14 щатни бройки в Специализираната прокуратура и пет места в следствения ѝ отдел бяха осигурени на днешното заседание на Прокурорската колегия.

Бройките са в резултат от трансформиране на свободни места в редица прокуратури, няма разкриване на нови места.

Част от тях са „взети“ от вече закритите районни прокуратури в Чепеларе, Белоградчик, Кула, Мадан, Дряново и Тервел.

Не правим увеличение на щата. Разкриването е за сметка на съществуващи незаети щатове, места с по-ниска натовареност“, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Предложението за оптимизиране на щатната численост на магистратите ще бъде обсъдено на утрешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет.

Наред с това колегията разкри осем щата за съдебни служители в Софийската районна прокуратура, 11 – в спецпрокуратурата, а в районните прокуратури в Перник, Бургас и Варна бяха осигурени бройки за прокурорските помощници. Първите две имат по едно място, а във Варна – две.

И тези щатни бройки не са нови, а се „вземат“ от администрацията на главния прокурор, Върховната касационна прокуратура и Националната следствена служба.

Първоначалната идея на комисията „Съдебна администрация“ беше да се открие място за прокурорски помощник в Кърджали, а не в Бургас. Но Огнян Дамянов изрази резерви към тази идея.

Шефката на комисията Гергана Мутафова обясни, че натовареността на районната прокуратура расте през последните години. Освен това в близките месеци до една година тя ще приеме още две районни прокуратури, които ще бъдат трансформирани в териториални отделения, каза още Мутафова. Става дума за Момчилград и Крумовград.

Междувременно пък се разбра, че районният прокурор на Бургас също иска прокурорски помощник. В подкрепа на молбата му се изказа Калина Чапкънова. Тя посочи, че седем районни прокуратури ще се влеят в тази в Бургас, освен това районът бил голям и натоварен и, независимо че има двама прокурорски помощници, колегите ѝ имат нужда от трети.

С 6 на 5 гласа кадровиците подкрепиха предложението в Бургас да бъде открита трета бройка за прокурорски помощник.

А главният прокурор обеща до края на февруари да информира колегията за разпределението на помощниците във всички прокуратури, като ще предложи и варианти за осигуряване за нови чрез трансформиране на съществуващи щатни бройки.

Междувременно колегията реши, че паричната награда, която ще дава на пенсионирани прокурори и следователи и на тези, които са предложени за отличия от шефовете си за проявен висок професионализъм, ще е до 1000 лева. Същата сума определи и Съдийската колегия. Тази година Пленумът на ВСС реши да отпусне 51 784 лева на Съдийската колегия за парични отличия, а на Прокурорската – 48 216 лева.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Някой си
Някой си
20 февруари 2019 16:36
Гост

Звучи добре, особено за новите съдебни помощници и прокурорски помощници.

Букмейкър
Букмейкър
20 февруари 2019 15:56
Гост

Трансформирането на съществуващи щатни бройки е много добра идея.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2019 15:54
Гост

Бургас наистина е голям и натоварен район. Така, че ще има нужда от още помощници.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2019 15:52
Гост

В крайна сметка това е резултат от започналата реформа и е добре, че не се разкриват нови щатни бройки.