Председателят на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов не е в столицата поради важни семейни причини, а адвокатката му Невена Георгиева е болна. Затова и двамата не се явиха днес във Върховния административен съд (ВАС), който трябва да решава за законосъобразността на избора му за шеф на СГС, а съдът отложи делото за 4 февруари 2020 г.

То беше заведено от конкурента на Трифонов в процедурата Евгени Георгиев, представляван от адвокат Александър Кашъмов, който днес поиска от ВАС да бъде даден ход на делото, въпреки отсъствията.

Според адвокат Кашъмов болничният лист на адвокат Георгиева не отговаря на нормативните изисквания, а в писмото на Трифонов само бланкетно е посочено, че той не може да се яви, защото е възпрепятстван.

Съдът обаче се позова на чл. 139, ал.1 от АПК, според който делото трябва да бъде отложено, ако страната и пълномощникът ѝ не могат да се явят, поради препятствие, което не могат да отстранят. ВАС цитира и болничния лист на адвокат Георгиева, като подчерта, че компетентен здравен орган е отразил, че тя трябва да се лекува в домашни условия.

Така делото беше отложено с още 3 месеца, след които ще бъде решаван и един от възникналите в хода на процеса спорни въпроси около гражданството на съдия Трифонов. ВАС реши да провери как председателят на градския съд е станал български гражданин след искане на адвокат Кашъмов, който се позова на публикация от 22 април на журналистката Валя Ахчиева в сайта euelectionsbulgaria.com. Според нея Трифонов, който е роден в руския град Курск през 1972 г., е вписан като български гражданин без законови основания. Според чл. 162 от Закона за съдебната власт, съдия, прокурор или следовател може да бъде лице, притежаващо само българско гражданство. Затова адвокат Кашъмов заяви тогава, че участието на Трифонов в избора за шеф на СГС би било опорочено, ако притежава руско или дори двойно гражданство.

След това от Министерството на правосъдието отговориха, че в регистрите не са открити данни Алексей Трифонов да е подавал молба за промяна на гражданството си, но адвокат Кашъмов поиска ведомството да бъде задължено да представи ново писмо, в което да каже дали Трифонов е вписан в дневника за молбите и предложенията за придобиване на българско гражданство, който се съхранява в министерството.

Защитата на Трифонов пък представи на миналото заседание българското му удостоверение за раждане, издадено през 1988 г., както и удостоверение от началника на отдел „Български документи за самоличност“ към столичната полиция, поради което според нея няма нужда да бъдат изисквани каквито и да е данни от регистрите за гражданско състояние.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Саша??
Саша??
13 ноември 2019 10:33
Гост

Алексей, ребёнок, яви се на заседанието, пожалуйста. Айде да се решава вече въпросът.

Я другой такой страны не знаю
Я другой такой страны не знаю
13 ноември 2019 10:39
Гост

Будь здоров, как скажеться. Оздравявай и си идвай, мы ждем. Поздрави, вуйчо Ваньо и дядо Иван.

честно казано
честно казано
13 ноември 2019 9:27
Гост

Имах си хас. Ще бъде доста ангажиран, докато не му дадат гражданство най-накрая, като междувременно се освободи от руското. За което първо трябва да убеди висшестоящите от КГБ да дадат съгласие. Абе – не е лесно, но добре че са семейните амхажименти (като не достигат служебните) Котката родила, после свекървата.. Явно обаче няма много доверие на адвокатката си, при положение че и само нейният болничен е достатъчен да отложат делото щом е решил допълнително да се застрахова с подобни нелепи извинения

ЦРУ
ЦРУ
13 ноември 2019 10:40
Гост

Много станаха шпионите руски в нашите редици. Трябва да се вземат мерки.

Задунайская губерния
Задунайская губерния
13 ноември 2019 10:41
Гост

Съдии, бизнесмени, НПО-та, в- и извънпарламентарни партии, хората около президента, вероятно министри…

съдия
съдия
12 ноември 2019 22:42
Гост

Алоооо, колегите от ВАС, Кашъмов и т.н.!

