Къде е писмото на над 560 съдии, обявили се срещу модел 4 за реформа на съдебната карта? Този въпрос беше поставен на вниманието на членовете на Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет от Олга Керелска в началото на днешното заседание.

Както „Лекс“ писа, преди две седмици 564 съдии от цялата страна и от всички нива внесоха становище във ВСС, с което се обявяват против приетия от кадровиците модел за реформа на съдебната карта като излагат подробни мотиви защо не са съгласни с него (виж тук и тук).

Писмото обаче не е било разпределено на членовете на съвета. И именно защото не го е получила, Олга Керелска днес попита представляващия ВСС Боян Магдалинчев къде е писмото.

Не мога да видя изобщо този материал“, отговори Магдалинчев и допълни, че ще го потърси.

Неуважително е едно такова отношение. Изненадващо е това обстоятелство, че не сме го получили, защото обикновено като постъпват писма, веднага се разпределят на членовете на съвета“, заяви Олга Керелска.

Атанаска Дишева също допълни, че не е получава становището на съдиите.

Четох го в медиите. Трябва да го потърся, да видя къде се намира, ако изобщо е тук“, отвърна Боян Магдалинчев и обеща до края на заседанието писмото да бъде намерено и предоставено на вниманието на кадровиците.

По този повод Дишева заяви, че ако становището е постъпило във ВСС, но не е предоставено на представляващия, трябва да бъде потърсена отговорност от съответния служител. А ако е стигнало до Боян Магдалинчев, то трябва да е ясно защо не е дадено на останалите членове на съвета.

В края на заседанието Керелска отново постави въпроса за това къде е становището на съдиите за модел 4.

Боян Магдалинчев обясни, че на 30 март то е внесено във Висшия съдебен съвет, като има и допълнителен имейл, с който се изпраща и на Съвета за партньорство. Затова писмото било веднага насочено към него.

Олга Керелска и Атанаска Дишева го попитаха кои са водещите – членовете на съвета или на Съвета по партньорство. Магдалинчев повтори, че в 11.05 ч. на 30 март е получен мейл, с който писмото на съдиите се изпраща на Съвета по партньорство и заради това е пратено към него.

„Вие наистина ли вярвате в това, което говорите?“, попита Дишева. Керелска пък заговори за случай от миналата година, когато „документация е държана в тайна от мнозинството от членовете на ВСС“. От думите ѝ се разбра, че става дума за постъпилия одитен доклад за сигурността на системата за случайно разпределение на дела, с който са се запознали само част от кадровиците, които го изпратиха на прокуратурата.

Магдалинчев възрази, че не може да се прави аналогия между двата случая. „Как да няма аналогия. В основата сте вие“, каза Дишева. Представляващият ВСС категорично не се съгласи и обясни, че „нищо не съм“. Олга Керелска поиска да знае кой е извършил насочването на писмото на съдиите към Съвета за партньорство и чия е резолюцията върху него, но се оказа, че такава няма. „Когато има нещо, аз винаги слагам резолюция. В случая няма нищо“, обясни Магдалинчев.

С подписи от 564 съдии няма нищо ли. Моля, до края на деня да ми предоставите този документ с цялата документация, която го съпровожда, включително и имейла, за да проверим кой как отговаря за кореспонденцията във ВСС и защо становището не е администрирано и не е стигнало до нашето внимание“, каза Дишева.

На 26 април ще има извънредно заседание на Съвета за партньорство към ВСС, което ще бъде посветено на одобрения модел за реформа на съдебната карта. По информация на „Лекс“ очаква се тогава кадровици да представят обновен вариант на приетия от Пленума радикален модел.

Преизбраха шефовете на районните съдилища в Генерал Тошево, Казанлък и Ловеч

Съдийската колегия единодушно преизбра трима магистрати за председатели на три районни съдилища.

Росен Стоянов получи доверието на кадровиците за втори мандат като шеф на съда в Генерал Тошево, Радослава Маждракова ще продължи да ръководи РС-Казанлък за още пет години, а Мария Шолекова беше преизбрана за председател на районния съд в Ловеч.

Членовете на Съдийската колегия бяха единодушни, че няма никакво основание да не се гласува доверие на тримата кандидати. Те отговарят на всички законови изисквания за заемане на длъжността, имат много добри атестации и познават съдилищата и имат идеи за подобряване на работата.

Росен Стоянов впечатли с идеята си да има специално обучение за новоизбраните председатели на съдилища, които в НИП да получат повече знания за администрирането на съд, бюджетиране и придобиване на управленски умения.

По отношение на Радослава Маждракова беше отбелязано, че е успяла заедно с колегите си от РС-Казанлък да набележи и осъществи мерки за по-равномерното натоварване на гражданските и наказателните съдии, като последните са поели част от делата по Семейния кодекс и по чл. 410 от ГПК.

Що се отнася до Мария Шолекова, кадровиците бяха много впечатлени от нейните не само професионални качества като съдия и като председател, а и от чисто човешкото ѝ отношение към магистратите и емпатията към „външния свят“, както каза Даниела Марчева.

