Да отпадне ограничението за три явявания на изпита за юридическа правоспособност са поискали студенти от министъра на правосъдието Крум Зарков. Днес в Международния ден на младежта той се е срещнал с Националното представителство на студентските съвети (НПСС).

Както е известно, в момента Наредбата за придобиване на юридическа правоспособност предвижда, че при оценка „неиздържал“ стажант-юристът има право да се яви на изпит след допълнителен двумесечен стаж до три пъти. Студентите са изтъкнали пред Зарков, че това на практика затваря вратите за много професии пред завършилите „Право“. А той се е ангажирал в кратки срокове да сформира работна група, в която ще участват и представители на студентските организации.

„Поставен бе и въпросът за невъзможността на студенти, без постоянен адрес в София, да могат да упражняват студентския си стаж в столицата, както и за необходимостта от организиране на летни академии с участието и на чужди преподаватели за обмяна на опит и идеи“, съобщиха от МП.

На срещата представителите на студентите са заявили желание да бъде продължено доброто им партньорство с екипа на Министерство на правосъдието.

„Вратата ми за вас винаги ще е отворена“, е отвърнал Зарков, който е изтъкнал, че предходното ръководство на министерството, начело с Надежда Йорданова, е свършило добра работа относно промените в Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“.

Крум Зарков е поздравил студентите за добре формулираните въпроси по време на срещата им. „Ако и политиците изразяват така добре позициите си, щяхме да сме по-напреднали“, е коментирал той.

76
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
---
---
19 август 2022 17:07
Гост

Обществото трябва да се пази , от такива , които си мислят , че могат да участват в битка за интереси и съдби на хора , а един изпит не могат да вземат на два пъти . Всяко дело е изпит , но с последица за други животи заради твоя акъл или липса на такъв . Докажи се първо „на сухо“ , а не като си удавил множество хора . Адвокатската работа не е само да взимаш едни пари , а да ги заработиш с правни знания и действия . Иначе ще те бийнат , не се съмнявай . И… Покажи целия коментар »

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
16 август 2022 18:56
Гост

Само неучили 5 години, взели държавните изпити чрез измама (бръмбър в ухото), негодни така или иначе да бъдат юристи, биха искали отпадане на лимита. Този определено елементарен тест, който би следвало да може да го реши и третокурсник не следва да създава проблем на никого. Който е учил ще сполучи, който е преписвал и мамил няма как да сполучи! Писна ми от калпав материал да се води юрист…

Юрист
Юрист
15 август 2022 12:40
Гост

Този изпит трябва изобщо да се махне или да замести изпита за адвокатска колегия. В никоя друга държава няма такъв изпит. Този изпит е дете на едно политическо минало и желанието да няма конкуренция!

---
---
19 август 2022 16:51
Гост

Глупости , навсякъде за съдебна правоспособност и участие в съдебни производства се държат изпити . Юрисконсултите как ще участват в съдебно производство и ще имат съдебна правоспособност като не са вписани в адвокатска колегия . Явно освен некомпетентни искащите отпадане на изпити са и безкритични в твърденията си . Разбирам защо всеки изпит им пречи . Всеки изпит има за цел да предпази обществото , а не да е угодно на неуспяващите .

Асистент
Асистент
15 август 2022 10:58
Гост

Моята мечта беше да стана преподавател във Факултета, знаех, че ще се бачка за малко пари, но ми харесваше, исках с цел – да се подигравам със студентите и да ги обиждам от време на време, да им казвам как за нищо не стават. Е, с много подмазване се докопах до асистентско място, по моето любимо право – вещно. Доволен съм 🙂

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
16 август 2022 18:57
Гост

Вещното е по-тъпо и от осигурителното бро …

Любо
Любо
15 август 2022 10:21
Гост

А Зарковият Крум отде има толкова акъл, че си прави своеволия кое да променя и кое не?! Един чужд възпитаник, изучавал друга юриспруденция, няма си понятие от българската, а тука и акъл му искат чак?! Дайте му един тест върху нашето право и законодателство, да го реши, ако се справи, значи го разбира, ако не – да си ходи във Франция

Глей ги
Глей ги
15 август 2022 9:41
Гост

Виж ги ти, оплакват се, щото 18 месеца са били без работа, чакали, вписване в адв. колегия и т.н. Ами въпросът е- Кой ви кара да ставате адвокати?! Хиляди професии може да практикувате като юристи. Но…всеки иска големия кокал още та завършването. Сори, няма как да стане, ако не си наследствено – грандиозно чадо,то почва се от нулата и така бавно, та бавно.

