Големият проблем, пред който сме изправени, е да свържем легитимността с конституционализма. Това заяви служебният министър на правосъдието проф. д-р Янаки Стоилов днес по време на дискусия, посветена на 30-те години от приемането на Конституцията, организирана от Българския институт за правни инициативи.

„В българското общество част от хората, които изразяват критично отношение към Конституцията, всъщност изразяват своето неодобрение, в много случаи основателно, към начина, по който функционира политическата система. Затова ако искаме Конституцията да се утвърждава, е необходимо да се подобри управлението. Необходимо е политическите институции да отразяват реалните очаквания на гражданите и да действат в името на обществените, а не на други интереси“, заяви Стоилов.

Според него Конституцията изпълнява своята роля и не е изчерпала своя потенциал. „Няма периоди на фактическо прекъсване на прилагането на Конституцията, въпреки че често има спорове как тя да бъде тълкувана и прилагана. Ние трябва не само да се съобразяваме с нея, а да утвърждаваме и развиваме нейния дух“, заяви той.

Проф. Стоилов отбеляза, че Конституцията ознаменува политическата и обществената промяна в България сравнително рано, но въпреки това, можем със сигурност да кажем, че тя не е преходна.

Той подчерта, че е много важно да се намери балансът между предвидимост и перспектива.

Служебният министър на правосъдието изтъкна, че през последните години сме свидетели на постоянен наплив от нескончаеми и в много случаи противоречиви законодателни промени и посочи, че проблемът не е в това, че едни промени отричат до голяма степен предишните. „Има опасност да попаднем в период на конституционна инфлация –  множество различни и хаотични предложения за промени“, заяви той и допълни, че обикновено инициативи за промени в Конституцията идват от хора, които не могат да се справят с текущото управление и проблеми. „За тях Конституцията се превръща в универсално обяснение за неудачите, които изпитва българското общество“, каза той.

Правосъдният министър посочи още, че конституционният дебат в много случаи не е практически ориентиран, а почива на различни твърдения и очаквания, като не се извлича опит от предишни промени. „Въпреки че за Конституцията не се изисква оценка за въздействието в задължителния смисъл, ние се нуждаем от анализ на прилагането на нейните разпоредби и на евентуалните проблеми, които се пораждат от това действие“, обобщи той.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ИМА ОПАСНОСТ!
ИМА ОПАСНОСТ!
15 май 2021 11:23
Гост

Има опасност. Определено. Реална. Янаки да се превърне в Буридановото магаре на правосъдното министерство. Има належащо спешни задачи да разрешава в повече от спешен порядък за един служебен министър: 1. Политически кабинет; 2. Омитане на калинките от администрацията по образ и подобие на бившата руса министърка на Баце от Граовско, и в частност – от Кошарево; 3. Принципно решаване на огромния проблем с неорганизирането на конкурси, респективно организирането на нагласени конкурси за каквито се сетите юридически професии от това министерство; 4. Съветът по законодателство – циркова трупа; 5. Юридическото (не)образование; 6. Затворите; 7. Правната помощ ползвана за манипулиране на адвокатурата… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
15 май 2021 10:31
Гост

Отявлен представител на вредното за страната статукво. Докато имаме системни партии, страната ще се управлява от мафията и все ще си бъдем най-бедната даржава с най-изчезващия народ.

Анонимен
Анонимен
14 май 2021 21:15
Гост

Най-хубавото нещо, което се случи със служебното правителство е, че изчезна противната раздухвана герберастка истерия за ковид, маски и ваксини. Майната им на герберастите!

123
123
14 май 2021 19:04
Гост

Всеки има право да променя своите схващания и да израства. Спомням си обаче през 1995-1996 г. един депутат и асистент по една основополагаща за всеки юрист дисциплина, след поредното обезсилване от КС на съответен закон за ИДЗСПЗЗ (т. нар. закон/и Орсов) като противоконституционен, заяви (цитирам по памет): „Какъв е този орган в държавата, който може да отменя актове на мнозинството в НС!?“ Това изказване, продиктувано от очевидни политически съображения, ме шокира, не защото този човек бе депутат, а защото бе преподавател. Но всеки има право да променя своите схващания и да израства.

789
789
14 май 2021 23:03
Гост

Разбира се, на всяка манджа мерудия. От А до Я нереализирани или по-точно не баш хабилитирани мечти.

Уотсън
Уотсън
15 май 2021 21:14
Гост

баш… стой си зад компютърчето…разбирам, че трудно се преглъща юрист и ерудит като Янаки Стоилов, обаче е такъв!
.

Анонимен
Анонимен
14 май 2021 15:01
Гост

Теоретиците на правото като Янаки Стоилов и Дани Вълчев са приятни за слушане, за семинари и за бистрене на общочовешките и общофилософските проблеми на правото, справедливостта и живота. Юридическата практика обаче има съвсем други потребности, които не опират до общата теория и история на държавата и правото. Все пак правото не е приказки на селския мегдан.

Re:
Re:
14 май 2021 17:24
Гост

Да. Даниел Вълчев е нищо повече от един изпечен нагаждач и подлизурко! Да видим Стоилов! До месец всичко ще е ясно! Но Стоилов ми се струва, че няма топки! Топки! Топки трябват Стоилов, ТОПКИ!

Обнадежден
Обнадежден
14 май 2021 14:48
Гост

Янаки Стоилов и Лозан Панов от едната страна, Каскет Гешев и Барни Ръбъл от другата – дай боже никога повече ГЕРБ и ДПС да не припарят до власт!

Sasho
Sasho
14 май 2021 14:33
Гост

Противоречивите законодателни промени у нас станаха практика.

Кики
Кики
14 май 2021 14:34
Гост

Какво очакваш от правните корифеи на герберастите?

Христо
Христо
14 май 2021 14:29
Гост

Наистина е необходимо да се подобри управлението.

Лили
Лили
14 май 2021 14:30
Гост

Този човек къде беше до сега? Много добро начало.

Абагард
Абагард
14 май 2021 14:27
Гост

Янаки кажи си им го. Те ще те разберат!

Manoleva
Manoleva
14 май 2021 14:26
Гост

Голям експерт

Фред
Фред
14 май 2021 14:30
Гост

Така е. За разлика от Барни.

Парашутен Мъж
Парашутен Мъж
14 май 2021 14:26
Гост

Дано изберем ново правителство, което да управлява честно. Защото сменихме комунистите едно време с ГЕРБ, които са мутри.

Spiridon
Spiridon
14 май 2021 14:31
Гост

Крайно време е да излезем от тинята.

Джагорев
Джагорев
14 май 2021 14:25
Гост

Прав е

Ладолински
Ладолински
14 май 2021 14:25
Гост

Янаки Стоилов министър на правосъдието ми звучи абстрактно.

Borislavova
Borislavova
14 май 2021 14:25
Гост

Класи над Спондж Боб е!

Агов
Агов
14 май 2021 14:24
Гост

Нали служебния кабинет имаше задължение и цел само да организира изборите бе. Какви са тия масови уволнения на шефката на НАП и на други агенции?

Анонимен
Анонимен
14 май 2021 14:24
Гост

Никога не съм знаел, че тоя дето го даваха преди редовно по ТВ, защото беше от БСП, е имал нещо общо със съдебната система.

Анонимен
Анонимен
14 май 2021 14:23
Гост

Има опасност и извънземните да ни напднат, но…

Филип
Филип
14 май 2021 14:23
Гост

Аз на тоя господин, дето е забравил какво е да си политик не вярвам