От всеки петима желаещи да станат адвокати само един е преминал успешно първата цедка – теста. Това показват резултатите, огласени от Висшия адвокатски съвет (ВАдС).

Данните са стряскащи – от 411 кандидати за адвокати само 90 са успели да се справят със 70-е въпроса. Те са с три възможни отговора и само един е верен.

Така само тези 90 души бяха допуснати да решават казусите от областта на гражданското и на наказателното право. Колко от тях са се справили предстои да стане ясно по-късно.

На какво се дължи тази „сеч“ на адвокатския изпит, особено в година, в която голяма част от кандидатите имаха повече време да се подготвят, тъй като миналата есен сесията беше отменена заради пандемията и се проведе този юни? Възможните отговори са два – или има проблеми с теста, или с нивото на знанията на кандидатите.

Показателно е обаче, че преди година на предишния адвокатски изпит пак от близо 400 кандидати, теста решиха успешно 170. Т.е. над 42 на сто, а сега са 22%.

На есенната сесия през 2019 г. пък с теста се справиха 48 на сто от кандидатите, т.е. 219 души.

За да получи кандидатът за адвокат оценка „издържал“ на теста, трябва да е отговорил вярно на 80% от поставените въпроси. При 70 въпроса, колкото бяха на тази сесия, това означава минимум 56 верни отговора. Т.е. с 14 грешки „минаваш“.

Тази година ВАдС взе решение след провеждането на теста да обяви въпросите и верните отговори (теста виж тук).

Това не е прецедент и се случи и миналата година. Това, което се очаква да стане за първи път на тази сесия, е да бъдат обявени и верните решения на казусите, но до момента не е факт.

Само ден преди първата част на писмения изпит ВАдС гласува специално решение за това. Както „Лекс“ писа, съветът беше задължен от съда да уреди с правила как всеки, явил се на изпит за адвокат, да види резултата си от него – къде е отговорил вярно и къде е сгрешил (повече за решението виж тук). Срокът за това беше до 26 юли 2021 г., но още на 11 юни ВАдС прие новите правила.

Според тях след обявяване на всички резултати от съответната изпитна сесия, в 7-дневен срок кандидатите могат да идентифицират писмените си работи в сградата на ВАдС.

„Идентифицирането се извършва лично от кандидата срещу представяне на лична карта. Кандидатите могат да идентифицират писмените си работи само веднъж. Достъп до мястото за идентифициране на писмените работи имат само членовете на Изпитната комисия, служител на Висшия адвокатски съвет, определен със Заповед на председателя на Висшия адвокатски съвет, и кандидатът, писал работата. Не се разрешава идентифициране на писмените работи на трети лица“, предвиждат правилата.

105
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Един юрист
Един юрист
28 септември 2023 21:33
Гост

Адвокатски вот изпит нарочно е направен така, че да се късат юристите. Страхът от конкуренция е причината! Факт!

Ники
Ники
05 септември 2022 15:53
Гост

Какво значи „сегашните кандидати са със слаба подготовка“? Има адвокати с по 30 г. стаж, които не знаят за чл. 76 ЗНасл; не знаят, че договорът се прекратява със сливане на двете страни в една. Не знаят, че договор за наем на вещ, сключен от лице, което има право само на управление на вещта, не може да бъде за срок, по-дълъг от три години; нямат представа, че при покупка на недвижимо имущество от малолетен, представитлят му може да прегодаря сам със себе си, ако това е в полза на малолетния… Примерите могат да са десетки. Значи ли това, че тези… Покажи целия коментар »

Моканина
Моканина
17 юни 2021 16:33
Гост

По-голяма пародия няма, сега публикуваха списъка на преминалите втората част от изпита и заради големия скандал всички, който са минали теста са минали и казуса няма нито един скъсан. Да не говорим, че са публикували отговори на казуса без самите казуси.

Моканина
Моканина
16 юни 2021 14:09
Гост

Вижте господа аз съм адвокат от 13 г. и съм далеч от мисълта, че всички юристи са ок. Във всяка една професия има кадърни и некадърни но това, което чувам и виждам през последните 2 г. което се случва на изпита за адвокати и младши адвокати минава всякакви граници. Във форумите където се пише и коментира относно правни теми е хубаво да коментират хора, който са юристи или поне студенти по право, а не лаици или разбирачи по всичкология. Само един юрист може да знае болката на системата или да коментира правни теми но в Р България всички разбират от… Покажи целия коментар »

страрец, но не адвокат
страрец, но не адвокат
16 юни 2021 14:47
Гост

Дипломата ми е от преди почти 30 години (СУ поради липса на друг ЮФ), последните 15 практикувам само административно право и нямам никакъв практически опит с наказателно право. Опитвам се да следя цялото законодателство, което не е много възможно и съдебната практика, което е доста трудно. От любопитство, провокирано от резултатите на кандидатите и дискусията тук, реших да проверя как ще се справя на този тест. За 10 минути, без никаква предварително подготовка, установих, че имам ДВА грешни отговора в областта на НПК. Тестът не съдържа въпроси от административното и европейското право, с които в момента работя. Не мисля, че… Покажи целия коментар »

Моканина
Моканина
16 юни 2021 15:02
Гост

Колега проблема на част от колегите да не кажа болшинството, е че всеки иска да упражнява адвокатската професия във всяко едно направление. Ето Вие сте специалист в административното право, а аз съм цивилист и с наказателно право не се занимавам. Но доста колеги познавам, който поемат всичко заради хонорара. Проблема не е в образованието и начина на преподаване, а в човека и в желанието му да се занимава с това. Той преподавателя и с фуния да му налива той, като не иска на учи няма и да се научи. Сократ е казал: Аз знам, че нищо не знам, но има… Покажи целия коментар »

