Ще бъда непримирим към всички опити за въздействие върху прокуратурата. Няма да спра да се боря и да защитавам независимостта на прокурорите. Горко и тежко на държава, която няма независима прокуратура.

Това заяви единственият кандидат за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Евгени Иванов пред общото събрание на прокурорите, което днес го изслуша, а следващата събота ще гласува.

Мястото в Прокурорската колегия се оваканти, след като Даниела Машева стана заместник-главен прокурор. Освен нея обвинител №1 Иван Гешев „взе“ още един кадровик за свой заместник – Пламена Цветанова, но тя е от квотата на парламента, който все още не е открил процедура за избор на неин наследник.

Кандидатурата на Иванов беше внесена основно от ръководители на различни звена на държавното обвинение – апелативните прокурори на София Радослав Димов и на Варна Владимир Чавдаров, и.ф. шефът на апелативната спецпрокуратура Даниела Ангелова, окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев, шефът на ОП-Бургас Георги Чинев, Елин Алексов от ВКП, както и обвинителя от РП-Пловдив Владимир Николов, който пък е зам.-шеф на асоциацията на прокурорите, оглавявана от Евгени Иванов.

Според Закона за съдебната власт изборите за членове на ВСС се състоят в две последователни съботи – в първата се обявява броят на присъстващите прокурори, избират се председател на събранието, мандатна и избирателна комисии, определя се броят на секционните комисии, изслушват се кандидатите и им се задават въпроси.

Във втората събота се гласува.

Общото събрание започна в 11 часа като на него присъстваха 319 обвинители, както и членовете на ВСС Огнян Дамянов и Калина Чапкънова.

На първоначално обявения час – 10 ч., в залата бяха 301 обвинители. По закон, за да започне събранието, е необходимо поне половината от включените в избирателния списък прокурори да са място. При липса на кворум, събранието се отлага с един час, след което вече се провежда, независимо от броя на присъстващите.

Прокурорите са общо 1531, като 1312 обявиха, че ще гласуват електронно дистанционно за нов член на съвета.

Четирима наблюдатели ще следят провеждането на избора – Мария Карагьозова и Татяна Лисичкова от асоциация „ФОРУМ“,  Росен Рашков от „Обединение на свободните адвокати“ и Николай Михайлов от Съюза на младите юристи.

 

Иван Гешев: Изборът за член на ВСС е важен за отстояване на независимостта на прокуратурата

Главният прокурор Иван Гешев откри събранието като поздрави присъстващите обвинители.

Изборът на член на Висшия съдебен съвет е важен, за да отстоява нашите интересите в кадровия орган. Той е от съществено значение в момент, в който прокуратурата отново трябва да отстоява своята независимост и то не с оглед нейните интереси и на отделните прокурори, а с оглед интересите на българските граждани и общество“, каза още Гешев и пожела здраве и успех на колегите си.

 

Независимостта – основна тема и за Евгени Иванов

Кандидатът Евгени Иванов не изложи концепцията си, а говори основно за независимостта на държавното обвинение и неговата роля.

Вярвам, че отстояването на независимостта на прокуратурата е важно, за да се предотвратят рисковете от погазване на върховенството на закона в една правов държава. А България е такава и ще продължи да е такава, защото ни има нас, магистратите. Във времена като днешните – на превратности и динамика, прокуратурата ще продължи да показва воля, твърдост и непримиримост към неправдите.

Ако получа вашето доверие, аз ще продължа да правя нещо, което винаги съм се стремял да правя – да бъде представител на прокурорите във ВСС и ще бъда непримирим към всички опити за неправомерно въздействие върху прокуратурата. Няма да спра да се боря и да защитавам независимостта ѝ. Горко и тежко на държава, която няма независима прокуратура„, заяви Иванов.

Той добави, че се поставя въпросът за съществуването на държавното обвинение и заяви, че то съществува за другите. „Ние сме онова важно и безценно свързващо звено, което дава възможност на съда да въздаде справедливост и което дава шанса на гражданите да получат справедливост“, каза Иванов.

По думите му прокурорите са интересни, защото са многопрофилни играчи – участват не само в наказателни производства, но и в административни, за принудителни медицински мерки и т.н.

Никога няма да приема за нормално идеите, че прокуратурата, извън съдебната власт, ще бъде по-независима. Това е толкова несъстоятелно, че не си заслужава аргументи да бъде оборено. Най-голямото достижение на демокрацията е имено, че прокуратурата е част от съдебната система“, каза Иванов.

Към него бяха зададени четири въпроса и първият беше именно дали ще защитава колегите си от нападки от разследвани лица и медии. Краткият отговор бе „Да“. Иванов поздрави Прокурорската колегия за декларациите, с каквито многократно е излиза в подкрепа на независимостта на институцията и колеги, и каза, че е добре и отделни членове на ПК на ВСС също публично да изразяват позиция.

Той бе попитан и какво ще отговори на призива на съдия прокурорите да не участват в гласуването. Става дума за Емил Дечев от СГС, който през седмицата се обърна към обвинителите с апела да заявят истинското си отношение към ръководството на прокуратурата като не участват във вота.

