Решението за увеличението на заплатите на магистратите и съдебните служители, което се очакваше да бъде взето днес, беше отложено.

Както „Лекс“ писа още вчера, предложение за това направи бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет. Председателят ѝ Боян Магдалинчев посочи като мотив за оттеглянето провеждане на допълнително обсъждане.

Междувременно ВСС реши, че тази година магистратите и служителите ще получат за облекло по две средномесечни заплати на заетите в бюджетната сфера, като ще се вземе предвид стойността им за четвъртото тримесечие на 2019 г. На заседанието не беше посочено каква е сумата, изчислена от Националния статистически институт.

Кадровиците взеха и решение, че тази година за фонд СБКО ще отиват 3% от утвърдените разходи за основни заплати в рамките на предвиденото в бюджета.

Съветът определи лимит от 8000 лв. на парите, които се отпускат за обзавеждане на ведомствените апартаменти на съдебната власт. Беше утвърден и стандарт за това какво включва обзавеждането, но не беше посочено какво включва той.

ВСС гласува и какви ще са лимитите на представителните разходи през 2020 г. За себе си съдебните кадровици определиха 70 000 лв., а на върховно ниво ръководителите сами ще вземат решение за сумите. Най-малко за представителни разходи получават районните съдилища в по-малките населени места – по 500 лв.

В днешния дневен ред на Пленума на съвета фигурираше точка за актуализация на заплатите с 10% за всички работещи в съдебната система от 1 януари 2020 година.

По информация на „Лекс“ идеята е Таблица №1 за възнагражденията на магистратите да бъде обсъдена в по-широк състав, т.е. всички членове на ВСС, след което ще бъде обсъдена отново от бюджетната комисия и внесена на заседание на Пленума за официално приемане.

От изказване на главния прокурор Иван Гешев вчера, става ясно, че се обсъждат варианти за намаляване на т.нар. ножица в заплатите на магистратите от районно и върховно ниво.

В момента основното възнаграждение на върховен съдия и прокурор е 4425 лв., а на районно – 2437 лева.

Разлика във възнагражденията трябва да има, но тя трябва да е разумна“, заяви днес главният прокурор. По думите му въпросът, който не се поставя за първи път, е сложен като има различни виждания по него. Според Гешев при определянето на заплатите на магистратите трябва да се съобразят няколко неща: „В прокуратурата работата седи по различен начин като натовареност от съдилищата. Докато при съдилищата колкото по-горна е инстанцията, толкова е по-натоварена. А в прокуратурата се вижда ясна тенденция, че са натоварени оперативните прокуратури, т.е. първоинстанционните, много повече, отколкото по-горните инстанции. Това е една обективна даденост, която да бъде съобразена при заплащането. Хората в първоинстанционните прокуратури трябва да бъдат стимулирани да си вършат качествено работата. Но има и друга гледна точка, която също трябва да бъде обсъдена – че разлика в заплатите трябва да има, за да има стимул за обновяване на ВКП и ВАП, на апелативните прокуратури. Ако няма разлика, не би имало никакъв стимул за кадрово развитие“.

Наред с това главният прокурор отбеляза и друг момент – няма как обвинители от страната да дойдат да работят във ВКП в София, ако това не води до по-високо възнаграждение, за да решат битовите трудности, които ще възникнат. Затова, по думите му, при решаването на този въпрос трябва да се подхожда разумно.

Според други членове на ВСС заплатите на върховните съдии неслучайно са значително по-високи от тези на магистратите от първите две инстанции, тъй като те носят най-голяма отговорност. Тя се съчетава и с висока натовареност.

10-процентният ръст на заплатите беше заложен в тригодишната бюджетна прогноза на съвета – от 2020 до 2022 г. Неотдавна от ВСС заявиха, че приетият от парламента по-нисък размер на бюджета на съдебната власт няма да се отрази на актуализацията на заплатите. Миналата година съветът поиска 859 344 000 лева, но Народното събрание подкрепи проекта на финансовото министерство, с който съдебната власт получи 771 317 000 лева.

