Преди няколко дни Окръжният съд във Варна постави на сериозно изпитание обществената търпимост, постановявайки решение, с което постоянно пребиваващият в България руски гражданин Алексей Алчин трябва да бъде екстрадиран в Руската федерация, тъй като задочно му е повдигнато обвинение за извършване на данъчно престъпление.

Съдебни решения по висящи дела принципно не бива да се коментират публично – от една страна, коментиращият никога не знае какво точно се съдържа в материалите по делото, а от друга – публичният коментар може да въздейства на съда при взeмането на решение. Няма никаква забрана обаче да се коментира принципната уредба на екстрадицията, както и известните ни факти за постоянно пребиваващия руски гражданин, а и за правосъдието в Русия.

Така обществото ще бъде по-добре информирано с правилата на екстрадицията и ще може независимо и самостоятелно да си изгради мнение относно възможностите на българските правоохранителни органи да реагират в създалата се ситуация.

Какво знаем за Алексей Алчин

Пребивава в България от 5 години. 46-годишен, известен с пацифистките си възгледи. Два дни след началото на войната в Украйна участва в антивоенен протест, където публично изгаря руския си паспорт. В достъпното в интернет видео от събитието Алчин заявява, че като руснак се чувства виновен и изпитва срам. Публично обвинява руския президент Владимир Путин за започналата война, но и за продължаващата с години държавна пропаганда, която пречи на руските граждани да разсъждават обективно. Известно е, че организира доставки на хуманитарна помощ за украинската армия, а в България оказва помощ на украински бежанци.

Според решението на Окръжния съд във Варна, което е достъпно в цялост на интернет страницата на съда, два месеца след участието му в антивоенния протест и публичните обвинения срещу Владимир Путин Генералната прокуратура на Руската федерация подава искане за екстрадирането му за извършени през 2015 г. данъчни престъпления. Твърди се, че Алексей Алчин избегнал заплащането на данъци в особено големи размери.

Искането е придружено с декларация на заместник генералния прокурор на Русия Пьотр Городов, с която се гарантира, че искането за предаване на Алчин няма за цел преследването му по политически мотиви, във връзка с политически възгледи, расова принадлежност, вероизповедание или националност. Твърди се, че няма да бъде подлаган на мъчения, жестоки, безчовечни и унижаващи достойнството видове третиране, както и че сътрудниците на посолството на България по всяко време ще могат да го посещават и да проверяват спазването на гаранциите.

Как и кога се допуска екстрадиция

Съгласно международния стандарт за екстрадиция, от който уредбата в България не прави изключение, има една положителна предпоставка за допускане на екстрадиция и няколко отрицателни условия, които могат да бъдат основание за нейния отказ.

Положителната предпоставка, за която стана дума, е наличието на двойна наказуемост. Това означава деянието, за което се иска предаване на едно лице, да съставлява престъпление и по българския Наказателен кодекс, и по закона на молещата държава и за него да се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за не по-малко от една година или друго по-тежко наказание. Тази предпоставка е формална и доколкото варненският съд не трябва да изследва дали са налице доказателства – не се налага особено задълбочаване. Данъчни престъпления съществуват и в България, и в Русия; наказанията и в двете държави са по-високи от една година лишаване от свобода; давността не е изтекла и не е настъпила амнистия.

Отрицателните предпоставки (случаите, в които съдът може да откаже екстрадиция) обаче са от изключително значение и повърхностните мотиви на Варненския окръжен съд са до голяма степен подигравка със сериозността на ситуацията.

За да прецени, че не е налице опасност Алексей Алчин да бъде преследван заради политическите си убеждения, съдът се е задоволил да сподели откритието си, че данъчното престъпление не е политическо престъпление. С уговорката, че остава неясно какво според Варненския окръжен съд е политическо престъпление, тъй като руският Наказателен кодекс изобщо не предвижда подобна квалификация, съдът напълно е пренебрегнал обстоятелството, че всяко наказателно обвинение може да бъде политически мотивирано – всъщност най-известните политически затворници в Русия като Алексей Навални, а преди това и Михаил Ходорковски са осъдени именно за икономически престъпления. Изключително редки са случаите, когато руската държава си позволява да повдигне на противниците на Путин обвинения в други закононарушения.

Такъв например е случаят със сибирския шаман Александър Габишев, който вървя пеша 8000 км до Москва, за да изгони демона от Путин с екзорсизъм, и набързо се сдоби с обвинение в тероризъм. Повдигането на обвинение за престъпление, което дори бегло да създаде впечатление за политическо, би било довело до отхвърлянето на искането за екстрадиция на формално основание – нещо, което руската прокуратура не би си позволила.

Може ли да се вярва на руските гаранции, или делото „Шамаев и др. срещу Грузия и Русия“

Според решението за допускане на екстрадиция на Варненския окръжен съд не е налице никаква опасност Алексей Алчин да бъде подлаган на мъчения или унизително и нечовешко третиране, защото заместник генералният прокурор на Русия е декларирал писмено, че това няма да се случи. Обещан е и достъп на представители на българското посолство по всяко време, за да проверят дали гаранциите се спазват.

Подобно безгрижно отношение към фактите и историята от страна на българския съд представлява обида за правото и налага да се припомни едно малко известно решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), което за съжаление не е преведено на български език – „Шамаев и др. срещу Грузия и Русия“ (виж тук).

В началото на 2002 г. Руската федерация иска от Грузия екстрадицията на 13 души за редица престъпления, които се квалифицират най-общо като тероризъм. В хода на производството по екстрадиция Русия по абсолютно същия начин е декларирала писмено чрез генералната си прокуратура, че на заподозрените няма да бъде наложено смъртно наказание и че няма да бъдат подложени на мъчения или на жестоки, безчовечни и унижаващи достойнството видове третиране. Към този момент задържаните вече са сезирали и Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), включително и с искане фактическото им предаване на Русия да бъде спряно до приключване на делото пред ЕСПЧ. За целта на това производство пък Генералната прокуратура на Русия декларира писмено, че представители на съда в Страсбург ще имат във всеки момент необезпокояван достъп до всички задържани, в случай че бъдат предадени на Русия.

