На кого да се извиня? На трима членове на Висшия съдебен съвет, на които давах думата не трикратно, а петкратно, за да повторят повече от 15 пъти едно и също твърдение или да се извиня на другите 20 членове на ВСС, на които отнемах думата?

Това попита министърът на правосъдието Данаил Кирилов в първия си коментар за писмото на близо 180 съдии, които поискаха извинение от него за поведението му по време на повторното гласуване на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор в съдебния съвет.

Преди седмица първоначално 64 съдии, чийто брой непрекъснато нараства, излязоха с отворено писмо, в което заявиха, че са възмутени от поведението на Кирилов и Гешев. Като за Иван Гешев поискаха и образуване на дисциплинарно производство заради репликата му към члена на съвета Атанаска Дишева, че от нея ще излезе прекрасен общински съветник.

Скоро след това Гешев заяви, че няма намерение да се извинява за това, че някой няма чувство за хумор и дай боже и него да го заплашват с политическа кариера.

В коментара си днес Кирилов, който председателства заседанията на Пленума на ВСС, даде пример как е отказал да даде думата на Вероника Имова. „Защото според мен ролята на председателстващия на такъв един дебат е да го запази умерен, в рамките на неговата същност, а не да се търси проекция на изказванията в дебата, така че да послужи за други цели“, заяви той.

И продължи: „Аз се възприемам като внимателен и чувствителен човек. Извинявам се, дори когато съм сигурен, че не съм причинил вреда или щета, но за този случай, тъй като въпросът е принципен, и ако прегледате целия хорариум в дебата, твърдя че повече от ¾ от времето се изказваха само тези трима членове на ВСС, смятам, че по никакъв начин не съм прекратил възможността им да изразят становище. Смятам, че е задължение на всички членове на ВСС и мое, да спазваме възможно най-стриктно закона и смисъла на процедурата, иначе общи приказки и политически твърдения можем да си отправяме в телевизионни студиа, в свободна или друга обстановка, но не и в този случай, и в този формат“.

Той коментира и факта, че писмото на съдиите не беше включено в дневния ред на последното заседание на ВСС в четвъртък. Като обяснението на представляващия съвета Боян Магдалинчев беше, че дневният ред се подписва от министъра.

„Проектът на дневен ред пристигна при мен в петък. В този ден нямаше декларации на определен брой магистрати. Те се появиха в края на петъчния ден, когато вече бях подписал предложения ми проект на дневен ред от ВСС. Не искам да влизам в препирня с Магдалинчев, но той знае, че този дневен ред ми е изпратен от администрацията на ВСС, подписан е от главния секретар. Законът гарантира възможност, ако някой иска да включи допълнително материал, да го стори и при откриване на заседанието“, каза Данаил Кирилов.

Правосъдният министър изрази позиция, че няма основание президентът да сезира Конституционния съд с искане за тълкуване на правилата за избор на главен прокурор в основния закон. „КС вече е изследвал тази правна норма и процедура. Във ВСС на няколко пъти основахме дебатите на решението му по дело №2 от 2002 г. Смятам, че освен политическата претенция, откъм правна страна няма проблем с тълкуването и прилагането на тази процедура. Тази норма има битие повече от 20 години в правната ни система. Не бих искал да влизам в дебат за пресилени ескалационни твърдения за правна несигурност каквато всъщност тук няма“.

Междувременно Асоциацията на прокурорите излезе със становище (пълния му текст виж тук) за подписката на съдиите и призова обвинителите и следователите да се присъединят към него с декларации.

В днешната си позиция от съсловната организация на прокурорите първо коментират процедурата по избора на Иван Гешев за главен прокурор и заявяват, че тя е била публична и прозрачна и широката общественост е имала възможност пряко и непосредствено „да възприеме всички опити да бъдат саботирани заседанията, тяхната продължителност, обстановката, сигналите за поставени взривни устройства“. „Видими бяха усилията за създаване на процедурни проблеми без юридически аргументи, като обикновените български граждани изпитаха неудобството от блокирането на ключов столичен булевард в пиков час“, пишат от асоциацията.

И продължават: „За съжаление наред с чисто юридическите мотиви и професионални критерии в проведена процедура беше направен опит за безпрецедентен и недопустим политически натиск. Политическа партия прекрати предизборната си кампания и призова за протести срещу кандидатурата на г-н Гешев“.

Асоциацията на прокурорите посочва, че изразява уважението си към всеки член на Висшия съдебен съвет и към всеки български съдия, но категорично се противопоставя на „подхода да се използва всякакъв възможен начин, включително чрез манипулации и генериране на фалшиви новини за създаване на изкуствено напрежение между съда и прокуратурата“, като не дава примери какво има предвид.

