Само 580 от общо 2202-ма съдии участваха в гласуването във втория кръг за избор на двама членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Избирателната активност днес беше 26.34%, което е по-малко от 33% от имащите право на глас, както изисква законът, т.е. изборът е нередовен и съставът на ВСС от съдийската квота остава непопълнен. Предстои председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд отново да свикат Общото събрание за избор на двама кадровици.

Според Закона за съдебната власт, за да е редовен изборът, в него трябва да гласуват поне 1102 магистрати. Ако това условие не бъде изпълнено, на следващия ден се провежда нов избор, при който, за да има редовен вот, трябва да гласуват не по-малко от 33% или в случая 727 съдии.

Повече от два часа избирателната комисия обсъждаше резултатите от гласуването. На финала с 5 на 4 гласа тя реши да обяви изборът за нередовен, защото са участвали по-малко от 33% от имащите право на глас. В подкрепа на това решение са гласували председателят на комисията Весела Павлова и членовете Петър Славчев, Цветанка Бенина, Ванина Колева и Таня Кандилова.

Против са били Деница Митрова, Марин Атанасов, Георги Крушарски и Александър Желязков.

Според тях изборът трябва да се счита за редовен, защото чл. 29к, ал. 3, изр. 2 от Закона за съдебната власт (който урежда прага от 33 на сто) противоречи на чл. 130а, ал. 3 от Конституцията, според който шестима от членовете на Съдийската колегия на ВСС се избират пряко от съдиите.

Вторият последователен праг на активност от 33% в чл. 29к, ал. 3, изр. 2 от ЗСВ не зачита вече упражнения вот и обезсмисля идеята за провеждане на нов избор при недостигане на първия праг за редовност по чл. 29к, ал. 2 от ЗСВ“, казват четиримата членове на избирателната комисия.

Така, според тях, се създават предпоставки за невъзможност за вземане на решение и конституиране на конституционно предвиден орган за управление на съдебната власт. Този извод следва и от тълкуването на чл. 130, ал. 3 от Конституцията, който изрично казва, че 11 от членовете на ВСС се избират от две трети от народните представители, каквото мнозинство не е предвидено за избор на членове на съвета от квотата на съдиите, прокурорите и следователите, и се въвежда ограничение с нормата на чл. 29к, ал. 3, изр. 2 от ЗСВ, изтъкват още четиримата.

Решението на избирателната комисия подлежи на обжалване в 7-дневен срок.

Иначе днес електронно са гласували 541 съдии, а с хартиени бюлетини – 39. Това е по-малко от първия кръг, провел се в събота, когато 623 магистрати упражниха правото си вот дистанционно, а 46 – с хартиени бюлетини, или общо 669.

Общото събрание трябваше да избере двама свои представили в Съдийската колегия, на мястото на подалите оставки Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова. Кандидатите бяха двама – Деян Денев от окръжния съд във Варна и Марина Михайлова от ВАС.

През последните седмици сред съдиите имаше призиви за бойкот на избора на членове на ВСС. Неотдавна председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) Татяна Жилова призова колегите си да не участват в една „формална и безсмислена“ процедура.

А днес от ССБ разпространиха позиция, в която изразяват безпокойствието си от едно съобщение на сайта на съвета. То беше публикувано в началото на изборния ден и гласеше: „В случай на загубен или унищожен талон за гласуване, съдиите могат да упражнят правото си на глас с хартиена бюлетина в Съдебната палата в гр. София. При проблем с електронното гласуване, съдиите могат да се свържат с IT–отдела на ВСС на телефон 0879519725“.

Това решение е в противоречие с чл. 11, ал. 4 от Правилата за провеждане на избори на членове на Висшия съдебен свет от съдиите, прокурорите и следователите, приети с решение на Пленума  на ВСС. Съгласно цитираната разпоредба избирател, чийто талон е изгубен или унищожен, уведомява за това в срок до един ден преди изборния ден чрез административния ръководител и попълва нарочна декларация, която се сканира и се зарежда в информационната система – целта на разпоредбата е загубеният или унищожен талон да не бъде изобщо активиран в изборния ден и да е невъзможно с него да бъде гласувано.

Тъй като необявените за загубени или унищожени талони са били активирани в началото на изборния ден, с решението на избирателната комисия на практика се дава възможност един избирател да упражни правото си на глас и с хартиена, и с електронна бюлетина“, се казва в позицията на ССБ.

 

116
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Данко Ефтенов
Данко Ефтенов
20 април 2022 19:12
Гост

Какво означава термина „електронно гласуване“ ?

Сложете пепел
Сложете пепел
19 октомври 2021 9:32
Гост

След това славно общосъдийско дело нищо друго не остана, освен алтернативата не съдиите да избират, а тях да ги избират!

