Новоизбраният шеф на Софийската апелативна прокуратура (САП) Радослав Димов вече може да встъпи в длъжност. Тричленен състав на Върховния административен съд допусна предварително изпълнение на решението на Прокурорската колегия, с което сегашният ръководител на Софийската районна прокуратура беше избран за шеф на САП.

В началото на октомври ПК на ВСС реши да поиска от съда предварително изпълнение на решението за избора на Димов. Това стана след постъпила молба от самия Димов. Причината той да не е встъпил още в длъжност беше, че опонентът му за поста – Албена Вутова, обжалва избора му пред ВАС, а по закон жалбата спира изпълнението на решението.

В искането си до ВАС от Прокурорската колегия отбелязват, че са налице предпоставки за защита на важен обществен интерес и може да настъпят значителни вреди, ако решението ѝ за избора на Димов не бъде предварително изпълнено. И сочат, че ще бъде засегната ефективността на работата на Софийската апелативна прокуратура, която е с най-голям обем работа и натовареност, тя има спешна нужда от структуриране на управленския екип и провеждане на управленската програма като условие за правилното функциониране на звеното.

Албена Вутова на свой ред казва, че няма да настъпят твърдените вреди и че общественият интерес е защитен от съществуващото положение, защото тя е и.д. ръководител на САП, избрана за такъв от ВСС.

ВАС обаче допуска предварителното изпълнение на решението за избора на Димов със следните мотиви: „В случая е безспорна важността на звеното Апелативна прокуратура-София с оглед статистическите данни за обема и спецификата на делата, които количествени и качествени показатели обосновават повишеното внимание и правен интерес на кадровия орган по отношение административния ръководител и управленския екип като основен приоритет. Спецификата на конкретния случай налага извод за основателност на искането по настоящето дело и се изразява в това, че изпълняващият длъжността също е участник в конкурса за същата длъжност и обжалва неблагоприятния за него резултат. Това правно положение, в което първоначалната преценка на кадровия орган за избор на временно изпълняващ длъжността и последваща преценка за избор на административен ръководител са различни, следва да бъде преустановено с предварително изпълнение на решението като гаранция да не настъпят значителни вреди и с цел охрана на обществения интерес от забавяне изпълнението на акта“.

Що се отнася до доводите на Вутова, че ако опонентът ѝ встъпи като шеф на САП, ще настъпят вредни последици за Софийската районна прокуратура, то върховните съдии Георги Георгиев (председател и докладчик), Тодор Тодоров и Стела Динчева изтъкват, че тези аргументи са извън преценката по настоящия случай и поради това са неотносими.

Определението е окончателно.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван адвокат
Иван адвокат
02 ноември 2019 22:06
Гост

Един много всеотдаен и работлив професионалист – от 16-та група съм на неговия випуск – тоест аз съм от същият факултет с него сме учили заедно по една и съща година випуск. Радо Димов е най-достойният кандидат за всяка длъжност – да не говорим, че работи почти неуморно. Това е това, което трябва да виждаме – а не Гешевизми. Това е човек, който може да разбере разликата между проектил и камъче – тоест – това си е роден и истински Шерлок Холмс. Нашият випуск даде Радан Кънев – даде синът на Ог. Герджиков, даде и много други имена – по… Покажи целия коментар »

Анономен
Анономен
31 октомври 2019 19:55
Гост

Вредите тепърва ще настъпят за АП-София от мъдрото управление на великия капацитет Радо и неговия екип,в който сигурно ще влязат такива недоразумения като него.

Радостен
Радостен
31 октомври 2019 15:25
Гост

Гешев е радост, този дали му е авер?

Уви
Уви
31 октомври 2019 15:26
Гост

За съжаление, вече всяка новина за конкурс и назначение в съда и прокуратурата е повод не за оценка на нечии качества, а за съмнение кого познава и чии интереси ще защитава.

УРА
УРА
31 октомври 2019 15:25
Гост

Нашите хора идат!

Анонимен
Анонимен
31 октомври 2019 12:15
Гост

Да й имам доводите на Албена Вутова. Загрижила се за Софийската районна прокуратура. Кажи си, че не ти се изпуска сладката службица.

Христо
Христо
31 октомври 2019 11:49
Гост

Не отдавна имаше едно такова предварително изпълнение. Само че за председател на съд. И като че ли избързаха, имайки впредвид последиците след това.

анонимен
анонимен
31 октомври 2019 12:06
Гост

Какви са последиците? Ако имате предвид българското гражданско на Трифонов, то макар и да има доказателства за липсата на такова, съм убедена, че ВАС няма да отмени избора, защото това означава преразглеждане на делата му през цялата кариера. Никой няма да допусне подобно нещо. Не казвам, че е правилно, а че ВАС ще се произнесе по целесъобразност. За пореден път.

Анонимен
Анонимен
31 октомври 2019 11:46
Гост

Софийската апелативна прокуратура e най-натоварена наистина и предварителното изпълнение на решението беше разумен ход.

Наивитет
Наивитет
31 октомври 2019 15:27
Гост

Важното е да е наш човек, натовареността се гледа после.

анонимен
анонимен
31 октомври 2019 15:40
Гост

По принцип съм съгласна. Но пък Радо не е лош човек, а в АП-София вече няма чак толкова дела, особено някои по-така… Пожелавам му успех.

Прокурор
Прокурор
31 октомври 2019 11:28
Гост

Вутова беше тръгнала да изпълнява мечтата – цял живот началник. Айде стига!

Анонимен
Анонимен
31 октомври 2019 11:46
Гост

е той и Димов натам е тръгнал…

анонимен
анонимен
31 октомври 2019 12:07
Гост

Може би. Но ако не се лъжа, той е само един мандат шеф на СРС. Този в САС му е втори. Така че ако след него си почине малко, няма проблем.

Анонимен
Анонимен
31 октомври 2019 12:40
Гост

Или по-скоро не се вписва в задкулисните договорки на членовете на прокурорската колегия.

администратвноправно
администратвноправно
31 октомври 2019 11:28
Гост

Прави впечатление, че напоследък зачестиха исканията за допускане на предварително изпълнение на административни ръководители и ВАС много ларж – все ги допуска, че важен обществен интерес го налага. Излиза, че стига ВСС да поиска и хоп, встъпил си, въпреки жалбата. А все пак в случая законовото правило е, че жалбата спира изпълнението.

Life
Life
31 октомври 2019 11:26
Гост

Най-сладката работа е в САП, пък шеф…

Колега
Колега
31 октомври 2019 11:27
Гост

Радо е читав и работлив, не говорете наизуст.

Ще видим
Ще видим
31 октомври 2019 15:28
Гост

Тепърва ще видим кой кой е.

развеселен
развеселен
31 октомври 2019 11:14
Гост

То големи мотиви, няма що! Нищо против Радо, ама излезе, че Вутова ще ги изяде в апелативна и камък върху камък няма да остане, ако той не встъпи в длъжност