Днес от 13.30 ч. Регионалният център за консултиране на граждани от уязвими социални групи към Софийската адвокатска колегия (САК) ще приеме първите нуждаещи се от правни услуги, които не могат да си позволят личен адвокат. Там хората с материални затруднения ще бъдат консултирани безплатно от столични адвокати.

С отварянето на приемната в стая 201 на втория етаж в Търговския дом на бул. „Витоша“ № 1А (срещу Съдебната палата) се разширява обемът на адвокатската дейност по Закона за правната помощ, която досега се заключаваше предимно в осигуряването на безплатно процесуално представителство по дела на материално затруднени лица.

Регионалният център за консултиране ще предоставя безплатна правна помощ на хора, които не разполагат със средства и едновременно с това отговарят на условията по чл. 22, ал. 1 от ЗПП: лица и семейства, които имат право на социални помощи или на целеви помощи за отопление за настоящия или предходния отоплителен сезон; лица, настанени в специализирани социални институции; деца, настанени в приемни семейства или в семейства на роднини или близки или деца в риск по Закона за закрила на детето; нуждаещи се по въпроси във връзка със задължения за издръжка; лица, пострадали от домашно или сексуално насилие или от трафик на хора; лица, търсещи международна закрила по Закона за убежището и бежанци, за които предоставянето на правна помощ не се дължи на друго основание; чужденци с наложена принудителна административна мярка или настанени в специализиран дом за временно настаняване, както и лица, на които в България е отказан или отнет статут на „лице без гражданство“ или е било прекратено производството за предоставяне на такъв статут.

Достъпът до правна помощ става с предварително записване, чрез подаване на молба-декларация по образец, която може да бъде изтеглена от сайта на Софийската адвокатска колегия.

Консултациите ще се предоставят от столични адвокати, вписани в Регистъра за правна помощ, които писмено са заявили желание да бъдат включени в графика за дежурства в регионалния център. Предвидена е и възможност за избор на конкретен адвокат, включен в графика (списъкът е достъпен тук).

Към момента в Регистъра към Националното бюро за правна помощ са вписани над 1300 адвокати от САК, от които 83 са заявили желание да предоставят консултации в регионалния център.

„Наред с правното подпомагане на социално слаби граждани и подобряване на достъпа до правна помощ и правосъдие, инициативата е крачка в посока на утвърждаване на ролята на адвоката в гражданския оборот и възприемането му като необходим и ценен съветник преди завеждането на дело, подаването на жалба или предприемането на други действия. Липсата на професионална юридическа преценка как най-добре да бъде защитен законен интерес или на защита при възникнал правен спор е причина много български граждани да не успяват да защитят пълноценно правата си и да „проиграват“ интересите си с неправилно изготвени или ненавременно подадени от тях искови молби, жалби или други процесуални книжа“, обясняват от столичната колегия.

И подчертават, че работата на регионалните центрове за консултиране ще спомогне всеки гражданин да осъзнае, че навременната и компетентно дадена правна помощ може да предотврати спорове и да спомогне за защитата на правата и законните интереси на гражданите.

78
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любител
Любител
27 юли 2021 10:08
Гост

Ясно, ще зарибяват клиенти. Ако човека наистина е неплатежоспособен, ще му напишат молбата за правна помощ. Дали ще е с името на избран адвокат ?

Адвокат САК
Адвокат САК
27 юли 2021 20:04
Гост

Да,ще зарибяват.И после като пуснат клетия човечец на дело ще стане кой ми се в гащите. И ще губи,и ще плаща както разноски мна другата страна,така и на бюрото-майка.

Конкубинат
Конкубинат
26 юли 2021 21:03
Гост

Що се оплаквате бре?Подбрали сме ви най най най добрите адвокати за този център.Независими,с много клиенти са и с много много успехи по делата.Идете консултирайте се и после пишете тука как е минало.

