Върховният касационен съд (ВКС) сложи точка на съдебната сага за срутената сграда на ул. „Алабин“ в София, под която загинаха две момичета преди близо 15 години.

Днес ВКС остави в сила решението на Софийския апелативен съд (САС), с което четиримата подсъдими за срутването са окончателно оправдани, установи проверка на „Лекс“ (решението виж тук).

Трагедията се случи на 19 септември 2006 г., а делото започна на първа инстанция 10 години по-късно. Подсъдими за причинената смърт на двете момичета бяха собственикът на сградата Георги Кирчев, който е управител на фирма „Хрисома“, инженер Петър Петров, който контролирал ремонта на сградата, Николай Симеонов – управител на „А3-Архитектура и изпълнение“ и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ „Медия Манчо“, срещу който делото беше гледано задочно, защото е в чужбина.

Сградата на „Алабин“ рухна около 18 ч., когато по улицата с автомобил са преминавали 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. Колата им беше премазана, а двете момичета са починали на място.

Разследването се проточи 10 години, като делото на два пъти беше прекратявано, но в крайна сметка беше внесен обвинителен акт в съда, който се крепеше основно на спорните показания на свидетеля Николай Александров. Той е работил на обекта и твърдеше, че в сградата са рязани носещи релси и колони, но многократно променяше показанията си в хода на разследването. Накрая пред съда каза, че е ходил на този обект само след срутването му, за да слага ламарина и катинар и още първата инстанция отхвърли показанията му за рязани колони и релси (повече за мотивите на СГС – виж тук). Съдия Величка Маринкова от Софийския градски съд прие, че сградата е била в аварийно състояние заради лошо проектиране и е можела да падне във всеки един момент, каквото беше крайното заключение на назначените от съда вещи лица.

След това апелативният съд напълно сподели изводите на първата инстанция, включително за недоверието към предишните показания на Александров, които прокуратурата държеше да бъдат приети за достоверни. САС стъпи на последното експертно заключение, според което, ако Александров наистина е бил свидетел на рязане на носещи елементи на сградата, той е нямало да бъде жив, за да свидетелства за тях, защото е щял да бъде затрупан под останките (мотивите на САС – виж тук).

Преди делото да стигне до ВКС и двете инстанции бяха категорични, че на жилищните етажи на сградата не е имало бетонни или стоманени колони, за да бъдат премахвани. Нямало и носещи дървени колони, които пък не се разбиват с „Канго“ и „Хилти“, както Александров твърдеше. Съдилищата приеха, че работниците не са разрушавали стени и не това е причина за срутването на сградата.

В решението на върховните съдии Лада Паунова (председател на състава), Антоанета Данова (докладчик) и Елена Каракашева се казва, че в сградата са премахвани мазилки, вътрешна дограма – врати и каси, дюшеме, инсталации и боклуци, но не и стени. В същото време според обвинителния акт е инкриминирано именно разрушаването на стени от страна на подсъдимите и други работници.

Според ВКС причините за падането на южната фасадна стена на сградата са комплексни – конструктивни недостатъци, лошо експлоатационно състояние и използването на къртачна техника за свалянето на мазилката. Вибрациите от тези машини действително са довели до трептения в гредите и в носещите зидове, което е отслабило връзките между гредата и стената, но сами по себе си не са предизвикали срутването. Според съда, ако сградата е имала четири външни носещи стени и не е била с конструктивни недостатъци и експлоатационни повреди, тя е нямало да се срути, дори и мазилката да е сваляна чрез вибрационна техника.

„С оглед на изложеното се налага извод, че именно конструктивните и експлоатационни проблеми в сградата са основните водещи фактори за срутването на южната фасадна стена, а дейността по махане на мазилките чрез ударно-вибрационна техника само е подпомогнало падането ѝ, но не е основна причина за това (разяснения на вещите лица от шесторната експертиза). При друга ситуация – ако сградата не е била на 92 години с генетично заложени конструктивни недостатъци и появили се такива в процеса на нейната многогодишна експлоатация без поддръжка, извършваните в сградата дейности сами по себе си не биха довели до рухването на южната фасадна стена“, мотивира се ВКС.