Самоуправление ли? Някой друг живот. Понеже животи на територията наречена България не останаха.

hfjfhfjf
hfjfhfjf
19 октомври 2021 11:18
Гост

Не си минавал днес през аптеката, нали?

По Яворов
По Яворов
18 октомври 2021 13:07
Гост

Когато гръм удари,
как ехото заглъхва.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2021 17:03
Гост

Не знам на кого си мислите, че накривихте шапката? Какво ще се промени? Едно голямо нищо.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2021 20:22
Гост

Казва се – на кого си мислите, че накривихте каскета. Маскари с маскари недни. Кои си мислите, че сте вие. Тая власт с кръв сме я взели, с кръв ще я дадем.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2021 13:00
Гост

Абе Дишева и Керелска няма ли накраая да подават оставки? Защо се подписвахме на тия подписки?

Дебелата Берта
Дебелата Берта
18 октомври 2021 16:01
Гост

Категорично са отказали да подадат, така разбрах.
Така че да не чакаме от умрял писмо в този случай.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2021 21:33
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
!!!
!!!
18 октомври 2021 20:10
Гост

и колко самоуправленци точно я подписахте тази подписка?

Истина
Истина
19 октомври 2021 10:27
Гост

Достатъчно подписи има. Това, че Дишева и Керелска се опънаха и ССБ веднага дадоха назад с подписката, е обяснението защо не е внесена и досега.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2021 12:05
Гост

Дайте списък на гласувалите.Ще бъде интересен.

...
...
18 октомври 2021 12:38
Гост

Би било интересно, дори без имена, а само да видим как е било гласуването по видове съдилища и райони, но може само за гласувалите с хартиени бюлетини. За онлайн гласувалите няма как да стане. Затова бяха и опасенията за наличието на възможност за двойно гласуване – онлайн и след това с хартиена бюлетина, с твърдение, че кодът е изгубен за втория ден. Та из сайта на ВСС: „Гаранциите за тайната на вота при електронното гласуване са детайлно разписани в чл. 50 – чл. 54 от Правилата за провеждане на избори за членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите. Системата… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2021 12:45
Гост

Дори и по райони да е, от голяма полза ще бъде.

адвокат
адвокат
18 октомври 2021 16:05
Гост

Защо ти е списък на гласувалите?! За да може ССБ да не даде никаква възможност на тези хора за развитие ли?

Нина
Нина
18 октомври 2021 11:06
Гост

Доколкото Конституцията предвижда членовете на ВСС от парламентарната квота да се избират с квалифицирано мнозинство, което по принцип да гарантира попадане на читави юристи в съответните колегии, то в същата степен изборът на членове на СК или ПК от магистратите следва да гарантира висока подкрепа на кандидатите от професионалната общност. Ето защо и ЗСВ поставя определени условия за редовност на избора. Да се твърди, че ЗСВ в тази му част е противоконституционен, означава да се допусне теоретичната възможност за гласуване от един магистрат, който с позитивния си вот да избере всички членове на СК или ПК. Решението на ИК вчера,… Покажи целия коментар »

За последно
За последно
18 октомври 2021 10:48
Гост

Това е все едно Баце кат премиер да отсече: ОТКАЗВАМ ДА ВИ УПРАВЛЯВАМ! Понеже сте лош мат’риал.

Обаче си получава заплатката, а асфалтът се лее, а с него и %.

Същото е и с грантовете. Америка за България разсипа и малкото почтеност в съдиите.

ЧЕСТИТО!

Страх тресе кочината, Коледа наближава
Страх тресе кочината, Коледа наближава
18 октомври 2021 10:59
Гост

Гадовете от „Америка за България“ винаги са подливали вода на почтени магистрати като Владимира Янева, Алексей Трифонов и други, целували ръка в Доган сарай. А гадовете от „Магнитски“ и „Пандора“ се опитват да подлеят вода на най-честния бизнесмен и кандидат-депутат Делян Пеевски, който е чист като сълза според Гешев.

Стамат
Стамат
18 октомври 2021 10:38
Гост

Сега научих КОЙ е истинският герой на снощната ни знаменателна победа. Оказа се, че това е колегата Таня Кандилова, която е устояла на зверския натиск от прекия й ръководител и е дала решаващия глас за 5:4, ясно съзнавайки, че има огромна вероятност заради това роденият в гр. Курск апатрид веднага да я разкомандирова и върне в СРС. Огромен поклон за нейната смелост да спази закона! Схемата, сръчно изплетена от „Георги Чолаков“ ООД /бившо „Георги Колев“ ООД/, не можа да се реализира! Пасиансът на кукловодите не излезе! Браво!