Малко по-късно грузинският съд излиза с решение, по силата на което петима от 13-те задържани трябва да бъдат екстрадирани в руската държава, и решението е изпълнено буквално часове след това. В следващите две години служители на съда по правата на човека многократно се опитват да се срещнат с петимата задържани в Русия, които междувременно са станали и подсъдими. Години наред въпреки подадената декларация руската държава отказва достъп до тях.

Първата информация за тяхното състояние се появява в края на 2004 г. Установява се, че в условията на задържане във федерацията всички са тежко малтретирани, причинени са им множество фрактури, а един от тях е починал, тъй като руските сили за сигурност са счупили гръбначния му стълб при побой.

Не е неочаквано, че представителите на Окръжния съд във Варна не познават практиката на Европейския съд в пълнота. При наличието на искане, натоварено с толкова съмнения обаче, е въпрос на елементарно професионално себеуважение да направи някаква проверка как руската държава е изпълнявала подобни декларативни уверения в миналото, за да прецени дали може да им вярва.

Фактът на малтретиране и дори убийства на затворници в Русия са общодостъпни и установени от съд. Липсата на коментар от страна на българския съд и на мотиви защо счита, че в случая на Алексей Алчин подобно нещо няма да се случи, както и позоваването на декларацията на Руската федерация като доказателство, е изключително безотговорно.

Ще помогне ли убежището от президента

В последните дни с отворено писмо, публикувано в сайта „Маргиналия“, журналисти, преподаватели и правозащитници настояха президентът Румен Радев да използва конституционното си правомощие и да даде политическо убежище на Алексей Алчин (виж тук). За съжаление обаче, дори и това да се случи, то няма да има последствия върху екстрадиционното дело на руския гражданин.

Съгласно Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест наличието на убежище от президента се преценява към момента на подаване на искането за екстрадиция и ако е получено впоследствие, то не е пречка за предаването на исканото лице.

Вероятно вече президентът е информиран за това от юридическите си съветници и не би било изненадващо да го предостави на Алексей Алчин с пълното съзнание, че това не би попречило на неговото предаване на държавата, към която определено изпитва симпатия. Така проблемът ще се прехвърли от полето на юридическата некомпетентност в това на политическото лицемерие.

Едно по-старо дело

Преди точно седем години турската държава поиска от Република България екстрадицията на Абдуллах Бююк, политически опонент на Реджеп Ердоган и привърженик на Фетуллах Гюлен. Тогава българският съд защити правата на турския гражданин и на всички инстанции отказа неговата екстрадиция. Мотивите му бяха наличие на опасност от политически мотивирано преследване и опасност от нечовешко или унизително третиране.

Това в крайна сметка не спаси Бююк, тъй като след редица нарушения на тогавашните вицепрезидент (Маргарита Попова); вътрешен министър (Румяна Бъчварова); премиер (Бойко Борисов) в пълно незачитане на съдебното решение и правата на турския гражданин той беше предаден на турските власти. Според тогава разпространеното становище на МВР решението за експулсиране той може да обжалва и от турския затвор.

Двата случая обаче са сходни дотолкова, доколкото спазването на правата на екстрадираните или експулсираните в държави със съмнително отношение към човешките права не може да бъде гарантирано. Днес, седем години по-късно, Абдуллах Бююк все още се намира в турски затвор без присъда. Ако Алексей Алчин бъде предаден на Русия и междувременно не бъде убит – може да очаква същото.

152
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
---
---
19 август 2022 17:15
Гост

Оставете Съда да си реши . Това , че Русия сега води война , която не подкрепям , не значи , че лица извършили престъпления преди войната трябва да се толерират , а и да ги събираме у нас . Съдиите от Апелативния съд си знаят делото и ще си го решат , вярвам , според правилата . Вън политиката от храма на Темида . Ако е за екстрадиране – да го екстрадират , ако не е – да не го правят . Но аман все от политически преследвани . И всички афганистанци , нахлуващи в страната , се правят… Покажи целия коментар »

Мери Фейгън
Мери Фейгън
16 август 2022 13:15
Гост

По американският стандарт тоз „руски“ убавец ке увисне на въженцето кат Иудата.

Петко, Пете, Петенце … колко сребърника взе докато броиш до … зо?

Петенце
Петенце
23 август 2022 11:37
Гост

Еби си майката, путко

Я да видим сега
Я да видим сега
16 август 2022 1:31
Гост

колко престъпления по българския НК, който обаче не е приложим в случая, е извършило лицето, според данните на барабар Петко с мъжете?! „Пребивава в България от 5 години. 46-годишен, известен с пацифистките си възгледи. Два дни след началото на войната в Украйна участва в антивоенен протест, където публично изгаря руския си паспорт.“ – на руския паспорт има руски герб, т. е. опетнява герба на РФ – чл.108, ал.2 от НК. „В достъпното в интернет видео от събитието Алчин заявява, че като руснак се чувства виновен и изпитва срам. Публично обвинява руския президент Владимир Путин за започналата война, но и за… Покажи целия коментар »

Чистязадокенскипаразити
Чистязадокенскипаразити
15 август 2022 15:36
Гост

Гнусната ви пропаганда се смята за истина само от децата на Капитан ГРАНТ. На вас не ви пука дали хиялди българи ще измрат от студ и глад, защото джобоврте ви са напъленени, от който трябва и търбусите сити, ама много ви е грижа за човешки права, баш като видни американски либерали, откъдето ви е инкубатора.

Анонимен
Анонимен
15 август 2022 10:20
Гост

На целия цивилизован свят е ясно, че в Путлеристан Путлер е правото и закона.

Анонимен
Анонимен
14 август 2022 16:10
Гост

Света Петка да го вразуми Петко и всичко, които заради кариерата си и маловерието си продават България. Бог да пази родината ни от продажници, а тях да вразумява.

Журналист
Журналист
13 август 2022 23:17
Гост

Този Петко заби още един пирон в ковчега на ССБ, които съдийската общност наказа и ще продължава да наказва, заради всички вреди които са причинили върху престижа и независимостта на съдиите.