Георги
Георги
14 август 2022 19:10
Гост

Прочетох цялата секция с коментари няколко пъти и ми се иска да задам въпрос към цялата юридическа общественост:

Предвид какво коментирате в контекста на тази новина за студентите, министъра на правосъдието и изпита за юр. правоспособност, в днешно време има ли въобще смисъл да се учи право и човек да се бори за място в адвокатската гилдия?

Предвид възхода на цифровите технологии ми е чудно да прочета мнението на практикуващите юристи.

Анонимен
Анонимен
14 август 2022 21:09
Гост

Ако си мислиш, че в близките години, а и въобще някога, ще има изкуствен интелект, който да замени юридическата мисъл, тогава няма смисъл. Само че мисленето, логиката и постоянното развитие на всякакви отношения и свхрърегулацията няма да спре, следователно, ако имаш интерес, разбира се че има смисъл. Правото не е система, колата да следи лентите на магистрала, или писане на код за уебсайт.

Адвокат
Адвокат
14 август 2022 21:19
Гост

Очевидно има смисъл да се учи право.Ако няма смисъл специалността ще я заличат.Няма държава без правосъдна система ,къде добра,къде не чак толкова.А дали има смисъл да се упражнява адвокатска професия е въпрос на личен избор.Адвокатите в България като численост вече не се увеличават.

Георги
Георги
15 август 2022 10:45
Гост

Може би не се изразих правилно. Разбира се, че всяка цивилизована държава има нужда от правната наука и добре структурирана правосъдна сиситема, а и достатъчен брой отдадени и опитни юристи. Друго ми беше на акъла – предвид колко много юридически факултети има в България и колко лесно се влиза и излиза, и колко голям брой са дипломираните юристи, има ли смисъл въобще човек да си прави труда да се бори за смислено място и качествена професия, или всичко вече опира до това да се намери работа и да се оцелява? Съображенията ми са следните – учих наред с амбициозни и… Покажи целия коментар »

един адвокат
един адвокат
15 август 2022 15:01
Гост

Записващите специалност „Право“ следва да имат на представа още в самото начало как стои въпроса с реализацията.Какви са конкурсите за магистрати,какво означава свободна професия и какви са шансовете за успех.но никой от започващите следване не се интересува от тези важни въпроси.за това така стои въпроса с реализацията.Ако има яснота по тези въпроси мнозина ще се замислят струва ли си да се инвестира в точно такова образование.И да,свободната адвокатска професия в момента не е това,което някога е била.за това вече се усеща и отлив.в последнтите години боя на адвокатите е намалял с около 1000.тенденцията се очертава и за в бъдеще.

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
16 август 2022 19:01
Гост

не вярвам грамотен адвокат да използва репликата „имат на представа“ …

диди
диди
15 август 2022 16:40
Гост

Възможността за реализация клони към нула…В системата няма шанс…става въпрос за дългогодишно явяване на конкурси до полудяване и разстройване на психиката…За адвокат – също трябва явяване на конкурси и накрая …ставаш секретар/ка с висше юридическо образование в някоя адвокатска кантора…За съжаление е така….Апропо…за хората в системата положението също не е розово, т.к. повечето се пенсионират на районно ниво и шанс за реализация – никакъв…Та те така…

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
16 август 2022 19:00
Гост

Ами то юридическите факултети са най-печелившите, защото всеки се бута да учи право, в последствие разбира, че може би по-доходоносно ще е да „работи нешу с кампютри“, а и много по-лесно…

Георги
Георги
17 август 2022 9:31
Гост

„Нешу с кампютрити“ е много широк термин – в тази сфера има както кръгли бездарници, които, подобно на държавните служители никой не знае как са заслужили заплатата си, така и много образовани специалисти, които си заслужават приходите.

Познавам много хора, които са под 30 и изкарват невъзпитано големи заплати и в тази връзка всички казват едно и също – за да стигнеш до тези позиции са нужни години усилия, тонове квалификация и адекватно образование.

Там с компютрите не е толкова проста работата както толкова много хора си мислят.

