Министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и министърът на икономиката Емил Караниколов ще подадат оставки утре, след като изрично им ги е поискал премиерът Бойко Борисов.

От ГЕРБ съобщиха, че решението е взето след среща на Борисов с областните координатори на партията. По време на заседанието те са поискали освобождаването на тримата, за да се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и конкретните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски. Според областните координатори ГЕРБ незаслужено търпяла негативи заради спекулациите в обвързване с ДПС.

„Партията оценява високо приноса на финансовия министър Владислав Горанов за приемането на България в чакалнята на Еврозоната и водената политика на финансова стабилност. По време на срещата беше дадена и висока оценка и за вътрешния министър Младен Маринов, под чието ръководство МВР отбеляза добри резултати в борбата с контрабандата, битовата престъпност и трафика и търговията на наркотици. Беше оценен и приносът на икономическия министър Емил Караниколов за увеличението на чуждестранните инвестиции в България“, се казва в съобщение на управляващата партия.

Малко по-рано от правителствената пресслужба съобщиха, че Горанов, Маринов и Караниколов са в готовност да подадат оставките си и утре ще внесат документите.

Новината за рокадите в кабинета идва по време на поредна вечер на антиправителствени протести и въпреки убеждението на премиера, изказано по-рано днес, че оставката няма да реши проблемите в страната.

По-рано днес президентът Румен Радев отново призова за оставки на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. В ново обръщение към народа, държавният глава каза, че доверието към управляващите е изгубено, а олигархичният властови модел е изчерпан и отречен от хората.

„Рестартирането на политическия процес и модернизацията на страната ни минава през оставка на правителството и на главния прокурор, и честни избори. Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта. От нас, от всеки един от нас зависи това да се случи“, каза Радев.

По думите му, мобилизацията на българите е израз на националния консенсус „антимафия“ и решимостта да не се търпи повече корупцията и „нейният чадър в прокуратурата“, срастването на властта с медиите и „дълбоката държава, която ерозира демократичните институции и закони“. Радев подчерта, че мафията се храни от страха и апатията, а борбата за справедливост и свобода е в ръцете на хората от протеста.

„Оскърбителните внушения, че хилядите българи по площадите, са платени и манипулирани, че са тинята на обществото, издават арогантност, политическо безсилие и интригите на задкулисието“, каза още Радев и добави, че никога народът не е бил по-единен в искането за законност.

„Сметките на кабинета и главния прокурор да оцелеят с внушения и интриги, отказът да се чуе гласът на България, само удължава кризата“, добави президентът и призова полицията и протестиращите към ненасилие и избягване на провокации.

В същото време управляващите от ГЕРБ днес са обсъждали три варианта за излизане от кризата. Това се е случило на среща между премиера Бойко Борисов, ключови министри от кабинета и кмета на Варна Иван Портних, съобщи БНР.

Първият вариант предвиждал подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори, но повечето от присъстващите били на мнение, че вариантът е рисков за големите енергийни проекти на страната.

Вторият вариант включвал назначаване на преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер след вота на недоверие през следващата седмица, по време на който депутатите от мнозинството да гласуват „въздържал се“, след което президентът ще връчи мандат първо отново на ГЕРБ като най-голяма парламентарна сила.

Третият вариант предвиждал смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиер.

По време на обсъждането е било изразено мнение, че само две партии – ГЕРБ и ДПС, са готови веднага за предсрочни избори, тъй като имат добре организирани структури в цялата страна. Окончателното решение ще бъде взето след завръщането на премиера Борисов от Брюксел, където ще има присъствено заседание на Съвета на ЕС.

44
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 юли 2020 10:26
Гост

Премиерът тази сутрин официално обяви, че министри от кабинета му са „привързани към Делян Пеевски“ и твърди, че ще си изкара мандата?! Министри, които бяха замесени в огромни скандали и срещу които никой не предприе нищо?! Ролята на глупав и прост пожарникар, който е станал жертва, няма да спаси мутрата този път. ЗАТВОР

Анонимен
Анонимен
15 юли 2020 23:13
Гост

Доста жалък опит. Борисов освобождава баласта и се надява, че това ще бъде достатъчно да се закрепи до края на юли, за да може да завърши текущите схеми и да подготви почвата за службен кабинет и пълна амнезия за скандалите, в които е бил замесен. Само че не знам дали до края на юли суверенът няма да е набрал толкова енергия, че да не желае да забрави (както досега се случваше).

