Висшият съдебен съвет неглижира проблемите на съдебните служители, проявява пасивност и тенденция за ограничаване на правата им. Това става ясно от писмо на председателя на Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт (САОСВ) Александър Николов до ВСС, в което призовава кадровия орган за по-голяма активност и диалог към проблемите на съдебните служители.

В писмо Александър Николов изтъква, че нееднократно САОСВ се е обръщало с призив за съдействие по редица идеи и предложения за конкретни действия. „Липсата на диалог, активност и воля за промяна действат силно демотивиращо и затвърждават усещането за дезинтересованост от страна на ВСС към нуждите на съдебните служители“, изтъква Николов.

Писмо до ВСС

Той напомня, че през годината сдружението нееднократно се е обръщало към ВСС по редица въпроси. И дава следните примери. На 21 ноември САОСВ са изпратили три писма до съвета.

В едното настояват за актуализиране на методиката за атестиране на служителите, защото сегашната е от 2012 г. и като цяло сочи, че показателите не отговарят на съвременните изисквания за пряка обвързаност с крайния резултат от дейността на администрацията, твърде много са и са взаимно покриващи се. „Точковата система за определяне на общата оценка на служителите предоставя много възможности за необоснован субективизъм, защото никъде не е регламентирано при какви условия се присъждат съответния брой точки. Неясно е и защо изпълнението на работния план, който е основен етап от атестационната процедура, всъщност не носи точки на служителите и поради това не оказва влияние при определянето на оценките, което и обезсмисля изготвянето му. Атестирането на съдебните служители е подходящ инструмент за оценяване на трудовата им дейност. Стига да се изпълнява обективно и да не е формална процедура“, казват от сдружението.

Писмо за промяна на методиката за атестиране

Във второто писмо те представят подробен на анализ на десетките проблеми в Правилника за администрацията в съдилищата и Класификатора на длъжностите в администрацията на съдилищата. Като настояваш те да бъдат обсъдени от работна група и да бъдат разрешени. САОСВ се е натъкнало на разпоредби, които противоречат на Закона за съдебната власт, на проблеми в структурата на администрацията, във функциите на конкретни звена и служители, в статута на съдебните помощници. Освен това служителите са установили и нелогични и вътрешнопротиворечиви изисквания в класификатора.

Писмо за нов Правилник за администрацията на съдилищата

Третото писмо е свързано с липсата в ПАС на деловодни книги и регистри, които се водят от административните съдилища, което затруднява служителите. От сдружението поставят на дебат и темата за цялостен преглед на поддържаните от съдилищата деловодни книги и регистри, чиито обем се увеличава почти всяка година без да се отчитат съвременните реалности и технологични възможности на електронните деловодни системи и налични способи за защита и съхранение на информацията по делата.

Писмо за липсата на деловодни книги и регистри

И по трите теми има създадени работни групи във ВСС – за промяна на правилника, на методиката, на класификатора и т.н.

В тази връзка Александър Николов отбелязва: „Липсата на участие на представители на съдебната администрация в работните групи, сформирани от ВСС по въпроси касаещи администрацията, считам за съществен проблем, който рефлектира негативно върху взетите решения и разработените правила, тъй като гледната точка на непосредствено ангажираните в тази дейност е не само важна, но и крайно необходима с оглед ефективност и адекватност на тези решения. За да бъде ефективна дейността на тези работни групи, работещите в самата администрация биха дали яснота за текущото положение, очакванията и възможностите за промяна от гледна точка на преките участници в процесите“.

Искане за промяна на правила

Нататък той отбелязва и друг съществен за служителите проблем, който стоя на дневен ред няколко месеца.

Както е известно, в началото на годината ВСС отпусна пари за облекло на магистрати и съдебни служители. За първи път тази година имаше разлика в сумата като на администрацията бяха дадени малко по-малко пари с уговорката, че при наличие на икономии в края на годината, служителите ще си получат остатъка.