Анонимен
Анонимен
13 август 2022 15:45
Гост

Да не говорим и как уронва престижа на съдебната власт с иронични определения за Окръжния съд като – “откривател” на “политическото престъпление, за това, че подложил на “изпитание” обществената “търпимост”. Сякаш работата на съда не е да решава делата по съвест, а да следи за търпението на гражданите. Че имал “безгрижно отношение” към фактите (чудно откъде ли авторът познава тези факти). Че мотивите били “повърхностни” (интересно от позицията на какъв ги определя), и че били “подигравка” със сериозността на ситуацията. Уж не взема отношение по делото, на наситено представя какъв борец за правда е въпросният човек. И уж не трябва… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 август 2022 15:01
Гост

Абсолютно недопустимо поведение на съдия да коментира с политически пропагандни елементи висящо дело. Да се задейства съответната етична комисия.

Анонимен
Анонимен
14 август 2022 6:54
Гост

И да се задейства, ССБ ще се активира, че нарушаваме свободата и независимостта на Петко (имаме примерите за Дечев и Мира) и ще го изкарат герой с натиск върху държавните органи. Така че по- добре да му гледаме сеира до къде ще се изложи, а всеки има глава на раменете си и вече хората са осъзнали ССБ каква дейност всъщност извършва.

Ива
Ива
13 август 2022 14:42
Гост

Руските, точно както и българските затвори са пълни с особи, които казват, че са невинни и малтретирани

ooooffffff
ooooffffff
13 август 2022 0:08
Гост

Алчин га видяхми, стига на! Дайти да видим муцунката на туй Петку, главътъ, бе, що га крийте по ловьешки, що да не га видим суратя, нал, йе списувател на статия… тъй дье.

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 14:40
Гост

Аз ли нещо бъркам или дори самото заглавие на тази публикация е в разрез с основни принципи за поведение на магистратите? Ако колегата счита за правилно и морално да изрази мнение, нека да напусне съдебната система и да се отдаде на политически изяви (не малко магистрати са го правили). Струва ми се безкрайно неетично и откровено нагло да се подписваш като „съдия от СРС“, за да правиш политически изявления, достойни за най-долните кафяви медии ( от рода на „държава с 140 млн. граждани малтретира и убива затворници“).

Адвокат
Адвокат
12 август 2022 16:20
Гост

Много ви се ще всички читави и смели съдии с мнение да напуснат системата, нали, калинки провинциални гешеварски ? Искате, ама няма да стане 🙂

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 16:31
Гост

Иска се просто съдиите да са съдии, а не соросоидни политици.

Съдия
Съдия
12 август 2022 16:32
Гост

Не разбрах защо се счита за читав, а смелост не виждам в случая да е проявена

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 16:23
Гост

Не бъркаш. И заглавието минава всякакъв здрав разум. Янкулов – който е от същата банда, в качеството си на зам на ицето, въведе едни формуляри, които се попълват при всяка травма на затворниците. Защото уж и в България много ги биеха. И тези бланки трябва задължително да минат през прокурор – за произнасяне… дори, когато се касае за разчесване на ухапвания от дървеници. Ето такива са им и побоите, и крясъците на лобистите. Водят само до интриги и до излишно натоварване на държавните органи.

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 23:01
Гост

Понеже пък е супер приемливо в 21 век да си нахапан от дървеници, нали? На такива като Вас трябва да Ви се случи, за да разберете, че никак не е ОК

Анонимен
Анонимен
13 август 2022 13:15
Гост

Случвало ми се е и търпя. Само че според лобистите с това трябва да се занимава прокуратурата. Следващият етап е да поискат лобистите държавата да чешка затворниците.

Лазар Добрич
Лазар Добрич
12 август 2022 14:03
Гост

Нероденият съдия, тоз Иуда насъщний, се възмущава платено от платена трибуна … В о ОТ ИМЕТО НА НАРОДА?!?!?!

В чл. 1 от Конституцията да знае Ко пише?

баба Пена
баба Пена
12 август 2022 14:02
Гост

Петко, момче младо, в нарушение си на чл. 212 ЗСВ отсЕкъде, но разчиташ, че няма ИВСС и можеш да си въздействаш на по-горната инстанция по висящо дело колкото си щеш.
Ама ефекта не си отчел, бе момче. Друго щеше да е, ако си доказан професионалист, та хората да си рекат, че се мяташ на амбразурата за правото. Пък то – Петко-активиста проявил активност. Чудо голямо!

Запознат
Запознат
12 август 2022 12:37
Гост

Преди известно време Русия се оттегли от Конвенцията за защита правата на човека и от Съвета на Европа. Дали може да се счита, че продължава да е страна по международен договор, за да подлежи искането за екстрадиция на разглеждане по чл.4, ал.1 от ЗЕЕЗА?

криво седи, право съди
криво седи, право съди
12 август 2022 12:07
Гост

Това навремето се случваше в Гуантамо и други затвори на янките, но вие мълчахте по въпроса.

Бай Петко
Бай Петко
12 август 2022 11:00
Гост

Цъкам ви минусете на тея дет не ме кефите

Bai petko
Bai petko
12 август 2022 11:01
Гост

minusite*

За протокола
За протокола
12 август 2022 9:20
Гост

Когато цъкам срещу коментари на лудия и продаден Петко на всеки „-“ ми дава и „+“.

Много добра работа на софтуерджиите на Сиела. Пък после пак се чудете как ПП печелят избори с техните машини!

Киртака
Киртака
14 август 2022 11:20
Гост

Прав си. Току-що го направих – цъкнах „-“ на соросоидния коментар под теб и веднага ми даде „+“. И не е за първи път.
Така е и с избортите резултати, и с всичко останало.

Адвокат
Адвокат
12 август 2022 9:16
Гост

Страхотен анализ. Надявам се и да има ефетк.

А за коментиращие: срам ме е от вас. Липсва ви въображение, да се поставите на мястото на Алексей Алчин, щото това у нас не се случва, но някъде там реалността е друга.

Шапка свалям на съдия Петков за написаното, както и за куража да го публикува.

