Следователите поискаха от министъра на правосъдието Надежда Йорданова и от депутатите да бъдат включени в работните групи, които подготвят промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Зам.-главният прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов изпрати писмо до Йорданова и до правната комисия в парламента (виж тук), в което изтъква защо това е важно.

„Убеден съм, че ще успеем да дадем своя конструктивен принос за прецизно формулиране на устройствените, материалноправните и процесуалните норми. Надявам се, че законодателните предложения няма да бъдат изготвяни „на тъмно“ от анонимни работни групи, без да станат достояние на магистратската общност, която да изрази становището си по тях“, пише Сарафов.

В писмото си той напомня, че към момента в съдебната система работят 439 следователи, които разследват над 5000 лева. Според тях решаването на проблемите в наказателното правоприлагане наистина минава през законодателни промени, но освен в ЗСВ и НПК, те трябва да включват и Наказателния кодекс.

„Оценявайки високо Вашите експертни познания и опит, бих искал те да бъдат допълнени с практическите ни познания относно своеобразната работа „на терен“, с нейните предизвикателства и възникващо проблеми, които биха могли да бъдат отстранени чрез законодателни промени“, се казва в писмото, в което следователите подчертават, че със своите академични и емпирични познания могат да имат реален принос в намирането на механизми за провеждане на „справедлив, ефективен и оптимално протичащ във времето наказателен процес“.

Промените, които управляващите подготвят са свързани основно със закриване на специализираните съдилища и прокуратури, реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на антикорупционната комисия.

По-рано днес министър Йорданова каза, че промените в ЗСВ за спецсъдилищата ще се движат по „бърза писта“, за разлика от текстовете, касаещи ВСС. Преди заседанието на съвета днес тя поясни, че още не е решено къде ще отидат делата на специализираните съдилища – дали във всички окръжни съдилища, или само в апелативните райони.

„Това е текстът, който коалиционните партньори обсъждат, но той няма да е препъникамък“, посочи Йорданова и обясни, че промените, свързани с реформата на ВСС ще станат по-бавно след широка дискусия и публично обсъждане.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Да Излизат!
Да Излизат!
22 януари 2022 12:58
Гост

От съдебната система. От държавната ясла. От „тежкия непосилен вискоквалификациран труд“, при това на терен с неуточнен брой жертви на нещо като автомагистрала наречена „Струма“.

Да Излизат на свободния пазар на юридическия труд!

помня много отдавна
помня много отдавна
21 януари 2022 11:10
Гост

По спокойно приятели разследващи полицаи, все пак сте първа категория труд за пенсиониране, за разлика от следователите и прокурорите, които са трета. Лошото е че имате двама началници. Не са високи заплатите на следователите, а вашите са малки. До 1995 следствието беше към МВР / Главно следствено управление/, но това било тоталитарно и се отдели към съдебната власт. До 2006 нямаше разследване в МВР, когато пак под предлог че Националната / и Специализирана/ следствена служба са главния виновник за неуспеха на тогавашната съдебна реформа/, голямата част беше прехвърлена в МВР. И аз, като бивш разследващ също като Вас искам всички… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 януари 2022 9:31
Гост

Тези пък най-малко трябва да се обаждат. Явно са притеснени да не ги накарат да работят с бързината и качеството на разследване на разследвашите полицаи. Тогава доста от следователите ще отпаднат. А пък ако им намалят заплатите 4-5 пъти до нивото на заплатата на разследващия полицай, тогава всички ще отпаднат. На тези групи трябва да присъстват представители на разследващите полицаи, които разследват 97-98 процента от всички досъдебни производствам, а не следствието, които едва правят 2-3 процента и то по-голямата част от тези дела са им прехвърлени от разследващите полицаи на ниво приключване. Затова всички разследващи органи трябва да бъдат на… Покажи целия коментар »

атестационни изпити за следователи
атестационни изпити за следователи
21 януари 2022 6:51
Гост

Категорично всеки следовател трябва да премине през атестационен изпит по цялото право. Подготвения не се страхува от изпит. Но при провал(какъвто няма да има), е редно дса връщат заплатите с лихвите, и да се отнема правоспособността. От 2006 следствието почмти не работи. Това е тотална загуба на квалификация, опасна за правовия ред. Разбира се, ако следовател през тези 16 г ежедневно чете правна литература-той не е загубил знанията си, а това следва да бъде доказано на изпит. И то изпитващи , с цел обективност да са лица от ивън съдебната система. Следовател трябва да покаже знания и по граждански дисциплини,… Покажи целия коментар »

Закривай!
Закривай!
21 януари 2022 5:19
Гост

Още ли не е закрито следствието? Огромни заплати за нищонеправене- докога? Закриване и без преназначаване и без плащане на обезщетение-20 заплати- 100 000 лв би било изумителна наглост. Никой в държавата няма да усети закриването, освен инстлираните- 5000 за нищонеправене, бонусите- отделно е прекалено.

Рори
Рори
20 януари 2022 22:14
Гост

Я, каква изненадваща инициатива от тяхна страна.

