Жителите на София, които се чувстват увредени от мръсния въздух, могат да се включат в процеса срещу Столична община до 1 октомври. Това определи съдия Албена Ботева от Софийския градски съд (СГС), след като даде ход на делото срещу общината, което беше заведено от граждани и неправителствени организации, обединени в „Група за чист въздух“.

Със заведения колективен иск, ищците искат от съда да установи дали Столичната община бездейства през последните три години по отношение на проблема с мръсния въздух и ако е така, да бъде осъдена да предприеме подходящи мерки за справяне с последиците.

До октомври ищците ще разгласяват чрез медии и съобщения на сайта си за заведения иск, за да може информацията да стигне до граждани, които биха искали да се включат в процеса.

Според „Група за чист въздух“ увредени от действията и бездействията на общината са всички граждани, които живеят, работят или учат в София от януари 2015 г. Адвокат Димо Господинов заяви, че нарушението на общината не е спряло с предявяването на иска и продължава до преустановяването му. Съдия Ботева обаче подчерта, че искът е предявен на 29 май 2017 г. и периодът на нарушението не може да е след тази дата.

Адвокатите на общината искаха от съда изобщо да не дава ход на делото. Те изтъкнаха, че исковата молба е изключително неясна, защото се говори едновременно за колективен и индивидуален интерес, които са и увредени, и застрашени. От общината представиха и множество доказателства в отговор на исковата молба, като другата страна в процеса има срок до 15 октомври да се запознае с тях. Съдът поиска от ищците да посочат и мерки, които според тях общината трябва да вземе за решаване на проблема с мръсния въздух.

Делото срещу общината беше заведено през пролетта на миналата година от организациите „Спаси София“, „За Земята – Достъп до правосъдие“, Асоциация „Диабет тип 2“, Център за независим живот, адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов, които се обединиха в „Група за чист въздух“.

Първоначално то беше разпределено на съдия Божана Желязкова, но тя отказа да го гледа, защото живее в София и това поставя под основателно съмнение безпристрастното му разглеждане. След това делото отиде при съдия Богдана Желявска, но и тя се отведе, защото ищците бяха недоволни, че насрочва заседание чак за декември. После делото пое съдия Елена Маврова, но го прекрати, защото прие, че ищците нямат опит, знания и ресурс, за да водят делото. Групата обжалва определението и Софийският апелативен съд го отмени, след което делото отново се върна в СГС, но тогава съдия Маврова се отведе, защото също прецени, че живее в София и това може да породи съмнение в безпристрастността ѝ. Така то за пореден път беше преразпределено на нов съдия и се падна на Албена Ботева, която прие да го гледа.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Людмил Харизанов
Людмил Харизанов
29 октомври 2018 0:15
Гост

Опасявам се, че шматки като адвокат Димо Гопсодинов, едно старозагорско леке, сменил няколко партии и НПО-та, за да му „тръгне кариерата“, не могат да конструират исковата молба като хората. Да се водят дела с особено висок общестен интерес от некадърници, с голямо его, но с малко качества, води до едно – стреляне на патрони на хаус. Недопустимо е толкова важни дела да се водят от олигофрени. Иначе каузата за мръсния въздух е факт от години – държавата ни даже бе глобена по повода от Европейската комисия, но много малко хора го знаят. Та така…нищо няма да се случи, защото по… Покажи целия коментар »

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
14 юли 2018 17:13
Регистриран

Сега ще кажа така : г-да съдии, пак нещо не сте разбрали.Затова моля да знаете, че индивидуалните интереси са част от общите , но са-по значимите .И ще бъдат „доказани“чрез множество писмени документи за заболявания на деца,млади и стари, от честите аспираторни заболявания на горните дихателни пътища, на всеки един софиянец.Но не това е важното-до предявяването на исковата молба се твърдят онези правно-релевантни факти, послужили за основание на иск по чл.2 от ГПК./“Съдилищата са длъжни да разгледат и разрешат ВСЯКА подадена до тях молба за защита и съдействие на лични и имуществени права“./Затова последващите Ваши неправомерни действия като отказ да… Покажи целия коментар »

Киро софиянеца
Киро софиянеца
13 юли 2018 17:47
Гост

Предлагам да има и протест. Всички софиянци ще се съберем пред общината. Всеки ще отиде с 20 годишния си дизелов автомобил без катализатор и няма да ги гасим, докато не ги задушим тези гадове!!! Ще дойдат и съгражданите от по-крайните квартали направо с кюмбетата си и ще ги запалят с въглища и нарязани стари автомобилни гуми пред общината.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
14 юли 2018 16:12
Регистриран

Съгласна съм и не се страхувам, да го кажа.Не парите са важни- важно е отношението.И не изявленията на кметицата пред медиите , е онзи момент, който може да ме успокои.А факта, че Държавата е осъдена вече…за мръсния въздух…пък НИКОЙ не си подава оставката.А сите ще плащаме…ТОЧНО ТОВА МЕ ТРЕВОЖИ.Бога ми, наглостта е най-важното качество на управляващите в РБ.Другаде биха се отсрамили чрез оставки…

Софиянец
Софиянец
12 юли 2018 15:48
Гост

Делото за мръсния въздух е може би най-важното дело за софиянци във всякакъв смисъл. А съдът се държи, меко казано, странно – отводи, спирания, скандални мотиви, още преди да е започнало по същество. Тази работа няма да се оправи през съда. Това е наша работа като граждани и вместо платени хипстъри да протестират всяка вечер за мечки и пчелички, да вложат тази настоятелност в нещо по-смислено. Готов съм да стоя на жълтите павета, докато не бъдат взети реални мерки. Но явно тази кауза е безплатна.

Boris
Boris
12 юли 2018 16:38
Гост

Г-н Софиянец, аз не съм родом от София и не съм „платен хипстър“, ама доста пъти съм излизал вечер да протестирам, щото насраната ни столица е център на българската управленска наглост и безочие. Последно бях на протеста против бъдещия инсинератор в центъра на града, на който пак присъстваха има няма 200души, a e пряко свързан с въпросните „мерки“ за въздуха. Писнало да слушам изказвания от тоя тип за платените хипстъри, дето протестирали за мечки и пчелички. Както и лафове от типа „а къде са зелените сега, когато..еди кво “ си и държавата дето и плащаме не си върши работата. Предполагам… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 юли 2018 15:42
Гост

Ще участвам със сигурност. Въпреки, че мисията ми се вижда невъзможна.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2018 15:39
Гост

Подкрепям напълно избора на съдия Желявска.

Възмутен
Възмутен
12 юли 2018 15:37
Гост

Адвокатите на общината проявяват меко казано нахалство. Лалвп точно не им е ясно?

Анонимен
Анонимен
12 юли 2018 15:30
Гост

А защо трябва да се чувствам увреден, за да участвам? Редно е да протестираме преди да мръсният въздух да ни нанесе поражения.