---
---
19 август 2022 16:57
Гост

Към Георги : Превзетко , възхитен от себе си и не виждащ нищо друго ценно извън себе си . Така е засукано кухото от съдържание записване , че разбирам защо бил чел няколко пъти , нещо което става ясно и при първо прочитане .

Ми да
Ми да
13 август 2022 10:36
Гост

Според мен трябва да се промени формата на изпита, да се върне системата, при който беше Устен. Само устен изпит – теглиш си три въпроса, един върху гражданско право и процес, един върху наказателно право и процес и един върху административно право и процес, дава ти се време, разписваш си ги, сядаш и говориш пред комисията, поставя ти се оценка и чао. Няма смисъл от тест, та казус, та не знам кво си, излишни истории, няма да станат по-умни.

Хихихи
Хихихи
14 август 2022 14:44
Гост

Сори, но устния изпит е необективен и манна небесна за връзкари, мазняри и подкупващи.
Много си е добре изпита.
Който не може да си го вземе от три пъти, не става … това е голата истина.
За протокола … явявал съм се на изпит за правоспособност през октомври 2021 и на адвокатски през май-юни 2022 г.
Категорично и държавните изпити трябва са са тест и казус и никакво устно препитване.
Толкова е необективно и субективно, че няма накъде …

18 месеца на фотосинтеза
18 месеца на фотосинтеза
15 август 2022 7:02
Гост

А през периода-октомври до юни(за адвокатския изпит) почти една година си карал на фотосинтеза.

Също и периода-март-октомври(преди това за правоспособноста-периода чакане от завършването през пролетта)-също.
Тоест-тебе са те прецакали 18 месеца (защото през лятото, след изпита няма вписване на нови адвокати-та пак чакаш)без право на работа, и сега искаш и за другите същото.

Може ли такава простотия неземна-датите на изпита да са така,че 18 месеца не можеш да работиш, а чакаш дати за изпит. Преди-нямаше адвокатски изпит, вписването беше свободно, а изпитът за правоспособност беше всеки месец.

Юрист
Юрист
15 август 2022 12:42
Гост

Не искат да има адвокати, не искат конкуренция. Това е причината.

---
---
19 август 2022 17:03
Гост

Обществото трябва да се пази , от такива , които си мислят , че могат да участват в битка за интереси и съдби на хора , а един изпит не могат да вземат на два пъти . Всяко дело е изпит , но с последица за други животи заради твоя акъл или липса на такъв . Докажи се първо „на сухо“ , а не като си удавил множество хора . Адвокатската работа не е само да взимаш едни пари , а да ги заработиш с правни знания и действия . Иначе ще те бийнат , не се съмнявай . И… Покажи целия коментар »

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
16 август 2022 19:04
Гост

Стига с тия устни препитвания, все едно е зрелия комунизъм … доказано е че устния изпит е в ущърб на изпитвания. Важно е когато се полага изпит, изпитваното лице да бъде в най-спокойното си възможно състояние, което е невъзможно при устно препитване, все едно си 2-ри клас и те вдигат на дъската да изрецитираш наизустеното .. Да не говорим и за излишното назначаване, че и плащане от бюджета на персонал, който да изпитва

Вай, вай
Вай, вай
13 август 2022 9:50
Гост

И какво толкова трудно има в този изпит за юр. правоспособност. Елементарни въпросчета от обща култура върху всички правни раздели + един елементарен казус,на който с едно прочитане трябва да му отговориш на въпросите. Е, за тези, които си учат редовно и системно изобщо няма да им е сложен, тия дето учат от дъжд на вятър, избутали с преписване и хитрини, кръшкали на стажа, ще им е сложно, разбира се.

въвеждане на периодичен проверовъчен изпит
въвеждане на периодичен проверовъчен изпит
14 август 2022 6:40
Гост

Не е трудно, ако изпита е за друг. Силно допускам,че тебе са те изпитвали при стария формат на изпита-когато продължаваше около 1 минута, и всеки го взимаше. Днес този изпит е с трудност като на държавен изпит. Силно положително е предложението от по-.долу. Юридическата правоспособност да е временна, и периодично да има проверовъчен изпит за всеки, без освобождаване-магистрати, адвокати, юрисконсулти, чиновници, работещи друго юристи и тн-всички на периодичен, проверовъчен изпит, и то на всеки 5 години, примерно, и това да продължи до пенсиониране,и след това, ако имаш необходимост от правоспособност. Но „упражнението“ има смисъл, ако няма освобождаване за никой,съдии от… Покажи целия коментар »

Кръстникът
Кръстникът
14 август 2022 10:20
Гост

Бе да те е…а, въри ти го реши, де! Щом си толкова отворен!