Симо
Симо
20 януари 2022 22:15
Гост

Със сигурност не е безкористна.

Анонимен
Анонимен
20 януари 2022 21:14
Гост

Всичко това е от страх. Страх да не им развалят рахатлъка, седянката и затова им се плаща…и то много. Повечето от нещата, които излага Сарафов не кореспондират с годшния доклад на ПРБ за 2020 г., последния отчетен период. Вие преценете кое е вярно. „През отчетната година следователите в НСлС са провели разследване по 373 дела и 166 международни следствени поръчки. Средно един следовател е разследвал 8.69 ДП и следствени поръчки, приключил е 3.69 дела и следствени поръчки, и е изпратил на прокурор с мнение за съд – 0.47 дела.“ Новообразувани дела – „Преобладаващият дял – 97.1% или 73 061 ДП… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 януари 2022 19:18
Гост

Със сигурност следователите от НСЛС са много повече в час от тези в НС от към материята, за съжаление в НС има много малко юристи пеналисти, лично мое мнение е, че трябва да участват експерти от съд, прокуратура, следствие и академични среди. А сега ни стоварват едно, ами той законопроект е готов, нито знаеш кой го е писал, нито нищо. Ако сегашната министърка и онзи техния експерт доцента са автори, ами не знам те какви експерти са по наказателноправни науки, ама кат цяло ДБ-то не блестят с висок пеналистки потенциал, Методи Лалов го изгониха и до там.

Ай сиктир
Ай сиктир
20 януари 2022 19:04
Гост

Гилдията, най-известна с изпращането на пламенни писма от каскетно-трудови колективи в подкрепа на главния каскет, може би иска повече медийно време, за да чете писмата на живо?

Рики
Рики
20 януари 2022 22:13
Гост

Да не изпуснат и те да са на първия ред.

иАнониме123н
иАнониме123н
20 януари 2022 18:38
Гост

Реформата се подготвя под налудничиви идеи на Рашков и Иванов и шепа клетници, нямащи си представа от наказателно право и процес. Иванов видяхме какво измисли преди 6г. Обаче Рашков иска да върне НПК 15-20г. назад. МВР да образува дела, да повдига обвинения, да втася искания в съда, в т. ч. и за задържане под стража, да недокладва делата в прокуратурата, а ако докладват прокурора да се съгласява с исканията на полицията. Оства и МВР да внася и обвинителни актове. КПКОНПИ да води разследване. Подготвя се политическа полиция. Казват прокуратурата била политически обвързана, хм… . А Рашков и МВР, под негово… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 януари 2022 18:55
Гост

Абсолютно сте прав. А това за следователите- жалко наистина, че унищожиха тази професия, но с прискърбие трябва да кажа, че останалите в следствието нямат нищо общо с разследване и юридически познания- някой от тях карат със старите кодекси, не са чували за промени в НК и НПК, които действат от поне 5 години, не се справят с елементарни казуси и няма и един уважаващ себе си прокурор, който да възложи важно дело на следовател, ако текста е такъв, че може да го възложи на разследващ полицай. Не е защото следователите са независими и имат собствено мнение- те имат , но… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 януари 2022 19:03
Гост

Това е реалността. При неефективно работеща и избирателно покровителстваща престъпността прокуратура.

Фики
Фики
20 януари 2022 22:53
Гост

Гешев трябва да си подаде оставката и нещата ще се наредят.

Анонимен
Анонимен
20 януари 2022 17:24
Гост

Клати..урците се загрижиха да не им развалят рахатлъка. Не се изпуска 5 бона заплата на месец срещу работа като на разследващ полицай, който обаче взема в пъти по-малко.

Цицеров
Цицеров
20 януари 2022 17:03
Гост

Надявам се на добри промени в съдебната реформа и е прав Сарафов в случая.

Шивача
Шивача
20 януари 2022 17:02
Гост

Ами нали всичко при новста власт е „на светло“? Ами белким не го правят на тъмно.

Калинка
Калинка
20 януари 2022 17:01
Гост

Да видим какво ще излезе от широко прокламираната съдебна реформа.

Рори
Рори
20 януари 2022 22:58
Гост

Като гледам каква в дълга прелюдията, май нищо за съжаление.

Ferdinand
Ferdinand
20 януари 2022 17:00
Гост

Че те не са ли включени? Еее….

Haralampi
Haralampi
20 януари 2022 16:59
Гост

Определено мога да кажа, че съдебната реформа изисква сериозна дискусия от всички, които някак могат да помогнат.

Spiro
Spiro
20 януари 2022 16:59
Гост

Да се надяваме, че ще се направи добра съдебна реформа и ще разгледат и техните идеи. Не е нужно да се съобразяват с тях ако не им харесват. Но трябва да се допитат до всеки, не бива да се залага само на кух ПР.

Киценив
Киценив
20 януари 2022 16:58
Гост

Като ше се правят реформи, добре е всички да участват

Adnan
Adnan
20 януари 2022 16:57
Гост

И с право