Украинецът Роман Логвиненко е осъден на 15 години затвор за участието си в атентата срещу Алексей Петров.

Това реши днес състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Николай Николов. Логвиненко беше признат за виновен като помагач в опита за убийство на Петров, но съдът го оправда по обвинението, че е подбудител и е организирал покушението. Според прокуратурата той е закупил колите, с които беше организирана атаката, като е осигурил и двата гранатомета, с които беше стреляно по бронирания автомобил на Петров.

В кратки мотиви към присъдата днес, съдия Николов каза, че годни доказателства има само за участието на Логвиненко като помагач в атентата, който умишлено улеснил извършителите, включително и със съвети. Липсват каквито и да е доказателства, че е склонил извършителите, както и че е осигурил гранатометите и колите, подчерта съдията.

Логвиненко беше осъден да плати и над 44 000 лева разноски по делото, като съдът поясни, че само по време на разследването са били назначени над 100 експертизи и парите са за вещи лица. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.

Украинецът остава в ареста, като съдът подчерта, че при наложеното тежко наказание и липсата на трайна обвързаност с България, най-адекватната мярка продължава да е постоянният арест. Логвиненко беше арестуван в началото на 2016 г. и оттогава е задържан, като престоят му в ареста се приспада от размера на наказанието.

Покушението срещу Алексей Петров беше извършено с гранатомети на 29 октомври 2015 г. в София. Той пътуваше с шофьора си Стефан Борисов в брониран „Мерцедес S 500 Гард“ и това е спасило живота им, защото снарядите не успели да проникнат в автомобила.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
А другите?
А другите?
20 май 2019 8:34
Гост

Само един ли са хванали? За такъв атентат трябват поне 3-4 души. Шофьорът и стрелецът са ясни. А втория шофьор, нали трябва да зарежат някъде едната кола? Освен това те не стреляха ли с два гранатомета от две места? Не помня.

Анонимен
Анонимен
18 май 2019 15:22
Гост

Не в бронирани Мерцедеси да се возят, не да се окопаят зад дебели стени и широкоплещещи гардове, не можеш цял живот да си пазиш жалкият живот.

Анонимен
Анонимен
18 май 2019 15:19
Гост

Интересно за толкова пари, които са взели вещите лица не можаха ли да намерят кой е склонил към убийство.

Анонимен
Анонимен
18 май 2019 15:17
Гост

Няма да се учудя, ако обжалва този наглец.