ВКР
ВКР
18 октомври 2021 12:31
Гост

Апатридът го очаква съдбата на подводницата, кръстена на родния му град. Скоро…

Антистамат
Антистамат
18 октомври 2021 12:36
Гост

Да не забравяме и другите членове на ЦИК, също командировани в СГС, които не изпълниха волята на падишаха, под същата угроза – Цветанка Бенина и Петър Славчев.
Достойно ест.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2021 13:20
Гост

ООД или ЕООД?

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2021 15:57
Гост

Да не за забравяме и един антигреой – Крушарски от СРС от котилото на БСП и лобито им в системата. Вчера гласува „смело“ да се обяви избора за валиден. Интересно ментора му Анелия какво мисли по този въпрос

адвокат
адвокат
18 октомври 2021 15:58
Гост

Аз пък друго разбрах- че грабежа на колежката Александрова съвсем не е случаен и целта му е видна от факта на заместването й . Вероятно защото резултатите щяха да бъдат други, се е пристъпило към тези крути действия дори и с риск за телесното й увреждане.

!!!
!!!
18 октомври 2021 21:49
Гост

Каква пък победа сте извоювали? Че и знаменателна.И с какво? И кои сте Вие? Представяте мързела и апатията си за иконоборство ли? Наивници… поне осъзнавате ли как Ви използват, докато се правите на виртуални революционери?

анонимен
анонимен
18 октомври 2021 10:29
Гост

Този състав на ВСС отдавна се е доказал като неефективен, за 4 години нищо съществено не направиха за правосъдието. Политическтата квота наистина трябва да се намали на половина. Съдийската колегия се видя, че не е легитмно представена от професионалната квота с този избор.

Идиот, но не по Достоевски
Идиот, но не по Достоевски
18 октомври 2021 10:52
Гост

Сте тролещите във форума!

Така хубаво отсякъхте клона на който сте, че сега подпечатахте Нова Конституция с президентска република.

ЧЕСТИТО!

Дебелата Берта
Дебелата Берта
18 октомври 2021 12:28
Гост

То легитимно представената професионална квота в този съвета сякаш е ефективна… търтеи.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2021 9:55
Гост

Бе оказа се по-трудно да уредиш избор на 2 нови членове на ВСС, отколкото да набуташ 31 пионки за административни съдии отвън. Нали, г-н председател?

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2021 13:24
Гост

31 не са набутани; устроени са. В ЕООД управителят е всичко, комисарите изпълниха заръката, каквото се обеща, това стана

Мнение
Мнение
18 октомври 2021 7:05
Гост

Трябва и прокурорите да постъпят така на следващите избори. Това е единствения начин да променим нещо. Постоянно действащият ВСС води до изроденост.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2021 8:52
Гост

Няма да постъпят така. Те ако имаха някакво съзнание на магистрати, отдавна Геши нямаше да е главен… Но те предпочитат да се държат като ченгета – „Ну, приказ есть приказ…“

Кинчето
Кинчето
18 октомври 2021 6:07
Гост

Законът трябва да е ясен и прост – едно гласуване и толкоз. Да са предвидщли ясно по-малък кворум. Какви са тия разтакавки.

Кинчето
Кинчето
18 октомври 2021 5:58
Гост

Аз не разбрах защо трябваше да се гласува втори път. Изборът бе на 16.10. Хората не събраха гласове. Редно бе още тогава да се счете за загуба и да приключи. Какви са тия поправителни в неделя? Защо е това натискане аман – заман, да има попълнение в състава? Как избират председатели? Гласуват. Като няма нужна бройка, изборът приключна и следва нов.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 23:01
Гост

Сега ще има жалби от участниците и ще видим какво ще реши смесения състав.

не мисля,
не мисля,
17 октомври 2021 23:03
Гост

би било много нагло от тяхна страна, след категоричния вот против на колегите…

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2021 6:11
Гост

Няма воля против. Има негласували. За парламент като не гласуваш какво се случва? С теб и без теб пак се избира. Няма повторение или неизбор.

тъп ли си или да?
тъп ли си или да?
18 октомври 2021 8:45
Гост

Тук има минимум от 33 % гласували, за да е редовен изборът. По принцип съдиите гласуват на избори за ВСС, но в случая за всички е ясно, че нарочно не гласуват, т. е . ОЧЕВАДНО е че са ПРОТИВ избора на тези кандидати – опция изрично да гласуват против няма, а участието им в избора с невалиден вот би довело до постигането на кворума от 33 % или 50 % за първия тур. Само кон с капаци не би го видял…

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 22:30
Гост

Утрепаха рибата с тази противоконституционност, установена ad hoc. Все си мислех, че друг е органът, който установява противоконституционност в България, ма карай….

мхм
мхм
18 октомври 2021 11:39
Гост

Абсолютно сте прав. Да видим сега дали кандидатите ще покажат ниска правна грамотност, ако се позоват на този аргумент в евентуалните си жалби.

Оная с косата
Оная с косата
17 октомври 2021 22:24
Гост

Съдебният Вера Су днес потъна окончателно.
Вечная памят!

