Пашкунова и Георги Чолаков.

Даниела Марчева се отведе още в самото начало като изтъкна, че е взимала становище по отношение на кандидатурата на Осман.

Днешното заседание на Съдийската колегия започна с връчване на отличия на две съдийки, които през февруари се пенсионираха и напуснаха съдебната система.

С „личен почетен знак-златен“ беше отличена Анна Палазова, която беше съдия от Софийския апелативен съд. Другата наградена е бившата председателка на Районен съд-Горна Оряховица Павлина Борисова.

Председателят на ВКС Лозан Панов заяви, че отличията се връчват за образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Питам за един приятел
Питам за един приятел
17 юли 2018 11:39
Гост

Господин Панов, не стига, че всички съдии от РС-Златоград са командировани от Вас из различни съдилища в страната, ами сега се чудите как да оставите съда без председател. Нещо лично ли?

Anonimen
Anonimen
17 юли 2018 11:28
Гост

Напълно подкрепям г-жа Имова. Като толкова капризничат ВСС, сега ще ги питам кой ще работи в Златоград, където почти не останаха съдии.

Октай
Октай
17 юли 2018 12:12
Гост

На всичкото отгоре има само един кандидат за поста. Разбираемо е, защото работата не е особено привлекателна.

Възмутен
Възмутен
17 юли 2018 11:25
Гост

Сунай Осман нещо е далече от реалността. Не стига, че се бори за трети мандат, а и гледа на него да му е удобно мястото за пътуване.