Пленарната зала днес потвърди решението на правната комисия само законопроектът на „Има такъв народ“ за изменения в Изборния кодекс да бъде обсъждан на второ четене. Останалите 5 проекта – два на „Демократична България“, един на ГЕРБ, два на „Изправи се! Мутри, вън!“ (на Мая Манолова и на Николай Хаджигенов), не получиха подкрепа на първо четене.

Председателят на правната комисия Радостин Василев предложи срокът за предложения между първо и второ четене да бъде само три дни. Радомир Чолаков от ГЕРБ настоя за обичайния срок от 7 дни. На финала мнозинството в залата прие за достатъчни трите дни.

По време на цялото гласуване от ГЕРБ настояваха да се показва вотът на парламентарните групи, за да стане видно, че подкрепят всички законопроекти, както обявиха още в началото на заседанието, както и да се вижда, че те не „минават“, защото не получават подкрепа от ИТН.

Заради тридневния срок за предложения между първо и второ четене Тома Биков от ГЕРБ заяви на ИТН: „Вие в момента приемате Изборен кодекс за една нощ. Опровергахте всичко, което говорихте и хората го виждат. От тук нататък вие носите цялата отговорност за това, което ще се случи на изборите“. А после се обърна към ДБ: „Видяхте, че вашите предложения не бяха приети заради ИТН и ИСМВ“.

Съпартиецът му Любен Дилов – син пък заяви, че бързането на ИТН показа, че се върви възможно най-бързо към избори и никой няма намерение да съставя правителство. „Ще се извиня, ако се окаже, че съм се излъгал и това сигурно ще бъде най-щастливото извинение в моя живот“, допълни той.

Преди това Тошко Йорданов се обърна към ГЕРБ с думите: „Трогателно е как всички ни навиват да направим правителство. Споко, остават няколко дена и ще разберете, не се шашкайте“.

Основните промени, които предвижда проектът на ИТН, до голяма степен се припокриват с тези на ДБ и ИСМВ. Те са да се създаде изборен район „Извън страната“, отпадане на ограничението на броя секции в държавите извън ЕС, гласуване само с машина, а хартията да е по изключение само след подаване на специална декларация. Българите в чужбина да могат да гласуват по пощата на следващите избори и те ще са парламентарните, ако няма правителство. За целта те ще трябва да подадат заявление 45 дни преди това. Друго предложение е да се въведе видеонаблюдение на броенето на бюлетините и предаването на протоколите. Освен това се иска смяна на състава на ЦИК и намаляване на броя на членовете ѝ от 18 на 15 души. Предлага се и въвеждане на кратки срокове за обжалване на всички решения на комисията.

Най-големи дебати в пленарната зала предизвика законопроектът на ГЕРБ. Те самите упрекваха ИТН, че са изневерили на идеите си за въвеждане на мажоритарна избирателна система, а от ИТН им отговаряха, че не са, но тя не се прави за един ден и по начина, както я предлага ГЕРБ. Председателката на парламента Ива Митева изброи серия от проблеми в проекта на ГЕРБ, а Тошко Йорданов обясни намеренията на партията така: „Ако отидем на предсрочни избори, ще направим бързи промени в Изборния кодекс. А ако този парламент има дълъг живот, тогава отиваме на промени на избирателната система. Стана ли ви ясничко сега каква ни е позицията?“.

Междувременно Върховният административен съд реши да отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз за видеозаснемането на броенето на бюлетините. Както „Лекс“ писа, делото не може да приключи преди последните избори и ВАС тепърва ще се произнася по него. А сега казусът отива в Люксембург, за да търси отговор дали в случая е приложим Общият регламент за защита на данните, каквото е становището на Комисията за защита на личните данни.