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 22:21
Гост

Колегата Денев на изслушването няколко пъти заяви, че нито бил чул, нито бил видял, че в съдилищата въобще имало настроение за бойкот за тези избори.
Е, сега дано види и чуе. И да си опича акъла следващия път, когато неговите господари му наредят да изпълни важна поръчка и го засилят по пързалката.
Човек за едното красно име живее, както е казал Рачко Пръдлето.

ЧЕСТИТО!
ЧЕСТИТО!
17 октомври 2021 22:12
Гост

По новата Конституция, в прав текст, не вие ще избирате, а вас ще ви избират!

Като сееш вятър, ще жънеш бури.

Бойкотирали те! Какво бойкотирате?

Държавата, правосъдието, избора си, прекия си вот или собствената си несъстоятелност, безотговорност, мързел и продажност … вероятно?

re:
re:
17 октомври 2021 22:17
Гост

Не вероятно, а сигурно.

Логичен завършек на кадровото обезпечаване на съдебната власт от ВСС по системата „роднина-милиционер“. През последните 30 години с гранта от 30 сребърника от Америка за България.

Ad nauseam
Ad nauseam
17 октомври 2021 22:03
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2021 5:49
Гост

И хапченца на килограм за страдащите от тежка фиксация.
По темата: поздравления, колеги, за смелостта да се опълчите на административните ръководители, които ви натискаха да гласувате.

Jordan
Jordan
18 октомври 2021 8:46
Гост

Нова Конституция..?

Тука трябва много да се внимава, че има хора, който само за подходящ момент дебнат, за да лишат от малкото останали права хората.

re:
re:
18 октомври 2021 10:43
Гост

Да. Правото на бойкот от страна на властта?!?!?!

Понеже съдът е власт.

Така е. И трябва да се четат повече приказки за недорасли съдии. Пепеляшка.

Но такъв е мат’риала и в съда. След страхотното кадруване през последните 30 години.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 21:40
Гост

Аргументите на колегите, дали отрицателен вот за крайното решение на ИК, са изсмукани от пръстите. Според Конституцията изборът на членовете на СК и ПК към ВСС се осъществява по ред, определен със закон (ЗСВ). По логиката на тези колеги, понеже Конституцията не предвижда кворум за редовност на общото събрание, членовете на СК или ПК могат да бъдат избрани и ако само трима магистрати, имащи право на глас, са участвали в избора. ЗСВ определя реда за избор на членове на колегиите и под „ред“ трябва да се разбира не само някаква техническа процедура, а и правила относно изискванията за действителен избор,… Покажи целия коментар »

Естествено
Естествено
17 октомври 2021 22:47
Гост

Не е предвидена възможност за гласуване против, поради което трябва да има някакъв праг, при който да се считат за избрани кандидатите. Иначе ще се избират и с един глас само. След като не са получили нужната подкрепа, отпадат от надпреварата и се открива нова процедура с нови кандидати и т. н., докато някои получат подкрепа от предвидения в закона брой съдии.

мхм
мхм
18 октомври 2021 11:44
Гост

Дори за приемането на решения на общо събрание на етажна собственост има предвидени мнозинства, които , независимо че има кворум за провеждане на събранието, ако не бъдат постигнати, не може да се приеме конкретно решение. Колко повече за избор на кадровици в съдебната система.

Advokat VG
Advokat VG
17 октомври 2021 21:36
Гост

Днес съдиите показаха и смелост и достойнство и че не може да се гласува само и само „да се попълни органа“. То органът в този си вид не следва да съществува, поради което и не следва да се попълва. Има надежда за промяна и дано се случи точно в съдебната система, че всички зависим от нея. Успех в смислените начинания! Дано!

Стамат
Стамат
17 октомври 2021 21:27
Гост

Честитя тази победа на всички нормални и почтени колеги!!!
До последно не вярвах, че мафията ще загуби, даже още не мога напълно да повярвам, че това е истина.
Дано ледът действително е започнал да се пропуква и слънцето да изгрее и на нашата улица!!!
Специални поздрави и за председателката на комисията, която по случайност ми е и състудентка, за проявения кураж!
Още веднъж – честита победа, колеги, и наздраве!!!

Ad nauseam
Ad nauseam
17 октомври 2021 22:06
Гост

Стаматис, по-добре е да се гръмнеш с тази състудентка, връзкарка и нагаждачка.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 21:19
Гост

Утре трети тур. Как правим трети път избори тая година? Във вторник ако трябва 4ти тур и така докато не се съберат 727

ПиХ
ПиХ
17 октомври 2021 21:13
Гост

Някои са способни да се изтрият и с конституцията, за да оправдаят незнанието и/ или пристрастността си. А и откога административните органи имат право да не прилагат закона…

Гео
Гео
17 октомври 2021 21:11
Гост

Глас народен:

Глас божи

С хиляди ножа

прободен

народ –

затъпен

унижен

по-нищ и от просяк,

останал

без мозък

без нерви –

въстана

из мрака тревожен

на своя живот

– и писа със своите кърви:

СВОБОДЕН!