 

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
23 януари 2020 17:43
Гост

Хареса ми вица, че въззивните съдии са по-натоварени от районните, не го бях чувал.Районните съдилища са най-натоварени, особено СРС.Миналата година завърших с около 700 дела за годината…

123
123
23 януари 2020 18:08
Гост

Кой е изказал мнение, че СРС не са най-натовареният съд с оглед броя на дела – къде прочетохте подобно становище, което при това да е с насмешка („виц“)? Говорих за справедливо определяне на възнаграждението според натовареността и отговорностите на инстанциите. Но да ви поуспокоя за момент – очевидно натовареността в СРС е понамаляла с 1/3, защото преди години ми постъпваха на състава годишно около 1100-1200, от които около 400 искови (имало е месеци по 40-45 искови на състав). В един отбор съм със СРС, но с тази теза – „за ВСИЧКИ районни съдии увеличението да е повече от 10%, а… Покажи целия коментар »

Запознат
Запознат
24 януари 2020 10:14
Гост

Ако делата наистина са станали 700 (чак не ми се вярва), това е огромна положителна промяна, в недалечното минало бяха доста над 1000 годишно. И аз винаги ще съм на страната на СРС, доста хубави години прекарах там, съдиите в СРС си остават най-натоварени, но не може само да се оплакваме винаги и да не отчитаме някои обективни факти.

123
123
23 януари 2020 9:10
Гост

Ако ще има „орязване на ножицата“ във възнагражденията, трябва да се вземат предвид две възможности: 1) категоризация на съдилищата съобразно РЕАЛНАТА им натовареност – не може всички районни съдилища да взимат почти като окръжните, респ. СГС, тъй като има районни съдии с 10-15 дела на месец (вкл. АХ и заповедни); затова е нужна категоризацията – в Испания са определени 7 категории и 2) стремеж към постигане на сравнително еднаква натовареност на магистратите чрез стриктен анализ на кадровата обезпеченост и командироване на съдии съобразно нуждите на съответната магистратура – това е моделът в Германия; в този случай всички магистрати от едно… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 януари 2020 10:31
Гост

Няма как при прието решение за увеличаване възнагражденията на всички, заети в бюджетната сфера, с 10 % да се приеме по-малко увеличение. Това е дискриминация и преди няколко години испанските съдии излязоха в стачка именно в същата ситуация. Единственият вариант да се намали ножицата е да се приеме минимално увеличение 10 %, и по-голям процент за по-ниските инстанционно съдилища и прокуратури.

Михов
Михов
22 януари 2020 23:21
Гост

Гешев е абсолютно прав. Не може да му се отрече.

анонимен
анонимен
23 януари 2020 13:11
Гост

Прав е с кое? С този алогизъм ли?Ако районните прокуратури са хипер натоварени , техната ефективност се измерва с внесеното в съда , е тогава как районните прокурори са натоварени,пък районните съдилища не са?И как окръжните и апелативни прокуратури не били натоварени като районните, пък окръжните и апелативни съдилища са?Как по-горните съдилища били натоварени, а по-долните не, като те гледат същите дела, преди качването им нагоре и събират повече доказателства и губят повече време в процес от по-горнит съдилбища?Защо се позволява от съдийската колегия да се подиграват по този начин и то публично с труда на съдиите в различните съдилища,… Покажи целия коментар »

Чавдар
Чавдар
22 януари 2020 23:02
Гост

Наистина първоинстанционните прокуратури са натоварени много повече, отколкото по-горните инстанции.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2020 22:56
Гост

За мен лично 2000 лева разлика в заплатите въобще не е разумна.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2020 22:59
Гост

Не е така. Няма база за сравнение. Нормално е върховните съдии да са с такова възнаграждение, имайки впредвид сложността на делата им. Още повече те са въззивна инстанция.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2020 13:48
Гост

