Съдията от Софийския градски съд Райна Мартинова е получила заплаха за убийство в съдебна зала. Това е станало през ноември 2019 г., докато е разглеждала гражданско дело.

То е по искова молба на Момчил Добрев. Именно той е отправил заплахата за убийство. „Каза, че ще ми отреже главата“, обясни пред „Лекс“ съдия Мартинова. И посочи, че думите били съпроводени с нецензурни и обидни квалификации. Всичко това влязло в съдебния протокол, а за казаното в залата има и звукозапис.

След задържането му Момчил Добрев беше изправен днес пред Софийския районен съд. Снимка: „Лекс“

Райна Мартинова обясни, че от 2018 г. е съдия в Софийския градски съд. Тя е една от малкото, които гледат дела по искови молби на Момчил Добрев. В СГС в момента има 250 граждански дела по негови искове. Той е един от хората, заради които съдии от години настояват да се предприемат мерки срещу използването на обиди и клевети в исковите молби, както и да се намери решение на проблема със злоупотребата на права.

До момента съдия Мартинова е разгледала 50-60 дела по искове на Добрев. Едно от тях е било срещу бившия председател на СГС Калоян Топалов като въпросният гражданин претендирал за вреди, които му били нанесени от Топалов като съдия. Райна Мартинова обаче прекратила делото му именно защото се търсят вреди от бившия шеф на СГС от дейността му като съдия, което е недопустимо и осъдила Момчил Добрев да плати 10 000 лева държавна такса. Нейното разпореждане било потвърдено от Софийския апелативен съд.

Същевременно по друго дело на Добрев заменила възбраната върху недвижим имот с парична гаранция, като това станало по искане на собствениците на този имот.

Съдия Мартинова разказа, че именно след тези два случая от юни 2019 г. е започнал тормозът. Момчил Добрев открил нейния домашен адрес, този на майка ѝ и на брат ѝ и започнал да разпространява листовки с клетви, обиди и заплахи за убийство. Дори открил служебния автомобил на съпруга ѝ, на който също слагал листовки със закани. Първоначално това се случвало по-рядко. Но от октомври настъпила ескалация и Добрев посещавал домашния ѝ адрес всяка събота.

Тя подала сигнал в прокуратурата и същевременно поискала чрез председателя на СГС Алексей Трифонов от Министерството на правосъдието да ѝ бъде осигурена охрана. Така от няколко месеца служители от ГДО се грижат за безопасността ѝ.

„В писанията има клетви за смърт, за болести, неприятни за четене неща. Но във връзка с това, че знае къде е адресът ми и изявленията му, аз се страхувам – не толкова за моя живот, а за този на детето ми. Той от години тормози съдии и минава всякакви граници“, коментира пред „Лекс“ съдия Мартинова.

Тя сподели, че след сигнала, се е отвела от делата, защото не е редно да ги гледа, тъй като не може да бъде безпристрастна.

И добави, че заради сигнали на Добрев, е давала обяснения в полицията. Други нейни колеги пък са били подложени на данъчни проверки, отново по сигнали на Добрев. Самата тя не знае как ще се развият нещата, ако срещу него не бъдат предприети някакви мерки.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу Момчил Добрев за закана с убийство и хулиганство и поиска от Софийския районен съд да му наложи постоянен арест.

Съдия Албена Момчилова определи на Добрев мярка за неотклонение „домашен арест“. СРС прие, че има обосновано предположение за извършване на престъпленията закана с убийство и хулиганство, както и риск да извърши друго. Но Добрев ще остане в дома си по няколко причини – грижи се за възрастната си майка, самият той има няколко заболявания, отзовал се е веднага, когато научил за претърсването на дома си по повод разследването. Но все пак, понеже деянието е обществено опасно, съдът му определи „домашен арест“.

„Обучавал съм се в спецчастите и 19 пъти съм се измъквал от клопки на полицията“  

По време на заседанието наблюдаващият прокурор Илиян Илиев заяви, че на практика от 15 март 2018 г. съдия Мартинова има проблеми с Момчил Добрев. По негов иск било образувано дело, но 21 от 25 съдии са се отвели. Останали четирима, един от които Райна Мартинова и тя поела въпросното дело.