Съдия
Съдия
12 август 2022 9:20
Гост

Неее, аз имам въображение, но съм се поставил на мястото на Цветан Василев!

Адвокат
Адвокат
12 август 2022 9:29
Гост

Много остроумно.

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 9:43
Гост

Вярно, трябва да имаш кураж, за да се изплющиш с името си и да напишеш подобни политически платени коментари, бидейки съдия.
Ако това ще ни направи по- добри българи да се поставяме на мястото на всеки един подлежащ на екстрадиране… Да, ама не. Тук казуса е с Русия и търсения ЕФЕТК е друг.

Адвокат
Адвокат
12 август 2022 8:34
Гост

Чета ви коментарите и се убеждавам за пореден път, че положението в България е отчайващо. Каквито ни народът и държавата, такива ни магистратите и правораздаването. На всички путинисти ще им кажа следното: чемодан-вокзал-Москва !

Съдия
Съдия
12 август 2022 9:23
Гост

Какви путинисти бе човек! Съдиите просто се възмущават, че колега коментира съдебно решение без да познава делото и се опитва да повлияе на горната инстанция да го обърне!

Адвокатът от по-горния коментар
Адвокатът от по-горния коментар
12 август 2022 9:39
Гост

Извинявайте, но вие сега казвате, че въз основа на публично достъпно решение, в което са обсъдени всички доказателства и са изложени мотиви, не може да се направи експертна оценка за решаване на казуса по същество? М?

Второ, всички би следвало да са далеч от мисълта, че въззивен състав от професионалисти може да се влияе от статии и лични мнения. Или считате, че не е така?

Възмущението на съдиите със сутрешното кафе, как с мнение по изхода на „чуждо“ дело се прави опит за оказване на влияние на въззивен състав – проблемите на първия свят.

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 9:51
Гост

Колега, коментаторът е от лобито ССБ и всеки, които иска да оцелее в съдебната система трябва да се съобразява, защото има натиск. Как се става зам. министър при Ицето също е въпрос, чийто отговор е ясен. Изразявайки публично мнението си той всъщност показва позицията на лобито, към което принадлежи – и това е ясно за всички. И да – има колеги, които предпочитат да не се занимават с тях и правят компромиси. Така че това Е НАТИСК и влияние.

Адвокат
Адвокат
12 август 2022 11:24
Гост

Ей, човек, ако не се привлече обществено внимание към този случай рашистките варненски съдилища тихомълком ще пратят руснака на заколение. Знам, че много от магистратчетата мразите да ви смущават кроткото и блажено провинциално живуркане, но чат пат се налага да давате отчет на обществото, което ви плаща заплатите. Разбра ли, човек ?

БМФ
БМФ
12 август 2022 13:45
Гост

Ако ти си aдвокат, аз съм балерина

А за Б
А за Б
12 август 2022 13:58
Гост

Какъв адвокат си ти бре, ти си си измамник и шопак

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 14:56
Гост

Без функционална и териториална компетентност.

потенис
потенис
12 август 2022 14:13
Гост

а на всички байдънисти – the bag, the station, washington

А за Б
А за Б
12 август 2022 8:16
Гост

Тоз Петко нероден трябва незабавно да напусне съдийската бригада без право на връщане!

Петко Петков
Петко Петков
12 август 2022 1:09
Гост

Да го духате педали дет ме тролите

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 23:47
Гост

Единствената ми надежда е повечето от коментиращите тук да не са юристи, не дай Боже да са съдии. Толкова посредственост и тотално отсъствие на връзка с действителността наистина ми идват в повече. Поздравления за анализа на Петков, който е съвсем допустимо обследване на принципните предпоставки за екстрадиция, а не е коментар на материалите по делото, както е уточнил самият той още в началото. За да си съдия на ниво е нужно да виждаш малко по-далеч от носа си, да имаш гражданска позиция, обща култура и да си в час с това, което действително се случва. А последното изисква доста четене… Покажи целия коментар »

Надрусания мравояд
Надрусания мравояд
12 август 2022 0:32
Гост

Това е наивен политически коментар, жалко, че има хора с толкова плоски разсъждения- Западът е добър, а Русия лоша по презумпция.

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 0:47
Гост

Петко, сам ли си пишеш коментари? Защото само ти си вярваш според мен. Това не е ли конкретен коментар на работата на колегите ти или това, че твърдиш в началото на текста, че не правиш подобни коментари е според теб достатъчно да замажеш очите на всичко по- тъпи от теб в този форум ? Това не е ли конкретен коментар: “Не е неочаквано, че представителите на Окръжния съд във Варна не познават практиката на Европейския съд в пълнота. При наличието на искане, натоварено с толкова съмнения обаче, е въпрос на елементарно професионално себеуважение…” Май всички освен теб са лоши юристи,… Покажи целия коментар »

Re:
Re:
12 август 2022 9:15
Гост

Това е коментар на проституиращ политически трол!

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 10:56
Гост

Доколкото ми е известно режима на Путин е от близо 20 години.Оттогова българския съд е допуснал предаването на немалко руски граждани.Този “пацифист” и “опозиционер “ е развивал печеливша търговска дейност и след анексирането на Крим. Напуснал по политически репресии,а поискал политическо убежище след като е бил задържах с цел екстрадиране.
Повечето от коментиращите тук не оправдават авторитарния режим на Путин,а оказването на натиск и влияние на български съд и призоваването да се нарушават международни договори.

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 11:18
Гост

И други не е „допуснал“

Въпроси
Въпроси
11 август 2022 23:40
Гост

На такъв безпристрастен съдия да попаднеш!

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 23:05
Гост

Алексей Алчен. Името е показателно

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 22:56
Гост

Снимката е толкова сериозна, колкото и съдържанието на статията. Пълно уронване на престижа на съдийската професия – селфи на Петков, озъбен, пред влакчета със спортно якенце….

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 23:03
Гост

Ъъ, изрично пише под снимката, че е на Алексей Алпин?