без страх
без страх
15 юли 2020 22:48
Гост

Борисов наистина ли си вЕрва, че като е приел оставките на трима от министрите си народът ще се укроти?

Не, този път няма да му мине номерът!
Дните му, а и дните на Гешев са преброени.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2020 7:14
Гост

Я, кажете защо толкова ви е страх от Гешев?

ГЕШЕФТаров
ГЕШЕФТаров
16 юли 2020 7:22
Гост

Гешев не предизвиква толкова страх, отколкото отвращение ! Срам за правото, за юриспруденцията. Срам за всички нас, защото е марионетка на част от олигархията, която воюва с друга част от нея.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2020 7:52
Гост

Ясно е, че не можеш да се харесаш на снимки. Затова донякъде разбирам за отвращението. Но не става ясно въз основа на какво го възприемане като марионетка?

От горния
От горния
16 юли 2020 9:14
Гост

Да се чете „всички“, вместо „снимки“

Тия минусчета и плюсчета, дето ги слагате тук, вероятно ви носят божествено удовлетворение, а?

Коко-Роко
Коко-Роко
16 юли 2020 9:38
Гост

А вие, анонимнико, ако се интересувате вероятно на зряла възраст от плюсчета и минусчета и се опитвате с такива изтъркани провокативни „въпросчета“ (пак във Вашия стил) да водите диалог, то или сте евтин трол или посредствена личност … в което няма лошо, защото сте си намерили и Вие място под слънцето, но просто не тук – тук не Ви е мястото.

без страх
без страх
16 юли 2020 10:07
Гост

Анонимен: Я, кажете защо толкова ви е страх от Гешев?
Мен да ме е страх?

Оооо, Aнонимен, ще ти отговоря така:
Простено да ти е НЕВЕЖЕСТВОТО…

Анонимен
Анонимен
16 юли 2020 11:04
Гост

Искрено се забавлявам с вас, последните двама. А бе, сладури, това е правен сайт. Затова да ви открехна – за да говориш срещу някого, пък било то и срещу омразения ви Гешев, требват доказателства…
Срам и позор за гилдията е, ако вие сте магистрати. Аре у лево…

анонимен
анонимен
15 юли 2020 21:10
Гост

Бойко, оставката на Гешев, Дани и на Влади искаме. Дисциплинарни уволнения за полицаите – биячи. Смислени законодателни изменеия, реформа в прокуратурата. Висок морал в управлението. Не щем драми със служебни кабинети и предсрочн избори (следващите са прекалено скоро). Туй то.

без страх
без страх
15 юли 2020 19:24
Гост

Народът се пробуди. Младата кръв потече в жилите на обезверените граждани. Това означава само едно – ОТПОЧНА СЕ, ЗАЩОТО
„НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ ЩО НЕ ГАСНЕ“!

Давид
Давид
15 юли 2020 19:03
Гост

От неговите уста, в Божиите уши.

Питко
Питко
15 юли 2020 19:00
Гост

А Пеевски кога ще го резнат?

Фермер
Фермер
15 юли 2020 19:01
Гост

Тази св..я е непоклатим. Ама нали са партия с Боко.

Отговорко
Отговорко
16 юли 2020 7:26
Гост

Това зависи от теб, от мен и от останалия народ. Вместо да питаш, излез и протестирай. Не чакай по стар български обичай я дядо Иван, я някой друг да го резне, защото в такъв случай ще те надживее !

Escargot
Escargot
15 юли 2020 18:54
Гост

Изключително прав е, че мафията се храни от страха и апатията. А хората наистина да много уплашени и повечето са се свили в черупката си.

адвокат
адвокат
15 юли 2020 18:49
Гост

Гешев позор! Оставка и затвор! А след него и цялото ОПГ, барабар с обслужващата измет!

