Деца, останали с един жив родител, не получават нито наследствена, нито персонална пенсия. За тази ситуация разказаха пред Нова телевизия овдовели мъж и жена, които водят неравна битка с държавата.

Борислав Петров е занаятчия от Габрово. Майката на детето му умира малко преди да навърши 26 години, когато ѝ остава само да се дипломира от следването си, а бебето им е на 11 седмици. Тогава той иска детето му да получи наследствена пенсия и установява, че за целта се изисква починалата му майка да е имала 5 години трудов стаж.

„Съпругата ми умира докато е студентка. Това са едни парадокси в законодателството в тази държава. Това е един токсичен геноцид към младите и образовани хора. Как е възможно за наследствена пенсия да се изисква трудов стаж от млад човек студент, който е станал родител“, пита Петров.

И определя това като първия удар, който му нанася държавата.

„След това подадох документи за т. нар. персонална пенсия“, разказва Борис Петров. Той обяснява, че изискването за нея е доходът на член на семейството да не надвишава гарантирания минимален. По това време той е 65 лв. на човек. Той и детето му обаче отговарят на това изискване и получават одобрението на Общинския съвет в Габрово дъщеричката му да взема персонална пенсия.

„Тогава дойде вторият шамар от държавата. Този път от НОИ. За този доход се гледа 12 месеца назад. Предходната година имам регистрирано ЕООД, тъй като съм майстор занаятчия, но нямам доходи, понеже не съм работил. Доходите от фирмата ми по данъчна декларация са 150 лв. Обаче по закон съм задължен да се осигурявам на 420 лв. Това е задължителният осигурителен доход, това не е реален доход, а НОИ го тълкува като доход и изкарва, че аз имам повече пари“, разказва бащата.

„Това е пълен абсурд. По категоричен начин държавата дискриминира всеки един нормален работещ осигурен човек“, заявява Златина Хаджипанайотова. Тя е вдовица от година и половина и сама отглежда трите си деца, които са останали без баща.

Хаджипанайотова е адвокат и казва, че битката ѝ е за всички самотни родители и деца, поставени в абсурдната по думите ѝ ситуация.

„Когато детето остане сирак, то има право на наследствена или персонална пенсия. Наследствената пенсия се отпуска с оглед на осигурителния стаж, когато той липсва, то има право на персонална. Тук започваме с абсурдите. Тя на първо място трябва да бъде одобрена от общината, а след това да бъде гласувана от Министерския съвет.

Освен това, за да може въобще да бъде обсъждана персонална пенсия на детето, вие трябва да имате доход под гарантирания минимален, който днес е 75 лв. на човек от семейството за месец. При положение, че минималната работна заплата е 510 лв., държавата ни казва, че детето на всеки един работещ, осигуряващ се човек няма право да получи пенсия“, обяснява Хаджипанайотова.

Казусът с пенсиите на сираците вече е във фокуса на вниманието на омбудсмана Мая Манолова, която днес събира на кръгла маса заинтересованите граждани и институции. Манолова се ангажира да отправи предложение до Министерския съвет за нормативни промени, които да гарантират правата на децата, останали без един или двама родители. Тя ще настоява за изменение на текстовете, свързани с условията за получаване на наследствена пенсия от деца с починал родител, както и за изменение в наредбата за училищните стипендии, съобщиха от институцията на омбудсмана.

www.vbox7.com/play:9814c92b66

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пострадал
Пострадал
19 февруари 2018 14:59
Гост

За държавата е най-добре да няма инвалиди, сираци и въобще цялата най-уязвима група от обществото, ако може да изчезне… Нещо като бездомните кучета в Пловдив по времето на един кмет, който за една нощ ги изби и реши проблема много „елегантно“, евтино и завинаги.