червено лицемерие
червено лицемерие
15 август 2022 9:44
Гост

Подобен „полет на мисълта“ за периодичен характер, приравнява юридическата правоспособност до явяване на ТЕЛК 🙂 Правоспособността за правоуправление на МПС не е толкова ограничаваща и само в предвидените от закона случаи е задължително яваването на изпит. По пътя на логиката, всички професии с придобита правоспособност, следва да минат на проверовъчен изпит 😉 Относно „стария формат“ на изпита … ами и стария формат на юридическо образование бе друг, със сложност немислима при настоящата действителност, както и без информационните улеснения. Който е преписвал на ръка лекциии и нормативна база, преди копирите и без групите във ФБ с готови, качени лекции, може да… Покажи целия коментар »

Стар познат
Стар познат
12 август 2022 23:51
Гост

Навремето имахме един мастит колега адвокат, ще спестя първото му име, колегата Боболев, от Сатовча беше, жив си е все още, но е възрастен, беше партиен секретар на Неврокопоската околия и адвокат, завършил ЮФ на СУ, та искаше да създава Правен институт за обучение на юристи в Сатовча в годините на социализма, защото в СУ трудно се влизаше и завършваше в онези години, но не успя, макар че пробва няколко пъти. Беше и съден, и в затвора лежеше, защото правеше схеми с пенсионната система, издействаше по-ранно пенсиониране на разни лица, като им слагаше повече години отгоре и им фалшифицираше акта… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
12 август 2022 21:59
Гост

Тези студенти явно не четат законите, а тръгнали да се жалват по последиците, когато ги скъсат на изпита… Чл. 300, ал. 3 ЗСВ: „При оценка „неиздържал“ стажант-юристът има право да се яви на изпит след допълнителен двумесечен стаж по реда на чл. 297, ал. 2, т. 1, до три пъти.“ Та, въпрос за 2 плюс, може ли министъра с подзаконов акт да дерогира действието на законова норма? Ако не могат да отговорят на това, по-добре тези студенти да ходят да берат краставици, а не да бъдат допускани да опропастяват човешки съдби от глупост…

Кумчо Залков се прави на Политик
Кумчо Залков се прави на Политик
13 август 2022 1:34
Гост

А то и министъра е един юрист :))) откъде да знае кое какво като не познава българската правна система . Няма нито опит , нито стаж . То в паламнта не се става юрист , там трябва да си вече готов , ама на Крумчо му е по наследство да не работи нали е наследник повече от юрист

Некои съображения
Некои съображения
13 август 2022 9:42
Гост

Законите не са свещена крава, и подлежат на промяна. Инициативата за промяна, преди да се стигне до законодателна инициатива е точно от министъра на правосъдието. Към кого друг да се обърнат, ако не са доволни от закона, ако не към министъра, който би бил „двигател“ но проектотекстовете за законодателна промяна. В предишни версии на ЗСВ нямаше лимит от три явявания, и този лимит беше по предложение на предишен министър на правосъдието-лице, което се е явило на този изпит, когато изпитът беше лесен, всеки месец, при право на неограничен брой явявания. Днес този изпит е със степен на трудност като държавен… Покажи целия коментар »

Тоти
Тоти
14 август 2022 11:04
Гост

Да твърдите, че министърът на правосъдието има законодателна инициатива е просто демонстрация на незнание и некомпетентност. Чл. 87 от КРБ изрично посочва, че Право на законодателна инициатива имат всеки народен представител и Министерският съвет.