Анонимен
Анонимен
15 юли 2020 18:48
Гост

Хора, казвам ви, ако Гешев си тръгне нещата ще се пооправят

Дима
Дима
15 юли 2020 18:57
Гост

Бял кахър ни е. Първо тези в НС, които чадъросват престъпницитвче.

Офталмолог
Офталмолог
15 юли 2020 18:59
Гост

Я си тури едни очила. Та той е такава маша и бухалка. Пълно недоразумение.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2020 18:47
Гост

Борисов, чао, хайде чао, хайде чао, чао, чао

Рони
Рони
15 юли 2020 18:47
Гост

Давай Радев! Само така.

Чичо Сам
Чичо Сам
15 юли 2020 18:45
Гост

Къде ги тез експерти, бе Боко? Защо досега не си ги сложил за министри?

Анонимен
Анонимен
15 юли 2020 18:44
Гост

Оттеглянето на Бойко няма да е изненада. Според мен той самият си даде сметка в началото на този мандат, че това му е последен. Време е да отдели повече внимание на внучетата

Bаня
Bаня
15 юли 2020 18:48
Гост

И да си харчи парите със здраве.

Иво
Иво
15 юли 2020 18:54
Гост

В затвора много пари не му трябват.

Иво
Иво
15 юли 2020 18:52
Гост

Внучетата ще му ходят на свиждане.

тикволог
тикволог
16 юли 2020 7:27
Гост

Рано е за внучетата. Първо в затвора, а после може.

Наблюдател
Наблюдател
15 юли 2020 18:43
Гост

Радев няма да се откаже, защото знае, че ако загуби тази битка, ще падне и във войната, демек може да го разнасят като пръскачка из лозе по спецсъдилищата след има няма година и половина. Не, че обвиненията ще изкарат, ама кой се вълнува от съдебните актове…

Анонимен
Анонимен
15 юли 2020 18:42
Гост

Хайде всички Чао. Искам нови лица, особено нов главен прокурор

Демократ
Демократ
15 юли 2020 18:42
Гост

Мутрите са все още на власт. Това е недопустимо за една демократична държава като нашата.

Spifermen
Spifermen
15 юли 2020 18:43
Гост

Ти на какво си? Каква демокрация, какви 5 лева. Мафията ни е обримчила здраво.

обективен
обективен
16 юли 2020 7:36
Гост

България не е нито демократична, нито правова държава !!! „Демос“ и „кратос“, т.е. власт на народа: такова нещо няма. Има власт на олигархията над народа. Манипулираните избори само създават впечатлението, че народа избира демократично.
Няма демокрация без хуманизъм ! Русо и Монтескьо са писали по въпроса. Какъв хуманизъм проявява държавата към стотици хиляди пенсионери, чиито пенсии не покриват минимума за физическо оцеляване ???

Анонимен
Анонимен
15 юли 2020 18:44
Гост

Ааа, тя демократична ли била…

симо
симо
15 юли 2020 19:08
Гост

Особено когато идват избори.

Димо
Димо
15 юли 2020 19:10
Гост

Знам ли. Така разправят тия от ГРОБ.

Джанго
Джанго
15 юли 2020 18:41
Гост

Аз имам едно питане: Кой създаде мутрите? Не бяха ли тези, които издигнаха Радев за президент? Само питам, че не помня добре вече на тези години.

Гинко Билобев
Гинко Билобев
15 юли 2020 18:50
Гост

Обърни се към личния лекар.

обективен
обективен
16 юли 2020 7:40
Гост

Ние ги създадохме, като народ ! Бяхме достатъчно неопитни, наивни и страхливи, за да се доверим на негодни политици ! По стар български обичай обаче обвиняваме само едни от нас, с което ни пречи да се превърнем най-после в нация.

???
???
15 юли 2020 18:40
Гост

Абе, хХубаво гоним тия, ама да не дойдат ония.

aze
aze
15 юли 2020 18:51
Гост

Да не стане от трън, та на глог.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2020 18:39
Гост

Оставка!!!

Bee
Bee
15 юли 2020 18:45
Гост

Надали ще си я подадат. Топнеш ли веднъж пръста в кацата с мед…