От там насетне получавала много жалби от Добрев като прокурорът цитира част от заявеното в тях. Например Добрев твърдял, че е обучаван в спецчастите и 19 пъти се е измъквал от клопки на полицията, че бил обучаван в други държави, че бил подложен на 5-часов разпит, след който психологът казал: „Този човек има желязна психика и ако реши, може веднага да ме убие“. Твърдял, че има собствена агентура, че управлявал общо 58 търговски дружества – по 29 у нас и в чужбина, а „активите са в 11-цифрени числа“. По този начин Добрев е демонстрирал пред съдия Мартинова познания и възможности от финансово и психологическо естество, които да се отразят на психиката на съдия Мартинова, каза прокурорът.

Илиян Илиев посочи, че по делото са събрани достатъчно доказателства за това, че чрез Имотния регистър Добрев е открил адресите на семейството й и започнал да разпространява писания с клетви, обиди и искания съдия Мартинова да бъде уволнена. „Пожелавал“ й Господ да я накаже със смъртоносни болести. Издирил адреса на майка й в Пловдив, в чиято пощенска кутия пускал писма с искане Райна Мартинова да му даде 350 000 лева. Пращал сигнали до множество институции, някои от които нямат нищо общо със съдебната система.

Прокурорът се позова на показанията на съдийката, според които тя е засичала Момчил Добрев около дома си. В подкрепа на думите й, Илиян Илиев изтъкна, че скоро, след като получил нов служебен автомобил, който по никакъв начин не се свързва с името на съпруга на съдийката, по него били сложени листовки със заплахи и клетви.

Заради тези действия на Добрев, съдия Мартинова поискала и получила охрана, каза още обвинителят от СРП. Тя била с такава и към 21 ноември 2019 г., когато гледала поредно дело по искова молба на Момчил Добрев. Ответник била сестра му, а делото е от 2010 г. Добрев поискал отвод на съдия Мартинова, но докато тя четяла определение, с което отказва да се отведе, той отправил заплахите към съдийката и използвал множество нецензурни думи към нея.

Илиян Илиев изтъкна, че Добрев е навлязъл в личната сфера на съдия Мартинова, съзнавал е, че думите и действията му ще доведат до единствената възможност – да всее страх у съдия Мартинова за това, че ще изпълни намеренията си. От думите на прокурора стана ясно, че е била изготвена експертиза, която показала, че съдия Мартинова действително е изпитала силно притеснение и страх.

Наред с това в дома на Момчил Добрев бил открит лаптоп, чиято история показала, че е търсил по ключови думи информация за съдия Райна Мартинова. Илиян Илиев заключи, че досъдебното производство е към финала си.

Момчил Добрев твърди, че говорел на сестра си

Адвокатът на Добрев – Владимир Бегов, не видя основание клиентът му да бъде задържан за постоянно. Според него единственото основание на прокуратурата да иска най-тежката мярка е, че Добрев е обвинен. Бегов изтъкна, че няма никакви данни Добрев да се укрие или да извърши друго престъпление.

Адвокатът изтъкна, че клиентът му няма окултни възможности, свръхестествени сили или пророчески карти, които по някакъв начин да повлияят на съдия Мартинова. По думите му с цитирането на извадки от предходни жалби на Добрев се цели да се създадат негативни краски, въз основа на които се правят изводи във вреда на клиента му.

Владимир Бегов добави, че поведението е укоримо, но то не може да обуслови налагането на най-тежката мярка. Според защитника съдия Мартинова не е възприела като заплаха тези думи. Това е така, продължи адвокатът, защото късно е подала сигнала в прокуратурата и ако е имало данни от лятото на 2019 г., какво е правило държавното обвинение от тогава до момента.

Самият Добрев, след като се представи като човек с три висши образования, професор и автор на книги, работещ в кантора на ЧСИ, отхвърли всички твърдения на наблюдаващия прокурор като ги определи като лъжа.

Той обясни, че води дела със сестра си за това, че от неин имот откраднали негови игрални автомати и бинго оборудване. „Исках тя да ми каже: „Братче, извинявай, че съм те крала“, добави Добрев. По думите му обидните реплики отправил към сестра, но ги казал толкова тихо, че само той ги чул. „Час и половина по време на делото Райна Мартинова ми се усмихваше“, посочи още Добрев.

