Роднина на алкохолния бос Миню Стайков бил служител в Държавен фонд „Земеделие“ и раздал заеми за 1.8 млн. лева. Това съобщиха днес от Специализираната прокуратура, като уточниха, че четирима служители на фонда са обвинени в длъжностни престъпления, а пети – за участие в престъпна група, ръководена от Стайков.

Вчера заместник-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че шестима служители са задържани за длъжностни престъпления. Единият от тях е Калоян Костадинов, който е зам.-шеф на фонда.

Акцията на прокуратурата е част от разследването, по което собственикът на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков и още 7 души са обвинени за злоупотреби с европари по програмите за развитие на селските райони и конверсия на лозя. Според прокуратурата фирмите, които са кандидатствали по двете програми, не са свързани с реалните собственици. Ставало дума за дружества на роднини, служители и деца на служители на „Винпром Карнобат“. По проектите били одобрени за изплащане 17.5 млн. лева, но накрая били платени 5 млн. лева от програмата за конверсия на лозя.

При акцията са събрани писмени доказателства за това, че през последната година един от обвинените служители във фонда е раздал 1.8 млн. лева като заеми на фирми, включително и на дружество за бързи кредити. От същия този човек, чието име от прокуратурата не съобщават, били иззети два автомобила, единият от които брониран „Мерцедес“, който бил оставен на съхранение в гаража на дома на Миню и Стайко Стайкова в столицата. „Този служител на фонда е в родство по сватовство със Стайкови“, уточняват от държавното обвинение.

Посочват още, че трима от обвинените са дали подробни обяснения и максимално са съдействали на разследващите. Те са на свобода срещу гаранция от съответно 26 000 лв., 10 000 лв. и 7000 лева.

Другите двама са задържани за 72 часа, като през това време ще се събират други доказателства и едва тогава ще се преценява дали ще бъде поискано от съда да им наложи постоянен арест, казаха още от прокуратурата.

И на петимата служители е наложена забрана за напускане на страната.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Балканец
Балканец
18 юли 2019 17:12
Гост

Благодарение на тия ганьовци, сега Западните Балкани ще видят ЕС през крив макарон. Щото на франсетата и дойчовците им писна от източване на евросредства и са против ново разширяване на съюза в близкото бъдеще.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2019 19:42
Гост

Искам да чуя как подопечните на Гешев казват, че са задържали някого за 72 часа, за да събират доказателства срещу него, а после щели да мислят каква мярка за неотклонение е походяща. Така ще затвърдя впечатленията си колко им е акълът.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2019 18:02
Гост

Е заради такива тарикати от държавата ни не остана нищо. Източване до дупка. То бива да топнеш пръста в кацата с мед, ама да грабиш с пълни шепи.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2019 17:58
Гост

Къса ми се сърцето. Как ще си харчат сега паричките по топлите страни.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2019 17:57
Гост

То бива, то може, ама да крадеш с пълни шепи и то от европроекти е супер нагло.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2019 17:56
Гост

Тия въобще не са спестявали от банички.