Съдиите и прокурорите трябва да се противопоставят публично, когато върховенството на правото се нарушава и да изразяват на глас своето неодобрение при приемането на закони, които не зачитат този принцип. Магистратите не само имат правото, те са длъжни да участват в информирането на обществото за правата на гражданите, както и да укрепват разбирането за върховенството на закона.

Това се казва в декларация на МЕДЕЛ (Европейските магистрати за демокрация и свободи) след проведена двудневна конференция в София на тема „Ролята на съдиите в обществената дискусия за върховенството на правото“.

От МЕДЕЛ признават нарастващата роля на магистратите в обществения дебат за върховенството на правото.

Организацията отбелязва, че със загриженост наблюдава нарастващите атаки срещу магистратите. „Такива атаки се инициират не само заради участието им в обществения дебат, но и като резултат от постановяването на решения срещу очакванията на правителството. Особено тревожни са концентрираните атаки на политици от управляващите партии и медии, зависими от правителството, в Полша и България“, се казва още в декларацията.

Декларация на МЕДЕЛ

МЕДЕЛ изразява пълната си подкрепа и солидарност към всички сплашвани магистрати и призовава съдебните общности в Европа да регистрират всички случаи на политически натиск върху магистратите като организацията поема ангажимента да ги огласи на международно ниво.

В декларацията се цитира доклада „Съдебна етика – принципи, ценности и качества“, част от Лондонската декларация за съдебна етика, приет от Европейската мрежа на съдебните съвети през 2010 г. и подкрепен от МЕДЕЛ. В него се акцентира на следното:

„В същото време задължението на магистратите от въздържане (да търпят ограничения при публично изразяване на мнение) не може да оправдае или да бъде извинение за липсата на активност. Докато един съдия не трябва да говори за делата, които решава, то същият този съдия е в идеална позиция да обясни правото и неговото приложение. Съдията има образователна роля в подкрепа на правото наред с други институции със същата мисия. Когато демокрацията и основните права и свободи са застрашени, ограниченията на съдията при публичното говорене отстъпват пред задължението да се говори открито“.

По същия начин Европейският съд по правата на човека в своите актове признава правото на съдиите да участват в публичния дебат по въпроси, засягащи състоянието и управлението на съдебната система, а такъв дебат напълно съответства на чл. 10 от ЕКПЧ, изтъкват от европейската организация.

Както отбелязва МЕДЕЛ при участието си в конференцията Assises de la Justice /Основи на правосъдието/, организирана от Европейската комисия през 2013 г., съдебните асоциации имат съществена роля в обществения дебат, целящ да утвърди ценностите на върховенството на закона и върховенството на основните права. Чрез независими съдийски сдружения съдиите и прокурорите могат да изпълнят задължението си да участват в дебата за върховенството на правото, без да нарушават етичните правила за ограничаване свободата на говорене“, се сочи още в декларацията.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анчо
Анчо
19 ноември 2018 10:04
Гост

А не могат ли самите магистрати, които се чувстват засегнати, да излязат и да се защитят.

Параван
Параван
19 ноември 2018 10:08
Гост

Така им е по-лесно.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2018 15:35
Гост

Бих искал да чуя и видя прокурорите до съдиите в подкрепа на независима съдебна система.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2018 21:08
Гост

Тия работи не се отстояват на улицата