Бившият зам.-районен прокурор на Казанлък Кръстин Кацаров е оправдан по всички обвинения за натиск над магистрати, защото е бил невменяем.

Това реши състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Петър Сантиров, а ключов фактор за решението се оказа заключението на единайсеторната съдебно-медицинската експертиза. 11 професори и доценти от всички университети в страната са единодушни, че прокурор Кацаров е бил невменяем към момента на извършване на деянията, за които беше обвинен и не може да носи наказателна отговорност за тях. Заключението на експертите е, че той е страдал от временно биполярно афективно разстройство в тежка фаза.

Заради това на финала на делото и прокуратурата пледира за оправдателна присъда за Кацаров.

Разследването срещу него започна преди 4 години, когато прокурорът беше временно отстранен от длъжност, но в началото на 2017 г. беше възстановен след година и половина, тъй като разследването се проточи. Според лекарите обаче няма проблем Кацаров да работи като прокурор сега, тъй като е в ремисия, лекува се и в момента няма здравословен проблем.

Той е подсъдим за престъпления против правосъдието, свързани с натиск над прокурори и над съдия, както и за опит за принуда, придружен със закана. Именно експертизите за вменяемостта на Кацаров станаха причина за забавяне на разследването, като в крайна сметка първите заключения бяха, че той може да носи отговорност за действията си.

Според обвинението през пролетта на 2015 г. Кацаров подбудил своя колега от Районната прокуратура в Казанлък Дойчо Цанев да прекрати поради малозначителност разследване за наркотици срещу сина на негово приятелско семейство. Пак тогава подбудил друг прокурор от Казанлък – Мария Михайлова, да обвини двама души за длъжностно присвояване.

Кацаров, който в един момент беше и и.д. шеф на прокуратурата в Казанлък, има обвинение и за това, че е склонявал друг свой колега да обвини кмета на Павел Баня в документно престъпление, да го задържи за 72 часа и да иска постоянен арест. Пред друг прокурор пък настоявал да наруши вътрешното си убеждение и да повдигне обвинение за грабеж по друго дело, като пак поискал арест за обвиняемия.

Кацаров не се притеснил да склонява и съдията в Административен съд – Стара Загора Ирена Янкова, от която поискал да уважи жалбата на фирма за отмяна на заповед на РДНСК.

Обвинението за опит за принуда е свързано с обаждане по телефона, при което опитал да принуди жител на Казанлък да убеди сина си да се откаже да търси правата си след нанесен му побой и отправени закани. Прокурорът казал на бащата на пострадалия, че ако синът му не оттегли жалбата си, щял да направи така, че да го вкара в затвора и там да бъде подложен на сексуално насилие от мъжа, от когото се жали.

Името на Кацаров нашумя през 2015 г. покрай започнало тогава разследване срещу журналист заради репортажи за наводнението в Казанлък. Георги Манчев от „Пресс ТВ“ дори получи призовка, за да му бъде повдигнато обвинение за всяване на паника, но разследването беше прекратено, след като получи гласност.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
А Гешев дали...
А Гешев дали...
20 ноември 2019 16:32
Гост

Достоен колега на Филчев. Спете спокойно деца, прокуратурата ви пази от себе си.

гешефтаров
гешефтаров
20 ноември 2019 8:34
Гост

Не бих се учудил, ако впоследствие се окаже, че в основата на милиционерския изказ на новия главен се окаже такъв проблем. Защото имаме прецедент с един по-предишен прокурор, нали ?

мнение
мнение
20 ноември 2019 5:26
Гост

Тоя трябваше да е следващия Глравен прокурор.

Фройд
Фройд
20 ноември 2019 16:33
Гост

Уви, новият знае точно какво прави. А иначе той прави същото – заплашва, принуждава, извършва престъпления против правосъдието. Само че в много по-голям мащаб. И лошото е, че го прави при пряк умисъл.

въвеждане на психопрегледи за прокурори!
въвеждане на психопрегледи за прокурори!
20 ноември 2019 5:13
Гост

Крайно време е в прокуратурата да има ежегодни психиатрични прегледи. Факт е,че не е единствения, и в прокуратурата има и други лица , плачещи за мерки по ЗЗ.

След този случай няма как законодателят в ЗСВ да не предвиди ежегодни прегледи.

валидни ли са присъдите по негови ОА!
валидни ли са присъдите по негови ОА!
20 ноември 2019 5:10
Гост

А колко хора са били пратени на съд, през периодът , през който тоя е бил невменяем. Всички присъди следва да бъдат отменени от ВКС. През периодът, през който е боледувал, той е нямало право да внася ОА.

незапознат
незапознат
19 ноември 2019 19:23
Гост

Описаното-хич не се случва из другите прокуратури. Нали?

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 17:30
Гост

comment image?itemid=13175857&fbclid=IwAR0gYaNJibjm6ln_KaOZlsjDMS-1bFtzbD8NITAXu843XmRAI9rqSnM8peM

пълен потрес
пълен потрес
19 ноември 2019 15:24
Гост

Прокурорът казал на бащата на пострадалия, че ако синът му не оттегли жалбата си, щял да направи така, че да го вкара в затвора и там да бъде подложен на сексуално насилие от мъжа, от когото се жали“

аси чудовището! И това.. нещо ще остане в системата?!?

