Делото срещу съдийката Румяна Ченалова най-после може и да тръгне в Специализирания наказателен съд. Това стана ясно, след като днес съдия Николай Димитров отказа ново връщане на обвинителния акт, но не защото той е напълно изряден, а тъй като покривал минималните стандарти, а и вече трябвало да се даде приоритет на разглеждането на делото в разумен срок.

Определението на съда не е окончателно и Ченалова може да го обжалва пред Апелативния специализиран наказателен съд. Тя каза, че ще обмисли с адвокатите си как да постъпи, но подчерта, че предпочита вече „да си затвори очите“ и да започне да излага съображенията си пред съда в хода на делото, вместо всеки път прокуратурата да внася един и същ обвинителен акт.

Ако определението на спецсъда не бъде обжалвано, съдия Димитров насрочи първото заседание за 28 септември.

Обвиненията срещу уволнената от Софийския градски съд (СГС) съдийка са за престъпление по служба и за документно престъпление. Според прокуратурата те са извършени, докато Ченалова е гледала дело по искова молба на „ОЕТ – Обединени Енергийни търговци“ ЕООД срещу НЕК. Престъплението по служба било извършено с 14 отделни деяния, с които Ченалова нарушила ЗСВ и ГПК, с цел да набави облага за ОЕТ. Прокуратурата твърди, че съдийката не видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси за над 434 000 лева. За НЕК настъпили вредни последици от направените запори, а облагата на ОЕТ са неплатените държавни такси. Документното престъпление е свързано със същото дело, тъй като Ченалова поправяла протокол по него.

Обвинителният акт срещу нея беше внесен в СГС още в края на 2016 г., но съдия Вера Чочкова прекрати делото, защото прецени, че Ченалова е действала в обхвата на функционалния си имунитет и не е извършила престъпление. Софийският апелативен съд (САС) отмени определението и каза, че дело трябва да има, но последва отвод на съдия Мирослава Тодорова от СГС, според която също няма престъпление. След това обвинителният акт бе върнат отново, но от съдия Даниела Талева, която видя съществени нарушения, с които се съгласи и САС. След промените в НПК прокуратурата прати делото в спецсъда, но и той видя същите пороци в обвинението, които бяха потвърдени и от Апелативния специализиран наказателен съд. Преди месец от прокуратурата отново го внесоха в спецсъда и подчертаха, че са изпълнени всички негови указания.

„В голямата си част внесеният обвинителен акт е доста схематичен, но това вече се явява четвърти опит и съдът следва да даде приоритет на разглеждането на делото в разумен срок пред варианта за ново връщане“, каза съдия Димитров и посочи, че при ново връщане на обвинителния акт ще бъде нарушено и правото на Ченалова да бъде разгледано делото ѝ.

За да приеме, че процесът може да тръгне по същество, съдията каза, че прокуратурата е покрила минималните стандарти за яснота на обвиненията.

Ченалова: При все, че съм юрист, не разбирам в какво съм обвинена

Преди съдът да реши, че трябва да гледа делото по същество, Ченалова и защитниците ѝ обстойно изброиха всички нарушения в обвинителния акт, които според тях ограничават правото ѝ да разбере в какво е обвинена.

Първо, адвокат Детелина Костадинова каза, че прокуратурата за пореден път не се съобразява с предишните определения на съда и внася същия неясен обвинителен акт. Тя даде за пример тезата на държавното обвинение, че с действията си Ченалова е поставила в привилегирована позиция „ОЕТ – Обединени Енергийни търговци“, като изтъкна, че няма как юридическо лице да бъде поставено в такава позиция. По отношение на неплатената в началото държавна такса от ОЕТ и допуснатото обезпечение в полза на дружеството, адвокат Костадинова каза, че обезпечителното производство е независимо от исковото и не може да се прави връзка с неплатената такса, а освен това съдията е длъжен да се произнесе бързо.

Отделно от това, търговското дело било спечелено от ОЕТ и от НЕК трябвало да плащат стотици хиляди левове, изтъкнаха от защитата.

„Не се е стигнало до никакви вреди. На юридическо лице не могат да бъдат причинени неимуществени вреди, няма как и да бъдат целени, след като не могат да бъдат причинени“, каза Костадинова. Според прокуратурата пък с действията си Ченалова е накърнила вярата на обществото в съда и е уронила авторитета на СГС. Адвокат Станимир Ченалов, който е брат на съдийката и също я защитава в делото, добави, че независимо от неяснотите в обвинителния акт, явно това ще е обвинението и предпочете делото да не бъде връщано.

Ченалова каза, че отново не разбира дали според прокуратурата тя изобщо е проверила редовността на исковата молба по търговското дело между ОЕТ и НЕК. По думите ѝ, прокуратурата само използвала странния израз „не констатирала нередовността“. Относно целта на престъплението, в обвинителния акт първо се казвало, че Ченалова обещала да реши делото в полза на ОЕТ, а след това, че целяла да спести на дружеството плащането на таксата и да навреди на НЕК с наложените запори.

Тя също се спря на частта от обвинението, свързана с неплатената в началото на търговското дело държавна такса по допълнителен иск на ОЕТ.

„Редовността на исковата молба се проверява след размяната на всички книжа. А кое е неправомерното в допускането на обезпечение без платена държавна такса? Обезпечение се допуска и по бъдещ иск, няма никаква връзка с платената такса. Ами този иск не е допуснат до разглеждане, каква такса не е платена по него?“, каза Ченалова.

По думите ѝ прокуратурата не прави разлика между нарушаване на служебни задължения и неизпълняването им, като и в този обвинителен акт били смесени понятията.

„Изключително тежко е нарушено правото ми да разбера в какво съм обвинена, при все че съм юрист“, добави Ченалова.

Съдия Димитров обаче прецени, че съображенията на защитата са по съществото на делото и по тях съдът ще се произнесе с крайния си акт.

„Има известни противоречия и неточно тълкуване на нормите, които са нарушени, но според съда в голямата си част пропуските в обвинителния акт са преодолени и обвиненията са достатъчно ясни и непротиворечиви“, каза в определението си съдия Димитров. След заседанието прокурор Александрина Костадинова каза, че е доволна, че делото най-накрая ще може да тръгне.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
17 август 2018 20:55
Регистриран

Съдия Ченалова е права.Не само защото са неясни обвиненията в техния разумен смисъл.А защото прокурорите ни са лабилни в гражданската материя и не могат да тълкуват, или са забравили този предмет от науките , изучавани в СУ.А може би тези неясноти са преднамерени, за да не издържи обвинението в съда-ГОСПОЖИ И ГОСПОДА, не успяхте ли да разберете, че всеки съдебен процес е един театър.Колежката Ченалова на тази снимка не прилича вече на себе си-до степен на умопомрачение се гаврят с всеки човек, влязъл в наказателен съд, но все тая.СЕГА и ДНЕС, казвам така : вижте се, господа съдии, как изглеждат… Покажи целия коментар »

Наивен
Наивен
17 август 2018 15:25
Гост

Застраховат се срещу осъждане в Страсбург.

Петров
Петров
17 август 2018 15:22
Гост

Тази кака за къде се е разбързала? Явно има скрит коз. Иначе си е за осъждане от всякъде.

Васил
Васил
17 август 2018 15:27
Гост

Дори да е така, при това калпаво обвинение и силна защита, няма да я обрулят.

Георгиев
Георгиев
17 август 2018 15:12
Гост

Права си е Ченалова. Направо ги разби с това „затваряне на очи“.

Анонимен
Анонимен
17 август 2018 14:54
Гост

Най накрая, след две годишна сага и връщане на прокуратурата на поправителен.