Полк. Румен Петков е новият председател на Военно-апелативния съд. Той бе избран с 9 гласа „за“ от членовете на Съдийската колегия.

Неговият опонент – досегашният шеф на съда полк. Димитър Фикиин получи четири гласа в своя полза. Атанаска Дишева си направи отвод в началото на обсъждането поради близките си приятелски отношения с Румен Петков.

Една от темите по време на изслушването на двамата кандидати естествено беше бъдещето на военното правораздаване. Както е известно, има две противоположни идеи – едната е за намаляване на броя на военните съдилища поради изключително ниската им натовареност, а другата е за промени в законодателството, с които да се разшири тяхната компетентност.

И двамата кандидати застъпиха позиция, че е по-добре да се увеличат правомощията на военните съдилища като така може да се помогне на общите съдилища (виж повече тук и тук).

Според Димитър Фикиин, ако законодателят не възприеме тази идея, то може да се тръгне към намаляване на броя на военните съдилища, но при съблюдаване на достъпа до правосъдие и дислокацията на въоръжените сили. Може да се съкратят един или два първоинстанционни съдилища или пък някой да се преобразува в териториално отделение, е неговото мнение.

Румен Петков на свой ред каза, че преди да се пристъпи към закриване на военни съдилища, е по-добре да се обсъди със законодателя какви са намеренията му по отношение на внесения проект за промени в НПК, с които се предлага разширяване на правомощията им.

И двамата коментираха делото „Мустафа срещу България“ (виж повече тук). Един от изходите, които преди време предложи Съдийската колегия, е да се девоенизират магистратите. Но Петков и Фикиин обясниха, че трябва да се помисли и за съдебните заседатели, които са армейски офицери.

Според Петков въпросът със заседателите не е лесен за решаване, понеже те трябва да имат специални знания, за да могат да участват в разглеждането на военни дела. Той предлага въпросът да бъде обсъден с неговите колеги, съдии от Върховния касационен съд и правителствените агенти в Министерството на правосъдието. По думите му всеки казус трябва да бъде разглеждан отделно като вероятно ще се наложат и законодателни промени.

Иначе по отношение на работата на Военно-апелативния съд, Румен Петков отправи и леки критики към досегашното ръководство. Той обясни, че годишно се издават около 440 заповеди във връзка с организацията на работа, които се отнасят до 18 човека – шестима съдии и 12 служители. За него това е свръхрегулация и е добре да се помисли да се намали броят на заповедите. Петков каза още, че нарежданията не се изпращат по пощата, а се връчват на всеки срещу подпис. За него това не е удачно, защото в условията на пандемия следва да се ограничи личния контакт и да се използват повече модерните технологии.

Петков обърна внимание и на друг факт – във ВоАпС има петима титулярни съдии, трима от които ще се пенсионират в близките три години. Един от тях е самият Димитър Фикиин. Заради това Петков призова да се мисли за кадровото обезпечаване на съда.

След изслушването само двама членове на СК на ВСС взеха думата, за да обявят, че ще подкрепят Румен Петков.

Драгомир Кояджиков обясни, че Петков познава много добре работата и проблемите във Военно-апелативния съд и ще гласува за него. По отношение на Димитър Фикиин, поясни, че добрите пожелания, които е изложил в концепцията, вече 6 години не е успял да реализира. Отбеляза, че за Съдийската колегия е останало тайна решението на общото събрание на съда за промени във военното правораздаване. Кадровиците научили за него едва когато комисията за натовареност започнала консултации и анализи за промените там.

Не видях в ретроспекцията на Димитър Фикиин какво през тези 5-6 години реално е направил за промени в системата на военното правораздаване, независимо че натовареността там драстично е намаляла и то с една геометрична прогресия. Затова кредитът ми на доверие ще бъде насочен към другия кандидат. Това, че регулирането на отношенията в този съд става с 440 заповеди също не е добър атестат, но все пак става дума за военни хора, с друго поведение и нагласа и не би трябвало да бъде порок“, изтъкна още Кояджиков.

Севдалин Мавров също заяви, че ще подкрепи Петков. „Той показа и се държа като истински офицер. В цялото си изказване не се опита да се хареса на нито един от нас. Дай Боже да го изберем, за да продължи военният съд да функционира като такъв“, каза Мавров.

Така с 9 на 4 гласа Военно-апелативният съд има нов председател и той е Румен Петков.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 април 2021 12:28
Гост

Бе вие нормални ли сте бе?
Румен Петков от АБВ даже не е юрист. Естествено, че е друг със същото име. Пълни идиоти!!!

Анонимен
Анонимен
13 април 2021 12:36
Гост

Ама вярно са уникални идиоти!

Меринчев
Меринчев
13 април 2021 11:28
Гост

Политика в действие. Страшна демокрация сме. Ясно защо АБВ не си даваха зор на вота.

Бобо
Бобо
13 април 2021 11:29
Гост

Зор да си дадат> Каквъ зор да си дадат, те са изчезваща партия, като едно време БАСТА, АТАКА, България без Цензура…

Анонимен
Анонимен
13 април 2021 11:28
Гост

Чакаме още шокиращи и безумни решения от това събрание. Явно ще има.

Анонимен
Анонимен
13 април 2021 11:27
Гост

Един провален политик и човек ще го назначавате. Нелепи сте.

Анонимен
Анонимен
13 април 2021 14:08
Гост

Малко четете, това е един достоен полковник, а не политика Румен Петков. Съвпадение на имената!

Flarken
Flarken
13 април 2021 11:27
Гост

Ако говорим за Румен Петков на Седефчо Първанов човека, то това си е много интересно назначение. Не е имало други ли?

Анонимен
Анонимен
13 април 2021 11:26
Гост

Ха така. Сега стана интересно. Интересно е.

Drob4ev
Drob4ev
13 април 2021 11:25
Гост

Моля да се уточни. Става дума за Румен Петков от АБВ или става дума за друг Румен Петков? Защото не знам Румен Петков от АБВ да се ползва с уточнението, че е полковник. Друг ли е този човек или е същия?

AnimalMan
AnimalMan
13 април 2021 11:26
Гост

Аз друг Румен Петков в мрежата не намирам. Има един, но той е Георги Петков. Явно за човека от АБВ става дума, а това повдига много интересни въпроси!

Анонимен
Анонимен
13 април 2021 12:34
Гост

Вие тук сте уникални малоумници! Съвпадение на имената!

Анонимен
Анонимен
13 април 2021 14:05
Гост

Глупости, полк. Петков, няма нищо общо с политика Румен Петков!Невежи! Поздравления за полк. Петков, достойно представяне!

Серафим
Серафим
13 април 2021 11:27
Гост

Изненадани ли сте?

Анонимен
Анонимен
13 април 2021 12:35
Гост

Дробчев, Дробчев, ти наистина ли си толкова тъп?

Абагард
Абагард
13 април 2021 11:24
Гост

Искаме подробности.