„Считаме, че е недопустимо съдии да осъществяват натиск в процедурата за избор на главен прокурор и да се намесват в кадровата политика и самоуправлението на прокуратурата в цялост. Заявяваме за пореден път принципната си позиция, че на свой ред представители на Прокуратурата на Република България не би следвало по какъвто и да е начин да се намесват в професионалния избор на съдиите при избор на административни ръководители на съдилищата, включително при избор на председател на Върховния касационен съд, респективно Върховния административен съд“, пишат от съсловната организация.

Самият избор на нов главен прокурор не беше предмет на писмото на съдиите, а повод за него бяха съпътствалите повторното гласуване за кандидатурата на Иван Гешев изказвания и коментари спрямо членове на ВСС, избрани от съдиите за техни представители – Атанаска Дишева и Олга Керелска.

Позицията на Асоциацията на прокурорите обаче е друга и тя заявява: „За нас отвореното писмо на съдиите е продължение на линията за компрометиране на изборната процедура и на конкретно избрания кандидат“.

Затова от организацията изразяват подкрепа към всички членове на прокурорската колегия и заявяват, че при дискусиите за избор на главен прокурор те са отстоявали позициите на прокурорите, следователите и служителите в държавното обвинение.

И призовават всички от системата на прокуратурата да подкрепят позицията на асоциацията чрез декларация, която да изпратят на имейла на съсловната организация, на ВСС и инспектората към него и на президента Румен Радев.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван
Иван
24 ноември 2019 20:20
Гост

Барни Ръбал да се извин на майка си, че е родила такова л**но. Помня резилът, когато понечи да целуне ръката на месията Бойко, голям срам! Нормално за хлъзгав перхидролен гном, бил в редиците на БСП, а след това понечил да духа супата на Герб. Мазен, хлъзгав и дупеближещ, типичен комуно=юрист

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2019 13:08
Гост

Аз компетентно да кажа – специално Данаил Кирилов няма проблем с правото – има забавен речитатив, което предизвиква насмешки, но интонацията на юриста е предимство – справка – Валя Гигова и други. Слушах го един-два пъти – говори си добре човека, познава си материята – сега – решил да политикства – политикиства. Не е проблем – а и впрочем това ни е официално министърът. Къде отива чинопочитанието, което ни гарантира прогрес. Имахме възможност да преборим на избори Борисов и сие – ми явно това е волята на народа – надуваме си „Зайченцето бяло до дупка“ и така. Че никога няма… Покажи целия коментар »

без страх
без страх
24 ноември 2019 13:45
Гост

Нали?
Че си е послушко, казано по друг начин – аморфен, спор няма!

ходжа
ходжа
23 ноември 2019 8:29
Гост

Мястото на този дупедавец е в харема на султана-тиква, зада му целува и дрги части от тялото.

Фани
Фани
22 ноември 2019 23:09
Гост

По принцип на тези, които сте обидили, господин Кирилов. Помните ли ги? Или егото ви не го позволява.

без страх
без страх
22 ноември 2019 18:43
Гост

На въпроса на правосъдния ни министър – да е жив и здрав,
учтиво отговарям:

Уважаеми г-н Дани Кирилов,
ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВИНИТЕ поименно на целия български народ, като изявлението ви следва да бъде скрепено с печат от действащ нотариус, за да бъдат спокойни българските граждани за авторството на това ваше изявление.

без страх
без страх
22 ноември 2019 18:25
Гост

Към „прокурор“: Хайде, бе! Първите 7 години ви липсват! Мама и тати не са ви приучили на толерантност в спор с другия срещу вас. В следващите ви години на съзряване, възпитани по начин че правото е на страната на силния, ВАШАТА ценностна система, която е морална категория и представлява комплекс от морално-етични норми на поведение в ОБЩЕСТВОТО, девалвира до степен да считате, че преценката кого да подкрепите се ограничава само до професионалните качества на кандидата. На следващо място, практиката доказва, че масово сте некомпетентни – доказателство за това твърдение е, че тезата на обвинението ви НЕ ИЗДЪРЖА пред съда. Защо… Покажи целия коментар »

Прокурор
Прокурор
22 ноември 2019 17:16
Гост

Стига с тоя политически натиск върху г-н Гешев и прокурорите! Ние сме достатъчно компетентни да решим кой заслужава да бъде подкрепен!

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2019 20:35
Гост

Не мисля, че сте прав. Длъжността на Главния прокурор не засяга само прокурорите, а целия народ и цялаа държава. Тя е ключова за реформата на съдебната реформа. Затова трябва единство, а не разделение при избора. Староримския девиз „разделяй и владей’, не е принципа на бъгарския обществен договор, изписан на Народното събрание: Съединението прави силата. Кой прокурор според Вас е по силен! Този на разделението или този зад който стои цялата нация

Гражданин
Гражданин
22 ноември 2019 17:15
Гост

На българските граждани се извини. Ето на кого.