Съдия
Съдия
17 октомври 2021 20:36
Гост

Само да ви споделя, че мислят за трети тур утре. Затова се бавят

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 20:45
Гост

Не се ли усещат в какъв капан попадат? Ще оспоря избора при такова евентуално развитие на нещата, мотивирайки правния си интерес, че искам да участвам в новата процедура 🙂 😀😀😀

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 20:32
Гост

Само ако изборът е действителен – т.е. днес са гласували поне 33% от имащите право на глас, но кандидатите не са получили повече от 50% от гласовете, утре може да има следващо гласуване, при което за избран се счита кандидатът или кандидатите, получил/и най-много гласове, независимо дали са над 50%. Но след като изборът днес не е действителен, следва да има обявена нова процедура. Друго тълкуване на закона за мен няма. Текстовете са достатъчно ясни. И ако наистина в момента се умува по тези текстове, то членовете на комисията са слаби, ама много слаби юристи. Лично мнение. Но нямам никакви… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 22:12
Гост

Звучи логично, но ако беше така защо през 2017 петимата от СК бяха избрани, защото имаха най-много гласове, а не 50% плюс 1

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 22:13
Гост

Според мен ЗСВ не предвижда трети тур

Веска П.
Веска П.
17 октомври 2021 20:29
Гост

ПЕТЪР СЛАВОВ (РБ): Господин Иванов, надявам се, никога да не изпадаме в такава хипотеза. Ако се случи обаче това, предложил съм да се проведе ново общо събрание и нова процедура по избора, и да се надяваме, че тогава хората ще се съберат. Пак Ви обръщам внимание, говорим за магистрати, за отговорни хора. Не очаквам те да бойкотират тези събрания и да не присъстват още на първото. Нека наистина да има изискване за кворум, за да няма съмнения. Бих отправил паралел към политическия живот. Много добре знаете за дългите и безкрайни заседания, когато ловки апаратчици излизат и говорят дълго и напоително… Покажи целия коментар »

Петко
Петко
17 октомври 2021 20:22
Гост

Какво става колеги, има явно пъклен план. Кои са членовете на изборната комисия? Да мислим за ответна реакция, много неприятен сценарии ще ни сервират.

Стефка Костадинова
Стефка Костадинова
17 октомври 2021 20:19
Гост

Третият опит ще е успешен.

Без ВСС по новата Конституция.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 19:50
Гост

Колеги, в момента ЦИК мъдри как да допише закона, като обяви трети тур утре, който ще признаят за валиден, независимо колко ще гласуват. Тъй им е наредил Падишаха.
Срам!

Мирчо
Мирчо
17 октомври 2021 20:04
Гост

Не може да има 3-ти тур, защото никой не е избран на първите и кандидатите са колкото са местата. Трябва нова процедура.

ПиХ
ПиХ
17 октомври 2021 20:11
Гост

Поначало може да има втори тур в третия ден и то тъкмо когато не е избран кандидат в отложения първи тур. Но в случая първият тур не е валиден, а и всеки има повече от половината действителни, предполагам. Т.е. мотивите са други.

Сссссс
Сссссс
17 октомври 2021 19:38
Гост

А защо се гласува втори път? Когато се избират ръководители по места се ходи по веднъж и ако няма избран с достатъчен брой гласове, всичко приключва и се прави следващ избор. Тук могат да решат и 10 пъти да се гласува, белким се избере някой.
Защо е толкова важно да се изберат тези двама души? Няма и година да работят след това. Какъв е смисълът от тоя зор?
Чета, че и по места председатели натискали. Тук го пише даже. От къде- накъде?

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 19:25
Гост

Не виждам какво толкова е станало, та някои вече оргазъм получиха от неизбирането на тия двамата. Както ПК работи с човек по-малко сума време, така и СК може да работи с 2 души по-малко. И нов шеф на ВКС ще изберат и мандата ще довършат, връзвам бас и за двете неща. Даже се спести грешна бюджетна пара. Пак вълнения за глупости.

Кинчето
Кинчето
17 октомври 2021 19:40
Гост

А ти взимаш отношение, като че ти си кандидат и не си избран. Какво толкова те боде, че този избор се провали? Ако не беше, очакваш ли ти някаква позитивна промяна от това, че 2 фигури горница ще седят пред компютрите и ще гласуват 10 месеца?

