Членовете на Прокурорската колегия обмислят да се съберат на среща, на която да уточнят кой от тях и какво ще пита кандидата за главен прокурор Иван Гешев на 24 октомври, за когато е насрочено изслушването му и изборът на нов обвинител №1.

След края на днешното заседание на колегията Огнян Дамянов предложи на колегите си да се съберат утре в 10.30 часа, за да се уточнят кой какви въпроси ще задава на Гешев.

Той мотивира идеята си с това, че ако всеки член на Прокурорската колегия отправи питане, то процедурата, която е без това е тежка, ще се утежни още повече. Освен това следващата сряда няма да има заседание на Прокурорската колегия.

Колегите му отговориха, че ще се разберат за среща.

Междувременно във Висшия съдебен съвет постъпиха множество въпроси към кандидата за главен прокурор – от софийските адвокати, от Българския хелзинкски комитет, Българския институт за правни инициативи, Инициативата „Правосъдие за всеки“, Камарата на следователите и от Гражданско сдружение „Боец“. До момента Иван Гешев е отговорил писмено само на последната организация. Той може да избере вариант да отговори писмено или устно по време на изслушването на отправените питания. Софийските адвокати, които му отправят 20 въпроса, са настояли той да отговори на тях по време на изслушването си.

В момента Гешев и главният прокурор Сотир Цацаров са на посещение в САЩ. Заедно с тях са и председателите на Държавна агенция „Национална сигурност“ Димитър Георгиев, на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов и изпълняващият длъжността директор на Служба „Военна информация“ Велко Атанасов.

От прокуратурата съобщиха, че визитата е по покана на американската страна и е от 14 до 17 октомври 2019 г. Гостите ще се срещнат с представители на Федералното бюро за разследване, Съвета за национална сигурност към Белия дом, както и други правоохранителни органи във Вашингтон.

Основна тема на разговорите е сътрудничеството между правоохранителните органи на САЩ и България, обменът на информация, противодействието на корупцията и организираната престъпност, прането на пари, както и действията в защита на националната сигурност“, уточняват от държавното обвинение.

Междувременно председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заяви, че още чака данните за качеството на прокурорската работа на Иван Гешев. В писмо от днес той пише на Цацаров, че не е получил поисканата от него на 2 октомври информация за качеството на актовете на кандидата за обвинител №1.

Миналата седмица Прокурорската колегия реши всички данни, с които разполага Комисията за атестиране и конкурсите, да бъдат изпратени на Панов.

Панов поиска информацията, за да изгради собствена позиция за познанията на Гешев „в областта на наказателното право и процес; способността за идентификация на подлежащите на доказване съществени факти по съответното дело; умението за подбор на релевантните доказателствени материали; умението за правилна квалификация на значимите факти и законосъобразно определяне на приложимия закон; познаването на съдебната практика“ и др.

 

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 октомври 2019 9:27
Гост

Гешев е радост, все пак. За всеки трябва да има шанс да зададе въпросче.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2019 10:22
Гост

За съжаление е радост само за облечените във власт слуги на Пеевски във ВСС. За обикнованите магистрани и юристи е едно елементарно същество, на което му липсват не само правни познания, но и елементарни чисто човешки качества.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2019 10:45
Гост

Според мен и за тях не е радост, а по-скоро мъка, защото са принудени от няКОЙ да подкрепят и работят с толкова нискоинтелигентен индивид. Цацаров може да е същото ла*но в отбора на #КОЙ, но поне откъм умствен капацитет е на светлинни години от Гешев. Убеден съм, че значителна част от редовите разследващи полицаи имат повече правни познания и със сигурност повече интелигентност.

