Всички 90 кандидати за адвокати, които се справиха с първата част на писмения изпит – тестът, са допуснати до участие във финалната му фаза – устното препитване.

Както „Лекс“ писа, близо 80 на сто от юристите не се справили със 70-те въпроса, с които се извършва първоначалното пресяване. За да получи кандидатът за адвокат оценка „издържал“ на теста, трябва да е отговорил вярно на 80% от поставените въпроси. При 70 въпроса, колкото бяха на тази сесия, това означава минимум 56 верни отговора. Т.е. допустими са 14 грешки.

Междувременно Висшият адвокатски съвет за първи път обяви верните отговори на двата казуса, които решават кандидатите – от областта на гражданското (виж тук) и на наказателното право (виж тук). Първоначално обаче съветът не огласи самите казуси. Така единствено кандидатите, които си спомнят какви са били условията, можеха да се ориентират в приетите за верни решения от изпитната комисия. По-късно бяха публикувани и казусите (тук и тук).

Да започне ВАдС да публикува верните отговори на казусите и теста отне години. Не беше достатъчно решение на Съда на Европейския съюз, а се наложи кандидати да водят дела, за да промени той практиката си.

Пробивът направи Камен Чанов, по чиято жалба наскоро Върховният административен съд задължи ВАдС „да разработи и приеме правила/процедури, които да уреждат достъпа на физически лица до информацията, която касае техните резултати от проведени изпити, включително дадените правилни и неправилни отговори и техния брой“ (повече виж тук). Така на 11 юни 2021 г. съветът гласува правила, според които верните отговори на казусите и теста се публикуват на сайта му. Освен това определи и регламент, по който всеки може да види работата си.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат
адвокат
18 юни 2021 17:23
Гост

Ник “ Георги“- веднага Ви давам един премер- лице, което е ИТ специалист с 10 години професионален стаж, подписва трудов договор с една фирма. КОЙ е създал този трудов договор- счетоводителката го е копи -пейстнала от нета- то е ясно, но КОЙ Е НЕГОВИЯТ ИСТИНСКИ АВТОР- философ, неврохирург, или юрист, а… Когато същият този служител трябва да бъде уволнен, работодателят му на какво се опира, какво ползва като основа за напускането на служителя- същият този трудов договор, подписан от страните, съгласно КТ, или ей така- на гола дума, по разбирателство, служителят е със заповед на за прекратяване на трудовото правоотношение…… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
18 юни 2021 14:03
Гост

До “Георги 18 юни 2021 12:03Гост “ В предишната статия по казуса надълго и нашироко обясних, че има няколко юридически професии, и всеки правоспособен юрист може да си избира към коя от тях да се насочи, съответно- да положи усилия, за да се представи отлично и да продължи професионалният си път в избраната от него посока. Също така, обясних много ясно, че правото обхваща ВСИЧКИ сфери от битието ни и поради тази причина, е с мултифункционално приложение- за разлика от ИКТ клъстъра. Ако един човек познава правото, то той ще живее 20 пъти по-добре и по-спокойно от едно напушено ИТ… Покажи целия коментар »

Георги
Георги
18 юни 2021 16:36
Гост

Философията също обхваща огромна част от темите на битието, но е доста трудно философ да си намери смислена професия само със знанията си от философския факултет. Юристите имате един особен и много характерен комплекс за величие и се наблюдава от всички останали, а остава невидим за вас самите. Със знания по право и диплома по право може да се работи класическа юридическа специалност. За нещо различно е нужно полагане на усилия за добиване на знания. Ето един екстремен пример в тази насока – независимо, че според вас правото обхваща ВСИЧКИ сфери на битието, един юрист няма как да бъде нает… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
18 юни 2021 17:12
Гост

До “Георги 18 юни 2021 16:36“ Вие май пак продължавате да не разбирате. Пиша Ви, че правото обхваща ВСИЧКИ сфери на човешкото битие- раждане, детство, юношество, брак, развод, смърт, наследяване, всички видове търговски сделки- защото покупката на хляб от един магазин или е-магазин Е търговска сделка; а Вие бутате нещата съвсем в друга посока. НЕ СЪЩЕСТВУВА човешка дейност в битието, която да не е обхваната от системата на правото.“…един юрист няма как да бъде нает като главен неврохирург и да практикува тая професия, нали така?…“ Един юрист, ако има нужда от оператор- хирург, благодарение на юридическите си знания, ще прочете… Покажи целия коментар »