Аз си мислех че са касационна, ама щом казвате че са въззив:) Истината е друга-подхода е изцяло сбъркан. ЗСВ регламентира най-ниското възнаграждение за съдия, прокурор и следовател. Тръгва се оттам/спазвайки закона/ и се увеличават с определен процент основните възнаграждинея за всяко следващо ниво. Да, може тази година апелативните и върховните да се разминат с увеличението, но това е еднствения правилен и справедлив подход.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2020 22:50
Гост

Безмислени спорове няма смисъл да се видят, но истината е, че районните съдилища последните години са брутални натоварени -едно защото делата от всички арбитражи вече са в районните съдилища, а и заради тоталното оглозгване чрез командироване в окръжни и административни съдилища. Как ще сравнявате натоварването в районните съдилища с който и да е окръжен с изключение на СГС, смешно и всички го знаят. За апелативните просто няма смисъл да се говори. Нека има разлика, но ножицата се отвори брутално и всички на районно ниво, които изнасят основната тежест, са крайно ощетени. Така че може да се измисли по-справедлив вариант да… Покажи целия коментар »

Борислав
Борислав
22 януари 2020 18:22
Гост

Защо всяка година трябва да има скандали за заплатите и да се всява напрежение в системата заради някои хора във ВСС, които повече се грижат за едните за сметка на другите. Защо?

Мария
Мария
22 януари 2020 18:20
Гост

Какво ще рече това – на върховните увеличение с 5%, а на районните – с 12% ли. Това ли ви е виждането за справедливост. Върховните съдии са много натоварени, те си заслужават всеки един лев. Не че колегите от районно ниво също не заслужават, но по-скоро да се мисли откъм данните за натовареност, а не да всички еднакво

без коментар
без коментар
22 януари 2020 18:22
Гост

Загрижили се за върховните. Ми те вече си вземат големите кинти – като им праснеш 10% това са 450 лева. На районен са 240 лева – без коментар

Хъм
Хъм
22 януари 2020 21:25
Гост

Истината е някъде по средата. И едните заслужават, и другите. Но ще се избере най-лесното решение

прекаляване
прекаляване
22 януари 2020 18:18
Гост

А районният съдия, който е командирован в София? За неговите битови условия защо не се мисли. Той идва тук да работи, СРП е най-натоварената. На него пари за наем и сметки явно не му трябват.

Кръстьо
Кръстьо
22 януари 2020 18:17
Гост

Ееееее, пак разправии. Докога така. Нали казахте, че за всички по 10%, какво искате да променяте пък сега

запознат
запознат
22 януари 2020 18:17
Гост

Само да не измислят някоя щуротия за съдебните служители и да не им увеличат заплатите с 10%. Там има хора на минималната работна заплата, което е срамно ниско

анонимен
анонимен
22 януари 2020 18:16
Гост

Че разликата в заплатите между най-ниското и най-високото ниво е голяма, спор няма. Но за това си има и логично обяснение – върховните съдии особено са последна инстанция, от тях зависи бъдещето, живота и съдбата на хората. Т.е. отговорността е най-голяма. Затова не виждам защо трябва да се променя сегашното положение

старшина
старшина
22 януари 2020 18:21
Гост

Разбира се, че е нормално заплатите да се различават. По-скоро проблемът не е между върховното и районното, а между районно и окръжно и окръжно и апелативно.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2020 18:15
Гост

И какво сега – ще издухаме супичката ли?

съдебен служител
съдебен служител
22 януари 2020 18:17
Гост

Не знам какъв сте магистрат или съдебен служител. Аз съм съдебен служител и знам, че в такива случаи винаги нашите смешни заплати го отнасят. Да не говорим, че едно са 10% на 4500 лева, друго на 1100 лева.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2020 9:11
Гост

Господа съдии, не се карайте!
Отлагането е не заради Вас, а заради служителите…
15% за съдиите и 5% за служителите…!!!
ТОВА ЩЕ СЕ ОБСЪЖДА, макар, че задкулисно вече е решено

Д.х.
Д.х.
27 февруари 2020 18:13
Гост

А бихте ли ми казали, ако знаете разбира се, при излизане в отпуск по майчинство кога и колко средства се отпускат на магистрати и служители за съответната година?