Мая
Мая
16 юни 2021 11:14
Гост

Адвокатският изпит е най-обективният изпит. Наистина се справят тези кандидати , които безспорно имат отлична подготовка и познания в областта на гражданското , наказателното и административното право и , които умеят да прилагат точните законови разпоредби и съдебна практика , за да решат правилно казусите и да обосноват добре отговорите си. Този изпит е много по-сложен и от конкурсите за прокурори и съдии и заслужава да се провежда ежегодно. По този начин се отсяват кандидати, които имат слаби познания и се класират юристи с блестящи правни познания , които ще решават съдбите на хората. Благодарение на този обективен и честен… Покажи целия коментар »

периодични проверовъчни изпити за адвокати
периодични проверовъчни изпити за адвокати
16 юни 2021 12:29
Гост

Преди 11 години изпитът беше с много по-ниско ниво на сложност, нищо общо със сега. Щях да повярвам в искрените ти аргументи ако настояваше да се проведе изпит за вписаните без изпит-които са масовия случай, както и проверовъчен изпит, за изпитани преди много години-и законодателството е променено, и съдебната практика е променена(например за изпълнителния процес-разликите сега какво се смята за правилно, и преди ноторното ТР на ВКС са немалко), а и преди 12 години изпитът за адвокати беше с ниско ниво на сложност, изпитът стана много тежък в последните 5 години. Преди 12 години и изпитът пред МП беше изумително… Покажи целия коментар »

Георги
Георги
16 юни 2021 9:59
Гост

При цялата тази пародия и всичките безобразия все още не разбирам защо има хора, които се бутат да стават адвокати.

Моканина
Моканина
16 юни 2021 10:51
Гост

Защото правото Георги трябва да бъде над всички тези неща, но явно не си юрист и ти е трудно да го разбереш.

Георги
Георги
16 юни 2021 12:06
Гост

Това ли трябваше да наизустиш за да си вземеш вестникарската хартийка?

Комплексарско е да се мерят специалности и коя наука стои над другата.

Преди години си разправяхме един майтап за органите в човешкото тяло, които се надпреварвали да докажат кой е най-важния и най-висшия, а накрая анусчето се свило и човекът пункал в мъки.

Задръж си филмарщините за пред мама, тати, леля и свако, светът е по-голям и няма да се побере в кухите академични лозунги, които тръбиш наляво-надясно.

Александрова
Александрова
09 ноември 2021 22:20
Гост

Очевидно е, че не сте юрист и имате елементарни възприятия по отношение на правната наука. Никой не омаловажава другите специалности. Има прекрасни лекари, инженери и счетоводители, в случая се тестват качествата на младите колеги да станат адвокати и това е била винаги целта на този изпит.

Александрова
Александрова
09 ноември 2021 22:15
Гост

Защото професията сама по себе си е много достойна, носи морално удовлетворение, когато добре си вършиш работата. Просто у нас всички искат бързо да станат и специалисти и да получават много пари, а адвокатската професия изисква упоритост, четене на съдебна практика, практика на Съда на ЕС, четене на много книги, включително чужди автори. Този процес е бавен и не всеки има силите да,се отдаде на професията така, както трябва! Успех на младите колеги!

Моканина
Моканина
16 юни 2021 8:48
Гост

Явно изпитан за адвокати не е изпит, а конкурс, защото явно има определена квота, бройка или както искате там го наречете. Тези изпити се правят с една единствена цел да се затвори гилдията и да няма млади мислещи хора нахъсани за работа и борещи се за знания, който да им предадат по старите „знаещи“ адвокати, а само възрастни закостенели адвокати завършили пред 80 г. на минали век, който да си наемат в канторите по няколко млади юриста, който да им пишат пледоарията, защитите и исковите молби, а те да ходят да съда и да си вземат хонорара. Нима не бе… Покажи целия коментар »

Кандидат
Кандидат
16 юни 2021 9:54
Гост

Уважаеми г-н Моканин! Явно нямате наблюдения върху нивото на колегите юристи, бълвани от разноородни университети из цяла България. За жалост, тези негативни резултати се следствие от липса на знания у кандидатите, а не традиционно използваното от българина оправдание „нагласено е“. Тези резултати по-скоро трябва да ни говорят, че следва да има промени в образованието на юристите, защото без да се вдигне нивото на което те излизат от университета, ще продължаваме да носим кръста на „гилдията“. И е крайно време вписването по право да бъде премахнато, точно защото адвокатите трябва да покриват поне минимално изискуемо ниво, което няма как да бъде… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 юни 2021 10:59
Гост

Вярно ли е, че е абсолютно необходимо да бъдат закрити 8те излишни юридически факултета? Вярно е. Вярно ли е, че 80% от завършващите са абсолютно неквалифицирани и неподходящи за юристи? Вярно е. Верни ли са нещата, които Моканина е описал? Верни са. Едното не пречи на другото. Нещо повече, поведението на ВАдС и на предишните поколения адвокати е един от най-допринасящите фактори за трагичното положение на образованието (и на правото ато цяло).

Александрова
Александрова
09 ноември 2021 22:24
Гост

Знаете ли, чиракуването е едно, там се работи на парче, а знанията в цялост са нещо съвсем различно и е много по- трудно да си знаещ отколкото изпълнител. Това е причината да има толкова скъсани всяка година

Анонимен
Анонимен
16 юни 2021 7:38
Гост

По въпроса за дарението. Пазя си лекциите от преди десетки години, и на нас-известен на всички ни професор ни учеше,че дарението е възмезден договор-защото надареният дължи благодарност-това е насрещната престация на надарения, според него. На повечето други места пише,че дарението е безвъзмезден договор-защото така е по дефиниция. По въпроса за дарението категорично има спор. Светила в правото са писали учебници, и са го чели на лекции ,че е възмезден договора, което аз лично не приемам-някак си дарение и възмездност не ми се връзват.

