Тримата големи в съдебната власт – Лозан Панов, Георги Чолаков и Иван Гешев, представляващият Висшия съдебен съвет Боян  Магадалинчев и главният съдебен инспектор Теодора Точкова днес бяха в парламента, за да отчетат свършеното през 2019 г. Повечето от тях обаче се възползваха, за да обявят, че ще предложат на депутатите промени в законодателството.

Най-мащабна заявка за изменения в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекси направи главният прокурор Иван Гешев. „В голямата си част НК е морално остарял, изключвам общата част, която е класика и някои добре развити текстове от особената част. Той е кърпен десетки пъти и резултатът е, че регулира обществени отношения, които към момента не съществуват и не урежда такива, които са нововъзникнали след 1989 г.“, каза той пред депутатите. И обяви, че в близкия месец прокуратурата ще огласи вижданията си за най-важните промени в НК и НПК.

„За НПК ще кажа, за да е ясно, че стандартът на доказване в България е най-високият в целия ЕС. Ако в България се иска една единица доказателства, в повечето от страни от ЕС се иска 0,1 доказателства“, каза Гешев. И посочи, че измененията, които прокуратурата ще предложи, са свързани с престъпленията по служба, същинските корупционни престъпления, подкупа в частния сектор, ефективното използване на капацитета на следователите и на военните прокурори. Важна част от промените ще са за реквизитите на обвинителния акт. „Виждал съм обвинителен акт за пране на пари в Англия. Беше две странички. В България ще е от тук до Съдебната палата“, каза Гешев.

Друга част от измененията в НПК ще са свързани със способите за доказване и процесуалните срокове. „На всички е ясно, че не може успешно да се разследва организирана престъпност с остарели способи“, каза главният прокурор и изброи от какво се нуждае прокуратурата –  използване на сътрудничещи свидетели, по-широк кръг лица да са агенти под прикритие, редуциране на наказанията за провокация към подкуп. „Това не е нещо извънредно. Такива правни регламентации съществуват във водещите правни системи в ЕС“, каза той.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков пък обяви, че през октомври ще е готов с предложения за изменения в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) и се надява те да получат подкрепа от депутатите. Те ще са плод на анализ на практиката през първата година от действието на мащабните промени в АПК, които влязоха в сила от 2019 г. От трибуната на Народното събрание Чолаков благодари на административните съдии за добрата работа и подчерта, че България е на второ място в ЕС по бързина на административното правосъдие.

За необходимостта от законодателни промени говори и Боян Магдалинчев. Повод за това стана коментар на Крум Зарков от БСП, че голяма част от проблемите, които са стояли пред ВСС преди 3 години, още не са решени – неравномерната натовареност на съдиите, реформата на съдебната карта и атмосферата, в която работи съветът и сигналите, които излъчва към магистратите и обществото.

„ВСС не успява да излезе от руслото на тежки скандали и нелицеприятни личностни нападки, точно като предишния му състав“, каза Зарков и призова кадровиците „да загърбят личните си егота в името на по-висшата цел – българският гражданин да знае, че ще бъде съден от обективни и безпристрастни органи“.

Магдалинчев се съгласи с повечето критики, но категорично отхвърли твърдението, че този ВСС генерира скандали. „Този състав се опитваше доста дълго време да бъде толерантен към някои провокативни изказвания. Нещата малко или много се промениха, но са много далеч и различни от това, което беше преди“, каза той.

Що се отнася обаче до въпроса със съдебната карта и неравномерната натовареност на съдилищата, Магдалинчев заяви, че тези проблеми не могат да бъдат решени без намесата на законодателя и обсъждане с всички власти.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов не поиска промени в законите, но пък отправи критика към вече направени изменения. Като специално подчерта, че депутатите търсят експертното становище на върховните съдии, но когато те не подкрепят идеите им, игнорират мнението им. За пример даде атакуваните вече от ВКС в Конституционния съд изменения в Закона за съдебната власт, с които на членовете на ВСС бяха дадени т. нар. кариерни бонуси.

„Продължи тенденцията да бъдат внасяни законопроекти под натиска на общественото мнение и като реакция срещу конкретни съдебни актове“, констатира още Панов. Той говори пред депутатите и за това, че през миналата година съдии са били подложени на безпрецедентни атаки и даде пример със състава от Софийския апелативен съд, постановил предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман – Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева. Като припомни, че имаше политически протести след определението и нееднозначна реакция на Съдийската колегия на ВСС.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
advokat
advokat
02 юли 2020 7:33
Гост