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 23:11
Гост

Значи много си приличат с Петков визуално. Селфиата изкривяват чертите.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 23:39
Гост

Това не е Петков, троле

Умнокрасив
Умнокрасив
11 август 2022 22:09
Гост

Тоя съдия голем рев е изплакал за някакъв дедесарин, дали от козяк нещо са му грантнали, или тепърва се напъва за грант?

Дядо Павел
Дядо Павел
11 август 2022 22:00
Гост

Какви убави протези си е сложил Петков! При кой зъболекар?

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 21:47
Гост

Тук – в този форум няма почти нито едно истинско правно мнение! По същество – Апелативният съд ще отмени акта на Окръжния съд. Защо ли – защото има „ново“ доказателство, от днес: „На руската журналистка Марина Овсянникова, добила популярност, с това че КРИТИКУВА офанзивата в Украйна на живо по телевизията, е наложена мярка домашен арест днес, в рамките на наказателно разследване, което може да доведе до затвор, обяви днес съд в Москва, цитиран от Франс прес и БТА. Щом за критика на властта се влиза в затвора, какво да говорим за правовостта на Руската федерация?!

Надрусания мравояд
Надрусания мравояд
11 август 2022 21:56
Гост

Статията е политическа, а не правна, при положение, че е топла, топла от печатницата на Дневник. Какво друго очаквате?

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 22:02
Гост

Русия е суверенна държава и предприемането на действия срещу лица, които уронват престижа на държавната власт или извършват противодържавна дейност е разбираемо на фона политиката например, която сE води от НПО-тата в България, Украйна, Грузия. Руснаците просто не допускат проводници на чужди антидържавни политики. И това май е въпрос на държавна сигурност, а не на проста „критика на властта“.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 22:10
Гост

Ясно – сега разбрах! Само че в България няма такова престъпление. С тези мантри НПО-та, „антидържавни“, „подводници“ сякаш се връщаме в риториката преди 1989 г., не ли?

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 22:27
Гост

чл. 100 от НК – конкретно за действията на Марина Овсянников

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 22:35
Гост

Ако сме във война с Македония и някой български журналист направи това, което е направила тя в полза на неприятеля, то мярката „домашен арест“ при наказание „доживотен затвор без замяна“ е направо приемлива. Вярно е, че този състав е от 1968 година, но риториката в случая е вярна и този е законът в сила.

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 8:23
Гост

И чрез критика срещу войната се постави в „услуга“ на друга държава? Всеки пацифист би бил подсъдим! А и престъпление (вече) в Русия е само това, че наричаш „специалната военна операция“ война. Е, трябва малко или да се помисли или да се образова човек преди да защити някаква теза, дори и тя да е безумна!

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 10:02
Гост

Не е САМО критика на войната, а явно противодържавна дейност, Цялото съдържание на плаката й е: „Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат. Руснаците са срещу войнат“. Въпросът за писането на коментари не изиска само образоване, но и морал и хигена. Казвате на черното – бяло.

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 11:15
Гост

Именно – морал, правото на свобода на изразяване, свободното слово в една демократична държава не трябва да се използва за подриване на свободата и демокрацията. Да се казва, че протест срещу войната е антидържавна дейност, т.е. престъпление, е именно злоупотреба със свободата на словото – по този начин се поощрява един антидемократичен, тираничен режим. „Войната е мир“, Лъжата е истина!“, „Тиранията е свобода!“. Наистина, въпрос на образование и философия за живота!

Анонимен
Анонимен
12 август 2022 14:02
Гост

Нищо не се разбра от написаното. Нещо като „првото да имаш право“. Прочети малко повечко ти за чичко Сорос.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 22:36
Гост

Връщаме се още по времето на Закона за защита на държавата. Но случващото се в историята не е случайно и от нея трябва да се учим.

Андреев
Андреев
11 август 2022 19:50
Гост

Съда във Варна е изключително предвидим, там всяко наказателно дело е предрешено в полза на Прокуратурата, мотивите ги пишат хроникьори от жълтите вестници или бивши КАТ-аджий, а самите дела са театрални представления.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 20:33
Гост

За сметка на това преобладаващо либералните СРС и СГП са напълно непредвидими, защото там съдиите са с толкова голямо его, че в напъна си да плювнат по прокуратурата или да се подмажат на някой адвокат или лобист са откъснали наказателното право изцяло от отношенията, които то трябва регулира. Единствената цел на постановените актове е да са в срок и да служат за кариерното израстване на магистратите…а може и за някоя почерпка.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 21:05
Гост

*СГС

Съдия
Съдия
11 август 2022 19:04
Гост

Колеги от ССБ, дали реално осъзнавате защо има огромно недоверие към вас сред съдиите!?

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 20:34
Гост

Не, те си мислят, че всички им завиждат и са невъзпитани.

Смешно откаченин
Смешно откаченин
12 август 2022 8:23
Гост

Минтой и Азис така отговаря , че му завиждат и…..

Съдия СРС
Съдия СРС
11 август 2022 18:36
Гост

Много е яко да си либерал от ССБ в днешни дни. Живееш си в плоския, черно-бял, двуизмерен, обидно примитивен свят, в който силите на Доброто (към които принадлежи всеки либерал) по цял ден се борят със силите на Злото (без съмнение доказани путинисти, кремълски тролове, главен прокурор, гербаджии и спецправосъдие). Хубавото на тази епична либерална борба е, че е предимно във Фейсбук и присъдружни медии и не изисква особени усилия – преписваш опорките написани от кака Мира и сдруженията, финансирани с обилни грантове, и си готов. Лошото е, че е пагубна за всички.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 август 2022 17:39
Гост

Моля осведомяването за ситуацията в Русия да става само и единствено от следните сайтове/медии/НПО:
Капитал
Дневник
Антикорупционен фонд
Хелзински комитет
Дойче веле
Свободна Европа
Оффнюз
всички мейнстрийм тв канали -БНТ/БТВ/Нова тв и т.н.
-други организации, спонсорирани от Фондация Америка за България
*Препоръчвам да се обърне внимание на Антикорупционния фон, защото Мирослав Иванов цитира данни за престъпността в България именно оттам и Гешев беше потресен по време на изслушването – дали от неверници данни или от това, че юрист се аргументира в стил ГуглЛена,нз

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 август 2022 18:12
Гост

Госпидинът що не коментира смъртната присъда в САЩ? Или там при екстрадирането нашият съд действа в условия на обвързана компетентност- аксиоматична константа.

