Съдийката от Раднево Люба Петрова е уволнена, а Росица Бузова от Административен съд София-град – отстранена от длъжност за три месеца.

Други двама магистрати – Ина Цонева от АдмС-Русе и Ивайло Йорданов от РС-Ихтиман, бяха наказани със „забележка“.

На още четирима съдии Съдийската колегия не наложи наказание по различни причини.

Това е резултатът от разгледаните на днешното заседание осем дисциплинарни производства.

Полина Хаджимаринска, Иванка Болгурова и Мария Иванова от Софийския районен съд не бяха наказани за забавени дела, защото е изтекъл шестмесечният давностен срок от откриване на нарушенията. Дисцплинарките срещу първите две бяха образувани по предложение на бившия вече председател на Софийския градски съд Калоян Топалов, а срещу третата – от Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Бившият председател на Апелативния специализиран наказателен съд Даниела Росенова също не беше наказана. През 2017 г. ИВСС предложи на СК на ВСС тя да понесе дисциплинарна отговорност заради констатирани в АСНС нарушения в методиката и разпределението на делата. Но днес СК на ВСС прие, че тя не е извършила нарушения. В гласуването не участваха председателят на ВКС Лозан Панов и Драгомир Кояджиков, който преди да стане част от съвета, беше съдия именно в този съд.

Люба Петрова пък беше уволнена заради уронване на престижа на съдебната власт. През последните години срещу нея се водеха две наказателни дела. Едното – за измислено от нея цяло съдебно заседание, приключи преди около три месеца, когато Върховният касационен съд я призна за виновна и я осъди на пробация.

Второто дело е за лихварство, измама, длъжностни и документни престъпления и  се очаква скоро да започне в Софийския градски съд (СГС). В края на април съдия Даниела Талева го прекрати, след като прецени, че обвиненията в лихварство са неясни, но Софийският апелативен съд (САС) отмени определението ѝ, като казва, че всичко в обвинителния акт е описано подробно и не са допуснати никакви процесуални нарушения.

След произнасянето на ВКС Люба Петрова поиска да бъде възстановена на работа, но Съдийската колегия отказа да стори това.

Същевременно днес колегията отстрани от длъжност за срок от три месеца Росица Бузова от АССГ. Срещу нея има две дисциплинарни производства – едното образувано по предложение на шефа на съда Радостин Радков, а другото – на ИВСС. Те са обединени, защото и в двата случая става дума за драстични забавяния на дела.

Днес най-накрая приключи сагата с възражението срещу атестационната оценка на Петя Крънчева от СГС. СК на ВСС ѝ гласува отлична с 98 точки. Атестационната комисия я беше оценила на 91 точки, а КАК ги увеличи на 93.

Колегията най-сетне гласува и оценката от атестацията на съдия Мирослава Тодорова, но не както бе предложена от Комисията за атестирането и конкурсите. Тя бе оценила съдия Тодорова с 94 точки.

Но Боян Новански заяви, че предвид трите дисциплинарни производства срещу нея за забавени дела, предлага намаляване с пет точки – две по критерия общи умения за оптимална организация, две за експедитивност и една за специфичните умения. Така на финала се получила 89 точки, които с 8 на 2 гласа бяха подкрепени от мнозинството в СК на ВСС.

Преди години Мирослава Тодорова бе наказана с уволнение, но Върховният административен съд го отмени. Последва понижаване в длъжност за срок от две години, което тя изтърпя и се върна на работа в СГС, но това наказание е изтекло и би следвало да е заличена. Неотдавна пък Съдийската колегия не я наказа по производство, образувано по предложение на Инспектората към ВСС. В момента казусът е висящ пред ВАС.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Николай
Николай
17 юли 2019 11:03
Гост

А Крънчева защо!?!?!

Павлин
Павлин
16 юли 2019 23:42
Гост

А когато аз им се жалвах за явна некомпетентност на съдии – подмяна на показания, прикриване на доказателства, пренебрегване на съществуваща съдебна практика – ми казаха да не ги занимавам. Нищо чудно, че 6 месеца нищо не са направили по отношение половината от разгледаните случаи – най-вероятно едни са свои хора, а другите са ничии приятели, ползвани за лъскане на имиджа през публиката.

Православен
Православен
16 юли 2019 16:03
Гост

Търговците вън от храма, лихварите вън от съда.

Някой
Някой
16 юли 2019 15:45
Гост

Случаят с Петрова е един пълен провал за цялата съдебна система.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2019 15:17
Гост

Край на сагата с Люба Петрова. Заслужено наказание за тези нарушения. Точно такива като нея уронват престижа на съдебната власт.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2019 15:18
Гост

И пеевските жълти медии точно това чакат, за да почнат да ровят като диви прасета за жълъди.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2019 19:26
Гост

Не без основание! Всичко се знае.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2019 15:13
Гост

И къде спаха, за да изтече шестмесечният давностен срок от откриване на нарушенията?

advocat
advocat
17 юли 2019 10:23
Гост

Малко е за Болгурова, заслушава нещо по-радикално!

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2020 9:19
Гост

Болгурова я пазят. Всички знаем защо.