Според върховните съдии нито един от подсъдимите не е знаел предварително за конструктивните недостатъци и не може да се очаква от тях да не използват такава техника при свалянето на мазилка.

„Ето защо, макар и отстраняването на мазилката чрез вибрационна техника да е подпомогнало срутването на сградата (но не като главен фактор), то това не се дължи на виновното поведение на четиримата подсъдими. Всички останали дейности, извършвани в сградата – отстраняването на дюшеме и премахването на каси и врати и отстраняване на ел. инсталации, не са в причинна връзка със срутването на южната фасадна стена, довела до трагичната смърт на две млади жени“, обяснява ВКС.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любител
Любител
10 май 2021 15:30
Гост

Толкова за доверието в правосъдната система

Анонимен
Анонимен
09 май 2021 16:38
Гост

При същите доказателства в Германия тези подсъдими щяха да бъдат осъдени и да лежат. Просто у нас има системен проблем в съда, който се опитват да прехвърлят на прокуратурата. И Годпод да дойде да дойде главен прокурор- нищо не може да направи с такъв корумпиран, пристрастен и крив съд.

Всичко е точно
Всичко е точно
09 май 2021 12:28
Гост

Пито-платено. Без виновни. Честито! Поръчайте си пак от същото и си го платете. Евтинко е.

само минавам
само минавам
09 май 2021 12:10
Гост

Краят на този казус наистина е диагнозата на онова което наричаме трета власт. Властта им да правят каквото си искат под мантията … върховенство на правото. И накрая всички ние да им плащаме сметките. Ежегодно близо 1 млрд. Били недоволни червените пръскачки пред парламента. И черните тоги. Пари ли нямат, рушвети ли не вземат, поръчки ли не изпълняват? Какво още да се случи за доказателство? Какво? Кадри не им достигат. От 10 предложени, Кьовеши одобри 4-ма. От немай къде. Разберете проблемът е системен, субективен и конституционен! Без нова Конституция няма решаване. Без изцяло нов регламент за подбор на кадрите в… Покажи целия коментар »

Dixi
Dixi
09 май 2021 11:45
Гост

Нова Конституция. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Всичко друго е вятър и мъгла. Какво е съдебна реформа? Местене на гробища? Не. Взривяване на социалистически мавзолей.

Re:
Re:
09 май 2021 11:46
Гост

И моля те без ВСС и ИВСС.

Mladi
Mladi
09 май 2021 11:17
Гост

Прокуратурата е дявол. Съдът е ангел и по административните, и най-вече по гражданските дела! И двете са част от една антропологична система. По К. Затова бъдете коректни от Дяволска България /на сметката на ЦРУ/ и наричайте това което желаете прокурорска реформа! Понеже повечето съдии посредством ССБ и не само са ваши хора и обслужват американските интереси. Дотук се докара независимата трета власт!

Vladi
Vladi
08 май 2021 20:14
Гост

Некачествено разследване, неясна фактология. Имало ли е конструктивно обследване на сградата преди ремонта. Какви са тези „събаряне на тухлени стени“, кой и как е определил, че същите са неносещи ? Сградата е била паметник на културата, имало ли е съгласувани проекти. Къде са органите одобрили проектите без обследване?
При подобно обвинение, решението не може да бъде друго.

Анонимен
Анонимен
08 май 2021 18:07
Гост

60-ет години сградата не пада, почват ремонта и пада = 15г замитане чрез БАВЕНЕ и ПРОТАКАНЕ на всякакви следи = НЯМА никой виновен
Браво Лозницо, браво Пановчо.
ЕЙ боклуци, ще дойде и вашето време БОКЛУЦИ

ДА.
ДА.
08 май 2021 11:12
Гост

Това е правната диагноза на цялата „система“. Безплодната смоковница. По Библията и евангелието! Е, ПАК си поръчайте от същото! Без нова Конституция няма да се случи нищо позитивно. Пълна изборност, мандатност отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Това е повече от блато с отровници. Които се интересуват само от едно. Как да се запази статуквото. И това положение датира не от 30 години, а поне от 50. И се циментира с настоящата Конституция. Не коментираме въобще юридическото образование. Какво още да се случи като доказателство? Нали искаха да са независими, несменяеми, безсмъртни и непогрешими?! Имат го. Имат и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 21:53
Гост

