Разходите за PCR тестовете на магистратите и служителите за коронавирус ще се поемат от бюджета на съдебната власт. Това реши днес Висшият съдебен съвет (ВСС).

Предложението за това бе на бюджетната комисия. Във вторник Съдийската колегия ѝ възложи да провери възможностите на бюджета и в частност дали той може да поеме разходите за PCR тестове за магистрати и служители. Повод за това стана писмо от председателя на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов, в което информира колегията за четирима съдии с положителни проби за коронавирус, изследваните контактни на тях лица – 15 магистрати и трима служители и отправени въпрос дали не трябва да се променят правилата за работа при пандемия.

Боян Магдалинчев днес обясни, че с колегите му от бюджетната комисия са обсъдили възможностите и са стигнали до решението, че може да се поемат разходите за тестовете. Става дума за следните хипотези. Ако магистрат или служител има съмнения, че се е заразил, то тогава ще му се отпуснат средства за изследване от бюджета на съответния орган на съдебната власт. Ако по сметка на съответния орган на съдебната власт пари няма, тогава такива ще отпусне Пленумът на ВСС. От бюджета ще се плащат и PCR тестовете на магистрати и служители, които са били контактни на болен. А контактни са тези, които живеят в едно домакинство, имали са директен физически допир или работят в едно и също затворено помещение.

Севдалин Мавров попита по какъв начин ще се установи контактът с потвърден случай на коронавирус на магистрат или служител, за да му се изплатят парите. Мавров освен това заяви, че съдиите, прокурорите и следователите получават високи възнаграждения и могат да поемат този разход.

Магдалинчев разясни правилата, описани в заповеди на министъра на здравеопазването. Ако някой е заразен, то той е длъжен да уведоми РЗИ, която прави тест за нейна сметка. Ако той е положителен, тогава човекът е длъжен да уведоми хората, с които е контактувал.

Атанаска Дишева на свой ред каза, че зададен по този начин, въпросът засяга и поставя под съмнение етичните и нравствени качества магистратите, а тя е убедена, че никой не би си позволил да си измисли, че е болен. Същата теза защити и Боян Магдалинчев, който също бе категоричен, че едва ли магистрат или служител ще спекулира с темата. Дишева добави, че с решението си ВСС демонстрира и грижа за магистратите и служителите.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов напомни, че трябва да се мисли и за гражданите, които посещават съдебните сгради, защото е недопустимо те да се превърнат в огнища за Covid-19.

В крайна сметка с 13 гласа „за“ и само един против – Севдалин Мавров, кадровиците решиха разходите по PCR тестовете да се поемат от бюджета.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Име
Име
23 октомври 2020 19:55
Гост

Похвално е, че една институция се грижи за служителите си. Въпросът е друг- какви пари ще бъдат платени за тия тестове на подставените герберастки фирми- на и без това супер раздутата цена 100 лева на тест, или бюджета ще го отръскат яко с по-голяма сума за бройка? Или трябва да се прекрати с тази ковид истерия и да оставят хората сами да решават, с маски, без маски, с тест, без тест и т.н.? Ама много пари ще пропуснат да спечелят някои хора.. Би излязло и в пъти по-евтино бюджета да купи ваксината от руснаците. А не тестове за щяло и… Покажи целия коментар »

аман от привилегии за инсталираните
аман от привилегии за инсталираните
22 октомври 2020 19:45
Гост

Това е скандално! Другите работещи сами си плащат тестовете! Нито заплатите на инсталираните са малки, нито пък парите за дрехи-са отишли за дрехи. Парите за дрехи са 2600 лв. , не е проблем да си пуснат от тези пари тест за вируса. Да не коментирам,че миналата година за ЧНГ на специализираното правосъдие са дадени над 10 000 лв бонус, и то над декемвдрийската заплата-тоест не е пробелм да си плащат сами тестовете, да не коментирам,че през март и април не ходеха на работа, а заплатата си вървеше, безд да са си пуснали отпуск. Работещи хора на минимална заплата сами си… Покажи целия коментар »

Мавров
Мавров
22 октомври 2020 19:41
Гост

До скоро алкохолизмът беше психично заболяване

Хари
Хари
22 октомври 2020 19:18
Гост

Какво му става на Мавров? Недоумявам просто.