Защо ще сменят нещо, което е добро – просто – за да се усвоят едни пари, от една правна кантора – аз така го виждам, тоест ще се пълнят гушите на колеги адвокати – които уж много разбират, един вид ще се направи експертна комисия, ще се платят едни 100 000 евро за консултации. Така се случи и с новия ГПК – къде е амбицията – амбицията е – че адвокатската кантора, която извърши – тоест направи новия ГПК, получава субсидия – някакви австрийски проекти се споменаваха, тоест – взимат сухи пари, а освен това си правят един вид реклама… Покажи целия коментар »

Бай Ганьо
Бай Ганьо
01 юли 2020 18:01
Гост

A,така, какъв бил зора – ОА да са по 2 реда,белким стане по-бързо и по-ефективно разследването,ама надали и това ще помогне

Приятел
Приятел
01 юли 2020 17:03
Гост

Трябва нов НК и НПК без формализъм,и военното правораздаване да поеме националната сигурност.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2020 17:12
Гост

НК и НПК да бъдат заменени с устни укази, издавани от Върховния Полицай Гешев, които не подлежат на обжалване и не попадат под юрисдикцията на този толкова страшен и омразен за Полицая съд по правата на човека в Страсбург.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2020 16:49
Гост

Гешев до таква степен не вярва в разделението на властите, че лично поема нормотворческа дейност?! Един ден мутрите на Гешев и Чолаков ще станат учебникарски примери за това как точно се погазва правото, когато мафиотско-полицейската диктатура узурпира цялата съдебна система в една „демократична“ държава. Това е всичко, което България може да даде на света – исторически пример за анти-право…

Дичо
Дичо
01 юли 2020 16:47
Гост

Панов какво се е загрижил за Джок Полфрийман. Та този престъпник трябваше още да е зад решетките.

наблюдател
наблюдател
02 юли 2020 10:22
Гост

Трябвало е да стане това, което е станало. Както е известно в историята няма ако. А в бъдеще прокуратурата трябва да покаже по-високо качество, а не както в случая с са оправдания тези дни министър. Да се занимавате с Панов, Калпакчиев и др. е безполезно и загуба на време. По-добре се концентрирайте в предстоящите избори.

Кики
Кики
01 юли 2020 16:44
Гост

Виждал бил обвинителен акт за пране на пари в Англия. А защо не види качествоо на правораздаване там.

Калина
Калина
01 юли 2020 16:03
Гост

Абсолютно подкрепям Гешев, че трябва да се променят НК и НПК.

Камен
Камен
01 юли 2020 16:04
Гост

Кръпка до кръпка. Ама такива са ни нормотворците.

Цицеров
Цицеров
01 юли 2020 15:59
Гост

Така става то. С Англия ще се сравняваме. Ма англия има традиции, а тука сме пъпеши

JJ Oper
JJ Oper
01 юли 2020 15:59
Гост

Вие на тия вярвате ли им? Аз ще им повярвам, когато зърна резултат

Чавдар
Чавдар
01 юли 2020 16:05
Гост

Не особено. Напротив, с действията си в последно време изгубиха доверието на много от хората.

Петко 2
Петко 2
01 юли 2020 18:20
Гост

А аз – кат напишат по едно дело.

Temelko
Temelko
01 юли 2020 15:59
Гост

Всичкоп е пунта мара. Всичко

Гаверон ще се изкаже!
Гаверон ще се изкаже!
01 юли 2020 15:58
Гост

Защо се правите на утепани муху бе? Защо не обсъждате да се наслагат камери на реверите на полицайте и да видим кой гражданин предлага подкуп и кой полицай сам си иска подкуп!!!!

Кольо
Кольо
01 юли 2020 16:07
Гост

Ще се оправдаят, че това са много средства както винаги.

ДжейПиМорган
ДжейПиМорган
01 юли 2020 15:58
Гост

Е то не е като да не трябва по-лесно да се обвиняват доказани престъпници. Ето убеица на Милен Цветков е за мен за 30 години зад решетките ама доказателства дали ще има

Кони
Кони
01 юли 2020 16:50
Гост

Нали казаха, ме хората, които са му оказали първа помощ, не го били поставили в правилната поза. А и въобще какво се случва с това дело.

Филип
Филип
01 юли 2020 15:57
Гост

Алабализмите на Гешев.

Stamatov
Stamatov
01 юли 2020 15:57
Гост

Е да ма в Англия доказателствата са неопровержими. А тук? Айде моля ви.

Серафим
Серафим
01 юли 2020 15:56
Гост

Е не то въпроса е, че в Англия не са подкупни. Малкото доказателства там стигат

Ристевски
Ристевски
01 юли 2020 15:56
Гост

Аз не виждам това да ви пречи да обвинявате когото ви скимне в каквото ви скимне. Искате без доказателства да стават нещата, така ли

Уранготан
Уранготан
01 юли 2020 15:56
Гост

Гешев Гешев ти това ли смяташ, че е пробелма на съдебната ни система

Каскетов
Каскетов
01 юли 2020 16:51
Гост

Говори си колкото да ме заспи.