Джей Ар
Джей Ар
15 юни 2021 18:57
Гост

Идиотската американска система на тестове за да станеш адвокат, въведена едно към едно в българската адвокатура. Преди беше великията съветски съюз, сега великия европейски съюзи и великите съединени щати. Добрият адвокат не е непременно, а дори и рядко, добър на тестовете. Тестовете са в една изолирана, стерилна среда, и всяка зубрачка, ще блести. И после ги гледам в съда, то не може малкото си име да каже, не разбира процеса, нито смисъла на правосъдието. Но на тестове може.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2021 20:31
Гост

Но тя и съдебната система в САЩ е някаква – доста като анкета, няма доста шанс да останеш на крака след една стремглава прокурорска атака или някакво „Ми туу“, за последното само го казвам с ирония, не сериозно.

изпити за вписаните без изпит!
изпити за вписаните без изпит!
15 юни 2021 21:44
Гост

Вписването като адвокат трябва да е свободно, както беше до 2003г. За да завършиш право ходиш на около 40 изпита, шест държавни изпита(шест са вече, а не три-защото писмения и устния изпит са си отделни изпити), а вече изпитът пред МП е много тежък , нищо общо с преди, в добавка и чакаш по почти една година за дата за изпит пред МП, после чакаш още една година за адвокатски изпит(миналата година есента изпит нямаше-една година младите чакат!), а после някакъв, който не е ходил на адвокатския изпит ти казва -не ставаш. Държавата преценила ,че ставаш-изпитала те е на ШЕСТ… Покажи целия коментар »

Георги
Георги
15 юни 2021 22:23
Гост

На теория да, но на практика надали ще сработят тия предложения. Формално държавата е проверила чрез десетки изпити уменията на студентите и юристите, но това не означава, че тия умения и знания реално съществуват. В момента в България няма качествен ЮФ и всичкото сган си избутва както може. А моженето си е там, предвид че цедка няма. Правото е най- обезценената и обезличена специалност по нашите ширини, но преди това е най-масова. Така че е по-добре да има някакъв изпит и да се види кой колко знае, защото не са редки случаите при които студент в последен курс твърди, че… Покажи целия коментар »

да се проведе атестационен изпит за вписани без из
да се проведе атестационен изпит за вписани без из
16 юни 2021 7:51
Гост

До Георги-това ,,което казваш, само налива вода в мелницата, че трябва да се проведе атестационен изпит за всички адвокати, вписани без изпит. Това важи и за немалкото, наистина не са малко адвокати-дори и днес, завършили право , преди 1989г. Че тогава не са учили търговско право, не са учили Конституционно право, не са учили ПЕС, а по облигационно право са учили ГЛУПОСТИ И ЛЪЖИ-например в учебниците по облигационно право , отпреди 1989г пише,че социалистическия план е източник на правото. Такава глупост, като им е повтаряна четири години, току виж и са го повярвали. Освен това, до 1989 в юридическите факултети… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
15 юни 2021 17:51
Гост

До ““Георги 15 юни 2021 17:32…….2. Тези които следва да се ринат с лопата са именно безбройните юристи, а не ИТ специалистите. От вторите има нужда и смисъл….“ Не- от вас има смисъл само ако сте на ниво служители левъл С- всичко друго е почти шкарто. Защо знам това, ли- ами аз съм г-жа и съпругът ми е висш мениджър левъл С. Това слага точка на спора, не мислите ли;0 Впрочем- безработните ИТ специалисти са с редуциран състав, а след пост ковид са намалели с 50 процент.Съпругът ми търси под дърво и камък да намери ЧИТАВ ИТ специалист за фирмата,… Покажи целия коментар »

Георги
Георги
15 юни 2021 22:26
Гост

Кои са тия „вас“ , че така и не разбрах? Кретени има във всяка една сфера на професионалния живот. И при всичките му кусури, на тоя етап е много по-добре човек да се бори за С-левъл мениджмънт или този еквивалент на ИТ позиция, или дори да стане предприемач, отколото да се бори за място в адвокатурата или въобще да се занимава да записва право. Защото тая масова, излишна и обезценена специалност само на леля ми дакела не я записа. А сега, г-жо адвокат, припомнете на С-левъл съпруга ви, че работата не е всичко и да ви поуспокои малко, че с… Покажи целия коментар »

Александър Костов
Александър Костов
15 юни 2021 16:49
Гост

Като „великият“ СУ спре да приема всякаква измет с успех над 2.50 и когато бройката за бъдещи юристи се намали на половина поне, нещата може и да се пооправят.