Хxxxx
Хxxxx
17 октомври 2021 18:45
Гост

Браво, колеги! Това е оценката за дейността на ВСС.
Дадоха я две трети от съдиите. Не една пета. Упорстващите да останат в съдийската колегия се надявам да размислят. Има ли смисъл да подкрепят безсмислието и да съучастват в него

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 18:51
Гост

Повече от 2/3 – 73,66 %.
Категоричен вот на недоверие.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 18:30
Гост

Ордите на Падишаха бяха спрени пред стените на Виена! Великият везир е призован да се яви, за да се лиши от главата си за провала. Падишахът ще назначи нов за следващите избори за ВСС догодина.
Все пак има светлина в мрака!

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 19:31
Гост

Социопатите и откровено лудите в тая система се увеличихте неимоверно и това е причината защо българите не вярват в правосъдието

Великия Инквизитор
Великия Инквизитор
17 октомври 2021 18:26
Гост

Присъдата на този ВСС е произнесена. Да влезе палачът и да приключваме!

Ad nauseam
Ad nauseam
17 октомври 2021 20:23
Гост

Палачът се казва Нова Конституция!

И тогава не вие ще избирате, а вас ще ви избират.

Браво! Поздравелния!!!
Браво! Поздравелния!!!
17 октомври 2021 18:12
Гост

Точно в 18.00 часа председателят на Избирателната комисия Весела Павлова – съдия във Върховния административен съд, обяви края на изборния ден. Общата избирателна активност в новия избор на членове на ВСС от квотата на съдиите е 26,34 %, при 30,38 % на 16.10.2021 г. Днес са гласували 580 от 2202-та съдии, имащи право на глас. Посредством системата за електронно гласуване през интернет са упражнили своя вот 541 магистрати, при 30,38 % регистрирана избирателна активност. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са гласували 39 съдии, при 9,26 % избирателна активност. Секционната избирателна комисия (СИК) № 1 отвори избирателната урна… Покажи целия коментар »

прост съдия
прост съдия
17 октомври 2021 17:44
Гост

Аз вчера бях забравил, че има избори, и не гласувах. Късно вечерта обаче прочетох вчерашната статия в лекса за проваления избор. Много интересни ми бяха коментарите. От тях научих, че соросоидките са призовавали за бойкот на изборите. Това беше достатъчен стимул днес да гласувам.

Шамар за гешевия ВСС
Шамар за гешевия ВСС
17 октомври 2021 18:01
Гост

Верно си прост. Изборът приключи и няма избрани. Браво, колеги!

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 18:38
Гост

Не той/тя не е прост! МНОГО ПРОСТ!

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 13:32
Гост

За да махнат прекия избор трябва да променят Конституцията. Не е невъзможно, но е по-трудно. И да правим разлика дали изборите за ВСС са редовни за пълен мандат или частични с мандат САМО 10 месеца. Съдиите много добре постъпват, тъй като действат обществено отговорно – пестят пари на данъкоплатците за безсмислено избиране на двама души, които докато навлязат в работата и ще трябва да сдават поста. Бъдете сигурни, че на редовните избори за ВСС догодина активността ще е над 80 %.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 13:24
Гост

Не знам към какво се отива, но предполагам какво ще подскаже тази събота и неделя на задкулисието -ще бъде твърде удобен повод да се зададе витиевато въпросът дали да не се върнем към делегатските събрания, защото видите ли, съдиите не са се затичали да гласуват.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 13:42
Гост

Същият въпрос обаче важи в пълна степен и за парламентарната квота. И в момента има непопълнени от НС членове за ПК, а да не говорим за отдавна изтеклия мандат на ИВСС. А дори и НС да задвижи процедура по избор, има ли гаранция че ще се събере 2/3 мнозинство, както е по Конституция. Дайте тогава да махнем напълно и парламентарната квота, щото пък НС от години не си изпълнява задължението. Няма нужда съдиите да сме по-католици от папата.

Съдия
Съдия
17 октомври 2021 12:15
Гост

Говорих с един колега от провинцията и той каза, че председателя им се обаждал наред по телефона като едва ли не им заповядвал да гласуват, но те масово го отсвирвали – единият бил на екскурзия, другият нямал интернет… Явно задкулисието удря на камък с фалшификацията на кворума и затова са се върнали към добрите стари конвенционални методи на въздействие чрез назначените от тях калинки.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 12:19
Гост

Така трябва да бъде. Да покажем, че сме единни като професионално съсловие. А продалите душите си на задкулисието председатели рано или късно ще си отидат от постовете.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 13:30
Гост

За да махнат прекия избор трябва да променят Конституцията. Не е невъзможно, но е по-трудно. И да правим разлика дали изборите за ВСС са редовни за пълен мандат или частични с мандат САМО 10 месеца. Съдиите много добре постъпват, тъй като действат обществено отговорно – пестят пари на данъкоплатците за безсмислено избиране на двама души, които докато навлязат в работата и ще трябва да сдават поста. Бъдете сигурни, че на редовните избори за ВСС догодина активността ще е над 80 %.