ВАС отправя 6 въпроса до Съда на ЕС (виж карето). И върховните магистрати отбелязват в определението си: „Доколко и какви лични данни биха се събрали при едно евентуално видеозаснемане на преброяването и установяването на резултатите е въпрос на организация и регламентация на изборният процес, респ. рамките в които и субектите по отношение на които би се осъществило видеозаснемане. Подобна регламентация обаче е пар екселанс изключена посредством забраната, инкорпорирана в обжалваният акт – Указания.  Ето защо и следвайки дотук изведената линия на разсъждение, за настоящият състав изниква въпроса, след като съображение 4 и съображение 129 от преамбюла на Регламента въвеждат императивно изискването за пропорционалност на мерките, прилагани от надзорните органи на държавите членки при спазване на съюзното законодателство, то допуска ли разпоредбата на чл. 6 б.“д“ от общия Регламент национална мярка като процесната, която забранява пар екселанс ведозаснемане на процеса на отваряне на изборните кутии и установяване на изборните резултати, поради риск от потенциално видеозаснемане на лицата, участници в изборния процес, без да допуска дори анализ и допълнителна регламентация на изискванията към обработка на личните данни, с оглед предвиденото по чл.5 от Регламента“.

Съдът сочи, че безспорно членовете на секционните комисии и хората, които имат право да присъстват в изборните помещения, имат публично качество и изпълняват законово регламентирана, обществена дейност. Те се регистрират публично, присъстват публично и са достъпни и разпознаваеми за всички гласоподаватели. „В този смисъл след регистрацията им и влизането им в изборното помещение в началото на изборният ден, разпознаваемостта и идентификацията им е несъмнена, респ. защитата на личният им живот – относително условна. От което следва извода, че реализирането на преследваната цел също е под условие“, отбелязва ВАС.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Саливерстров
Саливерстров
23 април 2021 14:35
Гост

Определено желая успех на Слави и партията му. Много адекватни хора е събрал. Браво!

Olq
Olq
23 април 2021 14:34
Гост

Гласувах за ИТН, но малко да се кротяса Тошко Йорданов

Кирчева
Кирчева
23 април 2021 14:34
Гост

ГЕРБ са бита карта. Кеф ми е.

Asparuhov
Asparuhov
23 април 2021 14:33
Гост

Добра работа на една нормална партия.

Авигел
Авигел
23 април 2021 14:33
Гост

Сега най-важно е Слави и партията му да НЕ правят парламент. Защото хиените се гласят той да управлява, а те само да му искат далавери и пари.

Харалампи
Харалампи
23 април 2021 14:33
Гост

Определено идеите на ИТН са добри. И дано не се подведат да направят кабинет.

JJ Oper
JJ Oper
23 април 2021 14:32
Гост

Надяваме се на Слави да прмени нещо

Anonimen
Anonimen
23 април 2021 14:27
Гост

Тошко Йорданов нещо ме изнервя вече с неговото високомерие.

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 14:27
Гост

Ами, хайде де! От кога го чакаме това видеонаблюдение.

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 14:22
Гост

ГЕРБ да не би да очакват подкрепа от „Има такъв народ“.

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 14:23
Гост

По принцип е редно когато става въпрос за законодателни промени, депутатите да се обединят. А не да гледаме циркове.

Pepi
Pepi
23 април 2021 14:24
Гост

А ако някой не е съгласен с безумните проекти? Като този за Конституцията ни, направен на крак за няколко дни?

Anonimen
Anonimen
23 април 2021 14:20
Гост

Хубаво е, че приеха срокът за предложения между първо и второ четене да бъде само три дни.

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 14:21
Гост

Да, какво толкова има да умотворят? Само затлачват нещата.

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 14:18
Гост

Сега надеждата ни е в Слави.

Todor
Todor
23 април 2021 14:19
Гост

Има свестни юристи около него и много кадърни хора. Със сигурност ще е по-добре, отколкото при ГЕРБ.

Белоу
Белоу
23 април 2021 14:35
Гост

По-добре е от ГЕРБ