адвокат
адвокат
15 юни 2021 16:14
Гост

До “До “Георги 15 юни 2021 13:08 Гост…“ Разбра ли, Жоре- и 10 К лева заплата да получаваш като девелопър, тези пари ще изтекат между пръстите ти, когато имаш 3-4 кредита, не знаеш какво е падеж на едно задължение; не знаеш кога и как да плащаш точно, не знаеш какво е точно изпълнение на договора за кредит, люснеш по две енергийни напитки и си въобразяваш, че с това си връхта на сладоледа;0 Такива като теб с лопата да ги ринеш в България;0 Достигни 1во средния мениджмънт и тогава давай оценка на юристите, защото обичайно един адвокат си има работа с… Покажи целия коментар »

Георги
Георги
15 юни 2021 17:32
Гост

Не си проницателен, г-н адвокат. Аз не съм девелопър и съм далеч от „джуниър професионалист“. Чудно ми е с какъв акъл предвди как изтичат парите ми. В модерни времена навлезе един термин „финансова грамонтност“ и откакто хората знаят какво е, кредитите и падежите вече не са толкова страшни понятия. Светът върви напред, велика глупост е да си мислиш, че всичко свършва с изгнилите сгради на държавните институции, мазенцето, което гордо наричаш кантора и тоновете хартия, които намираш за еманация на професионалната реализация. И преди съм водил тоя спор с канцеларски работници, та чак по навик вече пиша. 1. Явно е… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
15 юни 2021 17:42
Гост

До “Георги 15 юни 2021 17:32….И това дето го подхвана с висшия мениджмънт да ти припомня, че си е демонстрация на комплекси …“ За Вас- комплекси, за мен- адвокатска реалност- така стоят нещата в офлайн живота;0 Комплексите за неюристите са всичко, в което не са кадърни, всичко, което не знаят и не умеят- това е преюдициалният факт, а останалото е Ваше лично мнение. Интересно- след като не сте юрист, защо пишете под статия за юристи или сте материално стимулиран влогър;0

Георги
Георги
15 юни 2021 22:14
Гост

Първо бях джуниър ай ти, а сега материално стимулиран влогър. Мисля, че споменах, че не си проницателна 🙂 Не мисля, че е редно да се говори за адвокатска реалност. И аз познавам достатъчно юристи за да смея да твърдя, че са си смешни филмари със смешни костюмчета. Набийте си в тиквите, че правото вече не е престижна специалност и че юристите не са нещо повече от обслужващ персонал. 50-те са в историята, както и 70-те, 90-те и всичко след тях. През 2021г. нещата в бранша ви не са розови и това го виждат всички. Родителите ви, бабите ви, лелите ви… Покажи целия коментар »

Георги
Георги
15 юни 2021 22:16
Гост

Първо бях джуниър ай ти, а сега материално стимулиран влогър. Мисля, че споменах, че не си проницателна 🙂 Не мисля, че е редно да се говори за адвокатска реалност. И аз познавам достатъчно юристи за да смея да твърдя, че са си смешни филмари със смешни костюмчета. Набийте си в тиквите, че правото вече не е престижна специалност и че юристите не са нещо повече от обслужващ персонал. 50-те са в историята, както и 70-те, 90-те и всичко след тях. През 2021г. нещата в бранша ви не са розови и това го виждат всички. Родителите ви, бабите ви, лелите ви… Покажи целия коментар »

Георги
Георги
15 юни 2021 22:29
Гост

Не получих отговор на повечето въпроси и твърдения, които отправих. И универсалният отговор от тип „аз съм адвокат, съпругът ми е С-левъл мениджър“ нищо не означава. Освен лелите и бабите ти друг няма кого да впечатлиш с такова кухо твърдение.

адвокат
адвокат
15 юни 2021 16:09
Гост

До “Георги 15 юни 2021 13:08 Гост….Дишай и пий успокоителни, че ако разбереш колко са излишни купчината юристчета и колко бързо ще бъдат заменени от различен вид интелект, направо ще си пукнеш на място…“ Това мнение е на лице, което не е правоспособен юрист. Юристът наистина е дялан камък и ИИ НИКОГА няма да може да го замени. Като си толкова “ велик“- влез в преддоговорни отношения с една банка за позиция от висшия мениджмънт, която не е свързана с правото, и накарай изкуственият интелект да ти издейства по-висока заплата от тази, която ти предлага Борда на директорите на банката,… Покажи целия коментар »

гост
гост
15 юни 2021 15:06
Гост

Видно е, че всеки съди според положението си. Интересно какво би се случило, ако решат да подложат на този изпит действащите адвокати? Колко от тях биха го издържали? Замислете се, колеги, дали помните цялата материя, която сте усвоявали в университета. Да не говорим, че много от по-старите адвокати не са изучавали търговско право, право на ЕС и много други дисциплини. Колко от тези, които се занимават с гражданско право са наясно с новия НПК и обратно, кокло от занимаващите с наказателно право – с навия ГПК? Колко закони са се променили и се променят постоянно! Тестът е направен, не да… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
15 юни 2021 16:00
Гост

До “гост 15 юни 2021 15:06….Да не говорим, че много от по-старите адвокати не са изучавали търговско право, право на ЕС и много други дисциплини….“ Хм- и кои са тези колеги- аз упражнявам адвокатска професия от над 20 години, и съм изучавала и търговско право, и ПЕС- “по-старите“ колегаи вероятно са тези, които са се дипломирали преди 1991 година и/или са се вписали в АК преди тази година, защото посочените юридически дисциплини се изучават от посочената година, като до сега – 2021 г.би следвало да са с над 30 / ТРИДЕСЕТ/ години адвокатска практика. Малко се тези колеги- не са… Покажи целия коментар »

гост
гост
15 юни 2021 17:20
Гост

Не е задължително да са били адвокати през цялото време. Може да са били юрисконсулти, съдии, прокурори и т.н. Самият ТЗ колко време го дописваха, след като беше приет и вече се изучаваше. Вярно е, че има повече факултети от необходимото, вярно е, че нивото на завършващите неуклонно пада, но също така е вярно, че този изпит има главно за цел да ограничи достъпа на нови хора. Евда ли това е начина да се гарантира качеството на адвокатите. Готов ли сте да се подложите на такъв тест през 5 години, за се гарантира, че не сте забравили половината от това,… Покажи целия коментар »

старец, но не адвокат
старец, но не адвокат
16 юни 2021 14:44
Гост

Дипломата ми е от преди почти 30 години (СУ поради липса на друг ЮФ), последните 15 практикувам само административно право и нямам никакъв практически опит с наказателно право. Опитвам се да следя цялото законодателство, което не е много възможно и съдебната практика, което е доста трудно. От любопитство, провокирано от резултатите на кандидатите и дискусията тук, реших да проверя как ще се справя на този тест. За 10 минути, без никаква предварително подготовка, установих, че имам ДВА грешни отговора в областта на НПК. Тестът не съдържа въпроси от административното и европейското право, с които в момента работя. Не мисля, че… Покажи целия коментар »

Сахар Асфалтов
Сахар Асфалтов
15 юни 2021 14:11
Гост

България има 9 юридически факултета при население около 1/3 от това на Истанбул.
Краят остава за вас.