Вие сте позор
Вие сте позор
17 октомври 2021 12:08
Гост

Не нови членове, а оставка на целия ВСС! Пълен бойкот!

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 11:56
Гост

Колеги, силите на Оста правят всичко възможно да осигурят заветния кворум. Освен че газят Правилата за вота, давайки възможност за неправомерно двойно гласуване, но и натискат съдии да участват в гласуването, заблуждавайки ги, че то било задължително за тях. В ЗСВ обаче няма нито една разпоредба, която да задължава магистрати да участват в гласуването при избори за членове на ВСС. Има разпоредба, която ги задължава да участват в ОС на съответния съд, което е съвсем различно и нямащо нищо общо с настоящите избори. Чл. 210. Съдиите, прокурорите и следователите са длъжни: 2. да участват в заседанията на общото събрание на… Покажи целия коментар »

Гладен Прокурор
Гладен Прокурор
17 октомври 2021 11:44
Гост

Не гласувайте, колеги!

Щом Марина Михайлова не ви харесва, дето бе с особено мнение за Доган, то тогава заслужавате нещо много, ама много повече.

Примерно Нова Конституция.

С пълна изборност и мандатност.

Vox Populi, Vox Dei.

АМИН

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 12:23
Гост

Гласуваш за Михайлова – получаваш в бонус и Денев. Това е положението при настоящите избори. И един глас да получи кандидата, се счита избран, ако кворумът е постигнат. Тъй че единствения начин да не получиш и Денев е да не гласуваш и за Михайлова. Анадънму!

Кукуригу
Кукуригу
17 октомври 2021 13:35
Гост

Ся пък да си кажа аз. Не го знам тоя Денев, ама при положение, че са двама човека за две места и други мераклии няма (вие не сте навити да се кандидатирате, нали? и аз не съм), не виждам ама никаква причина да не гласувам по принцип или да не гласувам за Денев, когото не познавам. Резултатът от бойкот на точно това гласуване ми се види силно съмнителен в посока нови лица, нов ВСС и ново не знам кво, вариантите аз ги виждам просто (нали съм си проста) като две свободни места във ВСС или две запълнени места, така че… Покажи целия коментар »

целият ВСС в този си състав е вреден
целият ВСС в този си състав е вреден
17 октомври 2021 16:28
Гост

затова е по-добре всички места да се освободят, отколкото да се запълват празните. Елементарно е и само елементарни хора не могат да го проумеят.

Кукуригу
Кукуригу
17 октомври 2021 17:32
Гост

Е ми май няма шанс да се освободят всички, както виждаш. А двама членове измежду нас май е по-добре в общия случай от двама, избрани примерно по политически съображения. Елементарните хора така си мислим.

!!!
!!!
19 октомври 2021 0:39
Гост

Така е. административните не гласуват заради Денев, другите заради лелката, а третите заради размахания пръст на другата лелка- класната на съюзниците на съдията- претенденто президент, но болшинството не гласуваме, щото ни мързи. И това че тук тридесетина кокони се опитват да обяснят какъв пробив са постигнали, не променя този факт. ac

Съдия
Съдия
17 октомври 2021 11:39
Гост

Гласувайте,колеги!Гешев няма да е вечен.Но кризата е повсеместна и без ВСС на този етап ще бъде страшно за съда. А колкото до мандата на съвета,той също може да се реши скоро след Нова година.Би трябвало да се сещате защо……

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 11:42
Гост

Точно така – кризата за тея смешници във ВСС ще е смешна, ако бъдат изритани и останат без великите си заплати от по 12 бона месечно. Доста от тях след това се пенсионират и остават с 1500 лв. пенсия. Криза велика, няма спор.

трети опит
трети опит
17 октомври 2021 11:24
Гост

Въженцето на вратлето и право на безплодната смоковница /съдийско самоуправление/. По евангелски сценарий.

Шиши
Шиши
17 октомври 2021 11:21
Гост

Е, захапахте ли опашката си ССБ?

Така е то когато се усвоява стойността на 30 сребърника от съдийското самоуправление!

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 11:17
Гост

Чл. 11 от Правилата за избор на членове на ВСС
(4) Избирател, чийто талон е изгубен или унищожен съобщава за това в срок до един ден преди изборния ден. Съобщаването за
изгубване/унищожаване се извършва чрез административния ръководител
на съответния магистрат, за което се попълва нарочна декларация, която се
сканира и зарежда в информационната система за електронен избор.
(5) Всички раздадени талони, с изключение на декларираните за
загубени или унищожени, се активират между 7,00 ч. и 8,00 ч. на изборния ден.

