Недопустимо е седмици преди въвеждането на ваксината всички усилия на експертите в правителството, на медиците, на всички хора, които спазват противоепидемичните мерки, да бъдат компрометирани с оглед на краткосрочни финансови цели и с цената на хиляди човешки животи. Това заявиха в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и цялото правителство Родители за безопасно образование и експертната група Science in the Crisis.

Повод за него е вчерашното изказване на премиера, че на 21 декември ще отвори всичко (повече виж тук).

В него те изтъкват, че статистическите данни са абсолютно категорични, че няма никакво основание да се смята, че епидемията затихва и няма повод за разхлабване на ограниченията.

Ето какви аргументи изложиха родителите и експертите до премиера:

  1. Според данните броят на потвърдените случаи намалява, което се дължи на наложените в края на месец октомври ограничения. Сериозен проблем за обективна оценка на този показател и за изкривяването на статистиката е продължаващо четвърта седмица намаление в броя на направените PCR тестове, както и все по-масовото ползване на бързи антигенни тестове, които не са част от официалната статистика. Процентът положителни тестове е един от двата останали сериозни индикатори за разпространението на вируса. Изключително високият дял на позитивни проби означава, че вирусът циркулира свободно в популацията и триседмичните частични мерки трудно могат да го поставят под контрол. Критерият на ECDC за висок процент положителни тестове е над 4%. С оглед на това може да се направи изводът, че реалната заболяемост остава скрита. Единственият начин разпространението на вируса да бъде ограничено е наложените със Заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки да останат и след указания срок (21.12.2020). Крайно необходимо е резултатите от антигенните тестове да станат част от официалната статистика, която отразява заболяемостта в страната. Осезаем, реален и продължителен ефект върху потвърдените нови случаи от последно въведените мерки не може да се очаква, ако те бъдат премахнати.
  2. Броят на хоспитализираните достигна 7000 души. Това е най-високият дял на настанени в болница от началото на пандемията. Допълнителен проблем е заразеният медицински персонал, което оставя цели отделения и клиники без възможност да лекуват пациенти. Интензивните също са на най-високите си стойности за последните 9 месеца.
  3. Значителният брой заразени медицински работници остава. Делът на здравните работници в общия брой нови случаи расте, като се увеличават и починалите от вируса медици. Капацитетът на здравната система се определя именно от човешкия ресурс, като изваждането от кабинети и болници на толкова много специалисти поставя в риск възможността за предоставяне и на първична медицинска помощ. Здравната система трудно ще се възстанови при тези човешки загуби, което и занапред ще оказва влияние върху смъртността на пациенти, страдащи от други заболявания. В настоящата ситуация сме свидетели на факта, че заради претоварването на болничните заведения и недостига на медицински кадри много хора не могат да получат необходимата медицинска помощ и умират пред болниците, в линейките или в домовете си, докато чакат спешна помощ.
  4. Починалите продължават да се увеличават, като през изминалата седмица броят им за седма поредна седмица расте и поставя антирекорди. Увеличението на смъртните случаи от COVID-19 е част от общия ръст на този показател в страната. Усложнената епидемична обстановка е предпоставка за висока скрита смъртност от вируса поради невъзможност за предоставяне на бърза и ефективна медицинска помощ. Увеличава се и косвената смъртност заради претоварената здравна система. Ефектът от мерките може да бъде оценен обективно само чрез анализ на смъртността, която не се влияе от тестването. Тя и процентът положителни проби остават сравнително обективните показатели за разпространението на вируса. Все по-често се съобщава за загинали хора без придружаващи заболявания, за млади хора и дори за деца. Увеличава се броят на починалите медици, учители, преподаватели. Освен в чисто човешки план тези факти поставят остро въпроса за бъдещето на обществото ни. Тези професионалисти се изграждат с години и не могат да бъдат заменени лесно и бързо. Това ще окаже въздействие и върху икономическата ситуация в дългосрочен план, която трудно ще се възстанови след нанесените човешки загуби.

Затова експертите и родителите настояват не за отмяна, а за удължаване периода на мерките и след 21 декември 2020 г. и за засилен контрол върху спазването им.

„Живеем във време, което е изпитание не само за физическото оцеляване на хората, но и за човечността, която всеки от нас носи в себе си. Напълно осъзнаваме икономическите проблеми, които възникват от налагането на рестрикции, но точно в такива моменти сме длъжни да докажем, че преди всичко сме хора, които могат и трябва да изпитват емпатия към другите, да се грижат за тях, да направят правилното, независимо от трудностите. И това, което трябва да направим, е преди всичко да спасим живота на хората, да опазим живи нашите родители, нашите деца, нашите семейства, близки и приятели, защото по-голяма ценност от здравето и щастието на хората, които човек обича, няма. Наближават едни от най-светлите празници – Бъдни вечер и Коледа, в които си пожелаваме здраве, обич, доброта и вяра. И точно сега можем да превърнем пожеланията си в действия, да превъзмогнем егото си и да отправим погледа си към ближния така, както ни учи вярата“, пишат те на премиера.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пламен
Пламен
08 декември 2020 16:06
Гост

Каква е тази експертната група „Science in the Crisis“ Lex.bg трябва да е сериозен сайт, а коментиращите, ако не са юристи, поне да да са интелигентни. Информация за „Science in the Crisis“, които имат профил във Facebook се занимават с цитирам „Разглеждаме факти и митове около пандемията от COVID-19 и ги подлагаме на критична мисъл с инструменти на науката“ имат около 500 души последователя. И тези хора ще ми казват, кое е правилно или не. Това е несериозно. Детските градини и ясли трябва да отворят на 21.12 както се казва. Това е моето мнение. Другото може да изчака.