АТЕСТАЦИОНЕН ИЗПИТ ЗА ВСИЧКИ ВПИСАНИ БЕЗ ИЗПИТ
АТЕСТАЦИОНЕН ИЗПИТ ЗА ВСИЧКИ ВПИСАНИ БЕЗ ИЗПИТ
15 юни 2021 12:50
Гост

Държа и изисквам да се проведе с цел атестация на знанията проверовъчен изпит за: -) Участниците в изпитните комисии. Преди да изпитваш ти трябва да бъдеш изпитан-грозно е , подло е изпитващи да са неизпитвани . Ще е грандиозен скандалът ,ако има и един провалил се „изпитвач“. С цел обективност проверяващия да не знае дали изпитва участник в изпитна комисия или кандидат- адвокат, а това е възможно-.защото този изпит е анонимен в писмената фаза. -) Вписаните без изпит по стария закон, или привилегията на новия закон. Проверовъчен изпит е повече от наложителен, особено след гранд провала на изпита , организиран… Покажи целия коментар »

Re: старите шайкаши от SIC
Re: старите шайкаши от SIC
15 юни 2021 13:05
Гост

Имаш основание.

старите Баш шайкаш от SIC
старите Баш шайкаш от SIC
15 юни 2021 13:10
Гост

И още нещо:

Аз като адвокат искам да изпитвам съдиите и юрисконсултите и да видиш ти!

А що се отнася до „изпита за ДСИ“ – първо тези трябва да изчезнат и да останат само съдебни изпълнители наричани сега незнайно защо ЧСИ. Второ – МП досега да е провело дори един честен конкурс за каквото й да било, а? Примерно – синдици, а?

Смешник.

конкурс за съдии по вписванията
конкурс за съдии по вписванията
15 юни 2021 13:12
Гост

Ало ? Честен конкурс когато начело на МП бе една блондинка, калинка и пуцаджийка.

Ех мечти, мечти.

АТЕСТАЦИОНЕН ИЗПИТ ЗА ВСИЧКИ
АТЕСТАЦИОНЕН ИЗПИТ ЗА ВСИЧКИ
15 юни 2021 13:13
Гост

Членове на ВСС, ИВСС, съдии, прокурори, следователи, министри, зам-министри.

LSSAH
LSSAH
15 юни 2021 12:21
Гост

Още вчера казах го казах. Много са маймуните на клона. Иначе им продължавайте да им честитите завършването. За някои буквално разкарване два пъти в годината до университета, за да си вземат семестриалните изпити.

само минавам
само минавам
15 юни 2021 12:58
Гост

Точно така.Една чаша като се пълни пълни и почва да прелива.чашата на адвокатурата направо се разлива и преобърна от пълнежи.Стига толкова.който хванал влака хванал.Останалите да си търсят късмета другаде.

Млад адвокат
Млад адвокат
15 юни 2021 12:21
Гост

Моята мечта е като взема изпита да стана като съдия Сотиров от Съдебен спор и да правораздавам на телевизора и да имам чукче! Също да ми ръкопляска публиката и да броя моралния вот!

Някой
Някой
15 юни 2021 11:21
Гост

Адвокатската професия и начин на живот не са като в „Али Макбийл“. Тепърва ще го разберат младите колеги. Червените килими, пачките, уважението, престижа и другите прерогативи на професията ги има предимно по филмите и в общественото мнение на незапознатите. Реалността е друга.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2021 11:03
Гост

Голяма част от „верните“ отговори на теста са меко казано спорни и въпрос на интерпретация на неадекватно зададените въпроси. Някаква част са направо грешни. Ако ВАдС не е в състояние да изготви издържани въпроси и отговори, имайки неограничено време и ресурси за подготовка (т.е. достъп до цялата нормативна уредба и съдебна практика), какъв капацитет имат да преценяват нивото на юристи, които не са имали нито едно от двете?

asfsf
asfsf
15 юни 2021 12:22
Гост

Кажете кое е спорно/грешно, моля.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2021 13:32
Гост

Само от първите 20 въпроса – 2, 8, 11, 12, 16, 17 и 18.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2021 14:51
Гост

На втори има ТР
По осми- чл.56 ЗС
По 11- чл. 70 ЗС
16- чл.102 ал.2 ЗЗД
17- чл.53 и чл.261/3 ЗЗД
18- чл.172 ал.1 ЗЗД
Всичко си го пише в закона, ама кой да чете……

Койдачете
Койдачете
15 юни 2021 15:07
Гост

Дали на въпрос 13 не е възможно да има повече от 1 верен отговор?

