Министерството на правосъдието (МП) започна информационна кампания, насочена към българите в чужбина и свързана със закрилата на децата им. В последните години станаха известни много случаи, в които социалните служби на чуждите държави отнемат децата на имигранти от България заради констатирани рискове за тях в семейството.

Затова от правосъдното министерство обявиха начало на кампанията „Останете заедно“ в сътрудничество с МВнР, социалното министерство и агенцията за за закрила на детето. От днес на техните сайтове, както и на електронните портали на всички посолства и консулски служби на България, може да се намери информация за българите в чужбина, свързана с децата им и упражняването на родителските права.

Затова от МП обясняват, че първото, което трябва да направят родителите, след като се установят в чуждата държава е да се информират какви са правилата там и кога се приема, че дете е в риск. Това може да стане като родителите се обърнат към българската дипломатическа или консулска служба в избраната държава. Оттам могат да им предоставят данни за контакт с компетентните институции за закрилата на децата, както и надеждни източници на информация.

„Не разчитайте безрезервно на информацията в интернет! Необходимо е да я потърсите директно от избраната държава“, подчертават от министерството. От там изрично посочват, че за закрилата на българско дете в чужбина са валидни законите на държавата, в която е, а не българските.

„Няма значение откъде е детето. Има значение къде е в момента“, поясняват от министерството и изброяват възможните мерки за закрила, които социалните служби налагат. Най-леките включват наблюдение на детето от социалните служби и задължение за посещение и консултации със специалисти като лекари, педагози, психолози. При по-тежките случаи, може да се стигне до настаняване на детето и един от родителите в специализирано жилище. А най-крайната мярка е извеждане на детето от семейството.

Затова от МП заявяват, че родителите трябва да внимават дори и несъзнателно да не поставят детето си в риск, още повече че в много страни гражданите възприемат за свой дълг да сигнализират незабавно властите, ако научат или забележат съмнителни прояви и обстоятелства.

Кога едно дете е в риск?

От министерството разделят в няколко групи хипотетичните рискови ситуации за едно дете, които биха активирали социалните служби в чуждата страна.

На първо място са здравни рискове – неявяване на задължителни профилактични прегледи; пренебрегване на лекарски препоръки и отказ от назначено лечение; сериозно заболяване на детето, което изисква специфични грижи – например сърдечно увреждане, нужда от диализа или трасплантация, синдром на Даун.

„При подобни обстоятелства е възможно под наблюдение да се постави не само болното, но и здравото дете в семейството“, посочват от МП.

На следващо място са рисковете в дома и семейната среда. Например, при непълнолетни родители е възможно детето да бъде отнето от семейството непосредствено след раждането му. Като рисково се определя дори очаквано раждане на дете в многодетно семейство, поставено под наблюдение на социалните работници. За рискови се определят още твърде малко жилище или такова с лоши условия за живот; честа смяна на адреса и населените места в рамките на държавата; нередовно плащане на наем и режийни.

Рисковете, свързани с насилие, са системни скандали между родителите или между родителите и детето; налагане на сурови наказания, удари, побой, дърпане на ръка или ухо, плесници. Незачитане на волята и правата на децата в по-зряла тийнейджърска възраст – например да бъдат наричани с име, което не издава българския им произход, или да поддържат романтични отношения с лице от друга раса, дават за пример от МП. Употребата на алкохол и наркотици също е повод за задействане на властите, както и обвинения в упражнено домашно насилие между родителите – без значение дали са основателни, или не.

Рисковете в училище започват още с външния вид на детето. Например, ако то е твърде слабо или твърде пълно от възприетото в съответната държана, ако е занемарено или пък има белези и следи от рани, изгаряния и ухапвания, които са презумпция за насилие в семейството. Проблем са също системните отсъствия на детето от училище или лошите оценки.

„Ако детето е твърде мълчаливо и се изолира от съучениците си, или пък е твърде буйно и агресивно, това може да направи впечатление на училищните власти“, предупреждават още от министерството.

Рискове, свързани със сигурността, са оставяне на дете до 10-годишна възраст без надзор у дома, в колата или на улицата; извеждането му от страната без съгласието на другия родител или при вече започнала процедура по надзор или отнемане на родителските права. Риск са и отказите от контакт със социалните служби или от настаняване в социално жилище по предписание на местните служби.

„Ако съдът или социалната служба са наредили родителите да живеят разделени, или единият родител да не вижда детето, нямате право на тайни срещи помежду си“, напомнят от МП.

Търсете адвокат!

Когато вече е започнала процедура по надзор или отнемане на дете от семейството му в чужда държава, родителите трябва веднага да потърсят услугите на местен адвокат, специалист по семейно право. Съдействие за това може да окаже българското посолство или консулство, като предостави списък на надеждни адвокати за правна защита.