Христо
Христо
22 октомври 2020 19:17
Гост

Пак намазаха тези. Двоен аршин е това.

Име
Име
22 октомври 2020 19:14
Гост

Мнооо ясно, че бюджета ще ги поеме. Тиквата ще се разпореди и веднага ще изкарат огромен брой болни от ковид, за да затворят протестиращите вкъщи и да излапат европейските пари- и бонуса, и заема- пък после е*ете си мааата, всички герберасти отлитаме за САЩ.

Деловодител
Деловодител
22 октомври 2020 19:10
Гост

Браво! Магистратите могат да си го позволят, но има служители с много по- ниски доходи.

не бъди нагла
не бъди нагла
22 октомври 2020 19:47
Гост

Служителите получиха 2600 лв пари за дрехии, които не отиват за дрехи. От тези пари могат да си пуснат общо 26 теста(защото 1 тест е 100 лв).

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 19:03
Гост

Правилно решение, защото безсимптомните носители са най-опасни и трябва да има повече тестове.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 19:02
Гост

А това до кога ще важи, например до септември догодина когато са летните отпуски?

Киро
Киро
22 октомври 2020 19:01
Гост

Сега ще паднат едни безплатни изследвания на цялата рода барабар с любовниците и бюджета ще плаща.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 19:08
Гост

Като не сте наясно, по-добре не се излагайте. Работя във върховен съд. Направих си тест срещу 100 лева, взех фактура и ми ги осребриха. Изтично ни предупредиха, че ще правят това само за“СЛУЖИТЕЛИТЕ“

свинщина
свинщина
22 октомври 2020 19:50
Гост

Абсолютно безобразие. Другите работещи си плащат по 100 лв, и никой не осребрява изследванията! Служителите взеха 2600 лв-„за дрехи“ -пари, които не отиват за дрехи. Могат да си пуснат 26 теста от тези пари.
Аман от селски тарикатлък. Другите хора теглят кредити за да платят тези 100 лв за тестове, а на инсталираните в съдебната систева им се плащат. Свинщина и безобразие!

123
123
22 октомври 2020 18:58
Гост

Да не дава Господ. По-добре въобще да не ни се налага да се възползваме от тази възможност

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 19:12
Гост

Защо? Знаеш ли при тази ситуация какво носиш и какво ти носят.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 18:58
Гост

Казват, че симптомите са кошмарни, появяват се страшни болки в глава, крайници, бели дробове. Дълбоко се съмнявам някой да си измисли, за да вземе едни 100 лева. Така че аз пък не приемам тезата на Мавров.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 19:12
Гост

Но при някои няма симптоми въобще.

Chuck
Chuck
22 октомври 2020 18:57
Гост

Айде пак привилегии за магистратите, аман!

Misho
Misho
22 октомври 2020 18:59
Гост

Ако имат симптоми, трябва да отидат при личния лекар и той да им даде направление за PCR. Като обикновените хора.

Ха ха ха
Ха ха ха
22 октомври 2020 19:15
Гост

И защото е с направление, ще му го направят безплатно ли?

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 18:54
Гост

Мавъра донякъде е прав, но тук не говорим за масово тестване. Така че бюджетът може да си го позволи

глупост
глупост
22 октомври 2020 18:56
Гост

Харчи се народна пара за тестове, вместо малко да затегнат правилата и да не ковидяса цялата система. Това искаше Трифонов, а не пари

Красимира
Красимира
22 октомври 2020 19:01
Гост

Както се затегнаха мерките в цялата държава ли. Не само че няма контрол, но и хората много му отпуснаха юздите. А при тези стряскащи бройки, тая държава си измисля мерки на по квадратен метър на човек в дискотека. И как точно ще стане на дансинга. Или пък на по квадратен метър в съдебната зала. Я си го представете това в спецсъда или в СРС, където заличките са ню-ню.

анонимен
анонимен
22 октомври 2020 19:04
Гост

Просто трябва да се поразредят заседанията. По-рехав график да се направи за каквото може. Иначе нека на служителите да се плащат. Те са на първа линия, дето се вика

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 20:00
Гост

На първа линия? Сериозно? Според онези 30% увеличение ББ не е на това мнение