Съдии и съдебни служители организират благотворителни коледни базари в навечерието на Коледа.

Първият от тях беше открит на 5 декември в Съдебната палата в Перник. Домакини са служителите в административния съд и окръжната прокуратура в града.

Инициативата е под надслов „От моите ръце“, а целта – набиране на средства за лечението на младия мъж от село Ноевци Радослав Енчев. На пазара могат да се купят или да се наддава за предмети, изработени лично както от настоящи, така и от пенсионирани служители от съдебния район – гоблени, декупаж, сувенири, картички, фотографии, бижута и плетива.

За един час беше събрана сумата от 1645 лв., която още на следващия ден беше преведена по сметката на Радослав Енчев.

На откриването на изложбата присъстваха много съдебни служители и магистрати, а двете професионални организации – Сдружението на служителите в органите на съдебната власт и Националното сдружение на съдебните служители, бяха представени от техните председатели – Александър Николов и Теодора Маринкова. Те благодариха на включилите се в инициативата служители и магистрати за тяхната човечност и големи сърца, и си пожелаха тя да бъде само началото, което да направи съдебните служители по-обединени и единни, а подобни събития да прераснат от регионални в национални.

Изложбата ще бъде отворена до 14 декември 2018 г. включително.

От днес пък до 12 декември ще се проведе благотворителен коледен пазар и в Административен съд-Варна. Той е съвместна инициатива на съда и Комплекса за социални услуги за деца и семейства в града. Изработката на коледни изделия – картички, свещници, коледни играчки за украса – са част от дейностите, свързани с развиване потенциала на децата и техните семейства. Арттерапията спомага за значително повишаване уменията им за справяне с ежедневието. Тази година в изработката на коледни картички за базара се включиха съдии и служители от съда.

Средствата, събрани от базара, ще бъдат дарени на малката Рали. Тя е на 1 година и 5 месеца и страда от рядко и тежко генетично заболяване – синдром на Лий. Симптомите се появяват 6 месеца след раждането ѝ. Надеждата за нейните родители е в ново лечение със стволови клетки в чужбина, което не са в състояние да покрият със собствени средства.

От съда разпространиха и дарителската сметка на малката Рали:

Дарителска сметка (лева): BG57STSA93000025733552
BIC: STSABGSF
Титуляр: Ралица Николаева Николаева
Банка ДСК

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 декември 2018 15:40
Гост

А колегите от столицата? София стана България и там ще се съберат най-много средства.

Ненчо
Ненчо
10 декември 2018 16:52
Гост

Те са заети с организирането на коледни партита.

Минувач
Минувач
10 декември 2018 15:38
Гост

Благородни начинания, които стоплят сърцето ни.