С остро становище срещу изменения в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които заплатата на съдебния администратор „се отвързва“ от тази на съдия в същия съд, излязоха от Сдружението на администрацията в органите на съдебна власт (САОСВ). То е изпратено до министъра на правосъдието Данаил Кирилов, председателите на двете върховни съдилища Лозан Панов и Георги Чолаков и главния прокурор Сотир Цацаров.

Пълният текст на становището

Промяната, върху която насочват вниманието от съсловната организация, е една от многото, които предлага Министерството на правосъдието, в законопроект, който беше огласен за обществено обсъждане и „Лекс“ вече представи (можете да си ги припомните тук и тук).

Става въпрос за чл. 357, ал. 9 ЗСВ. В момента разпоредбата предвижда: „Съдебният администратор получава основно възнаграждение в размер 80 на сто от основното възнагражщение на съдия в съответния съд”. Със законопроекта се предлага нова редакция:: ”Съдебният администратор получава основно възнаграждение в размер, определен в класификатора на длъжностите в администрацията на съдилищата на съдилищата по чл. 341, ал. 1”.

Според САОСВ това изменение не трябва да бъде подкрепено и обясняват защо. Първият аргумент на организацията е, че няма мотиви какво налага подобна промяна в начина на формиране на възнаграждението на служителите.

„Освен липсата на посочени основания за промяна на установения досега в Закона за съдебната власт размер на възнагражденията на съдебните администратори, обвързани в процентно съотношение (80 на сто) от основното възнаграждение на съдия в съответния съд, липсва правна логика този възприет законодателен механизъм да бъде отменен и да се определи еднакво възнаграждение за длъжността във всички съдилища и прокуратури. Доколкото функциите на съдебните администратори са обвързани с подпомагане на административното ръководство на съдилищата и прокуратурите, тяхната специфика и интензитет са в зависимост от степенната йерархия на съответния съд или прокуратура, както и от щатната численост и натовареността на съответния орган на съдебна власт. Уеднаквяване на размера на възнагражденията на всички съдебни администратори с класификатора на длъжностите в администрацията на съдилищата по чл. 341, ал. 1 ЗСВ няма да отговори на реалното обезпечаване и оценяване на положения труд (например в този случай съдебен администратор от по-ниско степенен съд ще получава възнаграждение, равно на възнаграждението на съдебен администратор в по-горен по степен съд, с по-висока натовареност и няколкократно надхвърляща щатна численост на състава – типичен пример е Софийският градски съд)“, заявяват от сдружението.

И изтъкват, че ще се наруши принципът за справедливо възнаграждаване на положения труд.

Освен това от съсловната организация припомнят, че възнагражденията на съдебните служители са обвързани с това на съдебния администратор – то е своеобразен таван, тъй като те получават до 80% от неговата заплата.

„Евентуалната промяна на възнагражденията на съдебни администратори, би могла да обуслови и промяна, включително намаляване на възнагражденията на съдебни служители от някои съдилища или прокуратури“, пишат служителите до тримата големи в съдебната власт и правосъдния министър.

Те настояват за адекватна система за оценка на изпълнение на трудовите задължения, но с промяната това според тях няма да се случи. „При определянето му следва да се вземе предвид количеството и качеството на положения от тях труд, а с предложението за изменение на законоустановен принцип и установяване на еднакво възнаграждение на съдебните администратори в различни по степен съдилища, ще се допусне нарушение на установения балансиран подход спрямо служители от различни съдилища, включително е налице риск за намаляване на възнагражденията на всички съдебни служители в съответния съд или прокуратура“, пише в становището.

