Регистърът на пълномощните, който от години води Нотариалната камара, да стане национален и да премине към Министерството на правосъдието. Това се предлага в проект за изменение и допълнение на Закона за нотариусите и нотариалната дейност, публикуван за обществено обсъждане (пълния му текст виж тук).

С него се създава Национален регистър на пълномощните. В проекта се казва само, че той е информационна система към Министерството на правосъдието и съдържа база данни – част от служебния архив на нотариуса. А кой ще има достъп до нея и какви данни ще се въвеждат ще бъде определено с наредба, която министърът трябва да издаде до два месеца от влизането на промяната в сила.

Самият регистър е предвидено да заработи от 2021 г.

От единствената разпоредба, която го регламентира в закона, става ясно, че в него данни за пълномощните ще въвеждат не само нотариусите, но и кметовете, които изпълняват нотариални функции. По закон представителите на местната власт имат ограничени удостоверителни функции, когато в населеното място няма нотариус или районен съд. Кметът, заместник-кметът, секретарят на общината, както и кметският наместник могат да удостоверяват подписите на едностранни частни документи, които не подлежат на вписване, както и подписа и съдържанието на някои пълномощни и верността на преписи и извлечения от документи.

В момента регистър на пълномощните водят нотариусите в т. нар. система „Единство“. В нея те въвеждат данни за банковите пълномощни, за тези за недвижими имоти, както и за оттеглените.

В мотивите към законопроекта се твърди, че в момента „в България не съществува съвременна електронна система, в която да се регистрират нотариално заверени пълномощни и декларации и чрез която да е възможно информацията от тях да е видима и проверима“. „Поради липсата на съвременно средство за проверка в реално време на достоверността на предоставяните им упълномощаващи документи, държавните органи, гражданите и бизнесът рискуват да се изправят пред съществени проблеми, доверявайки се единствено на информацията от хартиения документ – лесно манипулируем при съвременните технологични средства“, пишат от Министерството на правосъдието.

В мотивите се заявява, че регистърът на пълномощните няма да е публичен, а достъп до информацията в него ще имат само „страните и правоимащите органи“.

„Свързаността на информационна система „Регистър на пълномощните“ с регистри и информационни системи (база данни: „Население“, „Лични Данни“, „Личен Номер на Чужденец“, поддържаната от Нотариалната камара информационна система „Единство“, и др.) ще гарантира сигурност и прозрачност на данните в нотариално удостоверения документ както за страните по пълномощното, така и за лицата по Закона за нотариусите и нотариалната дейност, за всички държавни органи и трети лица, пред които се изисква и представя на хартиен носител пълномощно/декларация за съгласие“, пише МП.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Еха!
Еха!
05 март 2020 14:22
Гост

Вече над 30 години бродим из дебрите, за да се върнем на изходна позиция! Във всяка сфера, за всяко нещо. Нищо старо не трябваше да се отрича лесно.Браво на нас! рисъединете се към дискусията…

Не знам
Не знам
12 декември 2019 14:54
Гост

Не знам, не знам. Ще го дигитализират ли? Като е национален няма как да не го. И какво излиза – още един източник на течове на лични данни. Супер.

Смешки
Смешки
12 декември 2019 14:55
Гост

Е, моля ви се. Държавата си взе поука. Такова нещо втори път у нас няма как да се случи. Най-добрите експерти работят по киберсигурността!

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 13:13
Гост

Слабо държавническо решение, което очевидно има други подмолни цели.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 14:03
Гост

Напротив, гова отдавна трябваше да стане, когато не сте в час по добре не коментирайте. ДЛР имат достъп, редно е всички държавни органи, пред които се представят пълномощни-да имат достъп.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 14:31
Гост

ДЛР и сега имат достъп до нотариално заверените пълномощни, ако не знаете. А кметските и консулските са твърде незначителен брой и не създават проблеми, освен в редки случаи. Целта е друга и вие добре знаете това. Пък ако не знаете, толкова по-зле за вас.

Еха!
Еха!
05 март 2020 14:21
Гост

Вече над 30 години бродим из дебрите, за да се върнем на изходна позиция! Във всяка сфера, за всяко нещо. Нищо старо не трябваше да се отрича лесно.Браво на нас!

