До арести и сблъсъци с полицията се стигна днес в парка „Росенец“, където близо два часа протестиращи не бяха допускани до брега в близост до резиденцията, в която е почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов беше повален на земята от полицаи, след като протестиращите опитаха да пробият кордона от униформени, препречващ пътя на хората до брега. Активистът на „Да, България“ Ивайло Мирчев беше арестуван и изведен с белезници от мястото, но бързо след това беше освободен.

До напрежението се стигна, след като заявеното от Иванов събитие „Масово ходене на охраняем плаж“ беше съгласувано и разрешено от общината в Бургас, но след това е било заявено още едно – от ДПС.

В „Росенец“ пристигнаха хиляди симпатизанти на движението, искащи да подкрепят Ахмед Доган и те бяха допуснати до брега, а протестиращите от другата страна бяха спрени от полицията.

Кметът на Бургас Димитър Николов каза, че решението за недопускане на протестиращи до брега е грешка, но е взето от шефа на полицията в града Радослав Сотиров.

„Поисках от директора на ОД на МВР да осигури достъп на гражданите, смятам, че е грешка да не ги допускат“, каза Николов. От думите му стана ясно, че първо е било разрешено събитието, организирано от Христо Иванов, а след това и на ДПС. На мястото пристигна и директорът на полицията в Бургас, който пък обясни, че решението му е било продиктувано единствено от желание да не се стигне до сблъсъци между протестиращите от двете страни.

Радослав Сотиров, снимка: БГНЕС

Малко по-късно Сотиров подаде оставка, а решението му е дошло след среща между премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Младен Маринов. След това обаче Маринов каза, че няма да приеме оставката, защото действията на Сотиров били правилни.

Част от гражданите решиха да дойдат с лодки и яхти по вода и да акостират на пристанището, но там ги очакваха симпатизанти на ДПС, които не допуснаха нито един от плавателните съдове, като заявяваха, че територията е частна собственост.

За да не ескалира допълнително напрежението, от полицията обещаха да започнат допускане на хората на групи. След като все пак пристигнаха на брега, макар и след закъснение от час и половина, протестиращите изпяха химна на България. Заедно с тях вече бяха и хората от ДПС, като между двете групи нямаше никакви конфронтации.

Доган и Пеевски се отказаха от охраната на НСО

До събитията в „Росенец“ се стигна, след като през седмицата Христо Иванов отиде с лодка на брега, но там беше посрещнат от служители на НСО, които го избутаха във водата. Скандалът доведе до оставката на шефа на службата за охрана Красимир Станчев, а днес премиерът Бойко Борисов призова изпълняващият длъжността в момента началник на НСО да свика незабавно, още днес, комисията, която преценява нуждата и обхвата на охраняваните лица.

Борисов настоява главният секретар на МВР и председателят на ДАНС да гласуват „за“ свалянето на охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски,  съобщиха от правителствената информационна служба.

Малко по-късно пък Ахмед Доган и депутатът от ДПС Делян Пеевски съобщиха, че се отказват от охраната на НСО. Според тях службата вече е компрометирана заради политически провокации от последните дни, вдъхновени от президента Румен Радев.

„Нямаме необходимост да ни пази служба като НСО, която се компрометира изключително. Нека тази служба да пази олигарсите, които нанесоха тежки щети на България. Може същата служба да изпрати държавни гардове и в Дубай да пазят Васил Божков”, заявиха Доган и Пеевски, цитирани от „Дарик“.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 юли 2020 16:42
Гост

Най-показателното в цялата сцена е фактът, че Доган вчера и днес мобилизира всички възможни държавни инситуции – МВР, министерство на транспорта, НСО, местното управление в Бургас, ВСС, Гешев и какво ли още не, само за да ограничи достъпът до неприкосновения си дворец. Всичко това щеше да бъде избегнато, ако той просто го беше напуснал и беше позволено на протестиращите да си упражняват конституционните права, където пожелаят. Но той не го напусна. Нещо повече – забраната за достъп беше със срок до септември!!! Това самозабравило се ***** се възприема като богопомазан феодал, който няма да позволи лятната му почивка да бъде… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 юли 2020 15:50
Гост

И касета брани феса, да не го опущаме все пак 😊

КРАЙНО ЛЯВ ДО ДЕСЕН
КРАЙНО ЛЯВ ДО ДЕСЕН
11 юли 2020 14:10
Гост

ЕТО ТОВА Е ДЪРЖАВНОСТТА, ПРЕСТЪПНИЦИТЕ УЗУРПИРАЛИ НЕ САМО ВЛАСТТА НО И ЗЕМЯТА КОЯТО НЕ СЕ ЗНАЕ ДАЛИ Е ДЪРЖАВНА! ЗЕМЯТА ОКУПИРАНА В РОСЕНЕЦ ОТ ДОГАН ИМА ИНФОРМАЦИЯ, ЧЕ Е ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ И СОБСТВЕНИЦИТЕ СА В ЧУЖБИНА! ТАКА Е ВЪВ ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ! До кога държавата ЩЕ защитава действията на престъпници ВНЕДРЕНИ ВЪВ ВЛАСТТА И вживели се като богове? Народе сега е момента ПРИЕМАШ ИЛИ ОТХВЪРЛЯХ ТОВА, РЕШЕНИЕТО Е ЛИЧНО ТВОЕ И ПОСЛЕ ВЪРВИ ДА ПЛАЧЕШ ПРИ АРМЕНСКИЯ ПОП!!!!

Анонимен
Анонимен
11 юли 2020 14:06
Гост

За пореден път се убедихме кое е най-ценното съкровище на България. Пазят го по въздух, вода и суша, полиция, НСО и граждани, но най-вече ГЕРБ и ДПС

Марин
Марин
11 юли 2020 14:04
Гост

Ако полицията беше направила стройна организация така, че да пусне и двете групи нямаше да се стигне до тук

Спондж
Спондж
11 юли 2020 13:57
Гост

Абе, правосъдният министър нахлузил ли е феса, пардон шапката, за да брани на място почетния председател?

999
999
11 юли 2020 13:56
Гост

Самозабравил се наглец е Доган, но той няма какво да загуби. Имат тези, които не са в ДПС, а го бранят.

Оставка
Оставка
11 юли 2020 13:55
Гост

Редно е да си ходите, ако мога да перифразирам един, надявам се, вече бивш служител на НСО.

Мутри, вън!
Мутри, вън!
11 юли 2020 13:34
Гост

Неорганизирани депесари се стекли с еднакви шапки на протест-защита. Жалка картинка – бедни отрудени хора, изсипани да пазят милиардер в заграбена земя, където е вдигнал кичозен палат.

всички мутри, вън
всички мутри, вън
11 юли 2020 13:28
Гост

А какво прави самият Доган, че Карадайъ на място? Вместо като знае, че се готви протест, да се махне от там и да не създава напрежение гадта остана нарочно там. Всички мутри, вън!

МВР=ДПС
МВР=ДПС
11 юли 2020 13:24
Гост

Това беше изкуствено създадена от МВР провокация, да се прекръстват на ДПС и да приключват

123
123
11 юли 2020 14:02
Гост

И напълно излишна, оказа се, че двете групи нямат намерение да се млатят на брега. дори заедно пяха химна, в крайна сметка.

позор
позор
11 юли 2020 13:22
Гост

Срам и позор за полицията! Не трябваше въобще да пускат хората от ДПС. Едните са поискали първи, имат разрепение пускаш ги и по живо по здраво се разотиват. и всичко приключва. а сега се създава изкуствено напрежение