НАРЕДБА за медицинската експертиза
Чл. 18.
(2) При определен домашен амбулаторен или свободен режим осигуреният е длъжен, ако е необходимо, да се яви пред разследващите органи и пред органите на съдебната власт през периода на разрешения отпуск поради временна неработоспособност, освен ако представи „Медицинско удостоверение“ по образец, утвърден от министъра на здравеопазването и министъра на правосъдието, в което е отбелязано, че заболяването на лицето не позволява явяването му пред разследващите органи и пред органите на съдебната власт.

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2019 13:07
Гост

Не му върви на СРС на председатели.

Наблюдател
Наблюдател
12 ноември 2019 13:06
Гост

Ей така ще мине мандатът, а делото тепърва ще е насрочено за 21.04.2023 г. пред петчленен състав на ВАС.

Съгласен съм
Съгласен съм
13 ноември 2019 10:42
Гост

Да, един порочен мандат в една опорочена система.

Някой
Някой
12 ноември 2019 13:06
Гост

А защо не е посочен конкретно ангажиментът на Трифонов? Може да е отишъл на кръщене, това основателна причина ли е за отлагане на делото?

алексей
алексей
12 ноември 2019 13:06
Гост

Това отлагане говори, че нещата не вървят на добре за Алексей… Той е свестен човек и добър съдия, казвам го като човек, който е работил с него. 100 процента не е бил наясно с кашата, която са заъркали родителите му и е мислел, че е бг гражданин…

горкият
горкият
12 ноември 2019 16:06
Гост

Олеле, да го ожалиш направо, той юрист и съдия, обаче не знаел какво/и гражданство/а има. Край на сарказма. А не е ли негова грижа да издири фактите и да се преведе в съответствие с изискванията за заемане на длъжността съдия?

Баба Гуца
Баба Гуца
15 юли 2020 16:51
Гост

?? Той 16 години къде е живял?? Родителите му били виновни…
Като е толкоз свестен, защо не е спечелил конкурса честно, а са го сложили на тази позиция?!
То е повече от ясно, че е сложен нам по връзкарска линия.

И след като не е български гражданин по рождение, кво се бута дето не му е мястото?

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2019 12:43
Гост

Може да му се наложи лично да ходи до Дубай да целува ръка на шейх Деб Ел Лян Пеевски. Че много зор ще е при това брутално нарушение на закона Трифонов да бъде назначен за представител в София-град на най-редовно посещаващия Парламента български депутат.

Юри
Юри
12 ноември 2019 12:31
Гост

След като Алексей Трифонов има българско удостоверение за раждане, явно ще се окаже с двойно гражданство. За това бави топката. Иначе не виждам какъв ще е този толкова важен семеен ангажимент.

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2019 12:27
Гост

Ей ,чак след три месеца е делото. Във ВАС не са толкова натоварени все пак.

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2019 12:22
Гост

Изключително долно поведение за съдия! На всичкото отгоре – председател на най-галемия окръжен съд. Май и на него му е ясно, че няма българско гражданство и цели още няколко месеца отлагане, в които корпулентната фигура, която го инсталира на председателското място, да мисли как да го отърве от задаващия се резил.

Мнителен
Мнителен
12 ноември 2019 12:21
Гост

Много странно ми се вижда това съвпадение. И двамата да са възпрепятствани да се явят на делото.

Филип
Филип
12 ноември 2019 12:24
Гост

Нищо странно няма. Просто стечение на обстоятелствата. А и защо да го правят. В случая нямат интерес да се протака делото.

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2019 13:07
Гост

Абе ти добре ли си? Колкото повече се протака, толкова по-дълго ще е на поста.

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2019 12:20
Гост

Кашъмов се чуди за какво да се хване. Как така болничният лист не отговаря на нормативните изисквания? Те фалшивите си отговарят, та сега ли адвокатката ще се излага?