Отрече да знае къде живее съдийката, това не го и интересувало. Що се отнася до брат й, то от вестниците знаел, че е известен кардиолог и искал да отиде при него на преглед поради сърдечни проблеми. Каза, че никога не е бил в Пловдив, не бил пускал нищо в пощенските кутии на близките на съдия Мартинова, не получавал трудови доходи, а само пари от продажба на книгите му. Изтъкна, че има хипертония и диабет, а наскоро научил, че може би и проблеми с бъбреците, а тези заболявания не могат да се лекуват в болницата към ареста. Добави, че майка му е на 89 години и има нужди от грижи.

По отношение на иззетия лаптоп, заяви, че той не е свързан с интернет, а го използва само за да пише статии.

Накрая помоли съдия Момчилова за каквато и да е друга мярка, но не и постоянен арест. Съдът му определи „домашен арест“.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
колега
колега
23 февруари 2020 19:23
Гост

Същото преживяха декани на юридически факултети и някои ректори на някои университети ….

Барни Ръбъл
Барни Ръбъл
21 февруари 2020 18:37
Гост

аз за този не мога да коментирам,понеже не знам историята, но е факт че съдиите са често пристрастни, не спазват закона,и заемат позицията на по-силния. Така инцидента не е неочакван, а напротив. И в не малко държави,където почват да се кълчат много съдиите,има и покушения срещу тях. Така че, този процес няма да спре. Знаете ли как е решил един персийски цар (Кир, основателя на персийската империя, 5 век. преди н.е.)? – разбрал че един съдия е корумпиран, одрал го жив, а кожата му била ощавена и поставена на стола в съдебната зала _ на този стаол сядали всички следващи… Покажи целия коментар »

Веска
Веска
21 февруари 2020 23:03
Гост

Пишеш пълни глупости , абсолютна интернет кир , но от новата ера ….

Барни Ръбъл
Барни Ръбъл
22 февруари 2020 11:53
Гост

глупост си ти:)

Барни Ръбъл
Барни Ръбъл
22 февруари 2020 11:59
Гост

Хич не са глупости, ако и у нас имаше санкции за съдиите, нямаше да е тази огромна корупция и недоверие към съдебната система

lawyer
lawyer
21 февруари 2020 23:14
Гост

Извинете – но това е нечувано дори за слушане. Нито искам да знам някакви гнусотии от рода – нито да чета. Не се занимавам с поезия – но искам да слушам хубави неща. Каквито и неща да са се случвали – айде в лево.
Животът не обича смъртни гледки.

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2020 18:28
Гост

Не трябва да влиза в ареста – той е борец против корупцията като Николов, а и не можем да оставим Лейди Мариола без нейния Рицар от Кеймбридж с голямото копие

адвокат
адвокат
21 февруари 2020 16:59
Гост

Лицето добрев би следвало да претърпи производство за поставяне под запрещение, обаче… нали подписахме Конвенция за правата на хората с увреждания- ако не желае да се лекува, никой не може да го принуди, освен ако не е няма достатъчно данни, че е извършил престъпление- както е в конкретния казус..Редно е България да поиска внасяне на резерви или поне – елементарна промяна в текста на Конвенцията, защото този текст създава пряка опасност за живота и здравето на неограничен кръг лица в обществото…

МАРИН МАРИНОВ
МАРИН МАРИНОВ
21 февруари 2020 16:15
Регистриран

Познавам Мартинова като районна съдийка и аз влязох с нея в конфликт, в резултат на провокативното й и аругантно отношение. Мартинова да преосмисли поведението си и да преодолее някои лоши тенденции в личностното си развитие , които са резултат на асациално възпитание. Разбира се не толерирам грубо отношение към съдия ,но все пак и съдията не бива с поведението си да провокира страната по делото.Сигурен съм ,че Мартинова е издала разпореждане на протоколчика -секретар да не записва в протокола нейните заядливи и провокативни думи.Много съм разочарован ,че Мартинова от районна съдийка е станала съдия в СГС.

Веска
Веска
21 февруари 2020 16:39
Гост

Предполагам , че съдия Мартинова е заплашила Лорда с убийство и го е преследвала до дома му ?? Не знам какво се разбира под „аругантно“ отношение на съдия – че не ти отърва решението й , може би . Само от публичен дом всички излизат доволни , от съдебна зала в общия случай поне едната страна излиза недоволна .