Данъчен
Данъчен
12 август 2022 21:32
Гост

Аз не се явих на изпита за юридическа правоспособност, защото исках да работя в НАП, като инспектор по приходите. Явих се на конкурса, минах теста и когато отидох да събеседвам с комисията ми казаха, че щом съм завършил „Право“, то не ми трябва юридическа правоспособност за длъжността им, просто трябва перфектно да познавам данъчно-осигурителния закон, данъчния процес, трудово-осигурителните практики, престъпленията против финансовата, данъчната и осигурителната система в Наказателния кодекс, одобриха ме и вече втора година съм в НАП като младши инспектор. След 3 години старши, след още 5 – главен данъчен инспектор :)). Ми, окей си ми е. Радвам се,… Покажи целия коментар »

-------------
-------------
12 август 2022 22:26
Гост

Е, ама един данъчен трябва да има и познания по икономика, по търговско право, гражданско, търговските сделки особено, малко вещно право, малко облигационно, много граждански процес, като цяло солидна правна подготовка, но за малко пари, ппц, в НАП се облажват, спокс, с годините и стажа, ще усетиш

Хахаха
Хахаха
12 август 2022 21:20
Гост

Ох … Държах изпит за правоспособност през октомври 2021 и взех адвокатския през май/юни 2022г. Първо … държавните изпити трябва да са единни. Второ … трябва да се запази сегашния вид на изпита за правоспособност и правото за три явявания … Ако не можеш … окачваш си дипломата в рамка на стената и няма давредиш на друг. Работата е другаде … трябва да се премахне фигурата на младши адвокат и изискването за 5г стаж,за да се явиш на дело пред върховен съд. За встъпителни и месечни вноски и друга бшра … Не може юрисконсулт с 0 г. стаж да отива… Покажи целия коментар »

Държавата въвежда принудителна безработица
Държавата въвежда принудителна безработица
13 август 2022 9:53
Гост

А през тази една година, явно роднините са те издържали. Една година чакаш паразитни изпити,без право на работа, без да се зачита за стаж, без здравно осигуряване. Още ли не се вижда огромния проблем-никой няма право да краде една година от чуждия живот, като го принуждава да… чака за разни дати за изпити-чакане по няколко месеца. С тази невъзможност една година да не работиш нищо-поради липса на правоспособност, чакане 7 месеца за дата за изпит за правоспособност, поще още 7 месеца за адвокатски изпит всъщност ефектът е дори 18 месеца безработица, дори при инеалната ситуация-да издържиш веднага всички изпити. И… Покажи целия коментар »

Ара Рамзи
Ара Рамзи
13 август 2022 10:16
Гост

Аз си работех като брокер и си докарвах стабилни доходи, още от четвърти курс, така че за мен нямаше проблем с чакането. Взех правоспособност от втория път. Реших да си остана в Агенцията, работата ми харесва, пък и доходоносна

Хихихи
Хихихи
14 август 2022 14:55
Гост

Ххахахах Никой не те спира да работиш през самото следване, държавни изпити, изпит за правоспособност и адвокатски изпит. Бедата е когато подадеш декларация по чл.5, ал.2 от Закона за адвокатурата и чакаш вписване. Нито можеш да работиш, като адвокат, нито на трудов договор, само като самоосигуряващо се лице, практически собственик и управител на дружество, т.е. да си имаш бизнес! И … не са ме издържали мама и тате (да са ми живи и здрави)… аз си работя от 18 годишен, че и по време на следването (ми се роди и второ дете), държавните изпити, за правоспособност и адвокатският. Сега, ако… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
14 август 2022 21:26
Гост

Юрисконсулта не го интересува как.ше свърши делото.Заплатата си му върви.Адвокатът е заинтересован да има решение в полза на клиента му.Защото е въпрос на доверие,ангажименти и добра репутация.За това и сравнение между адвокат и юрисконсулт не е съвсем уместно.

Пример
Пример
12 август 2022 17:31
Гост

О, миличките! Ами, учете, бе! Стига с тия дискотеки, пиянски нощи и разврат! След всяка лекция сядате си на задните части и си я четете вкъщи, след всяко упражнение, прибирате се и си поглеждате нещата, които се упражнявали. Всяка седмица трябва да решавате поне по два казуса по всяка учебна дисциплина вкъщи, да се упражнявате допълнително, то така се подготвя и за семестриален изпит, и за държавен и за правоспособност. Така се учи правната материя. С мързел и в последния момент НЯМА как да стане

Щерев
Щерев
12 август 2022 17:19
Гост

Дано министърът да помогне.

Заки
Заки
12 август 2022 17:18
Гост

Много разумни искания. А и този изпит за мен е напълно излишен.