Еха!
Еха!
05 март 2020 14:18
Гост

Практически пред всички държавни органи, а и не само държавни, се представят пълномощни. Само на преглед при доктора не може да се явиш с пълномощно.

върнете държавния нотариат
върнете държавния нотариат
11 декември 2019 8:04
Гост

Хайде сега върнете и държавния нотариат. Като сте казали А, кажете и Б! Еспериментът частен нотарит се провали, единстевия ефект е ,че годишно стотици милиони лв. вместо в бюджета отиват при частниците.

сбиротоков
сбиротоков
11 декември 2019 11:47
Гост

аза ръководната роля на некоя партиа нещо…да кажеш…за собственоста на поданиците….гледай си това което правиш и не мисли другите, батка

Красимир Камулджиев
Красимир Камулджиев
10 декември 2019 21:48
Гост

сложно е много…ние не сме виновни…
ага бей

Красимир Камулджиев
Красимир Камулджиев
10 декември 2019 21:46
Гост

не сме виновни
ние…кате, кате…сладко а хлад ко

Кибер
Кибер
10 декември 2019 17:55
Гост

Пълен абсурд. В МП нямат такива ресурси. Да не стане после, че от претрупване с работа пак са изтекли лични данни.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 17:56
Гост

Е, иди го обяснявай това на Дани.

Симо
Симо
10 декември 2019 17:52
Гост

То пък електронният дикумент хич не е лесно манипулируем при съвременните технологични средства.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 17:50
Гост

Наистина трябва да има съвременна електронна система. Обаче не виждам защо изземват тази функция на нотариусите.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 17:09
Гост

Чета коментарите и като човек, минал през МП, ще кажа, че това министерство е с най-малкия административен капацитет и винаги е било така. То е напълно пренебрегвано – има двама големи гълтачи на пари затворите и АВ, да речем и дирекцията за БГ гражданство, а иначе администрацията е в силно намален състав и просто не е ясно дали ще може да поддържа този регистър, чисто административно и като ИТ

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 17:10
Гост

добра ремарка!

Еха!
Еха!
05 март 2020 14:27
Гост

АДМИНИСТРАТИВЕН КАПАЦИТЕТ или КАДРОВИ РЕСУРС няма МП? Защото, ако липсва административен капацитет, то ще е много жалко.

за отговорността
за отговорността
10 декември 2019 17:04
Гост

Големият въпрос е как ще се справи МП с тази работа. Ми – никак. Ще си врътнат европроектчето и накрая пак нотариусите ще вършат всичко. Те ще вкарват в чуждия регистър. А отговорността се размива

пак не се мисли
пак не се мисли
10 декември 2019 17:07
Гост

Кой ще контролира кмета, ако не е вкарал пълномощното. Щото хубаво министерството контролира нотариусите, те си имат и камара и тн. Ама кметчето пред кого отговаря. И като цъкне някой в регистъра и там няма данни за едно напълно ОК пълномощно, ще вкарат човека в страшен филм

От село
От село
10 декември 2019 17:21
Гост

Точно така е, кметовете са най-големите безхаберници и често мошеници.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 17:47
Гост

За това срещу доста от тях има заведени дела. И то най вече за корупция.

Еха!
Еха!
05 март 2020 14:29
Гост

Това се случва благодарение на така нареченото „местно самоуправление“, което също се провали!

консулите?
консулите?
10 декември 2019 16:59
Гост

Ако идеята е да е наистина пълен и е предвидено кметовете да вкарват техните, къде са пълномощните от консулствата?

анонимен
анонимен
10 декември 2019 16:51
Гост

Заради проект, по който едни хора са усвоили едни пари, може да съсипят нещо работещо. Евалата, пичове

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 17:57
Гост

Класика в жанра.

анонимен
анонимен
10 декември 2019 16:48
Гост

Тази промяна е страшна тъпня. Регистърът е при нотариусите и си работи много добре. Защо им го взимат

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 17:19
Гост

Заради измамите.

Пешо
Пешо
10 декември 2019 17:20
Гост

И като го вземе държавата, измамите ще спрат магически. Глупости.

Трифонов
Трифонов
10 декември 2019 17:59
Гост

Нема такава държава. Прекрасна…

Еха!
Еха!
05 март 2020 14:31
Гост

Заради измамите, в които често са и нотариусите.