Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с позиция заради искането на Обединението на свободните адвокати (ОСА) тя да задължи главния прокурор Иван Гешев да издаде указания за това по какви критерии и в кои случаи може да се разгласяват материали от досъдебни производства, така че да не се нарушава презумпцията за невиновност (какво поискаха от ОСА можете да си припомните тук).

„Искането на СНЦОП „Обединение на свободните адвокати“ е провокация към ВСС за неправомерен натиск и влияние върху Прокуратурата на Република България и в частност върху главния прокурор“, заявява колегията. И обяснява, че магистратите се подчиняват в работата си само на закона и нито колегиите, нито Пленумът на ВСС могат да приемат решения, указващи на който и да е орган на съдебната власт как да правоприлага и правораздава.

„Лекс“ публикува пълния текст на позицията:

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява безпокойство и тревога от продължаващата и ескалираща негативна кампания срещу Прокуратурата на Република България и главния прокурор Иван Гешев, в която активно участват и медии, определящи се като „независими, обективни и обществено ангажирани“.

Зачитайки конституционно установената независимост на съдебната власт и принципа, че при осъществяване на своите функции съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона, заявяваме, че нито Прокурорската колегия, нито Пленумът на ВСС имат правомощия да приемат решения, указващи на който и да е орган на съдебната власт как да правоприлага и правораздава. В този смисъл искането на СНЦОП „Обединение на свободните адвокати“ е провокация към ВСС за неправомерен натиск и влияние върху Прокуратурата на Република България и в частност върху главния прокурор.

Припомняме, че според европейското и международно законодателство, установяващо стандартите за спазването на презумпцията за невиновност, Прокуратурата може да предоставя информация на медиите в интерес на правосъдието и обществеността, когато тази информация е обоснована и пропорционална, при съблюдаване правата на участниците в досъдебното производство.

Съгласно разпоредбите на Директива (ЕС) 2016/343 на Европейския парламент и на Съвета от 09.03.2016 г. относно укрепването на някои аспекти на презумпцията за невиновност и на правото на лицата да присъстват на съдебния процес в наказателното производство, „презумпцията за невиновност би била нарушена, ако в публични изявления на публични органи обвиняемият бъде представен като виновен, преди вината му да бъде установена в съответствие със закона с влязла в сила осъдителна присъда. Това обаче не засяга актовете на обвинението, които имат за цел да докажат вината на обвиняемия, като например обвинителния акт“, който е публичен.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
окръжен съдия
окръжен съдия
09 юли 2020 10:18
Гост

Поредното доказателство,че прокурорската колегия е НАПЪЛНО ИЗЛИШНА. Това не е колегия, а 11 мъртви души, служещи като гумен печат за узаконяване на своеволията на Гешеф.
Затова -незабавно закриване на прокурорската колегия при ВСС и незабавно изваждане на прокуратурата от съдебната власт. Прокуратурата е адвокат на държавата и ако се намира в съдебната власт това означава ,че и адвокатурата трябва да е там. Ето защо съдебната власт трябва да включва единственои само съдилищата (естествено -без специализираните „съдилища“, защото те не са съд)

Гост
Гост
07 юли 2020 7:00
Гост

Въпрос. защо тогава прокуратурата си позволи да атакува адвоката на Бобокови, за откритото писмо в което същия ползва правото си на свободно мнение, което си е чист опит за оказване на въздействие и натиск. Как го беше казал народа, „за кучета и котки може, а за прасета не“.

Неда
Неда
06 юли 2020 16:53
Гост

Искането на Обединението на свободните адвокати е напълно нелепо.

Мира
Мира
06 юли 2020 17:04
Гост

Защо? Защото не му изнася на Гешев ли?

Недоразумение
Недоразумение
06 юли 2020 16:52
Гост

Естествено, че ще има ескалираща негативна кампания срещу Прокуратурата ни. Я вижте кой й е шефа.

Миро
Миро
06 юли 2020 16:47
Гост

Тоест, не посмяха, защото ги е страх от Гешев.

Дани
Дани
06 юли 2020 16:11
Гост

Не подкрепям прокурорската колегия на ВСС

Цицеров
Цицеров
06 юли 2020 16:10
Гост

Каскета е голема работа…няма що

Фердинанд
Фердинанд
06 юли 2020 16:10
Гост

Адвокатите са прави

Тошков
Тошков
06 юли 2020 16:09
Гост

Смятам,ч е Гешев не е за позицията, която му е дадена

Златимир
Златимир
06 юли 2020 16:08
Гост

Станахме си прокурорска държава, ама никой голям престъпник не е в затвора

Стаматова
Стаматова
06 юли 2020 16:07
Гост

Повече вярвам на адвокатите отколкото на Гешев и тия около него

Ристевски
Ристевски
06 юли 2020 16:07
Гост

Сакън да не натискаме Гешев да прави нещо. Натиск да не му окажем

Емилиева
Емилиева
06 юли 2020 16:06
Гост

Да, това е безумно искане в същината си

Боби Босов
Боби Босов
06 юли 2020 16:06
Гост

Подчиняват се само на закона така е, ама Гешев дали се подчинява само на него

Михаела
Михаела
06 юли 2020 16:49
Гост

Той го прави предимно пред тези, които го избраха. Пълна бухалка.