Иван
Иван
22 ноември 2019 16:16
Гост

Барни Ръбал е крещящо невеж в юридически аспект! Изключително нагъл, хлъзгав и мазен, скандално е как това леке дирижира противопоставянето на двете колегии и си затваря очите за своеволията на Гешев, Цацаров и компанията им (Магдалинчев и другите резили във ВСС). Оставка на Барни Ръбал и Гешев веднага!

Ръбъл
Ръбъл
22 ноември 2019 16:13
Гост

Първо на целият български народ, че мястото ти не е там, където си. Както и Гешев между другото. А най вече на тези от ВСС, които засегна с твоето дирижиране при даване на думата.

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2019 16:08
Гост

Единият бил внимателен и чувствителен човек, другият разведрява хората с хумора си. Какъв тандем!

Киноман
Киноман
22 ноември 2019 17:17
Гост

С други думи – Лаурел и Харди. Ама в правосъдието няма място за смешници!

Клоун
Клоун
22 ноември 2019 22:58
Гост

Да, обаче е пълно с такива. Което вместо да ни повлияе позитивно, ни натъжава.

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2019 16:02
Гост

Ех, Дани, хората ти го повтарят неколкократно, защото ти никога не се разбираш от първия път.

опс
опс
22 ноември 2019 15:34
Гост

Дани, веднага ти казвам на кого – на всичките 800 съдии, които гласуваха за Дишева и 700-е за Керелска. Ей на тези хора се извини. Веднага!!!

Трябва
Трябва
22 ноември 2019 17:18
Гост

Съдиите трябва да се обединят срещу това срамно петно, което хвърлят върху тогата Магдалинчев и компания!

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2019 15:25
Гост

Започва да ми се драйфа! Питам как съдиите да нямат общо с избора на главен прокурор като във ВСС са нужни 17 гласа при 11 прокурори? Как бе, обвинители, както ви викат в медиите, ще съберете 17 гласа, ако не са съдиите?

анонимен
анонимен
22 ноември 2019 15:29
Гост

От позицията им излиза, че когато се стигне до избор на председател на върховен съд, прокурорите и следователите направо трябва да напуснат залата, защото не бива да се бъркат на другите 🙂 Хаха, големи смешници са в АПБ.

анонимен
анонимен
22 ноември 2019 15:06
Гост

И кой сега създава разделителна линия, а? Съдиите поставят съвсем принципен въпрос – обидени са за отношението и поведението на ДК към двама техни представители и искат извинение. Нищо по процедурата. Ама тия от АПБ, нали не могат да мислят, чакат някой да им напише нещо и накрая се получава това ла..о. Браво. Ето това е поредното доказателство, че всичко в ПРБ върви под диктовка.

Hipo
Hipo
22 ноември 2019 15:00
Гост

Да е ръка, да целуне, а то извинение…

Номера на Бойко?
Номера на Бойко?
22 ноември 2019 17:19
Гост

Звъннете на Бойко да му каже „извини се, бе“. Веднага ще се извини, че и главата с пепел ще си посипе, ако рече шефът.

Лапландия
Лапландия
22 ноември 2019 23:02
Гост

Боко взима отношение само когато има интерес. А в случая не става въпрос за магистрали.

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2019 14:14
Гост

Видими са им били усилията за създаване на процедурни проблеми без юридически аргументи. А не видяха ли и антуража на Гешев пред сградата.

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2019 14:10
Гост

Ако Гешев бе постъпил разумно и се извини, нямаше да се стигне до тук. Ама той нали е с чувство за хумор, обаче без такова за срам…

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2019 20:42
Гост

интелигентността без моралае психопатия

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2019 14:08
Гост

Нищо ново – протест и контра-протест.

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2019 14:06
Гост

Никой не е очаквал друга позиция. Смеят ли да не преклонят глава пред бъдещия вожд.

Ненчо
Ненчо
22 ноември 2019 14:08
Гост

Призивът им е просто нелеп. Знаем много добре, че и следователите ще ги подкрепят.

Юруш
Юруш
22 ноември 2019 14:05
Гост

Имайте късмета сега да не пратите декларация! Да, да, и ти там в Трън!

Жалко
Жалко
22 ноември 2019 14:01
Гост

Чугуните дори не разбират разликата между главен прокурор и председател на съд, пък било и върховен.

Христо
Христо
22 ноември 2019 14:36
Гост

Къде е Цаци да ги събуди? Явно са проспали този урок.

АПБ
АПБ
22 ноември 2019 14:00
Гост

Здравейте, анонимници!