Анонимен
Анонимен
15 юни 2021 19:10
Гост

Да, за 13 съм напълно съгласен. Много страници са изписани в литературата за това, че дарението е несъвършенно двустранен договор, та даже възмезден, споре днякой автори. Но за останалите неща, които посочи „колегата“ по-горе отговорите в теста са напълно верни. И все пак 13 въпрос не е чак толкова заблуждаващ. Букви А и В са верни отговори, но от между двете ако се вкара малко повече логика винаги ще се стигне до извода, че В е по-верен, защото това е най-класическият пример за несв. двустр. договор. Още в читанките по римско право си го пише това. А това дали дарението… Покажи целия коментар »

Койдачете
Койдачете
16 юни 2021 10:19
Гост

Верен, по-верен и най-верен 😀 Колега, не смятам, че това е провалило изпита ми, но смятам, че е коректно въпросите да са с един верен и два безспорно грешни отговора

Анонимен
Анонимен
15 юни 2021 18:08
Гост

2 – Тълкувателното решение изрично се касае до хипотезата на чл. 42 ЗЗД. Всички останали случаи не са засегнати от ТР – чл. 24 СК, чл. 301 ТЗ (в случай на частно правоприемство ТР изобщо не може да приложено). Въпросът е непрецизно зададен и няма абсолютно верен отговор. 8 – Както сам виждаш, чл. 56 ЗС урежда единствено ползването на вещта по предназначение. Също така, ЗС никъде не споменава от кого се „придобиват“ добивите, а на кого принадлежат. Отново – непрецизен въпрос, без стриктен верен отговор. 11 – С малко въображение основание за добросъвествно владение хипотетично би могъл да бъде… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 юни 2021 19:14
Гост

Пълни глупости, пишете колега.

За 11 въпрос. Има старо ТР от миналия век което казва кое е основание за добросъвестно владение. Това е въпрос за тройка на изпит по вещно право. Основание за добросъвестно владение е само такъв ЮФ, който е годен да те направи собственик. Наемът ще те направи собственик? Заемът за послужване? Айде бе… Сядайте да четете.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2021 11:11
Гост

Както ви написах, „колега“, правото не се изчерпва с един член от закон или едно тълкувателно решение. Един предварителен договор за продажба на недвижим имот, който е уреден като договор за наем до сключването на окончателен договор, основание ли е за добросъвестно владение? Или като няма тълкувателно решение, което да назубриш, не може да се прецени? Липсата на критично или абстрактно мислене, „колега“ не ви извинява да пишете неща като „сядайте да четете“.

Койдачете
Койдачете
15 юни 2021 15:11
Гост

13

Анонимен
Анонимен
15 юни 2021 21:42
Гост

Хайде стига с тоя 13-ти въпрос, спорите за неща, които ги пише в учебника на Кожухаров. Какво двустранно дарение ви е пробило мозъците не знам, но дори да сте чели нещо екзотично и да сте го запомнили, при положение, че имате зададен отговор „влог“ който е УЧЕБНИКАРСКИЯТ ПРИМЕР за несъвършено двустранен договор и имате един възможен верен отговор, ай стига, наистина.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2021 11:16
Гост

В практиката не съществува такова нещо като учебникарски пример. Ако има каквото и да било съмнение за верния отговор, е абсолютно недопустимо да бъде задаван такъв въпрос. Отново повтарям – това, че изпитната комисия е съставена от плиткоумни нагаждачи без въображение, не ги извинява за безкрайната им наглост да включват въпроси, които имат по 32 или 3 верни отговора. И най-тъжното е, че това се случва, само защото същата комисия не е достатъчно образована, за да знае, че това е така.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 8:29
Гост

В учебниците има учебникарски примери, а явяващите се на изпита четат учебници. Не знам какво целите, колеги, с това оплюване на теста. Ако е да оправдаете лош резултат – оправдавате се само пред себе си, ако е да оплюете адвокатския съвет – толкова ли няма други основания, та сте седнали да измисляте кусури на теста за адвокатския изпит.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 17:07
Гост

За мен няма по-добро основание за оплюване на ВАдС. Адвокатските изпити, заедно с предложените изменения в Закона за адвокатурата от миналата година (в които искат въвеждане на втори 6-месечен неплатен стаж и 2ри изпит), са най-явното проявление на безграничната им наглост. Всичките им останали гафове са общо взето в рамките на допустимото, като се сравнят с поведението на останалите правни гилдии. Обаче тези опити за ограничаване на пазара на правните услуги за мен са тотално недопустими. И реално нямам нищо против да режат кандидатите, нека само да е по издържан начин, а не с тест, от който е очевидно плиткоумието… Покажи целия коментар »

факти
факти
15 юни 2021 10:46
Гост

Откровенно грешни отговори- приети за верни …

сasd
сasd
15 юни 2021 12:22
Гост

Например? Кажете кое е откровено грешно?

и аз минавам ... през своя пост, зает от друг
и аз минавам ... през своя пост, зает от друг
15 юни 2021 10:17
Гост

ВАдС винаги е много спорно тествал, а и раздавал верните отговори на верните тествани. ФАКТ! Още от времето на семейство Марковски.

Съмнявам се, че този орган може да проведе честен изпит. Като знам кои за винаги били вътре. Ррррррррррррррррррррррллллллллллллллллллллллл.

Пламен
Пламен
15 юни 2021 10:17
Гост

Тъжна статистика.

Чудомир
Чудомир
15 юни 2021 11:09
Гост

Голяма излагация. Няма спор.

Само минавам
Само минавам
15 юни 2021 9:02
Гост

Не се тревожете.Без адвокати няма да останем.Имаме адвокати за три Българии-към 14000 са.Доволно и предоволно

Ad nauseam
Ad nauseam
15 юни 2021 10:12
Гост

Броят на адвокатите в момента /14 хиляди/ в отношение към броя на населението е аналогичен към броя на адвокатите в Германия към населението на Германия.