Георги
Георги
19 юни 2021 13:25
Гост

Ако ме питат за пример за комплекса за величие на юристите, ще им покажа вашите коментари. Технически сте права, правото обхваща всички или почти всички сфери на човешкия живот, та дори и след смъртта му. Но нека нека не разтегляме локуми, уважаема. Ако тръгнем да се силим и да търсим най-важната професия, дни няма да ни стигнат за да си завършим списъка. Живеем в достатъчно сложен свят за да си позволяваме глупостта да си мерим професиите и да се тупаме в гърдите, не мислите ли? Великите хора в историята и в днешно време много рядко са юристи и никога не… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
18 юни 2021 13:59
Гост

До “Георги 18 юни 2021 12:03Гост Сега обидените от предишната статия с поголовната сеч на теста да ми обяснят как по-точно юридическата специалност си струва да се изучава и практикува…“ Не шиканирайте- Вие твърдяхте, че на България са по-нужни ИТ специалисти, а не толкова юристи, на което аз Ви отговорих, че в настоящия момент в България изключително трудно се намира ЧИТАВ ИТ специалист- почти всички са шкарто и не стават дори за служители от средния мениджмънт.Някои от тях искат да работят ДВА дни в седмицата, да им се плаща за 21 работни дни месечно, а останалите работни дни официално да… Покажи целия коментар »

Георги
Георги
18 юни 2021 16:54
Гост

Даниъл Голдъм, един от най-уважаваните учени в сферата на психологията и икономиката е написал дълбока и изключително ценна книга, озаглавена „Мисленето“ (Thinking: Fast and Slow). В една от главите говори за крайните извадки и как те могат да променят убежденията ни за заобикалящия ни свят. Накратко, говори за случаите в които човек търси и намира крайни и екстремни примери и започва да вярва, че те са стандарт, а не екстремно изключение, въпреки че обективно погледнато, правилото няма нищо общо с крайните извадки. В този смисъл ИТ специалистите, които искат да работят по 2 дни в месеца и да ходят на… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
18 юни 2021 17:16
Гост

“….Да бъдем честни – един юрист с 5-годишен опит ( и 5 години формално образование) не вади толкова колкото един ИТ специалист със същия опит (и само 9 месеца обучеителен период), при равни други условия, нали така?…“ Грешите- “вади“ повече, но си и плаща редовно данъците и осигуровките като самоосигуряващо се лице, което значи, че не може да става сравнение между напр. един адвокат- самонаето и самоосигуряващо се лице, и един наемен служител- ИТ специалист, който работи по трудов договор и НЕ плаща сам 100 процента от дължимите ежемесечни осигуровки…

атестационни изпити за вписаните без изпит!
атестационни изпити за вписаните без изпит!
18 юни 2021 12:58
Гост

Крайно време е да се проведе проверовъчен изпит за: -участниците в изпитните комисии. Нередно е неизпитван да изпитва. Чутовен ще бъде скандалът, ако и един изпитващ се провали. -Вписаните без изпит -при стария, или привилегията на новия закон. След изпита, организиран от държавата за съдии по вписванията се видя,че 80 процента от явилите се адвокати бяха с двойки и тройки. Явно нужда атестационен изпит има. -Издържалите този изпит преди повече от 5 години. Защото тогава изпитът беше много лесен-особено в периода 2003-2013г. Щом са толкова подготвени няма да се страхуват от атестационен изпит. Омръзна ми да се хвналят някакви, как… Покажи целия коментар »

Чочо
Чочо
18 юни 2021 12:18
Гост

Нелепа история. И утре един такъв йорист ще ме защитава.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2021 13:02
Гост

Хайде сега драги. На мен за вирусна инфекциия са ми изписвали антибиотик, при положение,че е ноторно,че антибиотик лекува бактериални инфекции. Друг пример- зъболекар една и съща пломба да пада няколко пъти-учил шест години как да слага пломби, ама не го научил. Когато пък доларът беше 1,80 икономист ме съветваше да купувам долари,че доларът щял да стане 3 лева-долари не купих, щото с хазарт, каквото е валутния пазар не се занимавам.