Доковски
Доковски
26 юли 2021 23:14
Гост

Има още по-успешни и по-добри! За пари.

само минавам
само минавам
26 юли 2021 20:47
Гост

Кое не е забранено?!

Я си виж Закона за адвокатурата! И това измислено бюро с тез измислени тьотки и аматьорки, кога ще го закрият?

Писна ми от малоумия и простотии! И всичкото им го плащаме ние, наместо да е обратното.

Кукуригу
Кукуригу
26 юли 2021 16:27
Гост

Добре, бе, мама ви стара, никой никого не задължава да дава консултации про боно. Решили – дават. Не е забранено. Ако мога да разбера защо И тук съскате злобно (тези, които съскат, не говоря за всички коментирали) – защото някои са си надвили на масрафа и така лишават останалите от потенциален платен клиент, като в същото време си правят и реклама (обаче не е забранено, както казахме), или просто защото сте прости и злобни и нямате нужда от повод за съскане и плюене. Не познавам ни Валя, ни Маля, ни Марчев, ни Конкубина (баси просташкото название – и да, знам… Покажи целия коментар »

Стара майка
Стара майка
26 юли 2021 16:38
Гост

А безплатни обяди консумираш ли?

само отбелязвам
само отбелязвам
26 юли 2021 15:25
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
само минавам
само минавам
26 юли 2021 15:20
Гост

Тия ще ги призная ако видя адв. Менко Менков да дава безплатни съвети и консултации на Иван циганина в Дебелт!

Понеже е магнаурец, заедно с Гешев, и се предполага, че юридическата му мисъл и школовка са върховни.

Безплатно от менков, гигова, дерменджиев и останалите юнаци.

безплатни
безплатни
26 юли 2021 15:00
Гост

Може ли некой си да ми го изясни е те тоя епитет – измежду „безплатните“ столични адвокати?

Благодаря предварително за „безплатната консултация“!

ps. Много ми мязи на евангелското „безсребърници“. Да не би да е синоним?

софийски адвокат
софийски адвокат
26 юли 2021 15:10
Гост

Безплатното ако го ползваш после скъпо ще ти излезе.Плати си на адвокат да ти свърши както трябва работа.

началото е било трудно
началото е било трудно
26 юли 2021 14:13
Гост

За 15 години не можаха да изравнят едните ми адвокатски възнаграждения по едната ми наредба – с онези по Наредба №1 на ВАдС.

За сметка на това в другото измислено бюро /след онова на Гешев/ – „националното“ за правна помощ, успяха не само да си получават редовно огромните заплати, но и да завъртят далаверки по разните им програмки и финансови механизми. За капак, редовно не си усвояват бюджета и държат гладни колегите осъществяващи правна помощ.

Нагли, безскрупулни и безобразни!

Адвокат
Адвокат
26 юли 2021 14:38
Гост

Не си ли малко нагъл, искаш да си на хранилка и да получаваш толкова колкото взимат работещите адвокати. Марш на село .

селски адвокат
селски адвокат
26 юли 2021 15:05
Гост

Е няма как всички да сме на върховното приносителско ниво към ВКС, с толкова колкото вземат „работещите адвокати“ от Политбюро. Имената им ги знаят вече всички. Дори Бойко и каскета. Менкат си ги с Цв.ЦВ., а пък ние си мерим дипломите с Менко и останалите, като истински селски бегове!

д-р ох боли
д-р ох боли
26 юли 2021 15:09
Гост

Абе каква хранилка.Трошички са това.Но както чувам имало бой за служебни защити,работата в адвокатурата значи въобще не отива на добре.

софийски адвокат
софийски адвокат
26 юли 2021 13:53
Гост

Попитайте служебните защитници какви пари получават.И ще си направите изводи колко им е и работата.За толкова пари,толкова работа.

ЦК на БКП
ЦК на БКП
26 юли 2021 13:03
Гост

Към все по-пълна, всеобхватна и задълбочена гиговизация на адвокатурата!

