Работодателите от всички сектори в икономиката ще мога да бъдат подпомогнати от държавата с 60% от заплатата на служителите им, ако приходите им от продажби са намалели с 20% в сравнение със същия период на миналата година.

Около този вариант за правилото 60:40 се обединиха държавата, работодателите и синдикатите на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Първоначланият вариант на постановлението (повече за него, както и за механизма за отпускане на средствата виж тук) предвиждаше от тази помощ да могат да се възползват само 19 сектора.

Постановлението на Министерския съвет трябва да бъде окончателно прието в понеделник, а до утре могат да се изпращат допълнителни бележки.

Засега единсвената информация за договореностите в тристранката идва от бизнеса и синдикатите, като не става ясно какво се случва със самоосигуряващите се. Вицепремиерът Марияна Николова отклони директно поставен въпрос за тях и конкретно за адвокатите.

Приложеният към постановлението списък със сектори, подлежащи на компенсации, ще се отнася само за работодателите, спрели работа след заповедта на здравния министър Кирил Ананиев.

Първоначалното обсъждано днес предложение е било държавната помощ да е за всички сектори, но със спад в приходите от поне 25%, но в крайна сметка министърът на труда и социалната политика Деница Сачева се съгласила прагът за право за обезщетение да бъде свален от до 20%.

Спорове в тристранката е имало и за това как да бъде отчетен този праг. Според първоначално заложеното в проекта, той е трябвало да бъде отнесен към осреднените приходи от продажби за януари и февруари 2020 г. Друго предложение е било спадът да се изчислява на база 1/12 от приходите през 2019 г., но в крайна сметка е решено сравнението да е със същия период на изминалата година. Предстои да се изяснява и каква документация ще е необходима за доказване на спада в продажбите.

Страните са били единодушни обаче за нужни промени а закона за извънредното положение, където е заложена мярката 60/40, тъй като в него са изключени огромна част от фирмите.

Решено е още да се създаде публичен регистър на компаниите, които ще бъдат подкрепени по силата на постановлението, да се облекчи максимално обемът документация, необходим за кандидатстване за компенсации, както и да се редактират част от текстовете в постановлението, така че да няма възможности за странични тълкувания.

КНСБ съобши, че като част от постановлението тристранният съвет е подкрепил и друга възможност за подпомагане на бизнеса – за работниците, които със заповед на работодателя са преминали на непълно работно време. В този случай отново ще важи критерият за спад на продажбите, като мярката предвижда пропорционално компенсиране на работниците според загубения от тях доход в резултат на намаленото работно време, но не повече от 60 на сто от възнаграждението им. Подпомагането при въведено непълно работно време ще важи за всички сектори на икономиката.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
по илф и петров
по илф и петров
28 март 2020 17:30
Гост

Какво значение има организационната форма на работодателя, за да се преценява дали ще получи 60%? Дали си кантора с наети хора или ООД с наети хора е все тая, не знам кога ще го проумеят. Според управщяващите се е самоосигуряващ се значи самоспасяващ се, но иначе ни праскат големите данъци.

Пич
Пич
28 март 2020 17:27
Гост

Това е уникален шанс за първи път да бъде измерена сивата икономика, дано да го използват.

Тъй
Тъй
28 март 2020 17:29
Гост

Точно, ще се види кой не плаща данъци, кой не осигурява хората, кой върши дейност, която не му е по устав например и какво ли още не.

Диего
Диего
28 март 2020 17:25
Гост

Порочното в цялата схема е, че не виждам да има контрол дали парите действително ще се плащат на работниците. И на кого и как могат да се оплачат, ако шефа ги прецака?

999
999
28 март 2020 17:27
Гост

Те дали изобщо ще разберат, че шефът е кандидатствал за помощ…

Анонимен
Анонимен
28 март 2020 17:22
Гост

А ако спадът се дължи на други причини, например некадърно управление?

Анонимен
Анонимен
28 март 2020 17:23
Гост

Ей сега на опашката ще се наредят всякакви мошеници и хитреци, които след три месеца ще уволнят хората, но ще са взели парите от държавата.

J&K
J&K
28 март 2020 17:21
Гост

За останалите – кредити!

Zanev
Zanev
28 март 2020 17:26
Гост

Ами да, той Горанов вече каза, че се обсъжда самоосигуряващите се да могат да се възползват от безлихвени заеми от 1500 лв., каквито ще се отпускат на пуснатите в неплатен отпуск от фирмите си.

OMG
OMG
28 март 2020 17:18
Гост

Спасението на самоосигуряващите се е в ръцете на самите самоосигуряващи се.

123
123
28 март 2020 17:14
Гост

По малко за всички и накрая нищо.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
28 март 2020 17:15
Гост

Ами така, по-добре всички да сме зле, отколкото на някои да им се размине. Булгар!