Никъде нищо не се казва за гласуване с хартиени бюлетини при унищожен талон.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 11:26
Гост

Абсолютно газят закона и правилата по най-селския възможен начин с милиционерски кубинки.
Срам, др. Чолаков.
Пълен срам.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 12:22
Гост

Можете на място

Ad nauseam
Ad nauseam
17 октомври 2021 11:09
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Re:
Re:
17 октомври 2021 11:27
Гост

Цъкайте минуси! Цъкайте платени тролове на кандидат-президентската двойка Панов-Моасе. Цъкайте!

Ще стане работата, ще стане, ама тези никога няма да станат! А тази убавица си живеела в чужбина и на Конституцията мамата е ебала!

Юрист Делян Пеевски
Юрист Делян Пеевски
17 октомври 2021 11:06
Гост

Колеги, помогнете като за последно, моля! То се е видяло, че ще закрият спецсъдилищата и само един Гешев ни остава, нека поне председател на ВКС да изберем на раздяла.

НЕ от Буджака
НЕ от Буджака
17 октомври 2021 11:12
Гост

Оди се пери бе Юдо! Като излезете на борсата, тогава ще ви видим първо какви йористи сте, какви хора сте и как се усвояват грантове по съветска линия на стойност 30 сребърника!

Де Гешев да е само проблема, проблемите са гешевци, прокурори, съдии и най-вече кой ги избра!

30 години стигат!

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 10:58
Гост

Реално съдийско самоуправление в действие! Така- чрез проваляне на общите събрания смятат да управляват колегите, радетели на самоуправлението, т.е само като си поискат, евентуално и по които въпроси им харесва….
Присъединявам се към предложението да се публикуват имената на всички гласували.
Призовавам административните ръководители да наложат дисциплинарни наказания на всички, които не са изпълнили задължението си по ЗВС да вземат участие в общото събрание , което се провежда в три отделни дни!

хnn
хnn
17 октомври 2021 11:10
Гост

Да не би този ВСС да се съобрази с решенията на общото събрание на съдиите, когато се избираха председатели на големи съдилища, или им натри носовете и постави хора, домъкнати от други съдилища, но послушни? И като ни накажат дисциплинарно какво? Срамно е, ако сте съдия.

Ad nauseam
Ad nauseam
17 октомври 2021 11:15
Гост

ХА ХА ХА ХА ХА ХА.

Само така! Да видите докъде се докарахте! В огледалото – в огледалото!

Понеже онова което наричате СУВЕРЕН от 30 години гледа това което сега ще видите в огледалото.

И с бойкота окончателно ще ритнете столчето на което се крепите и отива на нова Конституция с пряк избор на съдии и прокурори.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 11:22
Гост

Участието не е задължително. Ако беше, съдът щеше да отмени избора на сегашния състав на съвета, защото на общото събрание през 2017 присъстваха към 600 съдии

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 10:53
Гост

И на мен ми направи впечатление странното съобщение на сайта на ВСС.
Плоско, много плоско другари милиционери. На това ли ви учеха в Школата в Симеоново. Чрез лъжа и мошеничество да печелите битките.
Двойното гласуване – ключ към успеха!

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2021 10:49
Гост

Колеги, да им покажем втори червен картон. Идете на разходка, на среща с близки и приятели, времето се оправя, забавлявайте се и забравете за ВСС. Аз така ще направя

Мошенгията е в ход
Мошенгията е в ход
17 октомври 2021 10:43
Гост

Колеги, на сайта на ВСС се появи мистериозно съобщение, от което става ясно как здравите сили искат да осигурят „кворум“ по втория начин – „В случай на загубен или унищожен талон за гласуване, съдиите могат да упражнят правото си на глас с хартиена бюлетина в Съдебната палата в гр. София. При проблем с електронното гласуване, съдиите могат да се свържат с IT–отдела на ВСС на телефон 0879519725.“. Подобна възможност обаче не е записана нито в ЗСВ, нито в Правилата на ВСС за провеждане на вота. Усещате ли какво ни готвят в момента. След спешна среднощна среща кукловодите са измислили „гениално“… Покажи целия коментар »

Наблюдател
Наблюдател
17 октомври 2021 10:46
Гост

Тъмната страна ще победи, ако съдиите се огънат. От вас зависи

Съдия
Съдия
17 октомври 2021 10:40
Гост

Втори шанс да покажем на ВСС колко е несъстоятелен и че е крайно време всички да подадат оставки.

прокурор
прокурор
17 октомври 2021 11:19
Гост

Трети шанс всички да се уверят за последните 30 години какви „хора“ ни правосъдят В ИМЕТО НА НАРОДА.

Догодина ще ходите в Бояна да целувате ръчичка на Бащицата да ви управлява, понеже не можете по съдийски да се (само)управлявате!

Това е мат´риала от който хората чакат правосъдие!

Е, ще го дочакат от мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами.

На куково лято.

Когато Баце стане министър на правосъдието.