Работодателите в Европейския съюз (ЕС) могат да разрешават на служителите си да носят дискретни религиозни символи на работното си място, но не и забрадки. Това е заключението на генералния адвокат на Съда на Европейския съюз (СЕС) Атанасиос Рантос по две съединени дела от Германия, съобщиха от СЕС.

До казуса се е стигнало, след като две служителки на фирми от Германия са започнали да носят ислямски забрадки на работа, след като са се върнали от майчинство. От своя страна, заради политиката на неутралитет компаниите са забранили носенето на работното място на видими символи на политически, философски и религиозни убеждения. Първият работодател дори е конкретизирал, че забранява носенето на християнски кръст, ислямска забрадка или еврейска кипа.

Жените обаче отказали да свалят забрадките си и се оплакали в съда, след като едната дори била временно отстранена от работа.

Съдилищата в Германия са отправили запитвания до СЕС дали тези правила на предприятията са съвместими с Директивата за равно третиране в областта на заетостта и професиите.

В представеното днес заключение генералният адвокат Рантос припомня, че съгласно директивата „равно третиране“ означава липсата на всякаква пряка или непряка дискриминация основана специално на религията.

На първо място той се позовава на практиката на съда по други две дела, че въведената от работодател забрана за носене на каквито и да е видими религиозни символи, не е пряка дискриминация към работниците, които заради религията си спазват определени правила за обличане.

Съдът приема, че забраната за носене на каквито и да е видими символи може да гарантира правилното прилагане на политика на неутралитет на фирмата, ако тя е последователна, но още не се е произнесъл по въпроса за забраната за носене на очевидни и големи религиозни символи.

Затова генералният адвокат посочва, че трябва да се провери дали носенето по видим начин на малки символи е подходящо. Неговото заключение е, че ако работодател разреши на служителите си да носят видими, но дискретни религиозни символи, които не се забелязват на пръв поглед, това няма да е несъвместимо с политиката на неутралитет в отношенията с клиентите.

„Съдът не следва да дава определение на термина „малък по размер“, тъй като контекстът, в който се носи символът, може да е от значение“, казва генералният адвокат, но подчертава, че ислямската забрадка не представлява малък по размер религиозен символ.

Според него властите в Германия трябва да разглеждат ситуацията във всеки конкретен случай, тъй като ако забраната за носене по видим начин на какъвто и да било символ на работното място е допустима, то работодателят е свободен да забрани и носенето само на очевидни и големи религиозни символи.

Генералният адвокат посочва още, че германските закони не противоречат на Директивата за равно третиране в областта на заетостта и професиите. Те не забраняват политиката на неутралитет на работодателите, но поставят изискване, според което те следва да я прилагат, само ако в противен случай търпят неблагоприятни икономически последици.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 февруари 2021 12:32
Гост

Заглавието а и самата стаия е написана твърде елементарно , Не става въпрос за забратки , ЗА СИМВОЛ . Има сто вида забратки …

ала бала
ала бала
26 февруари 2021 11:29
Гост

Абе я идете в Саудитска Арабия – баш приятелите на топ демократите от САЩ, и носете дискретно кръст или тръгнете по къси панталони дори -веднага на площада ви отсичат демократичната-евролиберална-гей-френдли кратуна 🙂

Любител
Любител
25 февруари 2021 14:33
Гост

Браво на гърка за смелостта да се опълчи на либерастията. Основният пропуск в последните години в областта на защита от дискриминация е, че се допусна пределите да се очертават от този, който се оплаква от дискриминация, включително и в случаите, когато се пренебрегва принципа че личните права се простират дотам, докъдето са законните права и интереси на другите.

woW
woW
26 февруари 2021 11:03
Гост

Няма „либерастия“ в Европа, това е опорна точка на дугинската пропаганда, пускана от хейтъри като вас. Има ред и законност, както се полага в правовата държава. Има и необходимост от подобряване на правната уредба срещу екстремизма, защото екстремистите все се опитват да злоупотребят, дали със забрадките, дали с карантините, всеки с номера си. Затова държавите с добри юристи и с добра правна уредба винаги просперират, а там където цари произвол и „така ми изнася“ не успяват да просперират дори с богати природни ресурси.

Pavleta
Pavleta
25 февруари 2021 13:24
Гост

Браво

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2021 13:24
Гост

Добра работа, но дали ще се спазва, не знам

Lalov
Lalov
25 февруари 2021 13:23
Гост

Според мен е добре да се начертаят граници, така е

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2021 13:23
Гост

Добре е да има някакви ясни правила и граници, наистина!

Angelov
Angelov
25 февруари 2021 13:23
Гост

Въпроса е обширен. Те винаги могат да кажат, че биват дескриминирани. Така са учени. Нещо ако не им изнася се казва, че са дескриминирани. Европа е слабата сега, не емигрантите

Кирчева
Кирчева
25 февруари 2021 13:22
Гост

Да видим дали ще се спазва това. Защото Европа си отвори границите от комплекси и срам за минали времена. И сега тези хора ще искат да се случва управлението на Германия, Франция и Англия, както се случва в Иран, Ирак, Нигерия!

ала бала
ала бала
26 февруари 2021 11:27
Гост

Не е от комплекси, а от машинациите на Сорос

Филип
Филип
25 февруари 2021 13:21
Гост

Да, защото дескриминация, тази модерна дума, не е само, когато забраняваш на арабите или тъмнокожите някакви неща, а когато те ти натрават вижданията си!

Русева
Русева
25 февруари 2021 13:21
Гост

И аз смятам, че не е редно да се носят със забрадки!

Емилиева
Емилиева
25 февруари 2021 13:20
Гост

Така е

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2021 13:00
Гост

Не виждам какво му пречи да носят забрадки?

Димо
Димо
25 февруари 2021 13:11
Гост

Въпросът е принципен. Трябва да се спазва някакъв етикет.

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2021 12:59
Гост

Мъдро решение.

Димитров
Димитров
25 февруари 2021 12:50
Гост

Чак пък да забрани да носиш кръст! Малко е прекалено за мен.

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2021 12:48
Гост

Какви забрадки? Те още малко ще искат да тръгнат и с шалвари на работа.

Анонимен
Анонимен
25 февруари 2021 12:49
Гост

Правилно. Ще се съобразяват с правилата на държавата в която живеят.