Защо не Лалов?
Защо не Лалов?
11 август 2022 17:00
Гост

А защо не публикувате коментар или статия от бившия съдия и виден общественик Методи Лалов? Нещо го забравихте напоследък… Защо така? И Лозан Панов и него… Странна работа… Нали сте обективен сайт, дайте повече гледни точки…

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 16:14
Гост

Как се прави аналогия и паралел между случай в Турция и бъдещо развитие на случай в Русия аз не успявам да проумея. Нали сами разбирате, че ако подобен извод е направен не под формата на статия в правен сайт, а в жалба, то всеки практикуващ юрист, който я разглежда ще си помисли, че подателят страда от психично заболяване: „… Днес, седем години по-късно, Абдуллах Бююк все още се намира в турски затвор без присъда. Ако Алексей Алчин бъде предаден на Русия и междувременно не бъде убит – може да очаква същото.“

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 16:25
Гост

ДБ и НПО-тата покрай тях, правят всичко, шаманстват, оракули, звездобройци, специалисти по всякакъв вид право, междупланетно и т.н.т. След това лирично отклонение, няма как да се направи преценка и да се вземе някакво решение по-вътрешно убеждение без да си се запознал с делото, аз не съм чувал досега съдебно решение да е постановено с основа медийни публикации. Нелепо е съдии да коментират публично актове на други съдии. Ако наистина има съдебна грешка и недостатъчно изследване на фактите, то Апелацията ще го поправи. Това е. Всичко друго няма общо с правото! И хората от тези кръгове апелират за съдийска независимост, НО… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 16:30
Гост

Да, натиск и лобизъм е. И то за тази тяхна дейност получават поощрения и протекции.

А за Б
А за Б
12 август 2022 9:54
Гост

Не само поощрения и протекции получават.

И НАЗНАЧЕНИЯ!

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 16:37
Гост

Съдийската независимост не означава, че каквато и издънка да е направил съдията, всички около него трябва да стъпваме на пръсти, сакън да не повлияем на независимостта на горната инстанция. Публичното обсъждане от експерт или от лаик с уговорката, че не познава делото и е възможно някои от отправените упреци да са неоснователни, е полезно най-вече за горната инстанция. Ако общественото недоволство срещу обжалваното решение не се подкрепя от доказатествата по делото, това трябва да бъде обяснено ясно и убедително в съдебния акт на въззивната или касационната инстанция.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 16:45
Гост

Зависи от казуса – всичко за съдийската независимост е ad hoc и зависи дали съдията от горната инстанция е от ССБ.

КАЗВАМ
КАЗВАМ
11 август 2022 16:06
Гост

Трябва да се създаде Институт за европейско право и европейска идеология, който да бъде научен и изследователски институт към БАН, с функциите да следи идеологическата европейска линия в българската съдебната практика, да следи за противоречия с европейското право на ЕС, с европейската научна и приложна демокрация, и научните работници, съдилищата, прокуратурите, следствията, адвокатските кантори и т. н., които нарушава европейското право и демокрация на ЕС, да бъдат санкционирани от Института, да бъдат и освобождавани, а адвокатските кантори – закривани. Който противоречи на правото на ЕС и идеологията на Европейския съюз, няма място в съдебната и академичната система на България. Само… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 16:17
Гост

Прекрасна идея. И като в комунизма – който мисли по- различно може даже в някой лагер да го бутнете…

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 16:19
Гост

Иронията Ви би била уместна във форум на правна общност в развита и богата европейска държава. България не е нито развита, нито богата, и причината за това не е членството в ЕС и НАТО, а неизживените илюзии, че е възможно връщане към режима преди 1989 г. или че следването на авторитарните практики, прилагани от Путин, ще ни направи богати и щастливи. Нито първото е възможно, нито второто е вярно.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 16:27
Гост

Колега, държавите се делят на християнски и мамонски. Това не е ирония. Идеята Ви наистина би се харесала – още разходи за държавата, повод за политически уволнения на мислещите, работа за политически назначени хора.

Мммм сори
Мммм сори
11 август 2022 16:33
Гост

Такива комунистически системи няма как да бъдат създадени в 21-ви век

марс
марс
11 август 2022 17:06
Гост

Боже Боже
Така казваше баба ми

А за Б
А за Б
12 август 2022 9:57
Гост

Не си още взела белото Ленче!

Още от сутринта трябва да се почва. И редовно при това.

кики
кики
11 август 2022 17:03
Гост

За да не се налага да ти закриват адвокатската кантора, най-добре о време да емигрираш в СССР, може също така в Северна Корея, Куба, Мианмар,Северна Еритрея. Избор имаш! Защо да стоиш тук и да пъшкаш под този демократичен гнет?

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 17:12
Гост

Адвокат, който симпатизира на политиката на Путин, е като монахиня, която се е абонирала за платен порно сайт.

Еххх завист
Еххх завист
12 август 2022 8:34
Гост

Ами щото съм си в България и не смятам да св съобразявам с чужди привнесени правни системи а с Българската . На който не му харесва българските съд , прокуратура и закони да си нега в Лондон, Брюксел …. , а не да пъди нас !!! Аман от чуждопоклонници беше казал Паисий някога “Оооооо неразумний юроде/ европеецо/ , Поради що се срамиш да се наречеш българин …..

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 16:02
Гост

Зам. Министър при Бойкикев. Това е диагноза и древноегипетско проклятие едновременно. От такива не чета и една буква. Каквото и да са написали. Дали в Дневник, Капитал или лекс. Бг, ми е все тая. Да си се събират със Станкушев, Янкулов, Стояна, малеевите, Стоян Михалев и т.н. и да си се облъчват взаимно, както и да си се радват. При нормалните хора, тези глупости не вървят.