Нещо повече – те прогнозират, че подобна промяна би сринала удовлетвореността на служителите, а от там и мотивацията им за работа. „Не бива да се допуска нарушаване на връзката между удовлетвореността от трудовото възнаграждение и трудовата изява. Тук по-скоро се забелязва натискът от негативното обществено отношение към статута на съдебните администратори, което кадровия орган не би следвало да допуска, за да не действа деструктивно на процеса на управление“, призовават от САОСВ.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кирил
Кирил
26 септември 2019 16:26
Гост

Цитат „Елементарна психология, наистина. Обаче дали всъщност докато се вдига шум за това, няма да се прокара някое друго изменение тихомълком? У нас отдавна усвоиха тоя подход. Вкарват нещо спорно и скандално, платените викачи надигат крясъци и медиите се концентрират върху измисления проблем. Почват преговори и накрая властта „отстъпва“ и проблемът утихва. Обаче междувременно е прокарано нещо много по-скандално и спорно.“
Е днес след заседанието на ВСС, стана ясно кое е това скандално, членовете на атестационните комисии да получават по едни пари отгоре, щото разходите били 10 000 лв. за атестация на съдия!?!
Абе ……………

ННМ
ННМ
24 септември 2019 17:24
Гост

Администрацията така или иначе работи зле, а сега ще заработи ОЩЕ ПО-ЗЛЕ. Вместо да наблюдаваме увеличаване на основното месечно възнаграждение, то на практика се получава точно обратното.

Така де
Така де
24 септември 2019 15:04
Гост

От всички предложения за изменения, хората веднага скачат срещу орязването на заплатите. Логично.

Прав сте
Прав сте
24 септември 2019 15:06
Гост

Елеменетарна психология, наистина. Обаче дали всъщност докато се вдига шум за това, няма да се прокара някое друго изменение тихомълком? У нас отдавна усвоиха тоя подход. Вкарват нещо спорно и скандално, платените викачи надигат крясъци и медиите се концентрират върху измисления проблем. Почват преговори и накрая властта „отстъпва“ и проблемът утихва. Обаче междувременно е прокарано нещо много по-скандално и спорно.

Призив
Призив
24 септември 2019 15:07
Гост

Ако е както казвате, бих насочил вниманието на репортерите от Лекс, за да проверят много внимателно къде може да се крие проблемът!

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 13:09
Гост

Не е вярно, че ще се отрази на заплатите на всички съд.служители! Касае само Съдебните администратори, само те получават 80% от заплатата на магистрарите, Я ПОСОЧЕТЕ ЕДИН съд.служител, който в момента получава 80 % от заплатата на СА?! Дори Гл.счетоводители не достигат този процент – а те май носят по-голяма отговорност от СА – поне финансова.

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 13:02
Гост

съдебен администратор

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 12:21
Гост

Хората са си го казали: „Когато нещо работи добре, не бива да се разваля“. Къде се втурнаха пак да променят закони. Лобисти.

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 12:23
Гост

Е, нали трябва да се занимават с нещо. Дано Кирилов прояви здрав разум и спре това недоразумение.

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 10:27
Гост

Заплащането според класификатора на длъжностите би демотивирало съдебните служители. Така неминуемо ще взимат по- малко пари.

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 12:58
Гост

съдебен администратор

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 9:59
Гост

Обвързването е съвсем логично не мога да разбера защо се променя система, която работи?

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 10:21
Гост

За да си правят икономии естествено.

Защо ли?
Защо ли?
24 септември 2019 15:10
Гост

За да се правят скандали със съда. За да кажат, че служителите спират реформата, като се борят за заплатите си. Да се настрои обществото срещу тях. Като скандалът с Полфрийман, където политици се бъркат в решение на съдебен състав.

Кирил
Кирил
24 септември 2019 9:48
Гост

Също така предполагам, че сте някъде от северозападна България?!

Кирил
Кирил
24 септември 2019 9:47
Гост

Предполагам, че не сте съдия. Зган се пише със С! Ако пък сте съдия, още по-зле.

съдия
съдия
24 септември 2019 9:36
Гост

Нагла зган!

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 9:48
Гост

Браво! Много грамотно изказване! 🙂

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 12:20
Гост

Кое им е наглото? Че се борят да не ги прецакат. както става с обикновено. Съдиите-богопомазани, а служителите-второ качество.

Пояснение
Пояснение
24 септември 2019 15:08
Гост

А прощавайте, кои са сганта? Предложилите изменението или служителите?