някой си
някой си
12 август 2022 17:15
Гост

Извинявайте, ама ако три пъти ме можеш да издържиш този изпит и то след държавни и стаж, не си за практикуващ юрист

мнение
мнение
12 август 2022 17:22
Гост

Драги, само допреди 2 години имаше възможност за неограничен брой явявания. Това е важало и за теб, и то при изключителен лесен, но тогава изпит, днес изпитът е много труден-нищо общо с преди. Но на чужд гръб и 100 тояги са малко, та викаш да има до три явявания. Но животът е сложен-човек може да се разболее, жените могат да забременеят, може да се падат въпроси от материя, от която нищо не разбираш(аз съм с отличен успех, ама нищо не разбирам от ЗУТ, и от териториално и селищно устройство, и добре ,че нито на държавен изпит, нито на този изпит… Покажи целия коментар »

Георги
Георги
12 август 2022 17:32
Гост

Хубави доводи, аз лично имам само една скромна забележка – изчитите по право в който и да е университет не са трудни. Не завършват само тези, които не искат да завършат. В този смисъл единственото невъобразимо е глупостта на хората, които се блъскат в рази излишна специалност.

А колкото до правоспособността – да сядат и да учат. Съществува малшанс, но и възможност за поправка.

Адвокат топ ниво
Адвокат топ ниво
12 август 2022 19:28
Гост

Ако жената забременее, или се разболееш, или се издъни нещо еди-катво-си, тогава просто не ставаш юрист. Тогава просто не придобиваш юридическа правоспособност, а ходиш да продаваш чушки и домати, или да копаш на полето. Защото юрист не се става с мързел или с оправдания, а само с работа. Работа нон-стоп. Работа постоянно. Това е истината. Не влагай емоции, те са тотално ирелевантни.

ВЪВЕЖДАНЕ НА ВСЕОБЩ АТЕСТАЦИОНЕН ИЗПИТ
ВЪВЕЖДАНЕ НА ВСЕОБЩ АТЕСТАЦИОНЕН ИЗПИТ
13 август 2022 10:05
Гост

Драги, а ти от вписаните като адвокат с изпит ли си, или си си вписан при слободията на предишния закон, или привилегията на сегашния закон. Защото лице, неходило на изпит, да има претенции за знанията другите, и как другите-видите ли трябвало да бъдат тежко изпитвани е грозднично и подлярско. Моля коментари за изпита, и идеи да има тежки изпити-ама за другите, само от хора, преминали през този изпит пред адвокатурата, или сегашния изпит пред МП, защото преди 20 години изпитът беше лек. Всъщност все повече твърдя,че държавата следва да въведе ВРЕМЕННА ЮРИДИЧЕСКА ПРАВОСПОСОБНОСТ-примерно за 10г , и после ВСЕКИ юрист… Покажи целия коментар »

:)))))))
:)))))))
12 август 2022 16:08
Гост

Едно време си ги купувахме, Близнашки ги уреждаше, на ЮЗУ и Варненския той им ги уреди, срещу заплащане.

Рики
Рики
12 август 2022 17:17
Гост

Те хората дипкоми си купуват, та за един изпит ли.

Стар човек
Стар човек
12 август 2022 16:00
Гост

По наше време, това е в годините преди 89-та година, изпитът за придобиване на юридическа правоспособност, се провеждаше три пъти в годината, но трябва да се запишеш предварително на коя от трите дати ще се явиш, имахме право САМО НА ЕДНО ЯВЯВАНЕ, ако не го издържиш – нямаш повече право на явяване и си оставаш само с една гола диплома по право. А сега ТРИ пъти имат право, три пъти за късмет. Но пък тогава стажът беше едногодишен, а не 6 месеца, както е сега. И не беше фиктивен, обръщаха ни сериозно внимание, защото на провалилите се на изпита, се… Покажи целия коментар »

Просто юрист
Просто юрист
12 август 2022 16:35
Гост

В този период от време само „богопомазаните“ са можели да учат Право.

Стар човек
Стар човек
12 август 2022 16:40
Гост

Ами преди 89-та година, за 250 места в редовно обучение в Юридическия факултет на СУ, се борихме 12 хиляди човека, с квота от 125 мъже и 125 жени. Понеже имаше тогава само едно класиране, а не три, както е сега, неуспелите отиваха да учат „Право“ във Висшия институт на МВР, сега Академия на МВР.

някой си
някой си
12 август 2022 17:14
Гост

Глупости. Кандидатстване се на двете места отделно

Времена
Времена
13 август 2022 1:40
Гост

А по мое време в СУ имаше 90 места за жени и 90 за мъже , от които 45 за изслужил и казармата и 45 за такива които ще ходят в казармата

Тихомир
Тихомир
12 август 2022 17:21
Гост

Старата школа… Друго си е.