от Политбюро
от Политбюро
26 юли 2021 13:49
Гост

Рррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррррр.

Dimo
Dimo
26 юли 2021 12:46
Гост

Похвална инициатива.

Реклама
Реклама
26 юли 2021 12:48
Гост

А къде е уловката?

Miro
Miro
26 юли 2021 12:49
Гост

Направо си е страшна инициатива.

д-р ох боли
д-р ох боли
26 юли 2021 12:44
Гост

Ако някой от министерство на правосъдието чете този форум моля да направят проверка на така наречения национален телефон за правна помощ.Там някакви дават уж безплатни съвети,колкото да те объркат и заблудят.По телефон как се дава съвет без да си видял документи и без да си се убедил че всичко което си чул е така.Алооо,това безплатно удоволствие пак е за сметка на данъкоплатеца.И кой ще гарантира на гражданите,че казаното по този телефон като правен съвет е вярно ?

Анонимен
Анонимен
26 юли 2021 13:26
Гост

Телефона за правна помощ е като телефоните на врачките като маг Фидан, маг Силвия и други такива. И да звъниш, и да не звъниш, файда няма никаква.

Фики
Фики
26 юли 2021 12:37
Гост

Много добре е, че осигуряват навременна правна помощ.

Stoil
Stoil
26 юли 2021 12:37
Гост

Друг е въпросът до колко е компетентна.

re:
re:
26 юли 2021 12:51
Гост

За без пари – толкоз! Айде бегай и да влиза следващия!

Мики
Мики
26 юли 2021 12:50
Гост

Те не само, че не осигуряват ненавременна правна помощ. Те не осигуряват никаква правна помощ.

Lazar
Lazar
26 юли 2021 12:35
Гост

Голям наплив ще е в приемната в стая 201 на втория етаж в Търговския дом.

ХА ХА ХА ХА ХА ХА
ХА ХА ХА ХА ХА ХА
26 юли 2021 12:52
Гост

Като на Цветница. Лазаре – стани!

Re:
Re:
26 юли 2021 12:54
Гост

Бог си знае работата – в Търговския дом.

Защо ли Иисус е изгонил търговците от Храма (на Темида)?

Louis de Funès
Louis de Funès
26 юли 2021 11:55
Гост

Лятно кино на САК. Сезон 2021.

1. Изкушението на Мамона.

2. Животът на един почтен адвокат.

3. Адвокатите мислят само за това.

4. Адвокати на глупците.

5. Ни чул, ни видял.

6. Адвокатският дълг.

7. САК и десетте божи заповеди.

8. Адвокатът не се е.е.

9. Глупакът.

10. Адвокатски кахъри и неволи.

11. Окръжното на баба.

12. Големият зор и отбор.

13. Председателят се жени.

14. Кацнал на една колегия.

15. Крилце или кълка.

16. Продажбата.

ps. Със специалното участие на СМ.

Кольо
Кольо
26 юли 2021 12:39
Гост

Много интересна програма. 🙂

re:
re:
26 юли 2021 13:05
Гост

Само Данов липсва, като черешката на тортата.

ADVOKAT VG
ADVOKAT VG
26 юли 2021 11:23
Гост

Вместо да пишете щуротии се спретнете да свършите някое добро дело, но явно толкова си можете. В цял свят се организира под една или друга форма правна помощ за хората, които не могат да си позволят. Това е основна задача не само на държавата, но и на адвокатите, затова инициативата на САК и НБПП е похвална и трябва да се развива и разшири като обхват. Колкото до работата pro bono на адвокатите, това е въпрос на лична преценка, но колкото по-добре си материално, толкова повече можеш да си позволиш и безплатно да консултираш и безплатно да гледаш дела. В тези… Покажи целия коментар »

електронно правосъдие
електронно правосъдие
26 юли 2021 11:41
Гост

Похвално е, че пишат тролове като тебе в този форум. За да „демонстрират логика“ и мисловни щуротии.