МАРИН МАРИНОВ
МАРИН МАРИНОВ
26 февруари 2020 22:22
Регистриран

За да съм честен тогава Мартинова уважи исковете ми ,но никой колега не говори за това ,че като не ти утърва решението трябва да застреляш съдията , който е взел решението, а за вината на съдията , когато се минават границите на арбитърството и се влиза в лична битка ,което е често срещана дейност при районните съдии.Съдията ,истински арбитър се прави ,че не забелязва личното отношение на страната и се абстрахира от лични фактори. Нали не си представяте ,че съм провокирал Мартинова в съдебна зала ,защото не ми е стил ,но щом с мен Мартинова влезе в конфликт ,въпреки ,че… Покажи целия коментар »

Гешев
Гешев
21 февруари 2020 14:46
Гост

Лудница или затвор – все едно . Важното е да няма достъп до листове и химикалки , че много му станаха делата . Време е да полежи , мярката е прекрачил отдавна !

Ненчо
Ненчо
21 февруари 2020 13:52
Гост

В Пеефско-боковата разградена кочина, управлявана от корумпета, където се лансират финансово красиви мафиоти, друго не може да се очаква. Кога ще изхвърлим боклука? Или за сега само импорт на такъв?

наблюдател
наблюдател
22 февруари 2020 6:46
Гост

Боклукът е около нас. Както каза онзи професор в парламента-80% дебили. Ако останалите 20% организират „внос“ на народ по тези земи, всичко ще тръгне по-добре.

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2020 13:49
Гост

Гешев, на ход си! Явно такива трябва да се мачкат, както Бойко каза.

Дидо
Дидо
21 февруари 2020 13:48
Гост

Неприемливо и НЕДОПУСТИМО поведение в съдебната зала. А и не му е първото дело, което води. За мен този е за освидетелстване.

Адаптация
Адаптация
21 февруари 2020 13:47
Гост

Цели 250 дела! Този някакъв маниак ли е? А може всъщност да не е добре човекът.

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2020 14:03
Гост

Самотитулуваният проф. Добрев е яко мръднал и е сред известните „вечни жалбоподатели“. Последните изменения в процесуалните закони във връзка с обидните изрази и нецензурния език в жалбите бяха прокарани на 90% заради него и заради Емил Милев.

Христо
Христо
21 февруари 2020 13:45
Гост

В такива моменти изпитвам носталгия по времето, когато съдията казваше:“ Пристав!“ и такива кукувци автоматично отиваха в зандана.

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2020 13:40
Гост

На лорд проф.-акад.-чл.-кор.-дюн. Добрев му е време малко да го въдворят някъде. Я в затвора, я в лудницата.

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2020 13:43
Гост

Най-добре да ги редува. Така ще се превъзпита малко поне.

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2020 16:07
Гост

Законът трябва да бъде приложен изключително строго. Това е заплаха и тормоз на съдия! Давате ли си сметка колко е сериозно!

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2020 13:39
Гост

Може ли да се направи нещо подобни идиоти да не заливат съдебната система с безумни дела и искове?

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2020 13:38
Гост

Сега всички по веригата ще кажат, че законът им пречи да спрат агресивния гражданин и случаят дори може да не стигне до съд.

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2020 13:37
Гост

А този лудняк от къде има пари да води 250 граждански дела?

Гешев
Гешев
21 февруари 2020 14:48
Гост

Освободен е от държавна такса , както и Крокодила . Ние сме много демократична съдебна система …..

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2020 18:38
Гост

Защо е освободен от ДТ, нали той претендирашеа, че има имущество за милиони?

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2020 13:35
Гост

Да видим сега дали прокуратурата ще си свърши работата и ще предприеме нещо, например да поиска освидетелстване.

Костов
Костов
21 февруари 2020 13:37
Гост

Те прокурори най-мразят да се разправят с луди и чакат някой роднина да поиска въдворяване, а това почти никога не става. И накрая никой нищо не прави.

Човек
Човек
21 февруари 2020 13:34
Гост

Този е за затвора, да се успокои малко там или да го успокоят. Очевидно е опасен и не трябва да се чака да извърши нещо, за да се вземат мерки.

Свидетел
Свидетел
21 февруари 2020 13:46
Гост

Не е вярно, посланик Лорд проф-д-р по право и д-р по икономика инж. Момчил Добрев е за едно друго заведение.