Не видях да е разглеждан чл. 50 от ЗЗД и все пак да има виновни и поне обезщетение…

Бай Ганьо
Бай Ганьо
07 май 2021 18:33
Гост

баба ви Лада Пауна е тъпа и некадърна

искам да искам
искам да искам
07 май 2021 17:52
Гост

Да кажеш, че са некадърно написани, изглежда е чисто прикриване. С оглед постигнатата цел са образцови. И самата статия тук е в тоя дух. Може да направите справка в сайта на „24 часа“ – примерно статия по темата от 15.11.2018. СЪДЕБНАТА ВЛАСТ СЪДИ В ПОЛЗА НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА. Пък вие се занимавайте с вашите изпити, абитуриентски балове и кръщенета. С кво друго, като е такава работата.

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 17:14
Гост

Гешевтурата – горд продължител на Цацаратурата да внася некадърно написани обвинителни актове!

Хахаха
Хахаха
07 май 2021 21:47
Гост

Само да вметна, че през 2006 главен прокурор е бил г-н Борис Велчев.
Хрисим на вид човек, но внук на член на Политбюро и сега председател на КС. Изключително потаен ….
По времето на Велчев станаха маса поръчкови убийства на червени мафиоти и пишман бизнесмени.
Над 50% от поръчковите убийства станаха в неговия мандат !

Spiro
Spiro
07 май 2021 16:47
Гост

Сградата можела да падне във всеки един момент! Тоест по всяко време може да има жертви. Е, кой в крайна сметка е виновен за това.

Димо
Димо
07 май 2021 16:48
Гост

Явно НИКОЙ. И то на три инстанции. Срам! Пълен срам.

Кенеди
Кенеди
08 май 2021 10:20
Гост

ДНСК ОБЩИНАТА

Симо
Симо
07 май 2021 16:44
Гост

Има нещо гнило в пиказанията на Николай Александров.

Roki
Roki
07 май 2021 16:44
Гост

Нищо чудно да са го заплашили.

Re:
Re:
09 май 2021 11:49
Гост

По-вероятно са го подкупили.

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 16:42
Гост

Затова се нуждаем от партията на Слави Трифонов!

Гражданин
Гражданин
07 май 2021 16:43
Гост

Я па тоо

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 16:42
Гост

Отивайте да пиете и ядете. Празници са. Няма да оправите България.

Николев
Николев
07 май 2021 16:41
Гост

Тотоална пародия. Тотална.

Gerova
Gerova
07 май 2021 16:41
Гост

Той е работил на обекта и твърдеше, че в сградата са рязани носещи релси и колони, но многократно променяше показанията си в хода на разследването. Накрая пред съда каза, че е ходил на този обект само след срутването му, за да слага ламарина и катинар и още първата инстанция отхвърли показанията му за рязани колони и релси

Явно е бил притиснат.

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 16:41
Гост

Да направят отделно разследване за това.

Пепо
Пепо
07 май 2021 16:40
Гост

Според мен това не е нормално.

Гражданин
Гражданин
07 май 2021 16:40
Гост

Значи както често се оказва, всичко е точно – сградата си е паднала редовно и момичетата са си загинали нормално. Срам за институциите, срам за разследването, срам за съда! Знам, че нещата никога не са толкова прости, ама не може всичко да е точно. Не може просто…

Todorina
Todorina
07 май 2021 16:39
Гост

В София Фандъчка никога не е виновна за нищо!

Фелипова
Фелипова
07 май 2021 16:39
Гост

Не съм изненадана.

Daniela
Daniela
07 май 2021 16:39
Гост

Племенницата ми вика „МИ НЯМА“. Тя е на 2!

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 16:38
Гост

Ми няма. В България виновни няма..

Анонимен
Анонимен
09 май 2021 12:03
Гост

Все пак има.
Виновни са … момичетата! Че са били там!

Кики
Кики
07 май 2021 16:38
Гост

И все пак трябва някой да поеме отговорността за тази трагедия.

Robi
Robi
07 май 2021 16:37
Гост

Цели 15 години и никаква справедливост. Това решение е позор.

Самуил
Самуил
07 май 2021 16:40
Гост

Жалко за отнетите животи. Никакво възмездие в крайна сметка.