„Важно е да се знае, че българският съд и органи за закрила на детето нямат правомощия и не могат да се намесват в започнала процедура по налагане на мярка за закрила в чужда държава“, обясняват от министерството.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Михаил
Михаил
19 януари 2021 13:55
Гост

По тази логика на циганките трябва да им вземат всичките деца.

ала бала
ала бала
19 януари 2021 14:16
Гост

aaaa,не, грешиш – циганите имат други права – а именно, да са цигани, да се бият,крадат,грабят,кръвосмешават и т.н. Това е тяхната “култура“ и “идентичност“, която се насърчава. Ама докато слушаме тъпотиите на Сорос, мн.ще патим – нали виждате че го изгониха отвсякъде. Само евробюрократите още са му на акъла,ама от всички нас зависи да престане и това.

Анонимен
Анонимен
19 януари 2021 13:54
Гост

И какво като майката е непълнолетна? Това не значи, че не може да се грижи за бебето.

Били
Били
19 януари 2021 13:55
Гост

Престарават се излишно.

Анонимен
Анонимен
19 януари 2021 11:46
Гост

Баси глупостите, които са изписали калинките във Външно. Баси идиотите, които сте коментирали тук. ДЪНО!

Анонимен
Анонимен
19 януари 2021 11:04
Гост

Безумие!

ГигенВиген
ГигенВиген
19 януари 2021 11:03
Гост

Не ме изненадва. Там се следи дали детето е добре, а е да попушва и да поизяжда нЕкой шамар за възпитание!

Анонимен
Анонимен
19 януари 2021 11:03
Гост

Ванга, бог да я прости, от много време преди сегашните времена е казала, че е добре Българите да си се връщат в България. Ще става страшно в чужбина

Анонимен
Анонимен
19 януари 2021 11:02
Гост

Не знам от кога в Западните страни стана модерно да те отнемат от родителите ти за пълни глупости и да те тикнат в интернат. Това как е по-добре за бъдещето ти и психиката ти?

Емил
Емил
19 януари 2021 11:02
Гост

А допускат ли, че детето може да не е ОК с преместването примерно и затова да има слабо оценки. А преместването на родителите му да се е случило за да може да изкарват пари родителите и да подсигурят бъдещето на същото това дете!

Равиоленска
Равиоленска
19 януари 2021 11:01
Гост

Пълна гавра. То може да не му е интересно в скапаното му училище и затова да има слабо оценки!

Анонимен
Анонимен
19 януари 2021 10:59
Гост

Въпроса е много сложен, както всички казуси свързани с деца. Определено трябва да се помисли дали са прави чуждите власти отнемащи деца на българи или не са прави. В техните страни все пак контрола за отглеждане на дете е много по-голям от този тук. Това ни кара да мислим, че там са префърцунени

Englishman
Englishman
19 януари 2021 11:01
Гост

Ами принципно има логика да ти го отнемат при калпави оценки в училище. Щом има слаби оценки значи не си учи у дома и се занимава с друго. Другото може да са и наркотици. Или да пие и да се събира с лоши хора. А и слабите оценки ще му навредят после в професията, зщаото няма да учи в университет примерно. А те си имат турци, българи, поляци и румънци, както и хора от бившите колонии, които да им вършат черната работа. Обаче дали Айнщайн не е имал слаби оценки в училище?

Хахаха
Хахаха
20 януари 2021 9:48
Гост

По казуса с оценките …
Айнщайн е имал двойка по математика
Стив Джобс така и не е завършил висше
Майкъл Дел също …
Ричард Брансън няма и средно
Куентин Тарантино, няма и основно
Франсоа Пино също – ако не знаеш е милиардер
Леонардо ди Каприо
Джим Кери
Киану Рийвс
Опра Уинфри ..

О, щяха да забравя БИЛ ГЕЙТС е без висше !!!
Марк Зукърбърг -СЪЩО!!!

Така че тезата с образованието е просто, за да разбият семейството. ЛГБТИ е най-човеконенавистната идеология създавана някога.
Националсоциалисти/социалисти/комунисти/фашисти, войнствен религии … пасти да ядат !

Daniel
Daniel
19 януари 2021 10:58
Гост

Те понеже техните деца са порастнали тоооолкова нормални на скандинавците и на англичаните, че се самоубиват

Рики
Рики
19 януари 2021 13:53
Гост

Ужас! Не мога да повярвам, че могат да ти вземат детето за такава глупост.

Русева
Русева
19 януари 2021 10:58
Гост

Ами ние не ги разбираме тия неща. Нали сме ганьовска нация. Може да го шамаросаш с възпитателна цел