Стойчо
Стойчо
17 октомври 2019 8:56
Гост

Сещам се едно време питаха Батето, лека му пръст, мисли ли да прави промени в БФС. Той поне бе духовит им отговори, че ще сменя теракота и дограмата. Журналистите настояваха и го питаха, а кадрови промени дали ще прави. Той им отговори, че няма да пипа чистачката, какви били те, нямали сърце.
Та, сега ще е същият цирк, само дето Кандидатът не е духовит и забавен … ще е трудно за гледане/слушане.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2019 16:31
Гост

Тази куха кратуна няма да се учудя, ако отговори на въпросите писмено – при все, че вече са зададени предварително и някой друг му е написал вече отговорите. Просто е толкова умствения му капацитет, че не може да запомни речта, която са му написали. На него идеално му пасва ролята на кварталния милиционер, т.е. местния шериф исках да кажа – да не говори много, а да арестува показно.

Хайде де
Хайде де
16 октомври 2019 16:10
Гост

Стига сте мотали Панов, чакаме да разберем колко е успешен Гешев всъщност като прокурор.

Ужас
Ужас
16 октомври 2019 16:11
Гост

Ще го изкарат прекрасен и ненадминат. Няма какво да се залъгваме.

футурист
футурист
16 октомври 2019 16:03
Гост

Тъй си ги представям аз въпросите:
Произволен член на ПК на ВСС: Г-н Гешев, защо сте така хубав и умен и така подходящ за главен прокурор?
ИГ: Благодаря за обективната оценка! Ще надграждаме постигнатото.
Друг напълно случаен член на ПК на ВСС: А какво ще кажете на тези, които казват, че нямате акъл на две магарета да разделите, че обслужвате олигархични интереси и че имате изказа на хамалин от Централа на гара?
ИГ: Прогнозирах кална кампания и ето тя се оправда. Всичко това клеветнически твърдения са на засегнати от активната дейност на прокуратурата олигарси собственици на медии.

анонимен
анонимен
16 октомври 2019 16:02
Гост

Неофициално от американското посолство казват, че Цацаров и Гешев са се присламчили към посещението на службите. Но няма да го кажат официално, нали се сещате.

ВиВиАн
ВиВиАн
16 октомври 2019 16:02
Гост

Някой е решил да изтупа приемника пред баш началството.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2019 15:22
Гост

Кога ще си подаде оставката?

Драгун
Драгун
16 октомври 2019 15:20
Гост

Какво Ви е хобито, господин кандидат за главен прокурор? Ще има ли приемственост на хобитата или тръгваме по нова писта?

Shi-Shi
Shi-Shi
16 октомври 2019 15:16
Гост

Ще го питат как е изкарал на Америка, какво са яли, къде са спали?

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2019 15:20
Гост

А, той тук е подготвен. Умее да разказва.

Наблюдател
Наблюдател
16 октомври 2019 14:58
Гост

Въпросите на БХК ще са ми по-интересни, например – какво мисли за недосагаемостта на главния прокурор.

Хмм
Хмм
16 октомври 2019 14:58
Гост

Той нали е на тайно посещение в САЩ с Цацаров. Да го питат какво прави там!

Хмм
Хмм
16 октомври 2019 16:11
Гост

Явно вече не е толкова тайно. Раздуха се случаят и са излезли с официално съобщение.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2019 14:56
Гост

Каквото и да го питат, вече е решено. А и нали има високи нравствени и етични качества. Да ни е честит!

Пункт и пластика
Пункт и пластика
16 октомври 2019 14:55
Гост

Няма да се учудя, ако му дадат предварително въпросите, за да може Гешев да се подготви.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2019 14:57
Гост

Нищо чудно. Нали трябва отново да блесне. Сигурен съм, че ще отговори подобаващо на въпросите.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2019 14:54
Гост

Тежка им била процедурата. А ако имаше повече кандидати как щяха да смогнат да им задават въпроси. Или ще ги питат по-умерено.

без страх
без страх
17 октомври 2019 3:47
Гост

Няма що. Значи, утре, т.е. днес ПК ще състави „конспект“ и да стискаме палци до 24-ти г-н Гешев да смогне да се подготви подобаващо.

истината и само истината
истината и само истината
17 октомври 2019 5:15
Гост

Марионетките са отишли на спявка в Империята на злото, където всичко е било предрешено. А българите ще духат супата, до второто пришествие след като са робско племе, а не народ.