Председатели на две районни съдилища бяха избрани днес от Съдийската колегия. Петя Гатева получи втори мандат като ръководител на Районен съд-Троян, а Георги Георгиев – на районния съд в Тутракан. И двамата бяха единствени кандидати за постовете.

По време на изслушването Гатева заяви, че в Троян няма проблем с кадрите в съда. Там работят петима съдии и 20 съдебни служители, които били изключително добре подготвени и помагали на магистратите. През 2015 г. бил назначен петият съдия и така и натовареността намаляла. Докато преди години магистратите там гледали 46-47 дела месечно, сега бройката е 32.

В отговор на въпрос за Системата за измерване на натовареността (СИНС), тя заяви, че може би наистина времето е най-обективният критерий за определянето ѝ, но на самата нея ѝ се искало нещата да са по-прости. Гатева отбеляза обаче, че СИНС не отчита времето, което един съдия отделя, за да чете съдебна практика, което не било малко. Не се отчитала и отговорността, която всеки съдия носи при разглеждането на дела.

Георги Георгиев на свой ред заяви, че ВСС трябва най-напред да реши каква е целта на измерването на натовареността – дали да има срочно произнасяне, дали да е качествено и т.н.

Той каза, че в момента в Тутракан има три щата за съдии, но са заети само два, като на единият е той. Георгиев изрази надежда един ден щатът да се увеличи на четири бройки, които да бъдат попълнени и така срочността и качеството на работата ще се подобрят. В отговор на въпрос обясни, че той гледа граждански дела, а колегата му – наказателни.

Цветинка Пашкунова заяви, че убедено ще го подкрепи, защото е толерантен, диалогичен и умее да работи в екип, подготвен е, мислещ и отговаря професионално на въпросите.

Атанаска Дишева също каза, че ще го подкрепи.

И двамата кандидати бяха единодушно избрани за председатели.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Емилия Стефанова
Емилия Стефанова
26 май 2024 17:20
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
12 февруари 2019 11:13
Гост

В Тутракан трите щата за съдии са крайно недостатъчни, за да се спазват и сроковете и правораздаването да е качествено.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2019 11:12
Гост

Хубаво е, че избраха Петя Гатева за втори мандат. Тя е перфектен ръководител и колега.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2019 11:20
Гост

Тя правилно отбелязва, че Системата за измерване на натовареността е зависима от времето.