Pro bono никъде не се консултира по белия свят. Понеже безплатни обяди няма!

А касателно „обществения дълг“ – търчи па до кантора „Гигова и партньори“. Кат „безсребърник“.

ps. И нещо за десерт. Адвокатите като цяло въобще не са добре материално. Те са функция на общото социално и културно ниво на клиентелата! Добре са няколко пословично известни столични кантори. Пословично известни или на Асоциацията на банките в България, или на Америка за България.

АМИН

Алооооо,пийте си хапчетата
Алооооо,пийте си хапчетата
26 юли 2021 12:55
Гост

Алооо,пийте ги тия хапчета бре.Обществен дълг на адвокатурата ? а държавата осигурява ли ти гарантирана работа,клиенти и доход?

материално затруднен
материално затруднен
26 юли 2021 11:18
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
re:
re:
26 юли 2021 11:20
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
ДрескодЪт
ДрескодЪт
26 юли 2021 11:09
Гост

Очаквам др. Гигова да я скивам на откриването от 13.30 ч.

С костюмчето от Общото събрание на адвокатите. Искам снимка. За спомен.

Много ми допада
Много ми допада
26 юли 2021 11:04
Гост

Досега в циганската махала на Стара Загора, по търновските паланки и варненските села.

Днес от 13.30 ч. в центъра на София.

Хумор, сатира и забава
Хумор, сатира и забава
26 юли 2021 10:55
Гост

По габровски.

С участието на Стефан Марчев.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2021 10:51
Гост

Валя гигова и марчев давали ли са консултации за бедните? Или д-р Дерменджиев? Знам, че не са, ама само минавам да се присмея на фарисейщината на САК

Много ми допада
Много ми допада
26 юли 2021 11:00
Гост

И двамата са с малка буква. И доктора …

Марин
Марин
26 юли 2021 12:40
Гост

Е, те са от друго тесто.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2021 13:28
Гост

от какво друго тесто? От ръжено или ечемично брашно?

Немарчев, тигър, тигър
Немарчев, тигър, тигър
26 юли 2021 10:23
Гост

Няма само Гешев да си има бюро на разположение, я!

И аз искам. Национално, представително, за правна помощ.

Има даже бонус. Стари баби.

СУПЕР!

Спиридон, фотограф
Спиридон, фотограф
26 юли 2021 10:16
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
re:
re:
26 юли 2021 10:58
Гост

Искаме снимки от Lex.bg на откриването от 13.30 ч.

Гори, гори огънче
Гори, гори огънче
26 юли 2021 10:03
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Саня
Саня
26 юли 2021 12:42
Гост

Ама верно!

Анонимен
Анонимен
26 юли 2021 9:51
Гост

Това е похвално, аз го правя напълно безплатно и винаги съм на разположение на всякакви съвети.

re:
re:
26 юли 2021 12:57
Гост

Ти да не си жрица в храма на Кибела, а?

само минавам
само минавам
26 юли 2021 9:37
Гост

Явно платените тролове от споминалия се „Пеевски свят“ са се прехвърлили с плоски и евтинки коментарчета ТУК!

Как може да хвалите тази тъпотия, която за всеки нормален адвокат е гавра с професията и достъпа до правосъдие?

Това е поредният нескопосан опит да се спаси другото бюро. След гешевото.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2021 9:54
Гост

Защо да не се правят безплатни консултации, аз така съм почнал кариерата си – сега съм най-добрият – на моменти съм в идеална спортна форма, но това става именно с практика.

re:
re:
26 юли 2021 10:07
Гост

Айде си бегай у фитнеса и спри да тролиш с идеалната спортна форма!

