Задържаният в Обединените арабски емирства (ОАЕ) бизнесмен Васил Божков е получил подкрепа от руснаци, които са се застъпили за него пред местните власти. Това съобщи БНТ, като се позовава на източници, близки до разследването в България, според които Божков е направил постъпки пред руснаците, за да му съдействат за незабавно освобождаване от ареста.

Той беше задържан в началото на месеца, след като прокуратурата го обвини за 7 престъпления и го обяви за издирване. Той е обвинен, че от януари 2014 г. ръководи престъпна група, създадена, за да извършва принуда, изнудване, длъжностни престъпления, подкупи и пране на пари. Основната част от обвиненията обаче касаят нарушения на Закона за хазарта, като държавното обвинение твърди, че от 2014 г. насам не са платени такси на държавата за над половин милиард лева. Обвинение получиха и близки до него бизнесмени, а в ареста е и бившият шеф на Комисията по хазарта Огнемир Митев.

Междувременно БГНЕС съобщи, че вицепрезидентът и министър-председател на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум е приел в понеделник директора на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин и придружаващата го делегация.

Според информацията на „Emirates News Agency“ на срещата са присъствали шейх Хамдан бин Мохамед бин Рашид Ал Мактум – престолонаследник и председател на Изпълнителния съвет на Дубай, и шейх Мактум бин Мохамед бин Рашид Ал Мактум, заместник-управител на Дубай.

В разговорите са участвали още генерал-майор Талал Хамид Белхул Ал Фаласи – генерален директор на отдела за държавна сигурност на Дубай, както и висши служители по сигурността. Двете страни са обсъдили начините за насърчаване развитието на двустранните отношения, но не е ясно дали посещението на руската делегация има отношение към информацията за лобиране в полза на Божков.

Прокуратурата в България все още превежда на арабски документите за екстрадиция, които вече са 200 страници, а как ще се развие бъдещото производство в ОАЕ не е ясно, тъй като до момента емирствата не са уважавали исканията на България. Пример за това е задържаният там преди 8 години Христофорос Аманатидис-Таки, след като беше обявен за издирване от България заради участие в престъпна група за наркотрафик. И тогава арестът се случи само два дни след обявяването му за издирване, но Таки така и не беше екстрадиран.

Говорителят на главния прокурор – Сийка Милева, обясни днес, че на Божков са повдигнати нови четири обвинения – за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред. Така обвиненията срещу хазартния бос стават общо 11.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
lawyer
lawyer
14 февруари 2020 4:26
Гост

Имаме проблем с бедността, а това едва ли ще се оправи, да спреш триенето на талончета – те ако взимат 3000 евро, както си трябва – едва ли ще трият талончета. Те – са гражданите на държавата, която ти е родина. Понеже взаимно се мразим – презираме и ревнуваме – на ти Фолксваген, на ти инвестиции. На практика отидохме на дъното на Третия – направо на Петия – няма какво да се лигавим, ние сме шампиони народ – Петият свят. Не искам да коментирам конкретно – това с арестите няма да помогне – разбити са малките цехчета, които помагаха на… Покажи целия коментар »

Питанката
Питанката
13 февруари 2020 14:14
Гост

Вече е играно същото само, че в друга държава.
RU помогнаха на протежето и агент Цветан Василев да установи и да бъде чадъросан от най-близкия вековен техен съюзник и исторически BG враг Сърбия.

Геополитик
Геополитик
13 февруари 2020 12:17
Гост

Интересно стана. Имах усещане, че акцията срещу Черепа е по нареждане на американците и сега ми се потвърждава.

Иван Грозни
Иван Грозни
13 февруари 2020 12:20
Гост

Абе има нещо такова. Що пък Черепчето да не получи руско гражданство и да се събере с Жерар Депардийо у Москва?

Брех
Брех
13 февруари 2020 11:18
Гост

Шейховете май изтъкаха златна пирамида.

наблюдател
наблюдател
13 февруари 2020 14:14
Гост

Ами, те си имат достатъчно злато, и трохи не им трябват. Трябват им добри отношения с Русия, затова Гешев ще види черепа, ама през крив макарон.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2020 14:54
Гост

А с американците, трябват ли им добри отношения.

Язък
Язък
13 февруари 2020 11:11
Гост

Ех, момчето от Младост пак не уцели момента да шляпа руснаците. Първо трябваше да изчака за Божков, пък после да се прави на ястреб.

Абсурд
Абсурд
13 февруари 2020 11:12
Гост

Стига с тези разсъждания сега, дайте да обсъдим разбойническата приватизация!

наблюдател
наблюдател
13 февруари 2020 14:21
Гост

Нищо интересно за обсъждане ! Чист популизъм с цел вдигане на пушилка, която да скрие престъпленията на тиквоча, неговата шайка и дебелия олигарх, който е недосегаем. И едва ли средно интелигентен човек се съмнява в пристрастието на ГЕШЕФТаров. Показателно е, че в Брюксел се скри от журналистите не другаде, а в стаята на бандитската управляваща партия.

LeeeBooker
LeeeBooker
13 февруари 2020 11:08
Гост

Ще го кешират, вместо да го екстрадират.

GGG
GGG
13 февруари 2020 11:07
Гост

Всичките другари чакат на родината си…

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2020 11:03
Гост

Явно бизнесменът Васил Божков е пуснал пипала и в Русия.

JangoZ
JangoZ
13 февруари 2020 11:06
Гост

Той така стана бизнесменът Божков, преди това беше Васко Черепа

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2020 11:10
Гост

Да беше само там. Добре си е постлал. Бели пари за черни дни.

наблюдател
наблюдател
13 февруари 2020 14:28
Гост

Няма нужда от пипала, защото Русия е готова да подпомагат всичко което не е в полза на САЩ и нейните сателити (най-дрипавия в случая, който въпреки това похарчи милиарди за морално стари самолети). Все пак тече хибридна война между САЩ и другите две сили, които разбиват илюзията за двуполюсния свят.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2020 10:58
Гост

Нашите явно залудо ще превеждат на арабски документите за екстрадиция.

Zaza
Zaza
13 февруари 2020 10:53
Гост

Отношението на властите на Обединените арабски емирства към този наш проблем никак не е лоялно.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2020 10:50
Гост

Братушките пак си врат носа където не им е работата.

наблюдател
наблюдател
13 февруари 2020 14:30
Гост

Там е работата, че вече имат работа (интереси) във все повече места. Илюзията на САЩ за двуполюсния свят постепенно се разсейва.