Рики
Рики
11 август 2022 15:54
Гост

Явно е, че представителите на Окръжния съд във Варна не познават практиката на Европейския съд в пълнота.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 15:57
Гост

Дали е явно наистина? Защото в момента четем на Петко платения комента, който е по чуждо дело, с което не е ясно той как и кога се е запознал…а и как е преразказал. Лекс не е професионален юридически сайт, а поръчков – това е ясното.

Русофил
Русофил
11 август 2022 15:50
Гост

Моите уважения към украинците и искрени съболезнования за жертвите, които дадоха. Но те си го изпросиха. Путин колко пъти ги предупреждаваше?

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 15:58
Гост

Това мнение какво общо има с въпроса за екстрадицията, допусната от съда във Варна.

кирчо
кирчо
11 август 2022 17:07
Гост

Трол, я марш

:))))
:))))
11 август 2022 15:36
Гост

Той Петков затова ще си загине в Районния съд, никога няма да види градския, апелативния и върховния.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 15:48
Гост

Напротив – още една две такива статийки и може като Калпака направо в Апелативен или ВКС.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 16:22
Гост

Ще е интересно да прочета коментара Ви, когато Петко стане министър на правосъдието или член на ВСС, а след години и конституционен съдия.

Петко, Петко чуждопоклоннико
Петко, Петко чуждопоклоннико
12 август 2022 8:39
Гост

Абе то за неговия интелект и райнно е голямо постижение . Та този човек пише безумия и не познава българските закони и практика и обществено мнение .

А за Б
А за Б
12 август 2022 10:00
Гост

Първо да загине. Пък после на лобното ща му праим голо хорце. Платено от Путин. Естествено.

Любител
Любител
11 август 2022 15:35
Гост

Много е сложно , за да се коментира така категорично и едностранчиво. Аналогията е опасна, но са ми известни случаи на граждани на Беларус, които, докато са били в страната си, са нямали никакви опозиционни изяви, напротив – подкрепяли си Лукашенко. След като от управляваните от тях дружество изчезват огромни суми, се озовават в България и започват да плюят по Лукашенко чрез всички медии, в които пробият. После на делото за екстрадиция – „опозиционер съм, грози ме смърт“. А това, че в Русия правосъдието е малко странно понятие, е известно отдавна.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 15:33
Гост

Айдеее, всеки недооценен районник започна да ръси акъл и да вади жезъла от раницата.Подобни напълница специализираните и сега им трием задниците по неграмотно образуваните и водени дела.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 15:37
Гост

От Вас, колега, лъха престиж. Да му се поиска на човек да прибере жезъла и да го пообършете.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 16:00
Гост

Каквото е позволено на Юпитер, не е позволено на вола.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 16:21
Гост

Явно сте и езичник. Юпитер не е актуален от 2022 години.

Небе
Небе
11 август 2022 17:13
Гост

Лъха себеусещането му за величие, незаменимост и собствено превъзходство, които е супер глупаво, защото липсва усещане за собствената му незначителност в космически аспект

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 18:22
Гост

В последно време страната се напълни с районници-онанисти.

А за Б
А за Б
12 август 2022 10:03
Гост

Кажи го напрао – иуди и чикиджии!

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 15:23
Гост

Съгласен съм, че не е ОК съдия да коментира публично решение на друг съдия, но в случая са прекрачени някои граници и е правилно да не се правим на по католици от папата. Естеството на производството за екстрадиция изисква съдът да съобрази и политическия контекст в чуждата държава. Формалният подход, който е приложил Варненският окръжен съд, го е превърнал в маша в ръцете на един чужд авторитарен режим. Да се надяваме апелативният съд да е на висота.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 15:28
Гост

Ако за Вас неформалния подход е предположението, че щом е Русия, то той ще бъде мъчен, значи границите определено са прекрачени в друга посока. Вярно е, че тази посока сега е по- модерната, но политическата конюнктура не може да бъде мотив за предположения, още повече за отказ при извършено данъчно престъпление. ДАНЪЧНО.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 15:54
Гост

Точно по делата за екстрадиция политическата конюнктура в чуждата държава е от съществено значение за спора и подлежи на задълбочено изследване въз основа на събраните доказателства по искане на страните или по инициатива на съда. При това няма никакво значение дали чуждата държава е Русия, КНДР, Алжир, Франция или САЩ.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 16:23
Гост

Да – подлежи на задълбочено изследване, но НЕ И НА ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ.

Кики
Кики
11 август 2022 15:15
Гост

Хич не ми се вярва, че човекът няма да бъде подлаган на мъчения.

Красимир
Красимир
11 август 2022 15:17
Гост

Особено след ясната му позиция и публичното скъсване на паспорта му.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 15:23
Гост

Тук бъркате мотива на извършеното – паспортът е скъсан, за да има политически елемент и да не бъде екстрадиран… И аз бих постъпила на мястото на Алчин така. Правиш политическа демонстрация въпреки криминалния характер на всичко извършено до момента и си осигуряваш публика, овации и подкрепата на всички НПО-та на САЩ. И изведнъж ставаш боец против Путин, а не престъпник….

Пламен Панайотов
Пламен Панайотов
11 август 2022 15:11
Гост

Дами и Господа, четем екзистенциалните терзания на един съдия русофоб.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 15:18
Гост

Той даже не е и русофоб, защото едва ли мисли за друго освен за търбухчето си и за кариерката си. Просто това са му казали да пише. Ако се касаеше до истинско лично мнение щеше да е друго, но това е поръчка.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 15:05
Гост

Понеже Мира няма вече лице да пише лобистки статии ни пробутват Петко, но Петко пише глупости. Много слабо- да мотивираш с предположения и преразказ на факти по дело (ЕДНО) за случай преди повече от седемнадесет години. Може би някой трябва да напомни на Петко,че средствата с които се спонсорирано ССБ идват от САЩ, а там не бият, но директно изпълняват смъртни присъди. Голямо излагане.