Просто в България има тотална липса на компетентност.

Безименен
Безименен
18 юни 2021 18:47
Гост

Не е само липса на компетентност – лекаря изписва антибиотик, защото е материално стимулиран от производителите на лекарства, а зъболекаря източва или здравната каса или иска прекомерни цени за услугите си. Икономистът пък може да е някакъв брокер.

Моканина
Моканина
18 юни 2021 16:40
Гост

г-н Чочо Вие наблегнете на правописа, че след време ще Ви е доста трудно. „Език мой, враг мой“

Маймун
Маймун
18 юни 2021 21:08
Гост

А Вие наблегнете на умението да усещате сарказъм, каквото точно беше изписването на „йорист“ по този начин.

Предполагам сте от по-старата генерация и Ви е простено, макар че както и да го гледам си е невежество.

Asen
Asen
18 юни 2021 12:15
Гост

Най- накрая кандисаха да публикуват верните отговори.

Хари
Хари
18 юни 2021 12:16
Гост

Отдавна трябваше да приемат тази практика.

Георги
Георги
18 юни 2021 12:03
Гост

Сега обидените от предишната статия с поголовната сеч на теста да ми обяснят как по-точно юридическата специалност си струва да се изучава и практикува.

Добре, да кажем, че има некви попадения между кандидатите и са съвестни хора съ солидни знания. Станат адвокати. Ами къв ще го дървят, коя ниша ще запълнят, след като по нашите ширини вече има само цигани, пенсионери и юристи?

Симеон
Симеон
18 юни 2021 12:10
Гост

Няма достатъчно работа за всички юристи. Факт.

Джош
Джош
18 юни 2021 11:07
Гост

Бе това е нещо срашно.

Манов
Манов
18 юни 2021 11:06
Гост

Нивото пада. Явно е. Не им се учи. Е*е им се на „бъдещите“ юристи – по-скоро продавачи в ЛИДЛ. Там се грижели за свойте служители…

Анонимен
Анонимен
18 юни 2021 11:07
Гост

От теб ли се прави Манов мед?

Манов
Манов
18 юни 2021 11:09
Гост

Да, доя се всяка сутрин!

Георги
Георги
18 юни 2021 12:18
Гост

Ти сега като се обиди, как се промени факта, че нивото е ниско? И че от 90 процента от юристите няма никакъв смисъл?

Стефка Хр.
Стефка Хр.
18 юни 2021 11:05
Гост

Аз нещо не разбрах. Всички взели теста с минимално грешки са допуснати или всички са допуснати, въпреки грешките, които са направили?

Анонимен
Анонимен
18 юни 2021 12:11
Гост

Допуснатите за казус са тези с под 14 грешки. Тази година тестът е бил много по-тежък от предходни години и е логично тези, коит са се справили с него да са чели здраво и казусите да не ги затруднят. Напълно нормално и логично.

Неман
Неман
18 юни 2021 11:05
Гост

Е те какви адвокати ще стават тия накрая?

Саливерстров
Саливерстров
18 юни 2021 11:04
Гост

Е добре де, това нормално ли ви се струва, защото на мен не.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2021 11:04
Гост

Излагация.

Vergi
Vergi
18 юни 2021 11:01
Гост

Е демек какво излиза? Ако се издъни определен брой хора, този брой трябва да е голям, ще има обратния ефект – всички ги псукат напред, щото иначе не се запълват бройките. Кажи честно.

Anonimen
Anonimen
18 юни 2021 12:14
Гост

Губи се смисъла на първоначалното пресяване.

Дани
Дани
18 юни 2021 11:01
Гост

Да започне ВАдС да публикува верните отговори на казусите и теста отне години.

Е това непубликуване беше гояма глупост