Националното бюро за правна помощ (НБПП) в момента обработва ръчно и на хартия всички документи, свързани с представяне и отчитане на правната помощ. То не може да използва собствения си софтуерен продукт, с който досега по електронен път обменяше документи с адвокатските съвети и съдилищата, заради наложена съдебна забрана.

За това бяха уведомени днес всички адвокатски колегии с официално писмо от НБПП (пълния текст на съобщението виж тук).

В съобщението си от бюрото обясняват, че на 3 октомври 2019 г. Софийският градски съд (СГС) е наложил обезпечителна мярка по второ заведено дело от фирма „Бисофт“. Това е станало по време на срока за отговор на исковата молба, а уведомлението е връчено на бюрото на 16 октомври. „Бисофт“ е дружеството, чийто софтуер преди използваше НБПП, за да отчита правната помощ, въз основа на договор за дарение от 2009 г. Според информация от бюрото договорът за дарение е бил едностранно прекратен от „Бисофт“ на 14 октомври 2015 г. чрез налагане на общи условия, към този от 2009 г., с които бюрото следва да се съгласи, че неговите информационни файлове са собственост на фирмата.

Позицията на „Бисофт“ е друга. От дружеството обясниха следното: „На 17 октомври 2014 г. „Бисофт“ ЕООД въвежда общи условия за ползване на софтуерна система „Правна помощ“, като нееднократно е искано от НБПП да бъде подписана декларация за конфиденциалност, която защитава софтуерната система. Такава не беше подписана от председателя на НБПП Елена Чернева – Маркова, като това наложи въвеждането на общи условия в софтуерния продукт. „Бисофт“ ЕООД, като собственик на софтуерния продукт, може да въведе общи условия, които охраняват самия продукт, НБПП, потребители и всичко, което касае сигурността на системата и нейното ползване“.

В момента бюрото работи с друг продукт – „Единна електронна система за правна помощ“, чието разработване е било финансирано по Оперативна програма „Добро управление“ и е собственост на НБПП. Именно неговото използване е забранил СГС.

Причината – от „Бисофт“ са предявили искове по Закона за авторското право и сродните му права, тъй като твърдят, че тяхната интелектуална собственост е нарушена при създаването на продукта, който вече използва бюрото за правна помощ. Така СГС налага привременна мярка – забрана за използване на софтуерния продукт за отчитане на правната помощ по електронен път, с който се работи в момента от НБПП.

Забраната е връчена на бюрото и подлежи на незабавно изпълнение. Затова то е принудено да обработва на хартия  всички документи, свързани с предоставянето на правна помощ на гражданите.

Налагането на привременната мярка обаче не е окончателно и НБПП вече я е обжалвало пред Софийския апелативен съд.

Спорът между бюрото и „Бисофт“ е от преди повече от 5 години, като от 2015 г. има висящо дело в Софийския градски съд.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
БИСОФТ ЕООД - ИСТОРИЯТА
БИСОФТ ЕООД - ИСТОРИЯТА
25 октомври 2019 19:24
Гост
анонимен
анонимен
24 октомври 2019 12:42
Гост

Скандал с Националното бюро за правна помощ
Обезпечителна заповед издадена от Софийски Градски Съд по дело 1718/2019 г. забрани използването на софтуерни системи, преминава в ръчен режим на обработка.https://www.youtube.com/watch?v=Jpd-yJfWI20&feature=youtu.be

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2019 22:08
Гост

Е,гледахме го при Кулезич,егати измамника! Ми не искат хората да работят с него , това е положението . Прави се на жертва , а е пълен психопат и селски тарикат. И никой не му е копирал , крал и прочее софтуера. Дори беше разследван за кибер престъпление и манипулация на програмата -НБПП го бяха дали на прокурор ,ама се оправи с връзки. На всичко отгоре е и осъждан за заплаха за убийство . А Кулезич … Тя просто си няма друга работа ,щото любовницата му адв. Райна Аврамова се вре постоянно в Евроком и Мавриков и Хамилтън са и приятели… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 8:20
Гост

Не разбирам защо пишещият се рови в личния живот, вместо да коментира по темата. Кой на кой е любовник няма значение нито за адвокатурата и нейните проблеми, нито за гражданите нуждаещи се от безплатна правна помощ. С и ако нито един от двама души не е в брак, не може да се каже, че някой от тях е любовник на другия.

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2019 8:50
Гост

Анонсираха участие на инж.Димитър Андреев(управител на “БИСОФТ”ЕООД за тази вечер 23.10.2019 год. от 20.30 часа при Люба Кулезич. Мисля, че ще е интересно да се чуе и другата гледна точка при така очевадното представяне на казуса в тази статия. Редакторите на сайта трябва ръководейки се от журналистическата етика да потърсят за коментар и другата страна. Не мислите ли?

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2019 19:53
Гост
Анонимен
Анонимен
23 октомври 2019 23:07
Гост

Прочетете отзивите и коментарите в БГ работодател и си направете изводите сами…Тука работата идва „хвалете ме уста….“

анонимен
анонимен
22 октомври 2019 16:29
Гост
Анонимен
Анонимен
23 октомври 2019 23:05
Гост

Прочетете отзивите и коментарите в БГ работодател и си направете изводите сами…Тука работата идва „хвалете ме уста….“

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2019 13:43
Гост

Кви, много програмисти ве, програмата е елементарна. В Бисофт работят трима души и половина. И постоянно бягат, щото шефа им е меко казано.. „прекрасен“. Фирмата едва крета…

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2019 13:33
Гост

Софтуера за дейността на НБПП, не е особено сложен, лапането е голямо. А иначе, Бисофт и специално собственика му, Димитър Андреев са посредствена фирма на посредствен програмист, взел се твърде на сериозно хитрец. Целта на този е да блокира работата на НБПП и с това смята, че ще получи всенародна подкрепа.