Oblena
Oblena
26 юли 2021 9:27
Гост

Трябва да се помага на маргинализираните групи, макар и гол1ма част от тях да са мангаса***, който сам е решил да не учи и да не работи, следователно нвм финанси за да се защити при правен спор. А и често спора е от типа кой ми открадна кокошката.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2021 9:57
Гост

Аз съм топ-адвокат, участвам и в големи дела, но винаги съм помагал и на малцинствата, имал съм разводи, наследства съм им уреждал, то няма дребен спор.

едно въпросче
едно въпросче
26 юли 2021 10:09
Гост

На терен работиш ли? С малцинствата.

Бориславова
Бориславова
26 юли 2021 9:26
Гост

Добра работа. Похвално.

Немарчев, тигър, тигър
Немарчев, тигър, тигър
26 юли 2021 9:55
Гост

Направо идеална.

Lalov
Lalov
26 юли 2021 9:25
Гост

Да се надаме, че ще стане полезна практика и даваща шанс за равен достъп до правосъдие

Кон на ясла
Кон на ясла
26 юли 2021 9:54
Гост

Надявам се.

Dimitrina F
Dimitrina F
26 юли 2021 9:24
Гост

Надеждите са ни да се справят и да има често помощ за такива хора. Смисъл да не им писне на адвокатите

Re:
Re:
26 юли 2021 9:53
Гост

Безплатна помощ винаги е имало, има и ще има.

От Господ.

Шумковски
Шумковски
26 юли 2021 9:24
Гост

Дали обаче ще отидат хора. Дали е направена достатъчно добре кампания.

Шумкарски
Шумкарски
26 юли 2021 11:14
Гост

Гениална идея.

Очакваме блестящо изпълнение. От холивудските звезди в стил Цв.Цв.

После да идва адв. Менко да брише!

Nine
Nine
26 юли 2021 9:21
Гост

Полезно за хората с проблеми

Безплатен патолог
Безплатен патолог
26 юли 2021 9:52
Гост

Ела при мен!

Боби Босов
Боби Босов
26 юли 2021 9:21
Гост

За млади адвокати е добре

НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ!
НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ!
26 юли 2021 9:50
Гост

Най-вече за дъртите е инициатива.

Явно 1300 от регистъра на НБПП ще се опита да ги прилапа Конкубина.

Данов въртеше далавери със служебните защити. С тях си осигуряваше гласове. Сега тези гласове и трябват на конкубина да се закрепи и утвърди. Статуквено. И естествено за нея и такива като нея.

Nikolov
Nikolov
26 юли 2021 9:21
Гост

Ами добре е, че има такава инициатива.

Мирча Кришан
Мирча Кришан
26 юли 2021 9:44
Гост

Инициативи всякакви в отворените общества. Файда никаква на 98%.

Опенхов
Опенхов
26 юли 2021 9:20
Гост

Хуманно

Марко Тотев
Марко Тотев
26 юли 2021 9:40
Гост

Направо ще изядат правото с компетентни съвети за маргинали.

Немарчев, тигър, тигър
Немарчев, тигър, тигър
26 юли 2021 9:20
Гост

Турбопростотия.

83-ма тотални изпадналци ще открият фронт-офис на „търговски принцип“ за бля-бля. За кратуни и от малцинствата. Евентуално ЛГБТ. За жълти стотинки. Белким спасят „системата за правна помощ“.

След „продажбата“ на Ягуара, това му/им е втората тотална простотия.

Новият САК е по-зле от онзи със семките и бонбонките. И с осигурителната каса и такситата на сметката на съвета.

Конкубинатът в действие.

Конкубинатът в управлението.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2021 9:12
Гост

Добра възможност за захапващите в адвокатурата.

123
123
26 юли 2021 9:13
Гост

Добра е инициативата и съвсем не е само за „захапващите“.

4,5,6
4,5,6
26 юли 2021 9:41
Гост

Въпросът е какво ще захапят.

Както би казал Орлин Горанов, верният отговор е с три букви.