Възхитен
Възхитен
11 август 2022 15:03
Гост

Малко не е окей, съдии да коментират решения на съдии, все пак те не са запознати с материалите по делото, а имат как да го кажа информация от медии, медии като тази от статията не са ОК с всичко, свързано с Русия. Как точно ССБ, как точно Дневник хората им е ясно за какво иде реч.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 15:01
Гост

Моторен, извинявам се за грешката.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 15:03
Гост

Ноторен

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 15:00
Гост

А Петко откъде вади извода, че в Русия убиват и малтретират затворници. Или това според него е моторен факт? Аман от гъзолизци.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 15:04
Гост

Така са му казали да пише. Той не вади изводи – той просто слуша.

Бисер
Бисер
11 август 2022 15:22
Гост

Личното му отношение ми идва малко в повече.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 21:19
Гост

Абе, хора вие не четет ли новини? Или по цял ден дращите коментари? Айде вижте какво се случва на хората в Русия, изказали мнение или нарекли войната Война. Не видяхте ли какви закони са приели в последно време? Не прочетохте ли за днешния арест на журналистката с плаката? Хора, които нямат връзка с действителността са седнали да коментират

Мирела Миланова
Мирела Миланова
11 август 2022 14:54
Гост

Алексей Алчин – президент на Русия!!!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 август 2022 14:54
Гост

Лекс, какво общо има тази статия с българското право??? Публикували сте лично мнение на съдия, който съм сигурен, че не разполага с непосредствени впечатления за ставащото в РФ, а и не е му е работа да се меси в решенията на суверенна държава. Не ми се чете какви е наговорил за Ходорковски и Навални. Първият е алчен олигарх, който е приватизирал на безценица огромни дялове от ключови за икономиката отрасли – нефт, газ , които е искал преродаде на Запада о да превърне Русия в де факто колония от рода на Ирак, Либия и т.н. ( знаем им съдбата). Вторият… Покажи целия коментар »

Христина
Христина
11 август 2022 14:53
Гост

В Русия само послушковците оцеляват

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 14:59
Гост

И в ССБ е така.

Николай Христов
Николай Христов
11 август 2022 14:52
Гост

Чудя се дали председателят на съдебния състав, разрешил екстрадицията на Алчин спи спокойно

Ники
Ники
11 август 2022 15:23
Гост

Eкстрадират ли го, Алчин е обречен.

Меглена Стойчева
Меглена Стойчева
11 август 2022 14:50
Гост

Поклон дълбок пред Алчин. Съзнавайки, че с действията си подлага на изключителна опасност собствения си живот и дори живота на близките си, отстоява своята гражданска позиция, разграничавайки се от зловредните действия на Путин

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 14:56
Гост

Щом е срещу Путин и милиади да е откраднал е добре да му се покланяме дълбоко и да пишем в негова защита… ха ха ха

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 14:50
Гост

Понеже Мира няма вече лице да пише лобистки статии ни пробутват Петко, но Петко пише глупости. Много слабо- да мотивираш с предположения и преразказ на факти по дело (ЕДНО) за случай преди повече от седемнадесет години. Може би някой трябва да напомни на Петко,че средствата с които се спонсорирано ССБ идват от САЩ, а там не бият, но директно изпълняват смъртни присъди. Голямо излагане.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 14:49
Гост

Американските подлоги на А за Б в действие. Чудя се защо мъчат и себе си, и съда! Както и защо се дава трибуна на такива от лекс, но явно са пристрастен и необективен сайт.

Анонимен
Анонимен
11 август 2022 16:02
Гост

А аз пък се чудя дали българските съд и прокуратура нямат нужда от прочистване от фенове на авторитарни режими. Не върви някак си да си се клел в Конституцията от 1991 г. и да се гнусиш от Еврогейския съюз и от американски подлоги.

Василка Тодорова
Василка Тодорова
11 август 2022 14:49
Гост

Понякога се чудя има ли нещо човешко изобщо в Путин. Готов е с всички средства да постига целите си

Щерев
Щерев
11 август 2022 15:26
Гост

A, щото украинците не са.

Григор Симов
Григор Симов
11 август 2022 14:48
Гост

Мисля, че никой не се колебае, че не може да се вярва на руските гаранции

Валентин
Валентин
11 август 2022 14:44
Гост

От президента може и да се иска политическо убежище, но от Румен Радев да използва конституционното си правомощие за защита на Алексей Алчин от Путин – НЕ.

Задълбочен читател
Задълбочен читател
11 август 2022 14:46
Гост

Вероятно вече президентът е информиран за това от юридическите си съветници и не би било изненадващо да го предостави на Алексей Алчин с пълното съзнание, че това не би попречило на неговото предаване на държавата, към която определено изпитва симпатия.

Нато Петров
Нато Петров
11 август 2022 14:40
Гост

И после нека си разчитаме на руския газ…

Тодоровски
Тодоровски
11 август 2022 14:40
Гост

Варненският съд в друга реалност ли съществува. Не била
налице никаква опасност Алексей Алчин да бъде подлаган на мъчения или унизително и нечовешко третиране… Да го светна, че практиката показва, че съществува РЕАЛНА опасност същият да бъде подлаган на мъчения или унизително и нечовешко третиране

Георги Ат.
Георги Ат.
11 август 2022 14:37
Гост

Aми ако всеки криминален в чужбина почне да протестира, да си пали паспорта и да скандира удобни тези, за да излезе политически, като му запари под краката?
Доста лековата статийка … за съдия.

Русофоб
Русофоб
11 август 2022 15:36
Гост

Политическо убежище не се иска ей така – палиш си паспорта и готово. Трябва в твоята държава да има условия за политически репресии и преследване.
Има ли такива в СССР2? Има естествено.

Но ти не можеш да отидеш в Германия, да си запалиш паспорта и да кажеш „искам политическо убежище“.

Георги Ат.
Георги Ат.
11 август 2022 16:04
Гост

T.e. всеки дошъл от Раша е потенциален политически беглец, пък бил и той там криминален елемент, защото има условия за политически репресии в страната му? И „Прощават“ ли се криминалните деяния в Русия ако се заявиш срещу властта на Путин и започнеш „начисто“ в нова държава?

Пешо
Пешо
11 август 2022 14:28
Гост

Можем да не коментираме нищо друго, освен кагебейския прийом на Путин да тормози инакомислещите. Ако скоро другарят Алчин се тръшне натровен с Новичок, няма да се изненадам