Евгени Иванов отговори, че не иска да коментира призива, но той самият никога не би си позволил подобно нещо към друга съсловна организация. По думите му апелът по-скоро би имал обратен ефект – ако някой се колебае дали да участва в избора, сега би отишъл до урните.

Третият въпрос беше дали ще продължи да се среща с обвинителите по места – отговорът отново беше положителен.

А последният бе свързан с това доколко полезно ще бъде участието му в съвета, според него. Евгени Иванов заяви, че кадровик ще може да общува и с другите власти и от „високата камбанария – ВСС“ ще има повече възможности да брани интересите на прокуратурата.

Както вече стана ясно, вотът е следващата събота. За да бъде избран, Евгени Иванов трябва да получи повече от половината от действителните гласове.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Съдия
Съдия
21 септември 2020 8:02
Гост

А КАНДИДАТЪТ им заяви току що по БТВ, че НПК ги затруднявал прокурорите в работата им?!?!?!

Жени Пръскачката
Жени Пръскачката
20 септември 2020 23:06
Гост

За записите, Барселона, за снимките – зам.-главната прокурорка каза пред БНТ, че прокуратурата е в “процес на подготовка на обработка на информацията”.
А?
Повторете го бавно: процес на подготовка на обработка на информацията.
Тия се претрепват да работят по въпроса, бе…

бай Сорос
бай Сорос
20 септември 2020 20:51
Гост

Независима прокуратура е нещо коренно различно от независими прокурори.

Кооператор
Кооператор
19 септември 2020 19:49
Гост

Да, горко и тежко на държава без независима прокуратура. Скоро към червената тога ще въведат задължително червена маска с надпис ПРБ и каскет, за явяване в зала. И пиене на мента с дядовци по селата, като задължителен обучителен курс.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2020 17:45
Гост

Цяла България знае, че те са зависими от Доган сарай и това, което искат, е не независимост, а безконтролност. За да могат за едни да са ПРИКРИВАтура, за други ПОРЪЧКОратура.

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
19 септември 2020 17:11
Гост

Този номер с единствените кандидати вече се повтори при толкова поредни избори в магистратурата, че е банален. Безспорно правото на изключителност /да си единствен кандидат/ не е безусловно. Цената я плащаме после всички. Не мен ми е все едно кой къде е кандидат и за какво. Проблемът е, че и безразличните като мен /които не се интересуват от тези избори, както и не са гласували никога през живота си/, допринасят за пропадането на всички нива. Аз действам на принципа на шизофреника – работя и живея в Чалгаристан, но съм си втълпил, че живея на Канарите. Белким един ден, като почнем… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 септември 2020 14:55
Гост

Горко ни, я. Ежедневно го виждаме

Съдия
Съдия
19 септември 2020 14:34
Гост

Така е, Женя, горко й! Показвате ни го нагледно всеки ден!

Димитър
Димитър
19 септември 2020 12:34
Гост

Колеги, събудете се. Защото освен външен, има и вътрешен натиск. Не се поддавайте на него. Успех

Съдия
Съдия
19 септември 2020 16:11
Гост

Кой да се събуди? Тия комплицирани и комплексирани, дето са се сбрали там? Смятайте за какви хора става дума!

Анонимен
Анонимен
19 септември 2020 12:20
Гост

Участието на Евгени Иванов е важно, само защото предстои избор на председател на ВКС догодина. Иначе във ВСС ги е обхванало едно безвремие. Този орган е напълно излишен

987
987
19 септември 2020 12:22
Гост

А какво става с член на ВСС от парламентарната квота. НС въобще не стартира процедурата, а Пламена Цветанова отдавна вече не е във ВСС. И си прав- НС ще се разбърза, когато наближи времето за избор на председател на ВКС

Ивайло
Ивайло
19 септември 2020 12:23
Гост

То да беше само ВСС, ами те цял Инспекторат трябва да изберат

Анонимен
Анонимен
19 септември 2020 11:58
Гост

Много малко хора са отишли и това е показателно за интереса. А като отворите сайта на ВСС и видите колко хора гледат онлай, картинката съвсем се избистря

Анонимен
Анонимен
19 септември 2020 11:59
Гост

Какво очакваш, хората са наясно, че изборът е предизвестен.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2020 12:02
Гост

Любопитен ще бъде резултатът от гласуването и дали прокурорите няма да проявят здрав разум и не участват в него

Анонимен
Анонимен
19 септември 2020 10:45
Гост

Направо да си поема към ВСС, то изборът е ясен

Анонимен
Анонимен
19 септември 2020 10:49
Гост

Аа, не. Аз искам да видя дирижираните въпроси – независимост, независимост и пак независимост 😊

Анонимен
Анонимен
19 септември 2020 10:50
Гост

Много интересно, няма що. Ще бъде като пленум на БСП

Кооператор
Кооператор
19 септември 2020 19:52
Гост

Или като пленум на ГЕРБ.