Йорданова
Йорданова
19 ноември 2019 13:35
Гост

Всичко е игра на интереси……. Цялата верига, МВР, прокуратура и съд прикриват определени индивиди…….. И отново……. Днес „благодаря“ на прокурорите от: ВКП и ОПТ, отговорили на жалбите ми и препратили ги „по компетентност“ – Е. Сакаджийски, В. Коматичев, И. Чобанова,Н.Казаков, Др.Сяров… На прокурорите не намерили нарушения в работата на РПО и РСТ, от ВКП и ВАП :И. Николов, Ант. Лаков, И. Симов, Н. Любенов. На ГП на РБ……. На инспектор Юрий Кръстев – ИВСС… На Омбудсмана на РБ…………….. 20.07.2019 година, на 20.07.2017година от РП Омуртаг, в лицето на разследващ полицай Захариев на сина ми беше връчено постановление в качеството му… Покажи целия коментар »

без страх
без страх
19 ноември 2019 13:30
Гост

Временно, временно, ама колко временно биполярно разтройство – аЙде Холън, НЕ НАМ!!!!

Народът го е казал: “ Няма нищо по-постоянно от временното“.

Именно, поради опасността от спорадични прояви на това състояние, този прокурор следва да бъде отстранен от редиците на държавното обвинение – Прокуратурата!

Гешев е РАДОСТ
Гешев е РАДОСТ
19 ноември 2019 13:47
Гост

Това е родната ни прикриватура, жалка картинка- гилдия с болнави хора, или такива, които просто симулират, за да избегнат ръката на закона. И за капак-бъдещ вожд, който заплашва с „политическа кариера“. Обаче иначе има огромно чувство за хумор.

Добри Добринков
Добри Добринков
19 ноември 2019 13:30
Гост

Понякога ми се струва, че в мен живеят двама души-добър и лош. Когато съм в ремисия обаче първият изчезва.

Психиатър
Психиатър
19 ноември 2019 13:31
Гост

Явно си пиете хапчетата редовно. Браво! Дерзайте. Това не се лекува, но може да се овладее при подходящо лечение.

Добри Добринков
Добри Добринков
19 ноември 2019 13:33
Гост

Въобще не се лекувам. Така ми е добре. А и може да се наложи да ме обявят за невменяем. Животът е непредвидим.

Четвъртата власт
Четвъртата власт
19 ноември 2019 13:22
Гост

Не Георги Манчев внесе паника тогава. Човекът просто разкри обективната истина.

Полет над кукувиче гнездо
Полет над кукувиче гнездо
19 ноември 2019 13:15
Гост

Това ми изглежда като предварителен сценарий-бавене на експертизите за вменяемост, връщането му отново на работа. За година и половина тези експерти не видяха ли, че човекът е със здравословен проблем. Или чак след 4 години го разбраха.

Дон Спиро
Дон Спиро
19 ноември 2019 13:11
Гост

Класика в жанра! Най-лесният начин някой да отърве кожата е да го обявят за невменяем.

Д-р Лектър
Д-р Лектър
19 ноември 2019 13:07
Гост

Значи е страдал от временно биполярно афективно разстройство. Временно, временно, колко да е временно? Като му отмине, пак ли ще пресира хората?

Фотограф
Фотограф
19 ноември 2019 13:08
Гост

Има нещо във физиономията и погледът му. И на мен ми се струва, че не е много адекватен.

Гешефтаров
Гешефтаров
19 ноември 2019 12:52
Гост

А Гешев ?

Статистик
Статистик
19 ноември 2019 13:18
Гост

Той май е добре със здравето. Освен, че го изнервят с подписването на указа. Или питате за някакъв натиск…

навиници
навиници
19 ноември 2019 12:51
Гост

ама какви сте наивници, спасяват му кожата с тази невменяемост, макар че не мога да отрека, че съдията се е постарал до край да изясни нещата с тази 11-орна експертиза

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 12:53
Гост

Каквато и да е истината все не е добре – или в прокуратурата работи човек с психичен проблем, или такъв, както каза един коментиращ по-долу, чийто Modus operandi е да оказва натиск над колеги от прокуратурата и съда

modus operandi
modus operandi
19 ноември 2019 12:45
Гост

Боже, човекът явно е с тежък психически проблем, ама натискът над колеги изглежда твърде систематичен, като модел на поведение… Дали наистина е невменяем?! И при такова заболяване може ли да работи точно като прокурор!

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 12:46
Гост

Уха, откога говоря за психотестове в съдебната система!

CRAZY
CRAZY
19 ноември 2019 13:19
Гост

Малийййй, от 1/3 до половината ще ги освидетелстват. Диагнозите са разнообразни.

здравеопазване
здравеопазване
19 ноември 2019 15:29
Гост

Лекарството за такива случаи се казва Пандела, ама отказват да му я осигурят, уви

ОООООООО, Пепи
ОООООООО, Пепи
20 ноември 2019 10:28
Гост

Интересно колко вменяем ще е като заведе дело по ЗОДОВ срещу прокуратурата и колко вменяем ще е за да си харчи парите после. А те няма да са малко, щото е прокурор, а не обикновен човек. Той има по-големи нужди.