Име
Име
08 декември 2020 18:19
Гост

Поредната герберастийка, някаква сбирщина от кухи сураттефтер профили, управлявани от 5-6 човека, ръсят мозък. На хонорар, разбира се.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 19:38
Гост

Тая секиш експертна група във фейсбука „Science in the Crisis“ е същото недоразумение, като Центъра за наблюдение на човешките права в Сирия, със седалище в Лондон и един-единствен говорител на заплата от правителството на Великобритания.

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
08 декември 2020 13:51
Гост

Ще трябва да се изтрае още месец-два, колкото и да е трудно.

От глад не се умира, все ще се намерят пари, макар това Правителство да е нехайно.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 17:19
Гост

Не разбирам това сарказъм ли е или наистина си написал „от глад не се умира“.

Име
Име
08 декември 2020 18:20
Гост

От трол какво да очакваш?

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 19:01
Гост

Не знам, като ги подбират от Правен свят, от ПИК или откъдето ги изравят, не проверяват ли поне дали имат IQ от над 40 пункта.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 19:40
Гост

Той ако има малко интелект, като трол ли ще работи?

Филип
Филип
08 декември 2020 13:08
Гост

Напълно адекватни аргументи.

Дичо
Дичо
08 декември 2020 13:08
Гост

Подкрепям.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 17:18
Гост

Не можа ли поне минута да изчакаш, преди да си покрепиш собственото мнение.

Име
Име
08 декември 2020 18:20
Гост

Няма как, заработва с тролене.

Димо
Димо
08 декември 2020 13:05
Гост

Борисов с неговите нелепи идеи.

Цеци
Цеци
08 декември 2020 13:07
Гост

Тъкмо нещата позатихнаха и той птново ще отпуска мерките.

Димитров
Димитров
08 декември 2020 13:26
Гост

Осигурява си гласове човекът. За следващите избори.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 11:22
Гост

„Експертите“ признават, че статистиката е изцяло зависима от броя на тестове, които се правят. Защо това е аргумент за налагане на мерки, но не и за неналагането им? Броят на починалите продължава да се увеличава? Моето разбиране досега винаги е било, че веднъж като си починал, няма връщане назад, но аз все пак не съм „експерт“…

Zeta
Zeta
08 декември 2020 10:52
Гост

Изпитание е времето но намалява вече времето докато се върнем към старото нормално поне от части. Иначе ако някой не иска да се ваксинира си е негов проблем

Ралица Р
Ралица Р
08 декември 2020 10:53
Гост

Бе нали знаете, че масово българина се влачи на море в Гърция? Гръцката граница ще е причината българина въпреки опасенията си от масово чипиране и това, че Бил Гейтс ще следи всеки от нас денонощно, защото той няма какво да прави към момента, ще накара българина със скепсис в душата все пак да се ваксинира!

Саливерстров
Саливерстров
08 декември 2020 10:51
Гост

Аз мисля, че мерките трябва да се разпуснат поне малко за празниците. Макр да е ясно, че безразборния секс на студенти и младежи по Коледа и Нова Година да доведе до нов ръст на заразените

Име
Име
08 декември 2020 18:22
Гост

Аз мисля, че ти си бил жертва на безразборен секс, откъм пасивната му страна, като преди това си прекалил с наркотиците. И ти е дошло просветление, да пишеш.

Абагард
Абагард
08 декември 2020 10:50
Гост

Каква е гаранцията, че ще се ваксинират достатъчно хора за да няма пак пандемия? Те повечето българи понеже са мислителите на света и конспираторите на света, та затова смятат, че ще ни чипират…и по тази причина няма да се ваксинират

Englishman
Englishman
08 декември 2020 10:50
Гост

Да де той Бил Гейтс копнее да казва на Иван от Малашевци и на Гошо от Сторгозия кога да пие ракия, кога да яде, кога да тегли кредит и кога да се размножава

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 10:49
Гост

Има някакви мерки и те трябва да стоят докато започнем да се ваксинираме за да не стигаме до този момент пак

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 18:49
Гост

Ти да не продаваш ваксини?

Димитриев
Димитриев
08 декември 2020 10:48
Гост

За мен трябва да се съживи бизнеса, не толкова заради бизнесмените и шефовете, които така и така си имат пари. Не ги жаля тия с кръчмите по Витошка, защото да, наемите там са големи, но релано те продават едно кафе за 4-5 лв. Та имат пари. Обаче персонала седи без заплати или с намалени такива преди Коледа

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 10:49
Гост

А като разпуснат всичко на 21.12 и те ще забогатеят служителите. И като се разпространи пак заразата и януари ни изолират отново няма ли да е по-зле за тях отново да са под Локдаун и да не работят?

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 19:45
Гост

Коя зараза ще се разпространи, сезонния грип ли, короната ли, ти какви глупости пишеш? Заразата от Т-вируса в „Заразно зло“ ли? Противен трол. В НАП няма зараза, в НОИ няма, ама иначе ревеш за локдаун, герберастче жалко. Стой си изолиран, вземай си синтетиката и всичко ще ти е супер.

Spiro
Spiro
08 декември 2020 10:47
Гост

Прави са хората. Правим някакви усилия да ограничим заразата и тъкмо преди Коледа пак псукаме всички да щъкат и да пренасят и няма после как да се ваксинираме. Ще седим пак изолирани и през Януар

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 19:51
Гост

Кои хора са прави, троловете не са хора.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 10:46
Гост

Недопустимо е също така и по Коледа хората да са без работа