Law
Law
12 август 2022 18:58
Гост

Е, едно време си е за едно време. Сегашните не са чак толкова ученолюбиви и любопитно за знания

Law
Law
12 август 2022 18:58
Гост

*любопитни

Тихомир
Тихомир
13 август 2022 16:36
Гост

Зор да не им избягат купоните и кръчмите. Има си време за всичко.

Анонимен
Анонимен
13 август 2022 6:56
Гост

Формален си беше.

Ангел
Ангел
12 август 2022 15:46
Гост

Пустият субективизъм винаги играе роля, не толкова на изпита за придобиване на правоспособност, а на ДЪРЖАВНИТЕ ИЗПИТИ. Останал съм с впечатлението, че все хабилитираните лица в комисията гледат да те провалят, да те забият, докато практиците все пишат по-завишени оценки.

Нашият асистент по граждански процес
Нашият асистент по граждански процес
12 август 2022 15:41
Гост

се шегуваше като ни викаше – хайде, ся остана да си вземете държавните изпити и после правоспособността за балъъъци и дай боже да се видим като колеги в Съдебната зала :))))

Демби
Демби
12 август 2022 15:39
Гост

Напълно ненужен изпит.

Демби
Демби
12 август 2022 15:38
Гост

Трябва да се премахне този безумен изпит. Сегашният му вариант тест и казус е само тежест както и сроковете за подаване на документи и чакането да извънредна дата както е сега.

Мено Кох
Мено Кох
12 август 2022 15:35
Гост

Изпитът на Придобиване на юридическа правоспособност е напълно излишен и само се явява спирачка пред юристите. 10 семестъра, 3 тежки търговци изпита (в Су), адвокатски изпити,магистратски конкурси,още стажове. Какво повече трябва,за да се докаже един юрист?

Тире
Тире
12 август 2022 15:39
Гост

Да си вземе последния? И при толкова качества, какво му пречи една правоспособност да изкара?

Георги
Георги
12 август 2022 15:40
Гост

Ами, да докаже, например, че може да оцелява като специалист в сферата на най-масовата и излишна специалност в държавата.

И, разбира се, да докаже, че е много яко и смислено да се конкурира приходите си с тези на дюнерджия.

Георги
Георги
12 август 2022 15:34
Гост

На теория се предполага, че този изпит не следва да е особена пречка пред юрист с 5-годишно образование и е 3 взети държавни изпита. На практика, това е изпит-пародия и няма хора, които да не са го взели. Какво значи „затваря вратите за много професии“? Тия студенти какво искат? Като завършат и да ги направят генерални адвокати на ЕС ли? Така или иначе тия, които не могат да вземат правоспособността е по-добре да не практикуват. За останалите – да не хленчат, ами да сядат и да си натискат парцалите. В крайна сметка няма оправдание да не вземат всички изпити в… Покажи целия коментар »

Радко Доснич
Радко Доснич
12 август 2022 15:41
Гост

Много зависи от въпросите на теста. Виж изпита от текември и този от април,и август.

123
123
12 август 2022 15:17
Гост

Ами така е, докато стане…А то все някога се намира врата в полето.

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 15:17
Гост

Ограничението трябва да падне, не се сещам другаде да има такова.

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 15:22
Гост

А това с постоянния адрес е още по-безумно. Все едно сме заседнали преди 1989-а, когато му викаха „по разпределение“ и така… в пичковци. Ужас

Надрусания мравояд
Надрусания мравояд
12 август 2022 14:54
Гост

Ама това е изпит за идиоти бре. Ако някой не може да го вземе от 3 -ия път, да не се занимава с право.
П.С. Нямам нищо против да махне лимита ще,но да сложи лимит от 3-пъти на държавните изпити.

Петков
Петков
12 август 2022 15:02
Гост

Но държавните да са единни, а не да разчиташ на настроението на ненормален преподавател! В ПУ да затегнат контрола, че бая минаха със слушалки и преписване!

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 15:20
Гост

И много факултети в СУ са така, ама на кой му пука. Дори и за преподавателите е по-лесно и заради това не държат на физическото присъствие

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 август 2022 21:03
Гост

Точно