Съгласен
Съгласен
22 октомври 2019 13:27
Гост

Не може да се ползваш от дарение и да злоупотребяваш с него. То не ти е бащиния, а продукт на труда на много програмисти.

Браво
Браво
22 октомври 2019 13:25
Гост

Така е когато съдът се сети, че авторското право и у нас е право, а не само пожелание. Крайно време е да се вземат мерки.

Тъй
Тъй
22 октомври 2019 13:24
Гост

Законите важат за всички. Точка.

Точно така
Точно така
22 октомври 2019 13:26
Гост

Никой няма право да злоупотребява с труда на десетки хора, нищо че не го разбира.

Дилема
Дилема
22 октомври 2019 13:28
Гост

Но това е НБПП. То върши важна работа. А общественият интерес?

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2019 13:10
Гост

Бисофт са търгаши, дарили продукта, а после искали НБПП, да им плаща. Освен това тука „битката“ не е затова-Димитър Андреев – едноличният собственик и любовницата му адв. Райна Аврамова са бесни, че бюрото, след като започва да ги изнудва го отсвирват със страшна сила и си поръчват друг софтуерен продукт, който вече е платен по програми на EU и целта е да се докопат до тези пари, защото за всяка адвокатска колегия ще ползва същия софтуер и съответно пари за подръжка. Там е ключа от бараката. Лъжат че софтуера му е копиран от настоящата фирма създала новия софтуер и с… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2019 9:34
Гост

„Бисофт“ са си в правото. Тяхната интелектуална собственост е нарушена.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2019 8:08
Гост

И сега какво излиза- може да се ползва само софтуерът на Бисофт. Обаче и той не може в момента. Как ще работят тези хора?

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2019 11:17
Гост

Е за това се четат общите условия на договора. Написани много често със ситни букви някъде накрая.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2019 11:18
Гост

Чувате ли се? Това да не е договор с мобилен оператор.

Действащ
Действащ
23 октомври 2019 8:39
Гост

Договорът за дарение от БИСОФТ, за който се пише в статията не е прекратен. Май някой не е наясно със ситуацията и изнася подвеждаща информация?

Spiro
Spiro
22 октомври 2019 8:04
Гост

Това е просто безумие. В 21 век да обработваш толкова документи на хартия.

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2019 8:44
Гост

Това решение е погрешно-да се работи на “ръка” при положени, че има система по ЗПП, договорът за която не е прекратен. Решението за ръчния режим си е на Председателя на НБПП, който следвайки интереса на адвокатурите в страната, трябва да преглътне личните си емоции и да започне работа с дарената му система, докато делата приключат. Това би било добро управленско решение, а не да се разчита, че използвайки негодуванието на адвокатите вписани в НБПП вината трябва да бъде поета от БИСОТФ-която си търси правата пред независимия съд!!!

адвокат
адвокат
22 октомври 2019 8:00
Гост

Това е закономерен резултат от недалновидността на бюрократите от НБПП. Ръководството е превърнало централата на НБПП в непристъпна крепост за адвокати и граждани. Всеки който се е опитвал да се добере до тях и да сигнализира за техни пропуски, се е убедил в това. Изходът преди всичко е оставка, но имайки предвид султаната в който живеем и с който се примиряваме, това няма да се случи.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2019 7:41
Гост

Авторското право е свещено – например втори Иван Вазов, така и не се появи. Това е нощ и ден (главно нощ) на безсънни усилия да породиш резултат.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2019 18:14
Гост

Явно правната помощ не се търси много, т.е. няма голям оборот, иначе щеше да е драма и да се реши доста по-бързо.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2019 8:10
Гост

То си е драма. Обаче нещо не са се засилили да намерят решение.

Някой
Някой
21 октомври 2019 18:13
Гост

И защо този спор се точи от пет години? Съдилищата би трябвало да имат интерес казусът да се реши бързо, но явно нещо пропускам…

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2019 18:17
Гост

Пропускаш – психическите отклонения на някои

Спец
Спец
21 октомври 2019 18:11
Гост

Единственото хубаво е, че сега кибер сигурността на файловете е гарантирана.

изумен
изумен
21 октомври 2019 18:10
Гост

Безумие! Как може да бъде наложена такава мярка и да се блокира дейност на орган с такава важна функция възложена от държавата! СГС къде е мислил като се е съгласил на подобно обезпечение?!

съдебна чалга
съдебна чалга
21 октомври 2019 18:12
Гост

за първи път чувам такова нещо, представете си това да се случи на министерство, например? да ти забранят да си ползваш деловодната система? ако си нарушил авторско право, после ще си платиш, но тук не говорим за читалище „Миле Китич“, а за Национално бюро за правна помощ!

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2019 18:06
Гост

Да се подготвят за поне още две седмици с молива.

12345
12345
21 октомври 2019 18:14
Гост

две седмици е добре, ама нали има връчвания тн. не съм се вписал към бюрото, тъй като не одобрявам действащата система за правна помощ, но е напълно недопустимо да се блокира дейността му за подобен спор или за какъвто е друг спор.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2019 18:06
Гост

Има организации, за които подобна мярка е абсурдно да се налага.

Срамота
Срамота
21 октомври 2019 18:05
Гост

Е, щеше да е комично, ако не беше трагично.