Софийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу депутата от БСП Таско Ерменков заради поста му във Фейсбук, че водата в столицата е отровна, съобщиха от държавното обвинение.

Проверката срещу Ерменков започна по сигнал на народните представители от ГЕРБ Тома Биков и Данаил Кирилов, които поискаха колегата им от левицата да бъде разследван за тероризъм заради фалшивата информация.

На 19 май т.г. Таско Ерменков сподели в профила си във „Фейсбук“ циркулиращо в социалната мрежа съобщение, в което се казва, че вода не трябва да се пие от чешмата и дори да се готви с нея, защото е отровена от изсипани химикали в река Искър. Освен че разпространи съобщението през профила си, той добави, че е получил същите сигнали от институции и приятели, на които вярва, след което призова за проверки. Много хора се запознали с информацията и споделили лично или чрез интернет съобщения, че са научили за това и от други неофициални източници.

По време на проверката прокуратурата установила не само този пост на Ерменков, но и последващ – с изявлението на пресаташето на „Софийска вода“, в което се отричало водата на София да е замърсена или отровена.

След обстоен анализ на интернет активността на Таско Ерменков по темата, както и на съдържанието на правната норма на престъплението по чл. 326 от НК (подаване на неверни повиквания и заблуждаващи сигнали за опасност) е установени, че действията на Ерменков не попадат в приложното й поле.

По своя характер публикуваното от него съобщение на личния му профил във “Фейсбук“ не представлява заблуждаващ сигнал за тревога, а се касае до субективна интерпретация и оценка на автора за коментираните обстоятелства“, съобщават от прокуратурата.

 

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 ноември 2018 16:08
Гост

А от пресаташето на Софийска вода не съм и очаквал друго изявление.

Анчо
Анчо
20 ноември 2018 16:05
Гост

Те ако се занимават с всички постове във фейса, няма да им остане време за сериозна работа.

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2018 16:04
Гост

Сигурен съм, че водата е замърсена, но чак пък отровна.