Преди две седмици обаче мнозинството във ВСС реши да разпредели 9.5 млн. лева от икономии на всички в системата като отпусне по 43.5% премии върху основното възнаграждение и магистрати, и служители. Кадровиците отхвърлиха варианта да дадат най-напред по 251 лева на всеки служител за облекло, което е 2.4 млн. лева, а останалите 7 млн. лева да разпределят за коледни бонуси – т.е. по 33% върху заплатата.

„Ако беше предпочетен този вариант, магистратите нямаше да усетят разликата особено осезаемо, ямата между работещите в системата щеше да се затвори, а съдебните служители нямаше да усещат това чувство на несправедливост и обезличаване на труда им и мястото им в системата“, пише Александър Николов.

И още: „Тук е мястото да засегна и въпроса за личната мотивация на служителите. Всеки един от нас има индивидуални качества, които в случай, че се оценят правилно и се намерят правилните подходи биха допринесли за срочната и качествена работа на системата като цяло. За някои от колегите ръководеща роля има заплащането, за други – отношението. Ние считаме, че балансът между тези компоненти е от съществено значение за екипния процес на работа. Служители с дългогодишен опит, които са част от системата, малко или много, са институционализирани, т.е. те са получили съответните рангове с течение на времето и при тях материалната мотивация не работи. Ето защо на преден план при такъв тип служители излиза нещо много малко, но с огромно значение – отношението. То се явява един своеобразен катализатор между рутината от работния процес и мисълта, която в много случаи е от съществено значение за правилно свършена работа. Инерцията е основната предпоставка за пропуски в работния процес, именно поради това отношението играе толкова важна роля“.

Председателят на САОСВ отбелязва, че актуализацията на възнагражденията е централизирана и до голяма степен не зависи от служителите, но отношението към тях е параметърът на работния процес, от който и за който страдат.

Той ни мотивира или демотивира, дава ни усещане за лекота или натовареност, кара ни да се чувстваме оценени и на място или обратното. Той пробужда у нас твореца, инициативния служител, добрия човек и колега. Той е основното свързващо звено, което се явява естествено следствие на личната мотивация, а именно желанието за развитие…

Индивидуалният подход, добрата дума, уважението, фактът, че ти се гласува доверие, задължават неимоверно много, от което следва недвусмислен извод, че подобаващото уважително отношение към съдебния служител е определящият фактор за качествения трудов процес

се казва още в писмото до съвета.

От сдружението настояват за диалог и готовност за съвместна работа по следните проблеми: противоречието на Правилника за администрацията в съдилищата със Закона за съдебната власт, липсата на Наредбата за проверка на декларациите по ЗПКОНПИ, липсата на актуална и ефективна Методика за атестиране на съдебните служители, ниските възнаграждения на служителите от специализираната администрация, несправедливото разпределение на групите съдилища и длъжности в класификатора на съдилищата, липсата на унифицираност на класификаторите и правилниците на съдилищата и прокуратурата, неравномерната натовареност, неясните права и задължения, неефективните правила за подбор и назначаване на съдебни служители, липса на достатъчно възможности за допълнителна квалификация, както и перспективи за кариерно развитие и израстване.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пострадал
Пострадал
10 декември 2018 13:06
Гост

Методиката за атестиране в момента е нелепа. Всеки ръководител може да повлияе върху крайния резултат чрез субективизъм.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2018 13:04
Гост

Ей, магистрат да си в днешно време. От една страна-САОСВ, от друга-ССБ. После се чудим защо е този наплив в ЮФ.

Кинг конг
Кинг конг
10 декември 2018 14:04
Гост

Само си търсят поводи за демотивация. Какво да каже човек, който работи за няма и 1000 лева месечно и е длъжен да търпи грубото отношение на шефа си, за да не изгуби работата си.

Ден ден
Ден ден
12 декември 2018 17:39
Гост

Кинг конг., ти за колко мислиш, че работят съдебните служители?
Ами ще ти кажа за 800-900 лв. Точно като хората, за които говориш в поста си. И също търпим грубо отношение на граждани и шефове.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2018 13:01
Гост

А колко пъти трябва да молим за решение на проблема ни със свръхнатовареността в СРС?