Така че, другаде е заровено кучето. Без да броим колко от тукашните адвокати са с диплом от ЮФ на СУ.

Георги
Георги
15 юни 2021 12:58
Гост

То пък защото СУ е една летва висока…

Е, верно е, че даскалите тук-таме обясняват, че студентите са преки конкуренти на Харвард и Оксфорд, но пък си се изисква определено количество глупост от страна на студентите да ги вярват тия глупости.

П.С.: За тези, които живеят с мисълта, че СУ и Харвард са конкуренти и се борят за вашия подпис – не са. И вие сте посредствени хайвани от смешен университет, а те са елита на света и получават образование като такива.

Адвокат-селски бек
Адвокат-селски бек
15 юни 2021 18:48
Гост

Бъди сигурен,че тези които са учили право в чужбина ако се върнат в България никой не ги бръсне за слива.Пак ходят на адвокатски изпит,и пак си ги късат.Да ти припомня също,че Кембридж, Хумболт и Сорбоната са университети на Европа.Тук е България!! И дипломата от Варненските лозя ми е напълно достатъчна да си практикувам професията.И то съвсем съвсем успешно.

Anonimen
Anonimen
15 юни 2021 10:19
Гост

Въпросът е до колко са качествени юристи, че вече много свалиха летвата във ВУЗ-овете.

NO PASARAN!
NO PASARAN!
15 юни 2021 10:49
Гост

ВУЗ-овете?!
ПУЦ-овете. Аз знам, че в България има само един университет с юридически факултет. Още от царско време е така.

Божидар
Божидар
15 юни 2021 11:08
Гост

Освен в СУ, във Велико Търново и Пловдив също имат много качествени кадри. Именно за това излизат читави адвокати.

Венета Марковска
Венета Марковска
15 юни 2021 12:33
Гост

Леко, леко.

Георги
Георги
15 юни 2021 13:08
Гост

Що, леко, бе, Венето?

Да не ти присяда тежката мисъл, че СУ сега е само сянка на това, което е бил преди десетилетия? Или може би ти присяда, че юристите в момента са навряни в кучи гъз? Или че правото е най-масовата и обезценена специалност в държавата? Или пък може би че си учила в пародия на университет и си слушала кухи лозунги, че си от елита на нацията?

Дишай и пий успокоителни, че ако разбереш колко са излишни купчината юристчета и колко бързо ще бъдат заменени от различен вид интелект, направо ще си пукнеш на място.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2021 20:45
Гост

Русе също имат школа, но не е в това работата.

Работата е – че всеки един юрист може да блесне, стига да има шанс да го направи, а защо всичко да е само в ръцете на няколко адвоката.

фактите
фактите
15 юни 2021 12:55
Гост

В Израел адвокатите са към 100 000, при подобен брой население. Тоест адвокатите в България са безумно малко, особено пв провинцията има цели области с много малко адвокати-не достигат адвокатите във Враца, Видин, Монтана, и местните хора се принуждават да ангажират адвокатит от София, нерядко. Дори и и всички юристи да се впишат като адвокати пак ще имаме по-малко адвокати, отколкото в Израел Тоест няма нищо страшно , ако всеки юрист, получи правото без изпит да е е адвокат. А клиента решава кой става, и кой не.

дърт адвокат,пред пенсия
дърт адвокат,пред пенсия
15 юни 2021 16:17
Гост

Алоооо,пийте си хапчетата.14 000 адвокати на България са пре-пре много.За какво да има адвокати,които едвам свързват двата края.И такива,които само се водят адвокати,но не работят като такива ? Не бъркайте адвокатурата със солунската митница.поздравления за висшия адвокатски съвет.Продължавайте да сгъстявате цедката,докато не стане непромокаема като платнище.

заради неслучилата се лустрация виреят такива
заради неслучилата се лустрация виреят такива
15 юни 2021 21:33
Гост

Ти щом се пред пенсия, кога те приеха да учиш право? Преди 1989г, когато право беше достъпна специалност за децата на номенклатурната сган, за РАБФАК-ъри, за деца на активни борци, или по точката за развитие на регионите. дсисидент, противник на режива да му позволят дса учи право вн СУ,ли ив милиционерското училище-абсурд. Такива като теб в ЦЯЛА ИЗТОЧНА ЕВРОПА СА ЛУСТРИРАНИ. ДА НЕ КОМЕНТИРАМ,ЧЕ В ЮРИДИЧЕСКИТЕ ФАКУЛТЕТИ ПРЕДИ 1989Г СЕ УЧЕХА ГЛУПОСТИ-например четири години са ви повтаряли височайшия нонсенс,че планът е източник на правото. Четири години да те учат на лъжа, накрая може и да си го повярвал, а плановико?… Покажи целия коментар »

Десислава
Десислава
15 юни 2021 8:30
Гост

После се чудим защо са келеши адвокатите. Наехме един преди време, кле се, че ще гони до дупка издръжката, която трябваше да се плаща от бащата на детето ми. Накрая след няколко месеца ми звъни да сме се били договорели. Викам защо? Ами защото ще е по-добре за всички страни. За кои страни бе? Той взел пари нашия от бащата и от неговия адвокат. Ама такива селски адвокати по Царево, Ахтопол да ги ринеш с лопата. Щото простия „баща“ на детето трябваше да плаща 30 лв издръжка на месец, но той нямал тия пари видиш ли. Имал си други две… Покажи целия коментар »

Ало, ало
Ало, ало
15 юни 2021 10:29
Гост

Келеши ще викаш на майка си и баща си! Всяко стадо си има мърша, несъмнено. Но да обиждаш всички и да ги слагаш под общ знаменател е свинщина. За разлика от съдията и прокурора примерно – адвокат, нотариус, съдебен изпълнител е въпрос на избор … на свинята.