Председателят на ВКС Лозан Панов отбеляза, че общото събрание на РС-Ловеч единодушно е подкрепило Шолекова за втори мандат, като колегите ѝ са направили много силни изказвания. Едно от тях беше цитирано от Атанаска Дишева: „Много е важно председателят да застане до съдиите и да не мисли дали решението е удобно за него, а да мисли за съдиите“.

Севдалин Мавров също обяви, че ще подкрепи Шолекова.

Цветинка Пашкунова и Даниела Марчева споделиха, че я познават и са впечатлени от нейните качества.

Тя е действително доказан професионалист, изключителен пеналист, притежава невероятно чувство за справедливост и отговорност, критична е към себе си и е много отговорна. Умее да консолидира колегите, да сплотява колектива, да създава атмосфера на взаимно уважение и толерантност. Тя живее с проблемите на съда, на колегите си, полага усилия да бъдат решени. Колегата Шолекова притежава лидерски качества, както и умения да работи в екип“, каза Пашкунова.

Даниела Марчева заяви: „Моите впечатления са за искрено възхищение от работата на колегата. Тя е инициативна, отговорна, диалогична, професионално се отнася към работата, има много емпатия към колегите и като цяло към външния свят. Рядко се случва едно толкова пълно съчетание на отличен професионалист, на лидер, на добър административен ръководител и на човек, който носи най-важните човешки качества. Убедена съм, че няма да се разочаровам. Пожелавам ѝ да е здрава и да продължава по същия начин“.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
един от селски съд
един от селски съд
20 април 2021 22:03
Гост

На вниманието на правещите се на ощипани членове и членки на ВСС. Ето го писмото, на 4 кликвания с мишката се стига до него – https://news.lex.bg/wp-content/uploads/2021/03/%D1%82%D1%83%D0%BA-1.pdf

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 20:06
Гост

nikoi ne se interesuva ot mnenieto na 560 sadiiki za model 4. Samo di6kova i kerelska-kordova. Aide 4ao!!!

Рени
Рени
20 април 2021 12:58
Гост

Боян Магдалинчев пак е ни чул, ни видял. За какво са го сложили там?

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 11:52
Гост

Тези отдавна дълбаят дъното, такава подигравка и гавра със съдиите за повече от 15 години не съм виждал! И тази групичка за гавра със съдиите се предвожда от оня шмекер, който самите ние пратихме там!!! Позор сте!

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 11:42
Гост

Защо си представяте, мечтаете си, потите се ? Нека се направи допитване до ВСИЧКИ съдии и тогава да се превъзнасяте!

ЦИРК
ЦИРК
20 април 2021 10:31
Гост

Някой представя ли си още в деня на внасяне на подписката, същата веднага да не е била докладвана на Магдалинчев. Или пък и да не му е докладвана, но той, четейки в медиите за нея, да не се е поинтересувал има ли внесено такова нещо в представляваната от него институция?!?

Гери
Гери
20 април 2021 12:59
Гост

Абсурд! Не зная въобще как му хрумна да отговори така нелепо.

Темелкова
Темелкова
20 април 2021 10:08
Гост

Пълна излагация. Ама пълнаа!

Харалампи
Харалампи
20 април 2021 10:08
Гост

Трагедия.

Manoleva
Manoleva
20 април 2021 10:08
Гост

Не се притеснявайте, има и по-зле от вас. В Нигерийската футболна федерация пуснали покана за Чупо Мотинг да участва в националния отбор за предстоящ мач. Обаче никой не идва в Нигерия. Те звънят на баща му и го питат защо поканения играч не идва. Той казва, че не са получили никаква повиквателна от Нигерия за националния отбор и човека си е в Мюнхен и си тренира с Баерн. Оказало се, че Нигерийската футболна федерация е пратила повиквателната за играча… до себе си! 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 10:09
Гост

ХАхахахахаха

Олександра
Олександра
20 април 2021 10:06
Гост

Това не само е неуважително, то цялата ситуация е несериозна!

Мишо
Мишо
20 април 2021 13:00
Гост

Какъвто съветът, такава и ситуацията.

Ivanov
Ivanov
20 април 2021 10:05
Гост

Според мен Магдалинчевото куче го е изяло.

Фердинанд
Фердинанд
20 април 2021 10:05
Гост

Тия сериозни ли са бе ?

Татяна
Татяна
20 април 2021 13:10
Гост

За пореден път-не. И безотговорни на всичкото отгоре.

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 10:04
Гост

Да вземат куче и Шерлок, а защо не и Менталиста – крадеца на мисли, за да го издирят по-лесно де…

Кики
Кики
20 април 2021 13:11
Гост

Кой знае в кое шкафче отлежава. 🙂

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 10:03
Гост

Ех аномалия.

Анонимен
Анонимен
20 април 2021 10:01
Гост

В шеги и закачки мина и тоя ден.

Силва
Силва
20 април 2021 13:11
Гост

Ако не беше тъжно, щеше да е смешно.