Зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов накърнява авторитета на съдебната власт, на парламента и злепоставя Върховния касационен съд (ВКС) с изказване по конкретно дело, в което той е страна.

Това се казва в становище на Съюза на съдиите в България (ССБ), с което съсловната организация настоява Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да изрази позиция по случая. Става дума за изказване на Симеонов пред в. „24 часа“ по повод на дело, което той беше завел срещу Слави Трифонов. То пък е заради разследване, излъчено в шоуто на водещия преди 3 години, в което се казва, че в притежавания от Симеонов мотел „Козият рог“ са настанявани военни, за което е плащала държавата и затова зам.-шефът на парламента е в конфликт на интереси.

Симеонов е завел делото, защото твърдеше, че не притежава мотела, но върховните съдии решиха, че фактите са коректно поднесени и е установено, че собственик на мотела е “Скат ООД”, а Валери Симеонов притежава 90% от фирмата и в „Козият рог“ наистина са били настанени военнослужещи. Зам.-председателят на парламента беше осъден да плати и разноските по делото.

„Такова съдебно решение би било позор за селски съд в Буркина Фасо. Решението е изключителен позор за съдебната система и екзекуция на закона – достатъчно е човек да го прочете, нищо повече. Но все е за тези, които обичат да четат, а на тези, които не обичат, бих им препоръчал да видят на коя дата е проведено заседанието и на коя дата е публикувано определението на Върховния касационен съд четвърто екзекуторско отделение. Чували ли сте за решение на ВКС, което е два дни след провеждане на заседанието? Аз такъв случай не знам, което ме убеждава, че решението е било написано предварително, вероятно под диктовка и просто е било препечатано, пуснато и публикувано на втория ден. Както се казва, мастилото още не е изсъхнало, а определението вече е публикувано. Работата е стъкмена предварително“, каза Симеонов и спомена конкретно името на съдия Веска Райчева от ВКС.

Съюзът на съдиите пък пише, че изказването на висшия политик и използваните от него квалификации грубо уронват авторитета на независимата съдебна власт и накърняват човешкото и професионално достойнство на съдиите.

„Същевременно изявлението на г-н Симеонов няма информативна стойност, тъй като не съобщава факти, а разпространява внушения, които очевидно имат за цел да злепоставят върховната съдебна инстанция в Република България“, посочват от ССБ.

В становището си те подчертават, че задължение на медиите е да представят достоверно публичните съдебни актове и обществото да ги коментира, но от коментари и оценки трябва да се въздържат висшите представители на властта, ако с тях неоснователно рушат авторитета на правосъдието и поставят под съмнение върховенството на правото.

„Това основополагащо положение, изводимо от принципа на разделение на властите, е валидно и в случаите, сходни на този на г-н Симеонов – когато представителите на другите власти са лично неудовлетворени от изхода на дело, по което те самите са страна. В настоящия случай поведението на г-н Симеонов е неприемливо на още по-силно основание – той се възползва от служебното си качество, за да коментира публично свой частен казус, с което накърнява авторитета и на законодателния орган на държавата“, заявяват от съсловната организация.

Затова те призовават съдийската колегия на ВСС да изрази позиция по повод думите на Симеонов и да предприеме конкретни действия, с които да се защити доброто име на засегнатия съдия и да се противодейства на използването на медиите за злепоставящи правосъдието кампании.

„Дългогодишният ни опит показва, че бездействието на различни състави на Висшия съдебен съвет в случаите на подобни груби прояви на вмешателство от високопоставени представители на другите власти срещу съдии нанася тежки вреди на държавността, защото създава предпоставки за ерозиране на независимостта на съда чрез всяване на страх у съдиите и за разрушаване доверието в съдебните актове“, напомнят от ССБ.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
28 октомври 2020 22:03
Гост

Не си прав, Валерко. Аз по дело на мой клиент в китния СРС имам постановено решение по същество три часа след заседанието.
СГС го отмени изцяло, сега сме на касация.
Не си прав и за твоя казус със Славчо, решението си е на място, недопускането до касация също. Чакаме си те в Бутан, у дома, край топлото огнище, където пасваш най-добре.

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
28 октомври 2020 17:45
Гост

Е да де – ама се касае за ООД, капиталово дружество и някак – има управител отделно, не знм, съдът е объркан по принцип и ВКС е е поначало зле с материята на дружественото право – аз затова учредявам ООД – за да не отговарям лично, ама това е пожелателно за правната ни практика, като кажат собственик – значи той е в дъното – ама дали е собственик на дялове или акции – няма значение. Може да е точно решението, но – излиза, че ако съм свързан с нещо – и ако мое ООД спечели поръчка – то е явна… Покажи целия коментар »

Konstantinov
Konstantinov
28 октомври 2020 17:00
Гост

Симеонов е пълен калъф. Супер невъзпитан и недостоен човек. Ако имаще два пръста умствен багаж, нямаше да говори такива глупости. Той не е даже и на една стотна от нивото на Веска Райчева.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 16:49
Гост

Да му имам речника само. Изключително недостойно.

Самодоказване
Самодоказване
28 октомври 2020 16:33
Гост

Когато три инстанции ти кажат, че лъжеш, но ти продължаваш да си патологичен лъжец.

Издуханяк
Издуханяк
28 октомври 2020 16:43
Гост

Като колегата му по коалиция Болен Сидеров. За хулиганството във Варна твърдеше по телевизийката си, че постановлението му за привличане на обвиняем било документ с невярно съдържание. И го доказа, като подписа споразумение. Но под крилото на ГЕРБ се развиват всякакви недоразумения.

Ime
Ime
28 октомври 2020 16:29
Гост

Далавери Симеонов защо не плюе по ВАС, а само по ВКС? Лозан Панов е виновен, че ВКС са си свършили работата и далаверата е лъснала. А ВАС е слънцето на ГЕРБ

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 16:41
Гост

Имено за това са го нарочили Панов.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 16:21
Гост

Пълен дебил. Никак няма да ми липсва, като не е в парламента

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 16:43
Гост

Та той въбще вършеше ли нещо там? Освен золуми.

Боби Босов
Боби Босов
28 октомври 2020 16:21
Гост

Идиот

Стаматова
Стаматова
28 октомври 2020 16:21
Гост

Абе глобално погледнато не е толкова лош Симеонов, но както и да е!

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 16:44
Гост

А детайлно? С какво е добър въобше.

Стаматова
Стаматова
28 октомври 2020 16:20
Гост

Е определено Валери си е за затвора!

Spiro
Spiro
28 октомври 2020 16:19
Гост

Висш властник да дудня вечно – безценно

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 16:18
Гост

Ами срамно е, че такъв елемент се е напъхал в парламента. Честито на ниско образованите старци гласували за него

Стаматова
Стаматова
28 октомври 2020 16:20
Гост

Да де. То като го гледаш, че е пенсионер и си мислиш веднага, че е мъдър. Ама той по соца не е учил, работил в завода и нищо не знае и като искаш да му помогнеш на улицата и той сумти. Е такъв дето не разбира гласува за а може „Валерката да ги оправи“. Е оправи ни!

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 16:18
Гост

Толкова нелеп човек не съм виждал

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 16:17
Гост

Симеонов е брутален