Георги
Георги
15 юни 2021 12:02
Гост

Айде, бе, първи да се засегнат. 90% от гилдийката ви са келеши и филмари. Толкова хора изстрядаха от некадърни и самонадеяни адвокати, а тоя тук забвлежки ще прави.

Само да ти припомня, че цифровата автоматизация започна и скоро нема да има нужда от канцеларски работници. Филмар.

Адвокат-селски бек
Адвокат-селски бек
15 юни 2021 18:39
Гост

Много си наперен отворко.Като видиш робот да се явява по дела вместо адвокати от плът и кръв ела се обади.

Георги
Георги
15 юни 2021 22:19
Гост

Съвсем скоро ще се случат и тия неща. Фактът, че не знаете какво се случва около вас говори колко назадничави са канцеларчиците със смешни костюми.

За съжаление, когато му дойде времето, аз на теб надали ще мога да звънна, предвид че няма да имаш пари за да си платиш телефона.

адвокат от дълбока провинция
адвокат от дълбока провинция
15 юни 2021 22:50
Гост

Или четеш научна фантастика,или имаш нужда от медицинска помощ.Надявам се да е първото.Щото ако е второто и Господ не може ти помогна.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2021 8:29
Гост

Въпросите не са нищо особено с изключение на няколко, дето не е много ясно защо ти е да ги знаеш наизуст. Какво по тъпо от това да се помнят срокове, важното е да знаеш къде да погледнеш…Много странно

Ad nauseam
Ad nauseam
15 юни 2021 10:21
Гост

Не e странно. Закономерно е в дейността на ВАдС. Беше със свалено доверие, с гласувани искания за оставки. Уви, тази година АББ в лицето на Гигова и партньори наложи „новия стар консенсус“ и така до второто пришествие или до атрофия тип Байдън.

Просто по този начин се подбират правилните хора. И верни най-вече!

Анонимен
Анонимен
15 юни 2021 11:10
Гост

Въпросите изобщо не са прецизно зададени и немалка част от тях нямат никакво място в изпит, на който нямаш достъп до закона или съдебна практика. Ако ВАдС направи същия изпит на всички вписани адвокати в страната, процентът издържали ще падне до под 5.

Каменов
Каменов
15 юни 2021 8:28
Гост

Нищо. Те като не могат да си напълнят бройките се сещате, че ще занижат критерия. Ще почне да се влиза и с 3ка.

Живко
Живко
15 юни 2021 8:28
Гост

Жалко. Но като знам методите на обучение не се изненадвам.

Краси
Краси
15 юни 2021 10:22
Гост

Зависи къде между другото.

Агов
Агов
15 юни 2021 8:27
Гост

Спокойно. Бежанци има бол. Все 40 човека от тях ще са повече от плявата и ще им се учи и ще искат да се развиват. Скоро и адвокати ще си внасяме.

адв. Маринков
адв. Маринков
15 юни 2021 8:27
Гост

Уви плашещо е. Направо е плашещо.

Re: старите шайкаши от SIC
Re: старите шайкаши от SIC
15 юни 2021 10:22
Гост

Кое е плашещото? Нивото на знания или нивото на „почтеност“ на организаторите?

Анонимен
Анонимен
15 юни 2021 8:26
Гост

Ама те искат да станат адвокати, защото са чували, че е „готино“, че имаш „привилегии“, а може да се изкарват и много добри пари и да се махнат от Джебел, Провадия, Меричлери и Омуртаг и да дойдат да живеят в Бояна и Лозенец. Ама не е толкова лесно!

Манолева
Манолева
15 юни 2021 8:26
Гост

Според мен това не е сеч, а просто неподготвени хора, които няма защо да се заблуждават, че ще се занимават с тази професия ако не могат да научат материята за изпити.

Манолова
Манолова
15 юни 2021 10:25
Гост

И аз бях неподготвена „по право“ във ВИИ „Крал Маркс/изъм“, но отдавна съм реализирана, успяла и задоволена жена.

Само минавам
Само минавам
15 юни 2021 18:40
Гост

Задоволена в какъв смисъл?

Серафим
Серафим
15 юни 2021 8:25
Гост

Излагация. Да се стягат. Не може такова поведение,

Englishman
Englishman
15 юни 2021 8:25
Гост

Напомня на – „Като се знам какъв съм инженер, ме е страх да ида на лекар“

Филип
Филип
15 юни 2021 8:24
Гост

Еми така ще е. Като са спали по време на пандемията

Стоил
Стоил
15 юни 2021 10:24
Гост

Не само. Най- вече по време на обучението си.

спали
спали
15 юни 2021 10:26
Гост

Айде все пак да проверим проверяващите и едва тогава да раздаваме оценки кой кога и как .е … спал.

Изпити за участниците в изпитни комисии-от 2003г.!
Изпити за участниците в изпитни комисии-от 2003г.!
15 юни 2021 13:01
Гост

Преди подобни твърдения е необходимо да бъдат изпитани всички участници в изпитни комисии-с цел атестация на знанията им, не е справедливо да изпитват лица, които не са изпитвани на същия този изпит. Да не се окаже,че проблемът не е в телевизора на кандидат -адвокатите? Ако и един изпитващ се провали-на анонимен и обективен атестационен изпит, скандалът ще е грандиозен. Категорично-да се проведе изпит за всички участвали в изпитни комисии от 2003 до тази година. С цел обективност да бъдат изпитани анонимно заедно с кандидати за младши адвокати-и да не се знае дали се проверява работата на кандидат -адвокат, или изпитващ… Покажи целия коментар »